II. Ficova vlada (3/2012-3/2016)

Diskusie na politické témy...
TommyHot
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: II. Ficova vlada (3/2012-2016?)

Príspevok od používateľa TommyHot »

slay napísal:Veľmi veľa a veľmi veľa z toho dnes využívajú aj v Etiopii kde by inak len vyhrabávali chrobáky z piesku.
Problem je, ze oni mozno chceli vyhrabavat chrobaky z piesku, este pred tym nez tam bol nasilne zavedeny dnesny "civilizovany" a "vyspely" svet, na ktory sa ich pravdepodobne nikto nepytal...

Za tu vetu boldom K+
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

hughito napísal: Nevraviac o tom, že výhody tohto rozvoja má percentuálne len malá časť ľudstva, zatiaľ čo tie negatívne dôsledky znáša väčšina.
Väčšina ľudí robí veľké hovno, a preto si zvolili Fica (a jemu podobných). Dúfajú, že bez toho aby zmenili svoje správanie, aby v sebe našli túžbu po zlepšovaní sa, sa ich život zlepší ( z ničoho nič lol ).
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

slay napísal: Práve preto je dôležitá hierarchia a moc hughito. Je to jediný spôsob samoregulácie spoločnosti.
Z coho si usudil, ze sa ma cela zemegula podriadovat nejakemu velitelovi, hierarchistickej skupine? Oni najlepsie vedia ako sa starat a regulovat spolocnost? No moc mi to tak nepripada.
slay napísal: Skutočne? Vynašiel si ty papier? Nie a píšeš naň. Vynašiel si aspoň jeden prvok svojho smartfónu, notebooku alebo internetovej siete na ktorej si teraz dopisujeme? Nie a všetko to využívaš. Zostrojil si ty autá, lietadlá a roboty, ktoré dokážu vyrobiť temer čokoľvek? Nie ale vozíš sa, lietaš a kupuješ si výrobky za pár centov. Vynašiel si ty nejaké antibiotikum? Nejaký liek alebo prístroj na diagnostikovanie? Nie napriek tomu si už možno ležal v CTčku, Magnetickej rezonancii alebo ťa rengenovali a opravovali ti chrup modernými spôsobmi. Dopravil si ty nejaký satelit na obežnú dráhu zeme? Vymyslel si ty niekedy niečo čo posunulo ľudstvo aspoň o krok dopredu? Myslím okrem týchto tvojich plodných debát, ktoré nás určite posúvajú tisíc rokov do predu, si niečo iné spravil? Ale využívaš všetko a ešte to kritizuješ.

Chceš mi snáď povedať, že všetko to priniesla svetu väčšina populácie? Hovno, priniesla to len veľmi malá špeciálna skupina ľudí a profitujú z toho všetci. Ak má byť bohatstvo rozdelené spravodlivo,nemôže byť rozdelené rovnomerne. Neviem či je to z tvojej strany arogancia alebo hlúposť.

Čo chceš aby sa v Etiópii mali rovnako ako v Nemecku? To je podľa teba spravodlivosť? Čo dala Etiopia svetu? Nič a čo dalo Nemecko svetu? Veľmi veľa a veľmi veľa z toho dnes využívajú aj v Etiopii kde by inak len vyhrabávali chrobáky z piesku.
Pekne zhrnutie, no povies mi co ma konkretne s tymito pokrokmi kapitalizmus a demokracia? V inom systeme by sa akoze tieto vydobytky a technologie nepresadili? Pochybujem, ze z toho profituju vsetci, ale dobre, to je iba tvoj zaslepeny praviciarsky pohlad.
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

TommyHot napísal: Problem je, ze oni mozno chceli vyhrabavat chrobaky z piesku, este pred tym nez tam bol nasilne zavedeny dnesny "civilizovany" a "vyspely" svet....

Za tu vetu boldom K+
Nedá sa to označiť ako problém a verím, že chápeš tomu, že je úplne jedno čo chceli alebo nechceli. Pôvodný obyvatelia ameriky to asi tiež nechceli keď ich lynčovali španielski kolonizátori, ani indiánom sa nepáčil biely človek medzi bizónmi. Ani čiernym otrokom sa nepáčilo keď ich vozili na americké plantáže. Ani židom sa nepáčilo keď ich vozili do koncentrákov. Ani palestínčanom sa nepáči, že si tam židia spravili piknik. Ani japoncom sa nepáčilo keď na nich zhodili šľahačkové bombičky.

