jak zacat?

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
krowak
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

jak zacat?

Príspevok od používateľa krowak »

chcel by som sa spitat ,ak nemam vecsie skusenosti s programovanim,s jakym typom by som mal zacat? :new04:
mastermind
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa mastermind »

myslim ze najlepsie je zacat nejakym jednoduchym, proceduralnym, typovym jazykom. Vela ludi nadava na pascal ale myslim si ze je to dobry zaciatok. C nie je zle ale uz na zaciatkoch sa stretnes s pointrami takze to radsej nie. Preto vravim asi pascal. Ked sa trosku otukas a zistis, ze je to cele len o algoritmickom mysleni, mozes prejst na hocico.
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ppt »

No ja som zacal v skole tiez s pascalom, a myslim, ze to bol dobry zaciatok. Neviem preco ostatni inac hovoria, ale podla mna ja zaciatok s pascalom je velmi dobry.
krowak
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krowak »

mno oskusam ,a hadam to pojde na zaciatok:))
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Čo vravíte na C++ ? Je dobré začať s týmto jazykom?
Mám knižku o C++ a tiež mám aj vývojové štúdio MS Visual Studio 6.0, zatiaľ som ale nič nevytvoril, len pár "sčítavacích programov" opísaním ich zdrojového kódu z knižky.
mastermind
VIP
VIP

Racius napísal:Čo vravíte na C++ ? Je dobré začať s týmto jazykom?
Mám knižku o C++ a tiež mám aj vývojové štúdio MS Visual Studio 6.0, zatiaľ som ale nič nevytvoril, len pár "sčítavacích programov" opísaním ich zdrojového kódu z knižky.
myslim ze to nie je dobry zaciatok. C++ je objektovy jazyk a kym ako hovoris opisujes programy z knizky tak by to bolo zbytocne.
Rixsus
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Rixsus »

ja by som doporucoval python :)
je lahky a ma podporu OOP(ak neces nemusis pouzivat)
fakt nevem pochopit ludi co si myslia ze pascal je dobry jazyk ...
povedzte my o co je pascal lepsi od pythonu ???
je lahsi ? NE
uci programatora odsadzovat kod? NE
ma podporu OOP? NE
tak naco je? NA NIC!
mastermind
VIP
VIP

ako zacinajuci programator sa potrebuje naucit vytvarat algoritmy a nimi riesit dane problemy. Pascal ma krasne jednoduchu syntax, ma dostatok funkcii. Na zaciatok nepotrebuje nic viac.
a co sa tyka toho odsadzovania kodu. Urcite je pre zaciatocnika lahsie odelovat bloky kodu pomocou begin a end ako tym ze tam budu davat medzery alebo tabulatory (myslim, ze to neznamena to iste pri kompilacii kodu).
Ak zaciatocnik zvladne algoritmicke myslenie, potom moze uvazovat nad vecami ako OOP, odsadzovanie textu podla konvencii a podobne.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

mastermind napísal:myslim ze to nie je dobry zaciatok. C++ je objektovy jazyk a kym ako hovoris opisujes programy z knizky tak by to bolo zbytocne.
To som iba pár opísal, aby som si odskúšal to Visual Studio. :D
Inak tá knižka je podrobne rozpísaná, aspoň sa mi to tak zdá, je to táto knižka :
Obrázok
IgiPoP
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa IgiPoP »

C++ nedoporucujem na zaciatok.
v prvom rade sa musis naucit a pochopit ako masina uvazuje, a na to je asi ozaj najvhodnejsi pascal.
viem pochopit, ze zacinajucich programatorov laka vizualna stranka hotovych programov (co C++ ponuka) ale je to kratkozrake uvazovanie.
takze rada na zaciatok:
1, kniha o pascal 7
2, podrobne si precitat kapitolu o stabnej kulture (ak to opomenies, budes mat v kode bordel)
3, musis perfektne pochopit cikly
4, samozrejme sa preluskas celou knihou, vyskusaj si priklady ale vzdy sa snaz zistit, preco to tak funguje. vyskusaj v kode zmenit parametre a zistuj co sa stalo, pouzite funkcie (prikazy) si nastuduj (ich pouzitie, vstupne parametre, vystup)
5, nauc sa vytvarat vlastne funkcie (v pripade pascalu aj procedury)
6, az budes mat pocit, ze "chapes co pascal rozumie", potom zacni studovat OOP (objektovo orientovane programovanie) co v pascali 7 nieje problem.
7, ak sa ti vsetko podarilo preskakat, mas v podstate vyhrate. kazdy iny programovaci jazyk sa ti uz nebude zdat tak zlozity, pretoze zistis, ze rozdiel je vecsinou v interpretacii kodu (syntax). vies si uz vyhladat potrebne v manuale, lebo vies co mas hladat (resp. google).

good luck.
uelektronik
Star
Star

Príspevok od používateľa uelektronik »

ja udporucam:

