Jazda na mokrej vozovke
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Jazda na mokrej vozovke
to je pravda, v podstate kazdy smyk musis ovladat uplne od zaciatku... pri neskorej reakcii alebo pri prilisnej kontre, kedy sa auto zacne spravat ako kyvadlo, je lepsie ho na brzdach alebo na rucnej zvrtnut v hodinach, zalezi od krajnic, od polohy na vozovke atd... je to bezpecnejsie a pri neuspechu aj lacnejsie ako s plnou kontrou hodit celovicu kdesi do stlpu, do stromu, do rieky apod...
Dneska moja najdrahšia polovička - ktorá je do krvi presvedčená, že je lepšia vodička ako ja (aj keď má za sebou už 2 ťukance jej vinou) - išla na novom aute do mesta, ráno o siedmej. Len čo uvidela značku obce v spätnom zrkadle rozhodla sa vyskúšať citujem: "..čo to dá.." (nejdem pripomínať, že mrzlo, bolo mokro a diesel bol ešte pár kilometrov od optimálnej teploty). Hovorím jej nech nie je blbá, že môže potom o 2 dediny ďalej tam je rovná 10 km cesta, nie na týchto zákrutach v lesíkoch.. Hrdá hrdlička to prešla mlčaním, však čo ty vieš.. si to vyšľapľa na 120... o kilometer ďalej ju vyhodilo do takého šmyku v zákrute na moste (kto by to čakal, že?), že mala čo robiť aby to ustála, rozhodilo ju asi na 7x... Do mesta sme dorazili v tichej domácnosti 80-kou...
Aj vás tak tie ženy serú?
-
RATZINGER666
Darca
dost, ze mam so svojimi problemami so sebaovladanim vobec dennodenne problem udrzat sa, aby som nezacal aktivne pisat do "laska, vztahy,...", tak Ty mi to tahaj este aj sem... som Ti vdacny 
Ja by som odporúčal každému (a zobrať aj ženy) niekde na letisko a nech si vyskúšajú kadejaké situácie. Pri nízkych, vyšších rýchlostiach, nedotáčavý, pretáčavý šmyk, sánky (pokiaľ je auto staršie a nemá ABS), kyvadlo a podobne. Na ľade, na snehu, na mokrom. Ja som to už neraz absolvoval (samozrejme pre nás chlapov to je aj zábava
) a musím povedať, že už ma to neraz zachránilo. Aj včera, keď som podvečer šiel Sabinov -> Žilina, cesty boli neskutočne v zlom stave, tak má pekne pár krát šmyklo, no inštinktívne som to dorovnal. Fakt, bola to najhoršia cesta zatiaľ, sneh padal, na ceste kaša, poprípade sneh, miestami sme diaľnicou šli aj 60 - 70 a keď trebalo obehnúť v dedine, alebo mimo cestárov tak 2,3,4 v kuse len hrabalo 
-
RATZINGER666
Darca
poviem Ti to tak, ze zeny tam mozes brat, kolko len chces, ale nic sa tam nenaucia... mozno tam na letisku ano, ale v praxi to bude vo vacsine take ako predtym...
Pusti jej totobegbeee napísal:Dneska moja najdrahšia polovička - ktorá je do krvi presvedčená, že je lepšia vodička ako ja (aj keď má za sebou už 2 ťukance jej vinou) - išla na novom aute do mesta, ráno o siedmej. Len čo uvidela značku obce v spätnom zrkadle rozhodla sa vyskúšať citujem: "..čo to dá.." (nejdem pripomínať, že mrzlo, bolo mokro a diesel bol ešte pár kilometrov od optimálnej teploty). Hovorím jej nech nie je blbá, že môže potom o 2 dediny ďalej tam je rovná 10 km cesta, nie na týchto zákrutach v lesíkoch.. Hrdá hrdlička to prešla mlčaním, však čo ty vieš.. si to vyšľapľa na 120... o kilometer ďalej ju vyhodilo do takého šmyku v zákrute na moste (kto by to čakal, že?), že mala čo robiť aby to ustála, rozhodilo ju asi na 7x... Do mesta sme dorazili v tichej domácnosti 80-kou...