Skutočný svet nie je o tom čo by kto chcel. Je to boj o prežitie. A ak uprostred toho boja niekto začne filozofovať o útopii, tak zjavne nepochopil kde sa nachádza. Neviem či je to preto, že skoro každý epický príbeh či už knižný alebo sfilmovaný je len utopistická predstava autora odtrhnutá od sveta, ktorá ale efektívne učí ľudí o nejakej zpizdenej predstave sveta kde všetko dobre dopadne. Nedopadne a knihy ľavivových intelektuálov snívajúcich o beztriednej a spravodlivej spoločnosti sú ešte viac mimo reality. Proste je to matrix. Skutočný život je tam vonku za vašími oknami a továreň na sny to nie je a ani nikdy nebola. Je to destruction derby. A hughito by rád zaparkoval uprostred bojového poľa a kochal sa výhľadom..
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Čo si chcel tým emotívnym žvástom o tom, čo ja som urobil, akože povedať? To, že niekto niečo vymyslí a je to jednotlivec alebo tím ľudí je jasné, avšak bez ďalších ľudí by sa to nevyrobilo, nepreviezlo, nedostalo k tebe či mne. Nevraviac o tom, že ten človek čo to vymyslel ťažil z práce x ľudí pred ním úplne v každej možnej sfére.

Ta malá skupina géniusov čo dokáže niečo vymyslieť by sa nepohla bez toho, aby existovali milióny ďalších ľudí. Tento elitizmus a nadradenosť, ktorý je u vás niekedy cítiť je fakt otrasný. Proste každý sa narodil s istým potenciálom v istom prostredí, ktoré do istej miery umožňovalo tento potenciál rozvíjať. To si uvedom. Preto nebudem robiť stupídne porovnania Somálsko vs Nemecko a pod.

Somálsko je svetové odpadisko, zneužívaná krajina - určite sú nadšení týmto pokrokom - hlavne, že tam majú možno iPhone, ale nemajú čo žrať a piť, zatiaľ čo na západe sa žrádlo vyhadzuje do koša skrz kapitalistickú logiku výroby.

Hierarchia a moc doviedla ľudstvo k nespočetne vojnám, zlu, zabíjaniu, prenasledovaniu, ničeniu, klamstvám - a je jedno za akého režimu. Proste moc a hierarchia nie je v záujme celku, je v záujme úzkej skupiny ľudí a dôsledky znáša väčšina.

A k čomu smeruje ten dnešný pokrok? Už som sa raz toto pýtal ľudí v téme Anarchia, ale akosi sa mi nedostalo odpoveď. Všimol som si, že je to akási dogma u vás - pokrok, pokrok. Dobre, pokrok, k čomu sme sa dopracovali? Aká je momentálne situácia vo svete? Aké sú nálady? Je ľudom dobre? Sú spokojní, je spoločnosť stabilná? Nevidíš pre oči? Čo príroda a dopady na ňu v rámci tohto pokroku? Čo ničenie pralesov, vymieranie živočíchov, čo globálne otepľovanie? To sú výsledky pokroku. A samozrejme profit úzkej skupiny ľudí, zatiaľ čo konzumom osprostený plebs má iPhone. Tlieskam a radujem sa.
slay
Addict
Addict

Korag napísal:Pekne zhrnutie, no povies mi co ma konkretne s tymito pokrokmi kapitalizmus a demokracia? V inom systeme by sa akoze tieto vydobytky a technologie nepresadili? Pochybujem, ze z toho profituju vsetci, ale dobre, to je iba tvoj zaslepeny praviciarsky pohlad.
Ano chápeš správne. V systéme bez hierarchie a privátneho vlastníctva by tieto veci pravdepodobne ešte vôbec nejestvovali. Načo by aj?

Profitujú všetci a ty medzi nimi.

Korag napísal:Z coho si usudil, ze sa ma cela zemegula podriadovat nejakemu velitelovi, hierarchistickej skupine? Oni najlepsie vedia ako sa starat a regulovat spolocnost? No moc mi to tak nepripada.
Nie ja, obhajujem súčasný stav ako stav prirodzený.

//autoeditácia príspevku (19 Jan 2013, 12:51)
hughito napísal:Čo si chcel tým emotívnym žvástom o tom, čo ja som urobil, akože povedať? To, že niekto niečo vymyslí a je to jednotlivec alebo tím ľudí je jasné, avšak bez ďalších ľudí by sa to nevyrobilo, nepreviezlo, nedostalo k tebe či mne. Nevraviac o tom, že ten človek čo to vymyslel ťažil z práce x ľudí pred ním úplne v každej možnej sfére.

Ta malá skupina géniusov čo dokáže niečo vymyslieť by sa nepohla bez toho, aby existovali milióny ďalších ľudí. Tento elitizmus a nadradenosť, ktorý je u vás niekedy cítiť je fakt otrasný. Proste každý sa narodil s istým potenciálom v istom prostredí, ktoré do istej miery umožňovalo tento potenciál rozvíjať. To si uvedom. Preto nebudem robiť stupídne porovnania Somálsko vs Nemecko a pod.

