Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa beardie »

ropman napísal: 19 okt 2020, 13:38 Paci sa mi ten optimizmus ako to bude skvele zorganizovane, no ja to pri 90% ucasti, ktora je samozrejme absolutne nerealna vidim asi takto:

1. Pridem tam, absolutne sa nebude stihat, budem cakat hodinu v interieri skoly v rade kde sa absolutne nebudu dodrziavat rozostupy a s ludmi s ruskami pod nosom.
2. Ak konecne pridem narad a nenakazim sa niecim uz v rade, dam dole rusko, fajne sa nadycham aerosolov od 200 ludi ktori tam boli testovani predomnou a nejaky vojak co to robi prvy den v zivote mi tam tu palicku vrazi tak silno az mi zacne tiect krv.
3. Budem cakat dalsiu pol hodinu na vysledok v podobnych podmienkach ako v bode 1.

ZAVER: odidem s poranenym nosom, covidom alebo nejakou inou pliagou, a samozrejme negativnym testom.
1. ma to byt povacsine vonku
2. viz bod 1 + odbery maju robit iba a len zdravotnici
3. viz bod 1
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

deti do 10rokov testovane nebudu vôbec. Dospelych ak sa zucastni polovica tak by to bol velky uspech. Povinne to nariadit nemozu, to by sa dalo pravne napadnut.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

beardie napísal: 20 okt 2020, 9:36 1. ma to byt povacsine vonku
2. viz bod 1 + odbery maju robit iba a len zdravotnici
3. viz bod 1
1. Nema to byt vonku ma to byt vo volebnych miestnostiach, pochybujem ze to zorganizuju tak aby sa cakalo len vonku ked sa jedna o velke skoly kde bude tak 20 odberovych miestnosti
2. Ak to budu robit len zdravotnici tak nebude dost zdravotnikov, urcite to dost velka cast nebude chciet robit a niekto musi poskytovat zdravotnu starostlivost aj pocas testovania
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

1. nemas pravdu
Kde sa bude testovať?
Premiér povedal, že odberové miesta budú umiestnené podobne ako sú pri voľbách volebné miestnosti, detaily zatiaľ nepoznáme. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) hovorí, že hľadajú vhodné priestory a nemusia to byť školy. Ak sa bude dať, malo by sa to robiť vonku.
link

2. to vidim ako najvacsi problem
gogo956
Redeemer
Redeemer

ten test je citlivy na vlhkost, takze neskory oktober vonku nie je pre aplikaciu tak uplne vhodny a moze vykazovat napr vyssiu chybovost vysledkov. Cely vysledok snazenia bude ten, ze sa posunieme v case dozadu mozno tyzden-dva /tym ze nejake mnozstvo infikovnych odchytime/ ale problem ako taky to nevyriesi a vzdy bud dost takych, ktori to dalej rozsiria v populacii
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Odberové miesta budú podľa schváleného materiálu umiestnené a zariadené tak, aby bolo možné zabezpečiť dodržanie všetkých opatrení na obmedzenie šírenia nového koronavírusu. Odberové miesta budú zriadené tak, aby ich dostupnosť pre obyvateľstvo bola čo najlepšia, podobne ako v prípade zriaďovania volebných miestností.

Na odberových miestach budú pôsobiť integrované tímy vedené profesionálnymi vojakmi OS SR, preto vláda navrhla vyčleniť do 8000 príslušníkov armády. Okrem profesionálnych vojakov OS SR budú integrované tímy pozostávať z príslušníkov Policajného zboru, kvalifikovaného zdravotníckeho personálu a administratívneho personálu. „Odber vzoriek na testovanie bude uskutočňovať výhradne odborne kvalifikovaný zdravotnícky personál,“ píše sa v schválenom materiáli.
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/ ... ii-armady/

ak volebnej miestnosti zabezpecia vsetky opatrenia, tak pokojne... takze tisice ludi v jednej triede urcite nie.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

beardie napísal: 20 okt 2020, 11:57 nemas pravdu
Kde sa bude testovať?

link
Toto je ale nova informacia, dovtedy bolo jasne komunikovane ze sa to bude robit vo volebnych miestnostiach. Nie je moja chyba ze stale este len doladuju taketo podstatne veci. Mali to poriadne premysliet do najmensich detailov a az potom oznamovat. Toto len potvrdzuje ten maximalne amatersky pristup a tak aj cele to testovanie dopadne.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

ropman napísal: 20 okt 2020, 12:14 Toto je ale nova informacia, dovtedy bolo jasne komunikovane ze sa to bude robit vo volebnych miestnostiach. Nie je moja chyba ze stale este len doladuju taketo podstatne veci. Mali to poriadne premysliet do najmensich detailov a az potom oznamovat. Toto len potvrdzuje ten maximalne amatersky pristup a tak aj cele to testovanie dopadne.
:D potom by ich ale kazdy kritizoval za to, ze nemaju vobec otvoreny pristup, nekonzulotovali to a idu si len takco rozhodovat.
Ludom sa neda vyhoviet.

Ano, slo to spravit ovela lepsie (co sa tyka komunikacie a vyvstlovania), ale tu problem vidim aj na druhej strane, aj tu ludia konspiruju bez toho aby vedeli detaily, takisto media.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Nie, mali to konzultovat s odbornikmi, a az potom zverejnovat. A keby sa este nasli dodatocne nejake problemy tak sa mohli riesit rovnako ako teraz. Oni akurat zverejnili absolutne nepripraveny plan, a to je neobhajitelny amaterizmus.

