Život po osemnástke ( osamostatnenie sa )
-
TommyHot
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Život po osemnástke ( osamostatnenie sa )
Samozrejme da sa stratit v systeme, ale to je skor vynimka ako pravidlo. Poznam pripady, kedy nahanali ludi aj koli trom nezaplatenym dnom zdravotky (odomna ti hajzli pytali prachy aj za poslednych 8 augustovych dni, hned ako som skoncil statnice).
Ja len, že aj keď nevlastní majetok a neplatí, tak stále môže ísť sedieť, nie?
BTW, pri tej zdravotke odo mňa teraz naháňajú nejaké 2 roky staré potvrdenie o vyradení z úradu práce, potom čo som bol chvíľu bez práce po návrate z UK.
BTW, pri tej zdravotke odo mňa teraz naháňajú nejaké 2 roky staré potvrdenie o vyradení z úradu práce, potom čo som bol chvíľu bez práce po návrate z UK.
-byvat u mamy a pracovat na cierno nie je trvale riesenie. Ked uz pre nic ine tak preto, ze moze sa stat ze pocas trvania exekucneho konania matka zomrie a zo syna sa stane bezdomovec pretoze na aktiva ziskane v dedicskom konani siahne exekutor. Po tolkych rokoch moze dlh narast do astronomickej vysky. Inac na poistovnu sa nevztahuje premlcacia doba v pripade ak si zmenu platitela na samoplatcu nenahlasil-doba nie je casovo ohranicena./aspon pokial viem tak donedavna to tak bolo/Racius napísal:Akurát dnes som sa totiž o tom bavil s ľudmi v aute a názory boli nejednoznačné, vraj sa stalo nejakému známemu že po 12 rokoch prišli od neho z poisťovne vymáhať nejaké prachy, ale ubránil sa, pretože to bolo po premlčacej dobe.
A diskusia bola na námet jedného slávneho brnenského dlžníka ktorý dopravnému podniku dlhuje niekoľko miliónov na pokutách, ale nevlastní absolútne žiaden majetok, býva u mamy a pracuje načierno.![]()
To už si ale myslím že výhodnejšie bude nechať sa vyhlásiť za mŕtveho
pokial sa clovek nenajde v zozname neplaticov tak je to ok?TommyHot napísal:Samozrejme da sa stratit v systeme, ale to je skor vynimka ako pravidlo. Poznam pripady, kedy nahanali ludi aj koli trom nezaplatenym dnom zdravotky (odomna ti hajzli pytali prachy aj za poslednych 8 augustovych dni, hned ako som skoncil statnice).
-
TommyHot
Addict
Trussardi na to by som sa velmi nespoliehal. Povedzme, ze si dobrovolne nezamestnany, cize si samoplatca, ale do zdravotnej poistovne nic neodvadzas. Stratil si sa v systeme a fungujes takto nejaky cas. Najdes si pracu a zamestnavatel ta prihlasi na urad prace (kvoli soc. odvodom) a do zdravotnej poistovne (zdravotne odvody). Urad prace o tebe nema zmienku (co je uplne v poriadku, kedze si bol dobrovolne nezamestnany), cize zdravotna poistovna predpoklada, ze si si platil zdravotku. Pozrie sa spatne do systemu a nikde ta tam nenajde (to uz nie je v poriadku) a mas problem. So statnym aparatom sa sice da vyje***, ale nie donekonecna a aj ked to niektorym prejde, je to skor vynimka.
presne ako pise TommyHot - zistia spatne ze mas nepokryte obdobia a budu ziadat vysvetlenie, ja som takto tiez musel doplacat a nie malo.
Záver: vy*****ť so systémom môžeš, ale nakoniec ťa aj tak zomelie.
nie kazdy chce obchadzat system no dobre je byt informovany
Pod pojmom "účty" som myslela že som zarátala všetky výdavky od energií cez nájomné až po stravu a pod.
mam 23 v podstate sa zivim asi pol roka sam. Byvam na intraku a popri dennom studiu mam docela zaujimavu pracu v IT asi cca 100-120 hod mesacne.
Za 3/4 roka ak sa podari by som mal ukoncit skolu, ked ale vidim vsetky tie vydavky co budu s tym spojene tak rozmyslam ze ostanem este asi 1-2 roky doma.
S priatelkou som sa o tom este nerozpraval ako planuje ona ale myslim, ze ako si najde pracu bude chcet vypadnut z domu (hustejsia rodinna atmosfera).
