Jazda na mokrej vozovke
-
jorg22
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Jazda na mokrej vozovke
Neviem pod akym nazvom by som to mal hladat na internete tak sa pytam tu. Ked je ojazdena vozovka a su v nej take zliabky v ktorych sa udrziava voda, tak pri jazde cez nich citit znacny odpor a meni to smer auta. Vecsinou sa im snazim vyhybat, ale ked ide oproti auto tak sa to neda. Je tu moznost ze by ma pri najazde na takyto zliabok moholo hodit do protismeru? Ako treba jazdit v takejto situacii? Treba nejak velmi spomalit?
Dakujem.
Dakujem.
Re: Jazda na mokrej vozovke
nie treba pridat a roztiahnut kridla a cele to preletiet, to by bolo najlepsie a na slovensku by sa to hned chytilo
no a teraz vazne, co myslis? jasne, spomal a snaz sa tomu vyhnut, podakuju ti tlmice aj spolujazdci v aute
, ak nic nejde oproti ani nikto zamnou, nemam strach prejst aj do protismeru, samozrejme zalezi od cesty, typu cesty a od pocasia
nikoho na to nenahovaram
-
RATZINGER666
Darca
jasne, ci uz v kolajach alebo vo velkych kaluziach treba spomalit, inak hrozi riziko aquaplaningu... idealne brzdit pred nimi, potom pustit brzdy a brzdit len motorom, niekto odporuca aj vysliapnut spojku, ale ja to neradim nikomu, podla mna je lepsie mat zaradeny kvalt pod plynom... a co sa tyka kolaji, tak samozrejme co najviac jazdit mimo nich...
Ak máš akúkoľvek kaluž, najhoršie je ak je v koľaji..dlhá, tak ti hrozí aquaplaning, čo je v podstate šmyk.
Ak prší, cesta je mokrá, snažím sa ísť v koľajach za autom predo mnou, samozrejme bezpečná vzdialenosť. On už odviedol časť vody z vozovky, čiže ak idem za ním moje pneu musia spraviť menšiu prácu a idem bezpečnejšie.
Ak prší, cesta je mokrá, snažím sa ísť v koľajach za autom predo mnou, samozrejme bezpečná vzdialenosť. On už odviedol časť vody z vozovky, čiže ak idem za ním moje pneu musia spraviť menšiu prácu a idem bezpečnejšie.
Hlavne nebrzdi keď už vletíš do mláky.
AP nie je smyk, auto vtedy pokracuje v priamom smere a v podstate sa neda riadit (na rozdiel od smyku). V tom momente netreba panikarit, staci drzat rovno volant, nedotykat sa brzdy, ja by som odporucil vysliapnut spojku, pretoze pri AP auto strati rychlost a pri opatovnom kontakte s asfaltom moze vzniknut velmi neprijemny moment pre prevodovku a motor. Priebeh AP je teda taky, ze auto chvilu plava a potom opat ziska kontakt s vozovkou, preto je dolezite nechat kolesa tak ako su - pri brzdeni mozu prejst do smyku, pri vytoceni volantu zas auto nahle zmeni smer.
Co sa tyka kolaji, tak hodit by ta to nemalo nikde, pokial nebudes robit nejake prehnane korekcie volantom alebo nezacnes prudko brzdit. Pri prednom nahone staci drzat plyn a auto si smer udrzi. Ak ta uz rozhodi, tak pri pretacavom smyku treba prudko pridat plyn - hmotnost sa presunie dozadu a zadne kolesa sa "chytia". Pri nedotacavom zas treba stlacit spojku a v zavislosti od situacie bud jemne brzdit alebo vratit volant blizsie k neutralnej polohe, aby sa kolesa chytili a auto mohlo znova zatacat.
Co sa tyka kolaji, tak hodit by ta to nemalo nikde, pokial nebudes robit nejake prehnane korekcie volantom alebo nezacnes prudko brzdit. Pri prednom nahone staci drzat plyn a auto si smer udrzi. Ak ta uz rozhodi, tak pri pretacavom smyku treba prudko pridat plyn - hmotnost sa presunie dozadu a zadne kolesa sa "chytia". Pri nedotacavom zas treba stlacit spojku a v zavislosti od situacie bud jemne brzdit alebo vratit volant blizsie k neutralnej polohe, aby sa kolesa chytili a auto mohlo znova zatacat.
To chcem vidieť ako riadiš nedotáčavý šmyk, keď sa rútiš von zo zákruty.. Môžeš akurát tak dať nohu z plynu, stlačiť spojku a modliť sa, že kolesá získajú grip skôr ako z tej zákruty vyletíš.
Aquaplaning nie je nič iné ako nedotáčavý šmyk v priamom smere - if you know what I mean. Strata kontroly nad vozidlom, akurát nejde von zo zákruty ale ide rovno pokiaľ ho nerozhýbeš. Liek je rovnaký, vytlačiť spojku a pustiť plyn.
