- Je to len jeden z nástrojov a je efektívny.Innocence napísal:Ja ako ekonomický laik mám jednu (možno aj konšpiračnú) otázku, páni.
Je manipulácia so základnou úrokovou sadzbou centrálnej banky efektívny spôsob boja proti úpadku eurozóny? V súčasnosti je tá sadzba tuším 0,75% a špekuluje sa o tom, čo s ňou ďalej. (Ak správne chápem, je to sadzba, za ktorú si obchodné banky požičiavajú od ECB peniaze).
1) Môže sa zdvihnúť. To by bol de facto krok späť do predošlých rokov a neprinieslo by to v podstate nič dobré.
2) Môže ostať nezmenená. To však ja vnímam ako mierne alibistické riešenie, odkladanie problému.
3) Môže ďalej klesať, to by ale hrozilo, že sa stane to, čo v USA - Fed dal nulovú sadzbu a vieme, že to nepomohlo a US ekonomika je v žalostnom stave.
Ako by ste so sadzbou manipulovali? Poprípade aké nástroje by ste použili na zlepšenie cenovej stability, pokles inflácie..?
- Snažíš sa to zanalyzovať, čo je fajn, ale ideš na to z nesprávneho konca, lebo finančný svet sa v skutočnosti nezačína pri tejto sadzbe. Teda nie je to trojstavový svätý grál, ktorým všetko dokážeš riadiť. Je to skôr niečo ako plynový pedál, ale s ním samotným auto ani nenaštartuješ ani nerozpohybuješ.
- Fed nedal nulovú sadzbu, je niekde medzi nulovou a 0,25%.
- To či to pomohlo, alebo nie, ty nevieš posúdiť. A bohužiaľ ani tisíc múdrych analytikov. Ja si myslím, že spravil dobre.
- Ekonomika USA nie je v žalostnom stave. Určite zažila už aj lepšie časy, ale stále sú pri kormidle.