Kľúč na identifikáciu dreva

Všetko čo hľadáte a doteraz sa vám to nepodarilo zohnať smerujte sem...
Pantinela
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Kľúč na identifikáciu dreva

Príspevok od používateľa Pantinela »

Nevie niekto náhodou poradiť, aké sú kľúče na identifikáciu dreva? :?: Ďakujem.
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Neviem co presne myslis, ale ja identifikujem drevo podla farby, struktury, vone. Taketo nieco si myslela?
Matej18
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Matej18 »

pracujem ako stolár ale podla vone sa da zistiť ale niekedyje to klamne
treba si všímať tvrdosť farbu a kresbu no a potom podla toho či ma pory alebo nie niekedy je doležite belove drevo a niekedy jadrove jadrove je vačšinou tmave a bel je biela potom sa to jednoduch zistí podla kôry a taktiež podla hrčí či je prasknuta či je zdrava a či je hnila podla vôňe ani nie dal by som ti zavoňať jedno drevo a myslel by si si o tom uplne niečo ine čo je to ale to preto lebo to rastlo pri tom čo sa používa na to :D
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

ale neda mi nepodelit sa o literaturu :D

sorry za OT ale musel som dako vyuzit ten skvely obrazok
ale ta kniha fakt existuje ;)
Prílohy
wood.jpg
kliko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa kliko »

Pantinela
Star
Star

kliko napísal:http://sk.wikipedia.org/wiki/Drevo

tu je toho dost
no ani by som nepovedala, podľa toho sa drevo určiť nedá:? ale ďakujem za ochotu :)

//autoeditácia príspevku ( 19 Feb 2009, 15:58 )
Matej18 napísal:pracujem ako stolár ale podla vone sa da zistiť ale niekedyje to klamne
treba si všímať tvrdosť farbu a kresbu no a potom podla toho či ma pory alebo nie niekedy je doležite belove drevo a niekedy jadrove jadrove je vačšinou tmave a bel je biela potom sa to jednoduch zistí podla kôry a taktiež podla hrčí či je prasknuta či je zdrava a či je hnila podla vôňe ani nie dal by som ti zavoňať jedno drevo a myslel by si si o tom uplne niečo ine čo je to ale to preto lebo to rastlo pri tom čo sa používa na to :D
No a ja zháňam nejaký taký kľúč, kde podľa makroskopických znakov dokážeš určiť drevinu...
Matej18
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Matej18 »

ako prepísal by som ti to zo zošita alebo nejak prefotil ako píšem teda čarbem ale prepísať neviem kolko by to trvalo a mám aj knihu o tom no a to by trebalo tiež zoskenovať j všetko sme si to niekedy písali nakolko čo mám tu knihu je požičana nie ta čo tu napísal ten jeden je to tam v kratkosti všetko

http://www.vscht.cz/met/stranky/vyuka/l ... /index.htm

a čo tak tu ?
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Pantinela napísal:No a ja zháňam nejaký taký kľúč, kde podľa makroskopických znakov dokážeš určiť drevinu...
Makroskopicky si chytis kusok toho dreva, poobzeras dookola, poovoniavas, skusis si ho zlomit, alebo nieco podobne a mala by si na to prist :P
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Lub0$ napísal:Makroskopicky si chytis kusok toho dreva, poobzeras dookola, poovoniavas, skusis si ho zlomit, alebo nieco podobne a mala by si na to prist :P
Extremne realizovatelne, napriklad na urcenie typu dreva u nejakej starozitnosti - zlomis dvierka, poobzeras sa dookola a ked ta niekto zbadal, tak zacmuchas, ci si sa neposs... Genialna myslienka :D
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

chod na VŠ Drevárska vo Zvolene a v predajni skrípt si kúp Kľúč na určovanie dreva a ten by ti mal pomôcť :) Alebo si to daj kúpiť niekomu inému. Vyjde ťa to do 20 Eur, možno menej, možno viac
Pantinela
Star
Star

Lub0$ napísal:Makroskopicky si chytis kusok toho dreva, poobzeras dookola, poovoniavas, skusis si ho zlomit, alebo nieco podobne a mala by si na to prist :P
Ale keď nevieš z hlavy ako vonia, vyzerá a ako sa láme napr. jarabina, santal alebo jedľa, tak potrebuješ ten kľúč, aby si podľa tých znakov tú drevinu určil :wink:

//autoeditácia príspevku ( 20 Feb 2009, 12:55 )
energy00 napísal:chod na VŠ Drevárska vo Zvolene a v predajni skrípt si kúp Kľúč na určovanie dreva a ten by ti mal pomôcť :) Alebo si to daj kúpiť niekomu inému. Vyjde ťa to do 20 Eur, možno menej, možno viac
Tak teraz si to trafil :lol: Zrovna tam som dostala túto "úlohu" :D
kliko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa kliko »

Pantinela napísal:Tak teraz si to trafil :lol: Zrovna tam som dostala túto "úlohu" :D
...a to kotrý učitel ti dal taku ulohu .... ja tam tiež chodim no ale nič take sme nemali ved on ta ma naučit ten kluč k určovaniu aspon nas naučil ...mam aj knižku na štruktutu ale podla toho by osm toho vela neurčil
Pantinela
Star
Star

kliko napísal:...a to kotrý učitel ti dal taku ulohu .... ja tam tiež chodim no ale nič take sme nemali ved on ta ma naučit ten kluč k určovaniu aspon nas naučil ...mam aj knižku na štruktutu ale podla toho by osm toho vela neurčil
Knihu Štruktúra a vlastnosti dreva mám aj ja, ale tam sú len naše základné dreviny. Ja som myslela, či neexistuje niečo takéto, ale na dreviny:
http://www.sazp.sk/bisel/kluc_urcovanie ... vovcov.htm
Ak nie, nevadí, budem musieť niečo vymyslieť:-)
Napísať odpoveď