Aquaplaning nie je nič iné ako nedotáčavý šmyk v priamom smere - if you know what I mean. Strata kontroly nad vozidlom, akurát nejde von zo zákruty ale ide rovno pokiaľ ho nerozhýbeš. Liek je rovnaký, vytlačiť spojku a pustiť plyn.
-
RATZINGER666
Darca
vsetko sa da, gothar to pise uplne presne... pribrzdis si, kolesa chytia aku-taku trakciu a v tom momente uz mozes zacat... auto automaticky spomali, vaha sa dostane na prednu cast a bud auto vyjde samo, ale ak to vyzera beznadejne, auto si na brzdach volantom rozhodis a strelis do toho rucnu... ak ides vsak moc rychlo, niekedy je lepsie vyletiet autom rovno do pola, ako poslat to von bokom a zakopnut kolami o obrubnik, makky povrch, kacirek atd a hodit budu... tolko teoria, v praxi to zial vychadza na 50:50... aj to iba pri treningu, ked Ta to zaskoci na ceste, si rad, ze vies vobec drzat volant a mas zatnute zuby...
Preto som pisal, ze to zavisi od situacie. Hlavne je pri nedotacavom smyku netocit este viac volantom do smeru zakruty, ale radsej povolit. Zaroven je dolezite naraz nebrzdit a tocit, ale vybrat si jedno z toho, najlepsie je to vidiet na prilozenom obrazku. Guma ma nejaky grip (polomer kruhu) a ten sa rozdeluje podla toho, ktorym smerom na pneumatiku posobia ine sily. Ak brzdis naplno, tak uz pneumatika nema grip na zatacanie, ak zas zatacas naplno (na hranici smyku), tak nesmies ani pridavat ani brzdit, pretoze sa do smyku dostanes.begbeee napísal:To chcem vidieť ako riadiš nedotáčavý šmyk, keď sa rútiš von zo zákruty.. Môžeš akurát tak dať nohu z plynu, stlačiť spojku a modliť sa, že kolesá získajú grip skôr ako z tej zákruty vyletíš.
Toto je najlepsie natrenovat si niekde na parkovisku alebo v nejakej prazdnej krizovatke kde je vela miesta a vidno na vsetky smery. Vyhodou je, ked na jej vonkajsej strane nie je obrubnik alebo priekopa
Ratzi: da sa to zvladnut, ja som zacal trenovat pred 2ma rokmi v zime a vdaka Barum Polaris som mal moznost necakane si vyskusat pretacavy aj nedotacavy smyk v ostrej premavke, zatial so 100% uspesnostou
Preto kazdeho podporujem v treningu, treba si len vybrat dobre a bezpecne miesto a venovat tomu tak hodinu tyzdenne.
Treba si davat pozor aj pri odbocovani z vyjazdenej cesty, mne pri odbocovani nadskocil zadok, pricom som trochu brzdil, bolo mokro a hned mi vzalo zadok, vykril som to, ale bud by som skoncil vo zvodidlach alebo v oproti iducom aute 
-
Weblink
Light Star
ak si jorg ktoreho poznam, a mas zaujem, napis ss dohodneme a dam ti skolu smykujorg22 napísal:Neviem pod akym nazvom by som to mal hladat na internete tak sa pytam tu. Ked je ojazdena vozovka a su v nej take zliabky v ktorych sa udrziava voda, tak pri jazde cez nich citit znacny odpor a meni to smer auta. Vecsinou sa im snazim vyhybat, ale ked ide oproti auto tak sa to neda. Je tu moznost ze by ma pri najazde na takyto zliabok moholo hodit do protismeru? Ako treba jazdit v takejto situacii? Treba nejak velmi spomalit?
Dakujem.
A ak sa bojis na svojom aute testovat smyky, kludne ti pozicam moje vozitko, urcene prave na taketo veci
V tom obrázku je to krásne v kocke všetko zhrnuté.
A tiež sa prikláňam k názoru že najlepšie je len trénovať a trénovať.
A tiež sa prikláňam k názoru že najlepšie je len trénovať a trénovať.
-
RATZINGER666
Darca
...obrazky su pre zaciatok fajn, akurat by som este poradil, aby sa na takejto vozovke nejazdilo najma do zakrut s vyhodenou rychlostou...
druha vec - to pridanie plynu pri pretacavom smyku na predokolke je pri beznych cestovnych sitaciach neucinne... pri cestovnej rychlosti 60-80kmph a vyssich bezne auta nemaju dostatok vykonu pri zaradenom stvrtom alebo piatom stupni...
co sa tyka podradovania v zakrutach - to je v poriadku, ale bud musi byt prevedene s pomalou pracou so spojkou alebo s medziplynom, aby nedoslo k shiftlocku...
druha vec - to pridanie plynu pri pretacavom smyku na predokolke je pri beznych cestovnych sitaciach neucinne... pri cestovnej rychlosti 60-80kmph a vyssich bezne auta nemaju dostatok vykonu pri zaradenom stvrtom alebo piatom stupni...
co sa tyka podradovania v zakrutach - to je v poriadku, ale bud musi byt prevedene s pomalou pracou so spojkou alebo s medziplynom, aby nedoslo k shiftlocku...