Somálsko je svetové odpadisko, zneužívaná krajina - určite sú nadšení týmto pokrokom - hlavne, že tam majú možno iPhone, ale nemajú čo žrať a piť, zatiaľ čo na západe sa žrádlo vyhadzuje do koša skrz kapitalistickú logiku výroby.

Hierarchia a moc doviedla ľudstvo k nespočetne vojnám, zlu, zabíjaniu, prenasledovaniu, ničeniu, klamstvám - a je jedno za akého režimu. Proste moc a hierarchia nie je v záujme celku, je v záujme úzkej skupiny ľudí a dôsledky znáša väčšina.

A k čomu smeruje ten dnešný pokrok? Už som sa raz toto pýtal ľudí v téme Anarchia, ale akosi sa mi nedostalo odpoveď. Všimol som si, že je to akási dogma u vás - pokrok, pokrok. Dobre, pokrok, k čomu sme sa dopracovali? Aká je momentálne situácia vo svete? Aké sú nálady? Je ľudom dobre? Sú spokojní, je spoločnosť stabilná? Nevidíš pre oči? Čo príroda a dopady na ňu v rámci tohto pokroku? Čo ničenie pralesov, vymieranie živočíchov, čo globálne otepľovanie? To sú výsledky pokroku. A samozrejme profit úzkej skupiny ľudí, zatiaľ čo konzumom osprostený plebs má iPhone. Tlieskam a radujem sa.
Jasné, že na to aby si spravil pokrok potrebuješ celú pyramídu malých pokrokov. To nijako nesúperí s tým čo som povedal, ale naopak.

Smrť patrí k životu.

Kam smeruje to nevie nikto.
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

hughito napísal:
a ja som si vždy myslel, že je to zakorenené v ľudskej podstate bez ohľadu na to kto je pri moci.
hughito
Redeemer
Redeemer

A zase sme pri tej zvrátenej logike podaktorých vás tu: na jednu stranu tvrdíte, že človek je od prírody zlý, zvrátený, egoistický a pod. Aký z toho vyvodíte dôsledok? Takémuto "človeku" zveríte moc a vládu nad sebou.

Akože ľudia.. :smt081
slay
Addict
Addict

hughito napísal:A zase sme pri tej zvrátenej logike podaktorých vás tu: na jednu stranu tvrdíte, že človek je od prírody zlý, zvrátený, egoistický a pod. Aký z toho vyvodíte dôsledok? Takémuto "človeku" zveríte moc a vládu nad sebou.

Akože ľudia.. :smt081
To že sú vojny neznamená, že je človek zlý. To, že sa ničí životné prostredie, tiež neznamená, že je človek zlý. Znamená to, že je hlúpy a to je podstatný rozdiel. Kvôli svojej nevedomosti človek nevie nájsť optimálne riešenie. Najväčšie zlo sveta je nevedomosť, je príčinou 100% zlého čo sa deje. To čo je zakorenené v človeku, sa v ňom prirodzene vyvinulo aby prežil. Ale vývoj sa nikdy nezastavil a človek sa ďalej vyvíja.

A vedomosť nie je rozdelená rovnomerne, preto by nemala byť rovnomerne rozdelená ani moc, ani bohatstvo.

Komu by si chcel zveriť moc ak nie človeku?
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

slay nemas pravdu, inteligencia a vedomost este neznamena, ze clovek bude mudry a spravodlivy. Prave naopak, zacinam mam pocit, ze vascina inteligentnych (a bohatych) ludi su egoisticke svine..
Vobec si nemyslim, ze ludia, ktori vladnu, vladnu rozumne. Su to hrabosi, ktori hrabu len k sebe. A to maju skoly, tituly a konaju zlo vedome. Ci si myslis, ze to svinstvo co sa dialo a deje na SR bolo zapricinene nevedomostou? Nemusi to platit len na SR, aj v EU europolitici konaju zlo vo svojom zaujme - zaujme firiem, ktore ich uplacaju. Tento system ma v sebe neskutocne diery a funguje len na oko.

K utopickym pohladom na svet - pre niekoho je nieco utopia, pre ineho realita. Je vela ludi, ktori sa snazili vo svojom osobnom zivote nieco dokazat, a ostatni ich oznacili za utopistov a snilkov, no nakoniec sa z utopie stala realita. Nevidim dovod preco by "utopicke" predstavy ineho/lepsieho sveta mali byt cisto utopicke a nerealizovatelne. Takato zmena neprichadza zo dna na den, prichadza pomaly... Keby to tak nebolo tak by sme tu mali hlboky stredovek alebo aj zaostalejsi system.
slay
Addict
Addict

KaptMichal napísal:slay nemas pravdu, inteligencia a vedomost este neznamena, ze clovek bude mudry a spravodlivy. Prave naopak, zacinam mam pocit, ze vascina inteligentnych (a bohatych) ludi su egoisticke svine..
Vobec si nemyslim, ze ludia, ktori vladnu, vladnu rozumne. Su to hrabosi, ktori hrabu len k sebe. A to maju skoly, tituly a konaju zlo vedome. Ci si myslis, ze to svinstvo co sa dialo a deje na SR bolo zapricinene nevedomostou? Nemusi to platit len na SR, aj v EU europolitici konaju zlo vo svojom zaujme - zaujme firiem, ktore ich uplacaju. Tento system ma v sebe neskutocne diery a funguje len na oko.

