Internetový provider - problém, ako ďalej?

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
DR8PruBr
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Internetový provider - problém, ako ďalej?

Príspevok od používateľa DR8PruBr »

Mám Wi-Fi internet (2,4 GHz). Provider používa ako AP MikroTik. Už asi rok sú neskutočné problémy s pingom. Ping na AP mám aj 800ms. Moje klientské zariadenie sú v poriadku, chyba je v providerovi (overené X krát, menil som aj antény, mal som zapožičané aj úplne iné routre). Doteraz to išlo aspoň v noci dobre (ping 1-2ms; cez deň to bolo bežne aj okolo 1000ms čo je niečo nehorázne), len teraz (pred 3 dňami) neviem čo nastavil a ide to asi tak, že pokiaľ nie som na sieti aktívny (teda nesurfujem, nepozerám niečo online a podobne) tak mám ping na AP perfektný 1-2ms. Akonáhle začnem pozerať nejakú stránku kde je napríklad veľa obrázkov, audio / video stream alebo nebodaj sťahovať (HTTP, FTP) tak ping je hneď okolo 800-1200ms.

Teraz keď aj sa sťažujem tak mi povie, že „ping máš dobrý“... Jasné, dobrý je vtedy keď nič nerobím. Proste ťahá sa to veľmi dlho a nič nevie riešiť, nechce riešiť alebo ja už neviem. Stále len počúvam výhovorky a ako mám ja všetky moje klientské zariadenia zlé a neviem aké...

Slovné sťažnosti nepomohli. Chystám sa napísať reklamáciu. Tá na 99% nič nevyrieši (poznám tú firmu, je to banda vydrbaných ľudí), pretože jednať s takým človekom ako je môj provider je neskutočné... Ako ďalej postupovať po reklamácii keď sa nič nezlepší?

Toto je na tom všetkom najhoršie, že bývam na vidieku a nemám nič iné na výber :(. Čo keď dement odstúpi od zmluvy „aby mal odo mňa pokoj“? Potom si môžem akurát tak pískať... Bohužiaľ ľudia čo majú od neho internet sú blbý, nikto sa nikde nesťažuje a keď tak sa sťažuje jeden druhému ako mu to ide na hovno ale nikto ešte nenapísal nejakú reklamáciu. Proste nič, len zato platia a sami vedie, že to nejde dobre. Sme malá obec, ja neviem či sa to boja povedať alebo akú riť...

Bohužiaľ som z východu a tu je to bežné takýto vydrbanci – nejaký „macher“ si zoberie lepšiu konektivitu a potom to poskytuje a robí si čo chce. A keď si otvoríš hubu tak si najhorší lebo "zákazník sa sťažuje". A pri jednaní s nimi mám pocit, že ich obťažujem, že čo vlastne im také niečo hovorím, ja predsa ako "správny zákazník" by som mal držať hubu a platť za niečo čo ani nejde. Ja taký nebudem, v žiadnom prípade.

Takže momentálne mám internet, ktorý ani nemôžem použiť lebo keď začnem čokoľvek robiť ping je v riti, tým pádom keď začnem ťahať rýchlosť mám nejakých 20 KB/s keď sťahujem (kvôli pingu). Keď ma odpojí tak som v riti, nemám žiadnu inú možnosť pripojenia na niečo rýchlejšie ako je EDGE / GPRS :(. Žiadna optika, žiadne aDSL... Akurát toto wifi drahé a aj to nejde.

Čo mám robiť?
Klingonka
Light Star
Light Star

Re: Internetový provider - problém, ako ďalej?

Príspevok od používateľa Klingonka »

Neviem čo budeš robiť, ale pingy nikto negarantuje.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Videl by som to na ruseni. Ale ked pises, ze pokial nic nerobis a az ked zacnes surfovat, tak to bude sposobene bud nastavenim do agregacnej skupiny alebo zlym nastavenim QoS.
tuto ho chcem_D
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tuto ho chcem_D »

bol som na tom velmi podobne, nepomohlo stazovanie sa ani nic podobne, lady sa pohli az kym som podal vypoved, vtedy si uvedomili ze prichadzaju o zakaznika, zrazu to boli oni kto mi zacal vyvolavat, smskovat, dnes je to neporovnatelne lepsie poskytovanie sluzieb,
tym som chcel povedat ze treba bojovat za svoje prava, ak si nespokojny tak je zbytocne vyhadzovat peniaze za taku sluzbu, vzdy sa najde riesenie, mozno ze si to potom uvedomi tvoj provider
DR8PruBr
Star
Star

Klingonka > Garantuje negarantuje lenže keď máš ping 1200 na AP tak aj rýchlosť ti ide dole a proste celá kvalita služby je tým obmedzená a to dosť výrazne...

hojko > Áno, aj to bola jedna z variánt, ale mal som doma MikroTik-a a kvalitnú sektorovku a skenoval som okolie. 2,4 GHz pásmo tu zarušené nie je. Sú tu asi 3 AP (dedina) a všetky 3 AP mali úplne iné kanály. S agregáciou a QoS neviem ako to je, lebo samozrejme takéto informácie my dementi neposkytnú lebo „nie som kompetentný“...