V uvahu teda pripada aj nieco mensie s priatelkou, popripade by mi nevadili ani spolubybajuci. Uvidime co bude dalej, obaja sme mladi sikovni inteligentni ludia, navyse ona tiez teraz konci skolu
a platove vyhliadku su nadprimerne. Plan do buducnosti je urcite postavit vlastny dom. Ale to uz asi trosku predbieham
Za 3/4 roka ak sa podari by som mal ukoncit skolu, ked ale vidim vsetky tie vydavky co budu s tym spojene tak rozmyslam ze ostanem este asi 1-2 roky doma.
S priatelkou som sa o tom este nerozpraval ako planuje ona ale myslim, ze ako si najde pracu bude chcet vypadnut z domu (hustejsia rodinna atmosfera).
V uvahu teda pripada aj nieco mensie s priatelkou, popripade by mi nevadili ani spolubybajuci. Uvidime co bude dalej, obaja sme mladi sikovni inteligentni ludia, navyse ona tiez teraz konci skolu
a platove vyhliadku su nadprimerne. Plan do buducnosti je urcite postavit vlastny dom. Ale to uz asi trosku predbieham
-
TommyHot
Addict
Urcite nestavaj dom s priatelkou. Rozidete sa a ako si ho podelite? Sa aj pozabijate...
tu by som doplnil, ze ani nebrat dom na hypoteku ak sa planujete ozenit/vydat, kedze z pravnej stranky ziskate vlastnictvo az ked splatite hypoteku a tym padom, uz bude dom predmetom bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov, aj ked ste si ho "kupili" sami este pred sobasom a teda sa bude delit na polovicu 
-
TommyHot
Addict
Viem ze predmanzelska zmluva na Slovensku z legislativneho hladiska neexistuje, ale neda sa to nejako osetrit aby bol dom moj? Samozrejme neplanujem sa zenit, ale clovek nikdy nevie.
-
javatar
Hardcore addict
Da - napr. moja svagrina to tak ma. Potom musela niekde podpisovat aby tam jej manzel mohol byvat.
Jedine tak, že sa dohodneš (písomne) so snúbenicou, že BSM vznikne až v čase zániku manželstva.TommyHot napísal:Viem ze predmanzelska zmluva na Slovensku z legislativneho hladiska neexistuje, ale neda sa to nejako osetrit aby bol dom moj? Samozrejme neplanujem sa zenit, ale clovek nikdy nevie.
wtf? co je toto za blbost? 5x som to precital a furt tomu nerozumiem...ako moze bsm vzniknut az v case zaniku manzelstva? bsm vznika zaroven s manzelstvom. to je jeho podstata. notarsky mozes jeho rozsah upravit, alebo sud ho moze vyporiadat este za trvania, ale nemozes sa dohodnut ze vznikne v case zaniku ... ved to je absolutny nezmysel.
riesenie je ze bud sa so snubenkou dohodnes, ze pristupi k tvojej zmluve do podieloveho spoluvlastnictva presne vymedzeneho, kde ale furt ziska cast, no mensiu ako polovicu, alebo ked to dosplacas tak to vylucis z bsm, to sa da, ale musi stym suhlasit.
otazne je, zobrat si namiesto hypoteky uver a dom dat len do zalohu. ale uvery su myslim vyrazne nevyhodnejsie ako hypoteky.
holt je to blba situacia...jedine sa uz len nebrat kym nesplatite dom
riesenie je ze bud sa so snubenkou dohodnes, ze pristupi k tvojej zmluve do podieloveho spoluvlastnictva presne vymedzeneho, kde ale furt ziska cast, no mensiu ako polovicu, alebo ked to dosplacas tak to vylucis z bsm, to sa da, ale musi stym suhlasit.
otazne je, zobrat si namiesto hypoteky uver a dom dat len do zalohu. ale uvery su myslim vyrazne nevyhodnejsie ako hypoteky.
holt je to blba situacia...jedine sa uz len nebrat kym nesplatite dom
No tak si prečítaj § 143a ods. 2 zákona č. 40/1964 a možno pochopíš. Mal som použiť namiesto slova "v čase" slovo "ku dňu" zániku manželstva. Tým pádom do BSM nebude nikdy nič patriť. Poprípade ako si spomenul dohodou vo forme notárskej zápisnice si vymedziť BSM.
uznavam na toto som zabudol, ale je to pre nas pripad bezpredmetne, odporucam komentar k tomuto ustanoveniu. jedna sa o ustanovenie, ktore chrani majetok druheho manzela napr pri podnikani toho prveho, aby bolo jasne komu co patri, pre potreby veritelov. ono to BSM vznikne v case rozvodu a rata sa ako keby trvalo cele manzelstvo, takze ak ten byt nadobudnes pocas manzelstva tak ti je to na nic, lebo dnom rozvodu sa tak ci tak stane sucastou BSM, ak ho vlastnis ty. cize plati co som napisal vyssie
Tak to potom vďaka za info. Pozriem si to