K utopickym pohladom na svet - pre niekoho je nieco utopia, pre ineho realita. Je vela ludi, ktori sa snazili vo svojom osobnom zivote nieco dokazat, a ostatni ich oznacili za utopistov a snilkov, no nakoniec sa z utopie stala realita. Nevidim dovod preco by "utopicke" predstavy ineho/lepsieho sveta mali byt cisto utopicke a nerealizovatelne. Takato zmena neprichadza zo dna na den, prichadza pomaly... Keby to tak nebolo tak by sme tu mali hlboky stredovek alebo aj zaostalejsi system.
1.Mne šlo v prvom rade o nejakú kolektívnu inteligenciu a vedomosť. Myslel som animistickú inteligenciu spoločnosti. Tá determinuje spoločnosť do veľkej miery.

2.Vládnu hlupáci. Je to síce štandard v celom svete, ale Slovensko je v tomto špeciálne úplne v <>. Kto je podľa teba v Slovenskom parlamente a vláde ten múdry vzdelanec a inteligent? Ak tam nájdeš piatich čo za niečo stoja, tak ti gratulujem. Inak je to obludárium a výkvet kktov najhrubšieho zrna z titulmi za klobásu. A vieš prečo sú tam, lebo ich volí banda iných kktov čo dostali párky a pivo zadarmo a lacné sľuby ako bonus. To je to debil volí debila, lebo majú rovnaké názory. Potom vládne väčšina. A väčšina sú debili. Pokiaľ sa tá väčšina nedostane na vyššiu úroveň nebude lepšie.

3. Predstavy o dobrom svete sú nerealizovateľné, s tým sa zmier. Nejestvuje žiadna nádej. Pokiaľ toto nepochopíš, nedal by som ti do rúk riadiť ani Sabinovských smetiarov. Žiadna veľká zmena nepríde. Zmena je tu neustále od kedy sa sformovala Zem na orbite Slnka. Svet je dynamický, mení sa, vyvíja sa.. ale žiadnym happy endom to neskončí. Na to zabudni. Nemôže, je to nemožné, je to matematicky isté. Celý tvoj život ide dole vodou od kedy sa narodíš, ochvíľu prídu problémy, potom choroby, potom smrť blízkych a potom tvoja. Nebudeš kozmonaut, neobcestuješ najskôr ani celý svet a keď umrieš o 10 rokov si na teba nespomenie nikto ak nebudeš mať deti. A tieto ilúzie o super svete sú demonštráciou nevedomosti a príčinou zla a nespravodlivosti. Ako povedal Churchill môžem vám sľúbiť len krv, pot a slzy. Taký je svet a ľudský život. Ak sa pustíš do budovania útópie nie len že pohoríš, ale budeš zalievať ideály krvou. To už história ukázala tisíc krát. A deje sa to stále.
KaptMichal
King
King

slay - kazdy si svoj zivot predstavuje inak, a nie vsetko sa mu podari. To , ze mi tu zacnes pisat pesimisticke scenare tykajuce sa mojho zivota ma nijako nezmeni. Ako sam pises, svet je dynamicky a preto nieco co teraz vyzera ako utopia moze byt o sto, tisic rokov realita. S tym sa zase zmier ty. Mne nevadi, ze sa toho nedozijem, budem sa snazit robit veci tak aby som svet posunul o tu jednu 6miliardtinu blizsie k mojej predstave A tak budem sam so sebou spokojny, nebudem sa bat pozriet na seba do zrkadla. Ale to je az prilis OT.

Vladnu hlupaci? Vladnu ludia, ktori vobec nie su hlupi. Aspon nie ti na uplnom vrchole - ich problem nie je nedostatok inteligencie a vedomosti. Ich problemom je patologicka tuzba po moci, su to psychopati... Minimalne v nasich koncinach. Mas pravdu, ze slovenski volici narozdiel od politikov casto hlupi su. Ale ak budes zhadzovat vsetku hlupost len na volicov Smeru, tak prezentujes svoju vlastnu hlupost.
Uz by sme sa mohli vsetci zbavit tych predsudkov, ze keby fico nebol pri moci, tak by nam tu bolo lepsie... Nebolo, aj keby vladol Dzurinda 100 rokov, bolo by to tu stale horsie a horsie.
hughito
Redeemer
Redeemer

slay napísal:
To že sú vojny neznamená, že je človek zlý. To, že sa ničí životné prostredie, tiež neznamená, že je človek zlý. Znamená to, že je hlúpy a to je podstatný rozdiel. Kvôli svojej nevedomosti človek nevie nájsť optimálne riešenie. Najväčšie zlo sveta je nevedomosť, je príčinou 100% zlého čo sa deje. To čo je zakorenené v človeku, sa v ňom prirodzene vyvinulo aby prežil. Ale vývoj sa nikdy nezastavil a človek sa ďalej vyvíja.