tuto ho chcem_D > Keby som vypovedal zmluvu boli by asi aj radi dementi. U nich je zákazník vtedy dobrý zákazník, ak sa: nesťažuje, pravidelne platí a na každé obmedzenie bez námietok pristúpi. A hovorím – odstúpiť by bolo to najmenej, lenže potom budem vážne odkázaný na O2 EDGE internet... :( Skúsim to riešiť reklamáciou, a keď bude potrebné tak to posuniem na SOI a TÚSR. A keď ma aj odpoja tak aspoň to stálo za pokus.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

MikroTik ani ina antena nie je zarukou, ze to pojde spolahlivo, aj ked urcite MikroTik patri k tym top produktom, ktore mozes vyuzit. To, ze su v dedine 3 AP este neznamena, ze su tam dalsie siete, ktore maju skryte SSID a tak ich vidiet vobec nemusis. Iny kanal este neznamena, ze tam nebude rusenie, hoci mas 12, resp. 13 kanalov, tak tie sa vzajomne prekryvaju a tak su len nejake 3 moznosti bez vzajomneho rusenia. Avsak ak mas ping pri necinnosti normalny a pri pouzivani vybehne, je to chyba v nastaveni u providera, inu moznost tam nevidim. Este pochopim, ze nieco take by sa stalo, ak vytazis linku na maximum, ale aj tak ping 1000 je nepredstavitelny a internet je v tomto pripade nepouzitelny.
Klingonka
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Klingonka »

Ja by som skúsila reklamáciu. Musia to riešiť.
(neviem od akého pingu už nejde internet)
appsony
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa appsony »

Vzhladom na to, ze chyba je na 90% na ich strane im podla mna posli oficialne vypoved. Ak posles len mail, niektori "kvalitni prevadzkovatelia" maju tendenciu sa tvarit, ze nic neprislo a umelo to natahovat. No lebo pri pingu 1000 ms to sa fakt neda na nic pouzit a platite to zbytocne. A ked u vas v dedine nic ine nie je tak to bude problem, ale ja by som to riesil takto. A ak sa mozem opytat kde vlastne byvas na vychode? Je to fakt problem v mensich odlahlejsich dedinach, reklamacia sa obavam nic nevyriesi, oni vedia, ze nemas inu moznost a vymozitelnost prav je tam teda nulova.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Klingonka: Tazko povedat, od akeho pingu nejde internet, ale pri 1000ms, cize 1 sekunde je to uz dost nepouzitelne a na nacitanie niektorej stranky cakas mozno aj pol minuty. Za normalneho predpokladu by to nacitalo za sekundu ci dve.
DR8PruBr
Star
Star

Hojko > Bol u mňa jeden známi a skenovali sme okolie aj na skryté SSID (cez nejaký Linuxový softvér). Sú tu len 3 siete, kanály majú úplne rozličné. S tým prekrývaním – to je veľmi diskutabilné, záleží to najmä od kvality AP do akej miery dodržuje presnosť frekvencie kanálu. Ale ani jedna sieť tu nie je taká, že je jedna na kanály napríklad 3 a druhá na 4. Takže rušenie by som vylúčil, Sú tu ešte 5 GHz siete, ale tie nemajú na 2,4 GHz vplyv... Sám vidím do Wi-Fi, ale toto je veľa aj na mňa – tak kvalitne doje*** sieť ako tu máme my treba fakt hľadať.

Mimochodom niekedy keď to išlo fajn, tak aj keď som sťahoval a aj uploadoval súčasne plnou rýchlosťou som nemal ping na AP viac ako nejaké 2-3ms.

Klingonka > Áno „musia“. 2 dni to pôjde OK a potom zasa dookola. Ale skúsim to, aby som to mal na papieri.

A k tomu pingu – internet ide stále aj pri pingu 4000 lenže to sa nedá s takou odozvou. To „vyfajčím polovicu cigarety“ pokiaľ sa mi načíta hojko napríklad.

Appsony > Ako som spomínal – výpoveď nechcem dať, lebo nič iné tu nemôžem mať a to je veľká smola. Môj provider má tendenciu sa tváriť ako keby som ani nebol ich zákazník a tým, že niečo chcem ich skôr obťažujem a nie sa sťažujem... Kde presne bývam nie je predmetné, a s tou vymožiteľnosťou práv máš pravdu – buď odstúpim ja alebo oni od zmluvy a budem v...
Thovt
Star
Star

Príspevok od používateľa Thovt »

Kým som mal wifi mal som aj ja podobný problém. Neskôr ma pripojili na iný AP a bolo to o dosť lepšie. Problém bol v rušení, ktoré som mal z jedného smeru.
Potom som prešiel na DSL a je to neporovnateľne lepšie.
Na tvojom mieste by som skúsil Orange alebo T-Mobil, snáď je u teba dostupné. Sused to používa, nie je to síce na nejaké sťahovačky, ale na prehliadanie to celkom postačuje.
Napísať odpoveď