Vela z tych nehod bolo sposobenych neodhadnutim situacie na zimnom povrchu cesty.
-
Arkaz
Addict
No aj ta moja polovicka ma obcas pekne naserie. Sice ma vodicak dlhsie ako ja tusim o rok ( ja mam nieco cez rok) no osobne si myslim ze som lepsi sofer. Casto sa chytam za hlavu ked soferuje ona no samozrejme jej aj poviem svoje. Berie casto diery na cestach (jednu a tu istu na jednom mieste neustle !) A najhorsie ze vobec nema odhad.nepredvida situacie. Nepodraduje si pri brzdeni a ked predbieha no koniec. Fakt nulovy odhad :-/ no a take nieco ze prisposobit jazdu stavu vozovky tiez moc nepozna.ale tak pevne verim ze raz to pojde lepsie 
Ženy, to nerieš (no offense)
To video je taká klasika. Zima, zlé cesty.. najhoršie tie čelovky s kamiónmi.. jaau
Mňa serú v poslednej dobre chodci, vbehnú ti pred auto na prechod úplne v pohode nerešpektujúc absolútne zákony fyziky... čo tam po tom..takto idem v lete ked je 30 a takto isto idem cez ten prechod aj v zime ked je brzdná dráha 3x dlhšia
dalšia vec (je to vidieť aj na videu) mnoho chodcov chodí cez prechod ako mátoha...hlava dole a vychádzkové tempo.. ja ked idem cez prechod, pozerám ako puk, tobôž keď vychádzam spoza autobusu alebo hocakého iného zaparkovaného auta..tam si proste baba vybehne a sere na to
potom končia ti ludia 30m od prechodu dotrhaný s popraskanými kosťami.. a stačí tak málo vždy
ma dojalo jedno video kde v NR pred mlynmi išla sanitka cez križovatku s majákmi a jedna ťava išla cez prechod absolútne ignorujúc okolie..ta sanitka prešla poza jej päty asi 30 cm... bolo to myslím aj tu na fóre..ak to nájdem, dám to sem.. sila
//
chvilu pred tým sa tam zase pichol ten Mercedes...jazdíme a chováme sa ako svine
To video je taká klasika. Zima, zlé cesty.. najhoršie tie čelovky s kamiónmi.. jaau
Mňa serú v poslednej dobre chodci, vbehnú ti pred auto na prechod úplne v pohode nerešpektujúc absolútne zákony fyziky... čo tam po tom..takto idem v lete ked je 30 a takto isto idem cez ten prechod aj v zime ked je brzdná dráha 3x dlhšia
dalšia vec (je to vidieť aj na videu) mnoho chodcov chodí cez prechod ako mátoha...hlava dole a vychádzkové tempo.. ja ked idem cez prechod, pozerám ako puk, tobôž keď vychádzam spoza autobusu alebo hocakého iného zaparkovaného auta..tam si proste baba vybehne a sere na to
potom končia ti ludia 30m od prechodu dotrhaný s popraskanými kosťami.. a stačí tak málo vždy
ma dojalo jedno video kde v NR pred mlynmi išla sanitka cez križovatku s majákmi a jedna ťava išla cez prechod absolútne ignorujúc okolie..ta sanitka prešla poza jej päty asi 30 cm... bolo to myslím aj tu na fóre..ak to nájdem, dám to sem.. sila
//
chvilu pred tým sa tam zase pichol ten Mercedes...jazdíme a chováme sa ako svine
-
Arkaz
Addict
no ludia vbehnu na ten prechod s tym ze to miesto nepozna zakony fyziky a ze jednoducho tam su nesmrtelny. ze tam ked su tak proste to auto sa tam nedostane 
-
RATZINGER666
Darca
ale nooo, Arkaz, toto nieeeArkaz napísal:fizyky
-
Arkaz
Addict
uups my bad
to vies stvrtka 12ka po sebe da zabrat 
Fúúúú.. dneska najkritickejšia situácia v mojom živote na cestách.