-
Yos
Professional
Po mojej 150 eurovej skusenosti s obrubnikom som si siel vyskusat rozne situacie na velke parkovisko, ktore mam nedaleko domu a hned som vedel, kde hlava stoji. Ak mas priestor, urcite si preskusaj niektore situacie tam a nazivo to budes uz urcite lahsie zvladat.
K mojej skusenosti len tolko, podcenil som vozovku, trochu prudsie som stlacil brzdu a stocil volant v jednom case a uz ma to viezlo na obrubnik, kde som pokryvil cely disk, praskol pneu a doje*** celu geometriu
K mojej skusenosti len tolko, podcenil som vozovku, trochu prudsie som stlacil brzdu a stocil volant v jednom case a uz ma to viezlo na obrubnik, kde som pokryvil cely disk, praskol pneu a doje*** celu geometriu
Pri trenovani na velkych plochach je najlepsie rozmiestnit si plastove flasky, naplnit ich s ca. 2-3dcl vody, nech nepadaju a snazit sa ich nezhodit.
Je to pekny ukazovatel, ako ste danu situaciu zvladli, pretoze pri volnej ploche clovek vybehne aj 2 mestre z pomyselneho koridoru a je so sebou spokojny, pritom na ceste by tie 2 metre mohli byt rozhodujuce.
Je to pekny ukazovatel, ako ste danu situaciu zvladli, pretoze pri volnej ploche clovek vybehne aj 2 mestre z pomyselneho koridoru a je so sebou spokojny, pritom na ceste by tie 2 metre mohli byt rozhodujuce.
raz za 2-3 roky odporucam skolu smyku (napr. v Pachfurthe, AT). maju tam slovenskych instruktorov. stoji to 179€/osoba, no tato investicia sa oplati.. clovek si precvici pretacave aj nedotacave skmyky, rozbiehanie do zladovateleho kopca, atd...
.
je to rozhodne lepsie ako instruktazne obrazky z netu:)
.
je to rozhodne lepsie ako instruktazne obrazky z netu:)
-
RATZINGER666
Darca
ja som na skole smyku kedysi bol v ramci jednej akcie, ale neda sa povedat, ze by sa tam clovek dozvedel nieco nove a zazil tam nieco, co by si nevedel vyskusat vecer na opustenej ceste 
je to naozaj pre tych, ktori o tom nemaju ani paru...
je to naozaj pre tych, ktori o tom nemaju ani paru...
Dnes cestou z Prahy som popri DéJedničke po Brno narátal 8 vykotených aut. Na ceste medzi pruhmi a pri krajoch jemna vrstva kaše, inak mokro. Sedemdesiatkári v pravom pruhu, prudké predbiehacie manévre, neustále brzdenie. A pravidelne nejaky pepik v lavom jazdnom, ked pravy je prazdny, pretoze tam tie betonove panely menej hrkaju. Otras.
Tak dneska ráno keď som vstal, tak na aute súvislá vrstva ľadu a na ceste to nebolo moc lepšie.
V jednej ostrej zátačke som dostal (našťastie iba) pretáčavý a chvalabohu iba pri rýchlosti cca 50-60 kmh. Najprv ma vyhodilo do jednej a potom do druhej strany. Som so sebou spokojný, bola to dobrá skúsenosť a zvládol som to bez paniky, bez brzdy, pekne pod plynom, najprv volantom najprv do jednej a potom do druhej strany. Dokonca sa mi podarilo zostať v mojom pruhu.
Ale jedno je pravda...v tom momente to už musí byť automatika, to prekvapí vždy a nie je čas rozmýšľať čo urobiť.
V jednej ostrej zátačke som dostal (našťastie iba) pretáčavý a chvalabohu iba pri rýchlosti cca 50-60 kmh. Najprv ma vyhodilo do jednej a potom do druhej strany. Som so sebou spokojný, bola to dobrá skúsenosť a zvládol som to bez paniky, bez brzdy, pekne pod plynom, najprv volantom najprv do jednej a potom do druhej strany. Dokonca sa mi podarilo zostať v mojom pruhu.
Ale jedno je pravda...v tom momente to už musí byť automatika, to prekvapí vždy a nie je čas rozmýšľať čo urobiť.
hlavne.. pretacavy smyk musis zvladnut hned na zaciatku.. akonahle sa auto pretoci do isteho uhla, uz len brzda a modlitba:)