A vedomosť nie je rozdelená rovnomerne, preto by nemala byť rovnomerne rozdelená ani moc, ani bohatstvo.

Komu by si chcel zveriť moc ak nie človeku?
No človeku, ale jedine všetkým a zároveň nikomu - to je jediná šanca. Netvrdím, že by nastal raj na zemi, utopistický ideál dokonalej spoločnosti, to určite nie. Ale negovalo by sa veľa patologických javov zo spoločnosti, ktoré existujú dnes.

Je to to istí dookola - stále ľudia sú takí onakí hentakí, ale proste dáme im moc, pričom vieme, nie od lorda Actona, ale už od Platóna, že moc korumpuje a žiadni dokonalí a múdri vládcovia (aj keby sa len takí dostali k moci) nás nedovedú k spáse, ale akurát tak do riti v ktorej sme dnes.

Moc v rukách jednotlivcov sa musí negovať, absolútne decentralizovať, existovať môže maximálne krátkodobá a oprávnená autorita v istých situáciach, keď je to prirodzené a kde s tým nikto problém nemám (môj obľúbený príklad - operačný tím s hlavným chirurgom). Inak je moc jednou z prvých príčin zla a je jedno v akom režime, moc produkuje korupciu, krivenie charakterov, vraždy, vojny..
slay
Addict
Addict

KaptMichal napísal:slay - kazdy si svoj zivot predstavuje inak, a nie vsetko sa mu podari. To , ze mi tu zacnes pisat pesimisticke scenare tykajuce sa mojho zivota ma nijako nezmeni. Ako sam pises, svet je dynamicky a preto nieco co teraz vyzera ako utopia moze byt o sto, tisic rokov realita. S tym sa zase zmier ty. Mne nevadi, ze sa toho nedozijem, budem sa snazit robit veci tak aby som svet posunul o tu jednu 6miliardtinu blizsie k mojej predstave A tak budem sam so sebou spokojny, nebudem sa bat pozriet na seba do zrkadla. Ale to je az prilis OT.

Vladnu hlupaci? Vladnu ludia, ktori vobec nie su hlupi. Aspon nie ti na uplnom vrchole - ich problem nie je nedostatok inteligencie a vedomosti. Ich problemom je patologicka tuzba po moci, su to psychopati... Minimalne v nasich koncinach. Mas pravdu, ze slovenski volici narozdiel od politikov casto hlupi su. Ale ak budes zhadzovat vsetku hlupost len na volicov Smeru, tak prezentujes svoju vlastnu hlupost.
Uz by sme sa mohli vsetci zbavit tych predsudkov, ze keby fico nebol pri moci, tak by nam tu bolo lepsie... Nebolo, aj keby vladol Dzurinda 100 rokov, bolo by to tu stale horsie a horsie.
To nebolo k tvojmu životu, to bolo všeobecne. Nič z toho čo píšem, neber osobne.

O 1000 rokov? Okej, to mnohé vysvetľuje. Nemám ďalšie otázky. To sa rovno pridaj k jehovistom. Ľudia sa močia stale v tej istej sračke akurát je tu vedomostný pokrok nič iné. A to isté čo meleš dnes, vraveli aj pred dve tisíc rokmi, rovnako čakali spasiteľa.

Vládnu hlupáci, na tom trvám a som o tom presvedčený. Psychopati sú, s tým súhlasím. Ja to nezhadzujem na voličov Smeru. Nikde to nepíšem, ale áno patria medzi tých sprostejších. Ja nevidím svet čiernobielo, Dzurinda bol len človek doby, splnil svoju úlohu a ideme ďalej. Pravica mohla Slovensko posunúť ďalej, bohužiaľ hojdačka sa vrátila skôr než stihli dokončiť niektoré veci.

hughito napísal: No človeku, ale jedine všetkým a zároveň nikomu - to je jediná šanca. Netvrdím, že by nastal raj na zemi, utopistický ideál dokonalej spoločnosti, to určite nie. Ale negovalo by sa veľa patologických javov zo spoločnosti, ktoré existujú dnes.

Je to to istí dookola - stále ľudia sú takí onakí hentakí, ale proste dáme im moc, pričom vieme, nie od lorda Actona, ale už od Platóna, že moc korumpuje a žiadni dokonalí a múdri vládcovia (aj keby sa len takí dostali k moci) nás nedovedú k spáse, ale akurát tak do riti v ktorej sme dnes.