Prudká 90° stupňová zákruta, ktorá klesá v lesíku, pravidelne sú tam vysypané autá z cudzích okresov.. Sneží, začína sa fakt šmýkať. Do zákruty vchádzam opatrne s nižšou rýchlosťou ako zvyčajne..dŕrrrrrb..v protismernom jarku vysypané auto a kúsok predo mnou autobus a šofér na ceste pomáha týpkovi. Brzdím, ABS kope ako šialené, bus sa približuje každým momentom, vidím, že to neubrzdím ani očami, skúsim sa mu vyhnúť, točím volantom...........auto pokračuje rovno, som v nedotáčavom šmyku a mierim si to šikmo na bus. Napadne ma posledná možnosť, prudko strhnem volant a ťahám ručnú. Manéver končím v efektnom ale hlavne efektívnom šmyku a stojím pol metra pred busom. Uf.
Možno som to neriešil najlepšie, ale vyriešil som to a som spokojný.
Prudká 90° stupňová zákruta, ktorá klesá v lesíku, pravidelne sú tam vysypané autá z cudzích okresov.. Sneží, začína sa fakt šmýkať. Do zákruty vchádzam opatrne s nižšou rýchlosťou ako zvyčajne..dŕrrrrrb..v protismernom jarku vysypané auto a kúsok predo mnou autobus a šofér na ceste pomáha týpkovi. Brzdím, ABS kope ako šialené, bus sa približuje každým momentom, vidím, že to neubrzdím ani očami, skúsim sa mu vyhnúť, točím volantom...........auto pokračuje rovno, som v nedotáčavom šmyku a mierim si to šikmo na bus. Napadne ma posledná možnosť, prudko strhnem volant a ťahám ručnú. Manéver končím v efektnom ale hlavne efektívnom šmyku a stojím pol metra pred busom. Uf.
Možno som to neriešil najlepšie, ale vyriešil som to a som spokojný.
-
RATZINGER666
Darca
bud kludny, vyriesil si to uplne ako z ucebnice 
nie je to naozaj sranda, niekedy to, co pisem, znie ako iba nejake poucky na natrenovane situacie, ale ked clovek chce a vie to odhadnut, da sa to... K+
nie je to naozaj sranda, niekedy to, co pisem, znie ako iba nejake poucky na natrenovane situacie, ale ked clovek chce a vie to odhadnut, da sa to... K+
ja vcera som sa tocil na spiatocke u kamosa na firme, ale to som chcel.. no sem tam zaber kolesom na asfalt az ma to poodhadzovalo ku traktoru, tatre a vetrieske... zastal som asi 20 cm od stretnutia plastu so zelezom... tiez som v stoticnach premyslal co robit a tiez som strhol rucnu a to ma asi zachranilo.. teda plasty na autebegbeee napísal:...strhnem volant a ťahám ručnú. Manéver končím v efektnom ale hlavne efektívnom šmyku a stojím pol metra pred busom. Uf...
dovolim si ta poopravit... nie chodcov, ale NEVODIČOV. Tak sa ryju do cesty len ludia, ktori nesoferuju... ked ma nohu na prechode na ceste, zastanem, pustim a to naozaj vazne. Ale ak ma co len 10 cm nohu mimo prechodu brzdim v poslednej chvili, vytrubim a este aj ustne vyskolim (nechce sa mi tu pistat konkretne slovka s hviezdickami).. inak ich clovek nenauci aby boli na tom prechode a davali si pozorHeader napísal: ...mnoho chodcov chodí cez prechod ako mátoha...hlava dole a vychádzkové tempo.. ja ked idem cez prechod, pozerám ako puk, tobôž keď vychádzam spoza autobusu alebo hocakého iného zaparkovaného auta..tam si proste baba vybehne a sere na to...
-
RATZINGER666
Darca
ale nooo, pani, ved sme uz dospeliFuxxo napísal:ja vcera som sa tocil na spiatocke u kamosa na firme, ale to som chcel..
inak kolko mas uz tu S3? ako to ide? teda motor a ostatne ma moc nezaujima, skor to quattro...
