Že ťa to baví stále opakovať tie isté nezmysly dookola - zmenilo by sa to samotnou zmenou spoločnosti, ktorej usporiadanie, vzťahy a vládnuca ideológia najviac vplýva na myslenie, uvažovanie a konanie ľudí v nej žijúcich. Prečo si myslíš, že dnes existujú rôzne javy, ktoré existujú? Veľký vplyv na to má ekonomicko-ideologický systém, v ktorom hrajú prim peniaze, zisk a pod. hodnoty, preto sa všetko ostatné utláča do pozadia, preto majú rodičia deti až v 30-ke, preto je extrémne veľa ľudí, ktorým chýba chrbticová kosť a dalo by sa pokračovať donekonečna.
Človek je ako z hliny, dá sa modelovať, dá sa dotvárať, málo jedincov má čosi vrodené tak silno, že to prebije vplyv spoločnosti, výchovy a pod. záležitostí. Skôr ide o isté predpoklady, potenciu, ktorá sa neskôr rozvinie alebo zadupe, ale človek nemá vpísané v DNA to, aký bude.
Ďalšie tvoje tmárenie prichádza v opise môjho postupu. To som možno propagoval niekedy pred 3 rokmi, keď som prvýkrát prišiel na toto fórum a to je to slávne, že vysvetlíme ľuďom, že akí by mali byť a osvetou nastane raj. To je samozrejme blbosť, tak to nefunguje a fungovať nebude, samozrejme, osveta v istej miere a v istých prípadoch môže zohrať svoju pozitívnu rolu, ale nebude to ten činiteľ, ktorý povedie spoločnosť ku zmene.
Nevraviac o tvojich vysoko exaktných a vedeckých štatistických záveroch, ktoré robíš z toho, že som akože nepresvedčil o správnosti anarchizmu nacistu a pár kovaných pravičiarov. To už ani nie je smiešne, kali. A opakujem, ja tu nikoho nemám za cieľ o nikom presviedčať. Toto fórum slúži na vyplnenie volného času, na odreagovanie, max. možno na isté "intelektuálne" cvičenie. Čo som však presvedčený je to, že mnohí ľudia, ktorí sa zapájali do debát o anarchizme, sa dozvedeli nové veci, nove pohľady a aj to, že anarchisti (akokoľvek s nimi nemusia súhlasiť), nie sú 15 roční pankáči s čučom v ruke a nášivkou A-čka na riti. Ale keď sa tak nad tým zamyslím, napr. javatar uznal isté čiastkové pozitíva a zaujímavosti anarchistických ideí, tommyhot sa tiež inšpiroval, čo uňho viedlo k posunu ku minarchizmu atď., takže najväčší negovač zostávaš samozrejme ty, ako presvedčený nacista, čo je ale očakávateľné.
slay:
Otázka či o 10 rokov alebo nikdy nie je podstatná? Tak potom sa skutočne bavíme len vo filozofickej rovine a téma "politika" je nesprávne zaradenie. Na poli filozofie by som s tebou súhlasil, ale na poli reálnej politiky a organizácie spoločnosti nemôžem.
Ide o to, že ja nie som veštec. Ale tak keďže som realista, v blízkej budúcnosti nevidím reálne posun k takýmto zmenám. Čo však vidím reálne je príchod doby, kedy sa bude vytvárať priestor na hľadanie nových smerov, ideológií a pod., keďže kapitalizmus chrčí z posledného, je vo veľmi veľkej kríze, ktorá sa spojila nielen s ekonomickou, ale aj oveľa hlbšou, takže ten priestor vidím skôr v tom, že pod. myšlienky (a určite aj iné, pre mňa vyslovene negatívne) začnú naberať na sile.
Vo veľkom merítku a dlhodobo o tom podľa mňa ani história neučí, ale budem rád za každý príklad.
To, že nemožné je možné, je taká moderná mantra, ktorou sa ľudia utešujú. Aj vyhrať jackpot v lotérii je možné. Vsádzajú na to všetci hráči, ale zvyčajne nevyhrá ani len ten jeden.
Každý systém/spoločnosť raz musel nejako začať, vo väčšom merítku a dlhodobejšie. To nie je argument proti.
Môžeš to brať ako modernú mantru, ja to však neberiem ako utešovanie sa, alebo nejaké fandenie si, proste to je fakt, ktorý sa dá vysledovať. Myšlienky anarchizmu sú v podstate veľmi mladé, majú pár sto rokov, čo je nič, takže ten priestor tu môže byť a naozaj, úprimne, tie reči o nemožnosti a o tom, ako si to niekto nevie predstaviť patria do stredoveku, kedy si ľudia nevedeli predstaviť, že by cirkev nemala primárnu funkciu v spoločnosti, alebo potom napr. do trochu neskoršej doby, kedy si mnohí nevedeli predstaviť, ako by mohla fungovať demokracia v širšom merítku atď.