Moc v rukách jednotlivcov sa musí negovať, absolútne decentralizovať, existovať môže maximálne krátkodobá a oprávnená autorita v istých situáciach, keď je to prirodzené a kde s tým nikto problém nemám (môj obľúbený príklad - operačný tím s hlavným chirurgom). Inak je moc jednou z prvých príčin zla a je jedno v akom režime, moc produkuje korupciu, krivenie charakterov, vraždy, vojny..
No hughito, z hľadiska filozofie si aj ja viem predstaviť všeličo. Ale ide o to čo je prakticky možné v ľudskej spoločnosti realizovať. Presne preto využívam často slovo utópia. Ja si uvedomujem chyby toho čo je dnes, ale chápem prečo je to tak a prečo to ťažko bude inak.

Povedz mi úprimne kedy čakáš ty reálne, že sa svet zmení tak že s ním ty budeš spokojný. Daj mi reálny odhad. A ak povieš ako kolega, že tisíc rokov, tak to v preklade znamená "neviem, ale niekde v neurčite, by sa čo si také,.. bla bla" = nikdy, akurát tak možno vo filmovej fikcii.
hughito
Redeemer
Redeemer

Možno za 10 rokov, možno za 100, možno nikdy. Táto otázka pre mňa nie je podstatná. Ja si plané nádeje nerobím, nepovažujem sa za idealistu, len si myslím a som presvedčený, že takto usporiadaná spoločnosť existovať môže. Vychádzam aj z histórie - dá sa uviesť x-príkladov, kedy sa v určitom bode vývoja ľudskej spoločnosti pokladali isté myšlienky za absolútne nerealizovateľné, utopistické a nemožné - čas ukázal, že to tak nebolo. No a potom aj ten známy O. Wilde - "Pokrok je uskutočňovanie utópií."

Takisto si nemyslím, že by taká spoločnosť bola ideálna a bez chýb, práveže si myslím, že by sa vygeneroval nový komplex problémov, avšak na inej úrovni a v iných sférach ako dnes. To je ale v poriadku, raj bude až po smrti.
slay
Addict
Addict

hughito napísal:Možno za 10 rokov, možno za 100, možno nikdy. Táto otázka pre mňa nie je podstatná. Ja si plané nádeje nerobím, nepovažujem sa za idealistu, len si myslím a som presvedčený, že takto usporiadaná spoločnosť existovať môže. Vychádzam aj z histórie - dá sa uviesť x-príkladov, kedy sa v určitom bode vývoja ľudskej spoločnosti pokladali isté myšlienky za absolútne nerealizovateľné, utopistické a nemožné - čas ukázal, že to tak nebolo. No a potom aj ten známy O. Wilde - "Pokrok je uskutočňovanie utópií."

Takisto si nemyslím, že by taká spoločnosť bola ideálna a bez chýb, práveže si myslím, že by sa vygeneroval nový komplex problémov, avšak na inej úrovni a v iných sférach ako dnes. To je ale v poriadku, raj bude až po smrti.
Otázka či o 10 rokov alebo nikdy nie je podstatná? Tak potom sa skutočne bavíme len vo filozofickej rovine a téma "politika" je nesprávne zaradenie. Na poli filozofie by som s tebou súhlasil, ale na poli reálnej politiky a organizácie spoločnosti nemôžem.

Takto organizovaná spoločnosť existovať možno môže, ale len krátkodobo a v malom merítku. V malom merítku a krátkodobo môže totiž jestvovať takmer hocičo. Vo veľkom merítku a dlhodobo o tom podľa mňa ani história neučí, ale budem rád za každý príklad.

To, že nemožné je možné, je taká moderná mantra, ktorou sa ľudia utešujú. Aj vyhrať jackpot v lotérii je možné. Vsádzajú na to všetci hráči, ale zvyčajne nevyhrá ani len ten jeden.
KaptMichal
King
King

O 1000 rokov? Okej, to mnohé vysvetľuje. Nemám ďalšie otázky. To sa rovno pridaj k jehovistom. Ľudia sa močia stale v tej istej sračke akurát je tu vedomostný pokrok nič iné. A to isté čo meleš dnes, vraveli aj pred dve tisíc rokmi, rovnako čakali spasiteľa.
Necakam na spasitela, necakam, ze pride dalsi Gandhi a spoji celu zemegulu. A ani necakam, ze niekedy tu bude dokonaly system, hughito to vystihol vo svojom prispevku dostatocne.