1. html
2. pascal
3. c jazyk
4. delphi
4. c++ jazyk
5. python

urcite neodporucam zacinat s pythonom, je to ako ucit sa najprv citat a potom ako sa vyslovuju pismena

html ta uvedie do zakladou pisania kodu a jeho uprav
pascal ti ukaze ako narabat z datovymi typmi
c ta nauci ako vyuzivat vsetky moznosti programovania, ktore nema pascal, zato c je tazky oproti pascalu na zaciatok
delphi sa naucis zaklad objektovo orientovaneho jazyka
c++ rozvinies objektovo orientovane skusenosti nadobudnute z delphi do maxima
python naucis sa rozmyslat a pracovat cisto iba s objektami

ziadnu inu postupnost neodporucam, robi to takto vacsina SS a VS a vedia preco
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

ja som zacinal na programe co sa volal Zofka,alebo tak nejako, kreslilo to ciary a potom perfektny robot karol, to boli casy,ale to bolo v roku 1993 a bol som prvak na osemrocnom gympli, ale na zaciatok to bolo super programovanie
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

balkymotor: napisal si to pekne. :wink:
Mozno keby som este mohol doplnit medzi pascalom a C vyskusat PHP.

btw.: Preco sme sa my na skole najprv ucili pascal a az v 4. (al. 3. :?: ) rocniku sme skusili html? To nechapem. :roll:
mastermind
VIP
VIP

ppt napísal:balkymotor: napisal si to pekne. :wink:
Mozno keby som este mohol doplnit medzi pascalom a C vyskusat PHP.

btw.: Preco sme sa my na skole najprv ucili pascal a az v 4. (al. 3. :?: ) rocniku sme skusili html? To nechapem. :roll:
html nie je programovaci jazyk. je to znackovaci jazyk. tym ze sa zacnes ucit html nijako nezlepsis svoju vychodziu poziciu pri uceni inych jazykov
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

mastermind napísal:html nie je programovaci jazyk. je to znackovaci jazyk. tym ze sa zacnes ucit html nijako nezlepsis svoju vychodziu poziciu pri uceni inych jazykov
Ved jasne. Ja som nikde nenapisal, ze html je programovaci jazyk. :P Avsak naucit sa robit www stranky je urcite lahsie, ako programovat (napr. v pascale). Preto mi nebolo jasne, preco sme najprv nerobili na skole najprv s html, ale s pascalom. :wink:
gwixt
Addict
Addict

Príspevok od používateľa gwixt »

ppt napísal:Ved jasne. Ja som nikde nenapisal, ze html je programovaci jazyk. :P Avsak naucit sa robit www stranky je urcite lahsie, ako programovat (napr. v pascale). Preto mi nebolo jasne, preco sme najprv nerobili na skole najprv s html, ale s pascalom. :wink:
pretoze html sa ani ucit netreba :wink: ..
Retsko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Retsko »

Nuz ja som sa stretol 1.x s programovanim az na vysokej skole. Zacinali sme hned s C++, resp. Borland C. Kamos si so mnou na zaciatku semestra sadol do krcmy a asi 4 hodiny mi vysvetloval Pascal, aby som zistil ako program uvazuje... Sice to velmi nepomohlo, aj tak som pol semestra chodil s tym, ze ako ja spravim z toho skusku, no potom som do toho nejak prisiel, zacalo sa mi to pacit, skusal som kadeco a na konci semestra som sa mohol pochvalit hrou ktoru som naprogramoval (strelba na terc, 10 pokusov, na konci vyhodnotenie). Samozrejme graficky. Nebolo to nic extra, ale bolo to adekvatne vedomostiam ziskanym za semester, mozno cosi viac, lebo mna to bavilo... Zakladom vsetkeho bolo pochopit program, potom to uz islo relativne lahko. Vysledna znamka bola samozrejme A. ;)
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

gwixt napísal:pretoze html sa ani ucit netreba :wink: ..
ty si proste unikat, urcite si sa narodil aj so zubami a obleceny :hehe: Ak si tvoris webstranky cez Word, tak mas pravdu tam nepotrebujes sa html ucit :)

ale html je uz nutny zaklad, ak sa xces naucit dalej napr PHP a pod. Netvrdim ze html je programovaci jazyk, ale len tak sam od seba ho vediet nebudes ;) mozno ty uz si profik, ale su ludia co sa o to zacinaju zaujimat a chcu sa to naucit.
snake2
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa snake2 »

ok a kde sa da teraz cely program zohnat ??
( resp. aky pouzivate a preco )

// : myslel som C
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

snake2 napísal:ok a kde sa teraz ten kompilator da zohnat ??
( resp. aky pouzivate a preco )
Zalezi od toho, ktory programovaci jazyk si si vybral. Prave dnes som pascal uploadol (tema: http://www.hojko.com/viewtopic.php?t=56070 ).
Napísať odpoveď