S3 mam od 26.9.2012
to quattro je haldexove.. cize predpokladam, ze neviete ako funguje, vysvetlim. S3 ma staly nahon prednych kolies a pri potrebe zapina zadok a to tym stylom, ze pri presmyknuti prednych kolies riadiaca jednotka zopne haldex spojku a zacne tahat zadok. cize za normalnych okolnosti krutak je prenasany od prevodovky az po koniec kardanu kde je haldex. ale to plati len pri mojej generacii haldexu, cize II. gen . ostatne som nestudoval, zatial
treba sa na tom kusok naucit jazdit... ked sa chces sialit, musis to do zakruty zalomit skor (podobne ako na rucnej) a udrbat plyn aby haldex zoplo a uz len kontrujes aby si nepretocil a nerozbil auto o vyhrnute mantinely snehu. Po rovnej ceste ked pritlacim na plyn a nizsich kvaltoch tak ma zacne zadok obiehat, cize ma to berie do smyku. Rozdiel medzi predohradom a mojim "quattrom" je nepatrny, ale ukaze sa ked treba odpalit povedzme z krizovatky tak je je uplne ine oproti predokolke.. neviem co by si chcel konkretne vediet este...
to quattro je haldexove.. cize predpokladam, ze neviete ako funguje, vysvetlim. S3 ma staly nahon prednych kolies a pri potrebe zapina zadok a to tym stylom, ze pri presmyknuti prednych kolies riadiaca jednotka zopne haldex spojku a zacne tahat zadok. cize za normalnych okolnosti krutak je prenasany od prevodovky az po koniec kardanu kde je haldex. ale to plati len pri mojej generacii haldexu, cize II. gen . ostatne som nestudoval, zatial
treba sa na tom kusok naucit jazdit... ked sa chces sialit, musis to do zakruty zalomit skor (podobne ako na rucnej) a udrbat plyn aby haldex zoplo a uz len kontrujes aby si nepretocil a nerozbil auto o vyhrnute mantinely snehu. Po rovnej ceste ked pritlacim na plyn a nizsich kvaltoch tak ma zacne zadok obiehat, cize ma to berie do smyku. Rozdiel medzi predohradom a mojim "quattrom" je nepatrny, ale ukaze sa ked treba odpalit povedzme z krizovatky tak je je uplne ine oproti predokolke.. neviem co by si chcel konkretne vediet este...
pri takom style jazdy ten haldex asi nema dlhu zivotnost, nie? teda, ze na salenie nie je stavany
haldex je hydraulicka spojka a nie je z praskovehu cukru... jedina udrzba ktora pripada do uvahy je vymena oleja v zadnom diferaku a vymena oleja + filtra na haldexe. olej a filter na haldexe som uz vymenil, este diff a zadnu napravu mam komplet... a nechapem, ze preco by to nemalo vydrzat.. ak by to bola neosvedcena sprostost, tak by boli mozno max II. generacie a uz su vonku tusim VI. ci VII. generacie a na priecne motory sa montuju doteraz. a ak by to vydrzat nemalo, tak do S-ka by to nedavali...
-
RATZINGER666
Darca
hej, hej, haldexy pozname, presne kvoli tomu haldexu som sa pytal, lebo ma zaujimalo, ako sa to konkretne v S3 sprava... keby si mi to vedel porovnat s permanentnou stvorkolkou, bolo by to super... alebo skusit to nejako blizsie popisat, kolko trva tomu haldexu pripojenie od tych teoreticky najkratsich casov pri napr. starte z nuly, az po tie najdlhsie, co bude pravdepodobne asi nedotacavy smyk... dalej ked si to odstrelis so spojkou skandinavskym alebo ruckou, ci sa pripaja uz v momente, ako spojkou chytas kola, alebo najskor zacnu reagovat predne a pripoji ho az potom (nepouzitelne na trati, ale vela mi to povie o tej rychlosti) plus ako intenzivne to reaguje, ci nezakopava a podobne...
sneh ma ani tak nezaujima, skor mokra cesta...
pripadne ci nevies o prerabke na permanentny nahon, hladal som trochu, ale nic som sa nedozvedel...
ked sme pri tom snehu este - nie je podvozok na sneh moc tvrdy? mas tam seriu?
sneh ma ani tak nezaujima, skor mokra cesta...
pripadne ci nevies o prerabke na permanentny nahon, hladal som trochu, ale nic som sa nedozvedel...
ked sme pri tom snehu este - nie je podvozok na sneh moc tvrdy? mas tam seriu?