Ak nasich politikov povazujes za hlupakov, tak asi bude chyba v tom, ako to slovo chapem ja a ako ty. Ja tvrdim, ze maju velmi dobre spocitane co vsetko musia a mozu spravit na to, aby uz do konca zivota nemuseli pracovat. Nebudem sa zbytocne hadat o tom, ci Dzurinda vobec nieco pre tuto krajinu spravil lebo aj tak by som ta nepresvedcil. Dalej, hodit viac ako milion ludi do vreca s oznacenim "hlupak" je prilis jednoduche.
Aby som to nejak zhrnul, tak myslim, ze za situaciu, ktora na SR vladne si mozme z velkej casti sami. Kazdy jeden clovek ma moznost slobodnej volby (aj tak vsetci volia dokola to iste), kazdy ma moznost sa spravat lepsie k druhemu cloveku, nezobrat uplatok, snazit sa zit cestny zivot. Problem je, ze Slovak je od narodenia priamo aj nepriamo uceny k nejakemu vlciemu spravaniu. A tam vznika zarodok vacsiny problemov. Preto je Slovensko tam kde je. A hodit to na byvali rezim by bol neskutocny alibizmus.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

hughito napísal: Netvrdím, že by nastal raj na zemi, utopistický ideál dokonalej spoločnosti, to určite nie. Ale negovalo by sa veľa patologických javov zo spoločnosti, ktoré existujú dnes.
Nic by sa nenegovalo, lebo neviete ako.

Mate len toeriu a predpoklad o tom ako by sa clovek mal spravat a to je asi tak vsetko. Ste rovnaky ako neschopny rodic ktory nezvlada vychovu rozmaznaneho decka a vsetky problemi sa snazi riesit iba peknymi kecami, miesto toho aby ho poriadne vyfackal a usmernil. Vy sa snazite povedat cloveku spravaj sa tak a hentak, bud anarchisticky a cakate ze taky bude, no lenze on taky nieje a nebude lebo je rovnaky ako to rozmaznane decko. Sam vidis kolko ludi si uz (ne)presvedcil a musis by snad uplny debil ak si myslis ze sa ludia zmenia ak im ty alebo tvoji anarchisticky sudruhovia budete vysvetlovat to aki su sprosti (osveta resp vnucovat vas nazor).

V tejto debate netradicne ale jednoznacne suhlasim so slayom co ale skor slovo hlupy tu chapem ani nie nejaky inteligencne alebo vedomostne hlupy ale hlupy dusevne. A v tejto dusevnej hluposti sa mnhoho ludi nijak vzlast neodlisuje od hoc ktoreho zvierata.
hughito
Redeemer
Redeemer

Že ťa to baví stále opakovať tie isté nezmysly dookola - zmenilo by sa to samotnou zmenou spoločnosti, ktorej usporiadanie, vzťahy a vládnuca ideológia najviac vplýva na myslenie, uvažovanie a konanie ľudí v nej žijúcich. Prečo si myslíš, že dnes existujú rôzne javy, ktoré existujú? Veľký vplyv na to má ekonomicko-ideologický systém, v ktorom hrajú prim peniaze, zisk a pod. hodnoty, preto sa všetko ostatné utláča do pozadia, preto majú rodičia deti až v 30-ke, preto je extrémne veľa ľudí, ktorým chýba chrbticová kosť a dalo by sa pokračovať donekonečna.

Človek je ako z hliny, dá sa modelovať, dá sa dotvárať, málo jedincov má čosi vrodené tak silno, že to prebije vplyv spoločnosti, výchovy a pod. záležitostí. Skôr ide o isté predpoklady, potenciu, ktorá sa neskôr rozvinie alebo zadupe, ale človek nemá vpísané v DNA to, aký bude.

Ďalšie tvoje tmárenie prichádza v opise môjho postupu. To som možno propagoval niekedy pred 3 rokmi, keď som prvýkrát prišiel na toto fórum a to je to slávne, že vysvetlíme ľuďom, že akí by mali byť a osvetou nastane raj. To je samozrejme blbosť, tak to nefunguje a fungovať nebude, samozrejme, osveta v istej miere a v istých prípadoch môže zohrať svoju pozitívnu rolu, ale nebude to ten činiteľ, ktorý povedie spoločnosť ku zmene.

Nevraviac o tvojich vysoko exaktných a vedeckých štatistických záveroch, ktoré robíš z toho, že som akože nepresvedčil o správnosti anarchizmu nacistu a pár kovaných pravičiarov. To už ani nie je smiešne, kali. A opakujem, ja tu nikoho nemám za cieľ o nikom presviedčať. Toto fórum slúži na vyplnenie volného času, na odreagovanie, max. možno na isté "intelektuálne" cvičenie. Čo som však presvedčený je to, že mnohí ľudia, ktorí sa zapájali do debát o anarchizme, sa dozvedeli nové veci, nove pohľady a aj to, že anarchisti (akokoľvek s nimi nemusia súhlasiť), nie sú 15 roční pankáči s čučom v ruke a nášivkou A-čka na riti. Ale keď sa tak nad tým zamyslím, napr. javatar uznal isté čiastkové pozitíva a zaujímavosti anarchistických ideí, tommyhot sa tiež inšpiroval, čo uňho viedlo k posunu ku minarchizmu atď., takže najväčší negovač zostávaš samozrejme ty, ako presvedčený nacista, čo je ale očakávateľné.

slay:
Otázka či o 10 rokov alebo nikdy nie je podstatná? Tak potom sa skutočne bavíme len vo filozofickej rovine a téma "politika" je nesprávne zaradenie. Na poli filozofie by som s tebou súhlasil, ale na poli reálnej politiky a organizácie spoločnosti nemôžem.
Ide o to, že ja nie som veštec. Ale tak keďže som realista, v blízkej budúcnosti nevidím reálne posun k takýmto zmenám. Čo však vidím reálne je príchod doby, kedy sa bude vytvárať priestor na hľadanie nových smerov, ideológií a pod., keďže kapitalizmus chrčí z posledného, je vo veľmi veľkej kríze, ktorá sa spojila nielen s ekonomickou, ale aj oveľa hlbšou, takže ten priestor vidím skôr v tom, že pod. myšlienky (a určite aj iné, pre mňa vyslovene negatívne) začnú naberať na sile.
Vo veľkom merítku a dlhodobo o tom podľa mňa ani história neučí, ale budem rád za každý príklad.

To, že nemožné je možné, je taká moderná mantra, ktorou sa ľudia utešujú. Aj vyhrať jackpot v lotérii je možné. Vsádzajú na to všetci hráči, ale zvyčajne nevyhrá ani len ten jeden.
Každý systém/spoločnosť raz musel nejako začať, vo väčšom merítku a dlhodobejšie. To nie je argument proti.

Môžeš to brať ako modernú mantru, ja to však neberiem ako utešovanie sa, alebo nejaké fandenie si, proste to je fakt, ktorý sa dá vysledovať. Myšlienky anarchizmu sú v podstate veľmi mladé, majú pár sto rokov, čo je nič, takže ten priestor tu môže byť a naozaj, úprimne, tie reči o nemožnosti a o tom, ako si to niekto nevie predstaviť patria do stredoveku, kedy si ľudia nevedeli predstaviť, že by cirkev nemala primárnu funkciu v spoločnosti, alebo potom napr. do trochu neskoršej doby, kedy si mnohí nevedeli predstaviť, ako by mohla fungovať demokracia v širšom merítku atď.
KaptMichal
King
King

Mate len toeriu a predpoklad o tom ako by sa clovek mal spravat a to je asi tak vsetko. Ste rovnaky ako neschopny rodic ktory nezvlada vychovu rozmaznaneho decka a vsetky problemi sa snazi riesit iba peknymi kecami, miesto toho aby ho poriadne vyfackal a usmernil. Vy sa snazite povedat cloveku spravaj sa tak a hentak, bud anarchisticky a cakate ze taky bude, no lenze on taky nieje a nebude lebo je rovnaky ako to rozmaznane decko.
Neviem ci to bola reakcia aj na mna, tak ti odpoviem. Ja v prvom rade nereprezentujem nazory ziadnych anarchistov/komunistov/kapitalistov. Nemam dobry pocit z toho, ze by som mal patrit do nejakej skupiny, ktora zaskatulkuje moje vlastne nazory.
K "utopii". Priklady toho, ze svet nemusi byt len agresivny dobre vidiet v skandinavskych krajinach. Ludia su tam skoro taki isti ako tu, ale ich vnimanie spolocnosti a spravanie sa k ostatnym, zivotnemu prostrediu a prirode je neskutocne vzdialene od toho nasho. Mozes tvrdit, ze je to len mala cast, ktora by vo velkom meradle fungovat nemohla. Ale ja ani netvrdim, ze teraz hned by to fungovalo. Hovorim, ze by to fungovalo, keby kazdy clovek zil a bol vychovavany v takom istom prostredi ako skandinavci. Minimalne cela Europa.
O "lepsom svete" sa vzdy bavim ciastocne na hypotetickej urovni. Ja nie som ziadny lumen, neplanujem sa zriekat svojho majetku, chcem sa mat dobre, chcem tento system vyuzit, mat pekny dom, dobre auto... Ale to neznamena, ze kvoli tomu som ochotny brat uplatky, klamat a robit ine spinavosti. Ja taky nie som, nie je to pre mna prirodzene a preto ak hovoris o prirodzenosti cloveka, nemozes za prirodzenost brat len negativne vlastnosti.
Nic by sa nenegovalo, lebo neviete ako.
Pises v mnoznom cisle tak neviem ci myslis hughita a anarchistov alebo jeho a mna. Za mna ti poviem len tolko, ze ani neplanujem zistovat ako by sa to dalo. To nie je otazka, ktoru ti moze zodpovedat jeden clovek, ani dvaja ani tisic.
Napísať odpoveď