Kritika je na takom mieste absolutne legitimna a nema nic spolocne s konspiraciami.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Matovic sa chcel pochvalit na co "prisiel" tak to radsej s nikym nekonzultoval, dokonca ani s prezidentkou ci lekarskymi odbormi. A Sulik radsej iba kyval hlavou, aby nedostal zase vynadane ze "rozbija koaliciu"..
ropman
Medium Professional
Medium Professional

No a uz sa matovic vyhraza kazdemu kto na test nepride 10-dnovou karantenou. Ja by som navrhoval aby kazdemu kto sa na tych testoch nakazi matovic zo svojich vlastnych zdrojov preplatil PN-ky,OCR-ky pripadne usli zisk a odskodne ak ten clovek bude mat trvale nasledky alebo zomrie. Ved ked to bude tak bezpecne tak s tym predsa nemoze mat ziadny problem.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

A z akého dôvodu by malo byť riziko nakazenia sa vyššie, ako v obchode, alebo v MHD?
Predpokladá sa, že na takýto test prídeš v rúšku, rukaviciach, prípadne s dezinfekciou vo vrecku, a bez toho rúška budeš asi 10 sekúnd.

Nie je človek v tomto štáte, fakt asi jediný, kto to rúško nosí naozaj 24/7. Každý si ho dá dole na rodinnej návšteve, alebo niekde u kamaráta. Strašne veľa percent nosí látkové rúška mesiace, alebo jednorázové X dní. A aj tak sa tu ideme biť do hrude, ako je toto testovanie nebezpečné.

Šanca, že sa bežný slovák nakazí vo všedný deň je asi 150 násobne vyššia, ako pri absolvovaní takéhoto testu.

Jedna vec je nepripravenosť, absolútne chybné oznámenie toho testovania, a X ďalších vecí a XYZ ďalších matovičovych chýb. Ale prosím, neserme si do huby a nechytajme sa slamiek, ktoré ani neexistujú, len preto aby bol priestor pre hejt.
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

spôsob testu by mi mne osobne možno viac uškodil ako pomohol, lebo mne fakt stačí ak silnejšie fúknem do vreckovky a už krvácam z nosa, a vôbec to nie je ľahké potom zastaviť. Čo bude v tomto prípade? proste nieje to vôbec podľa mňa premyslené.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

To je v poriadku, ale ty si výnimka, možno jedna z tisíc. Rovnaký spôsob testu sa vykonával aj doteraz, od jari. Čo to mení na veci?
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Nechápem tak úplne jednu vec. Tieto testy majú mať 98% presnosť. Podľa odhadov je na Slovensku pozitívnych cca 100k-150k ľudí. Ak budú všetkých testovať, tak z tých 150k určia nejakých cca 3000 ľudí ako negatívnych, hoc budú pozitívni. To mi príde ako úplne v pohode a proti tomu nič nemám, nie je to nič strašné. Ale z ostatných 5,5 milióna bude cca 110k pozitívnych, hoc v skutočnosti budú negatívni. Teda za predpokladu, že veríme tej spoločnosti, ktorá mala testy dodať, že tie testy majú len 2% odchýlku.
Čiže v podstate to znamená, že polovica ľudí, ktorých označíme za pozitívnu, bude v skutočnosti negatívna.
Samozrejme všetci budú v karanténe a budú dostávať len 55% z platu a nič s tým spraviť nebudú môcť, nik im ich škodu nezaplatí, lebo sa prial zákon, že nikto pri týchto opatreniach nemá nárok na náhradu škody.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Vysvetlim tych 1000 ludi, to mal byt priblizny pocet v jednej odberovej miestnosti za den, ak by sa testovalo 7 dni, ale kedze sa moze testovat v mieste pobytu, niekde to bude urcite viac - a v pracovnych hodinach bude urcite menej ludi, takze mimo nich tam stale moze byt privela ludi.

K bezpecnosti - ja vidim problem hlavne v tom, ze mnoho ludi v tom case uz bude mat saly, satky a pod. a podla testov z odkazu vyssie maju takmer nulovu ucinnost, podobne to bude zrejme s tymi spominanymi polovicnymi stitmi, preto som navrhoval to chirurgicke rusko zadarmo a povinne pri vstupe a kontrolovat spravne nasadenie, lebo ani epidemiologovia a lekari co boli v RTVS ho nemali spravne nasadene, tie ruska sa daju kupit za 10 centov, urcite by to vyrazne zvysilo bezpecnost.

Premiér navrhuje 10-dňový zákaz vychádzania pre ľudí, ktorí sa nepôjdu testovať | Aktuality.sk
Pokial ste videli tlacovku, bolo vysvetlene, ako budu kontrolovat dodrziavanie karanteny, napr. bezdomovcov, ludi zijucich mimo trvaleho bydliska, v zahranici, odcestovanych a pod.?

Ja nie som rozhodne covid popierac, ale v tom plosnom testovani vidim vela problemov, ktore je potrebne vyriesit.

K tomu co pisal ropman, testy budu vykonavat len zdravotnici, v telke ukazovali tu odberovu tycinku, vyzera ozaj velmi jemne a uz sa spravilo celosvetovo tak vela testov, ze ak by boli zranenia, popieraci by to uz urcite zdielali, no mozno mohli uz pouzit nove testy, kde staci slina, udajne su rovnako presne ako PCR a lacne ako antigenove, aj u nas to uz tusim testovali, ale zrejme je potrebne ich spolahlivost este preverit a mozno ani nie su dostupne v takom mnozstve, nasiel som tento odkaz, je 2 mesiace stary:

Namiesto tyčinky do nosa, budú stačiť sliny na test COVID-19 | interez.sk

Este nieco pre popieracov:

Ukrajinský influencer zomrel na Covid-19 - Noizz
30-ročný muž zomrel po tom, čo navštívil Covid párty - Noizz
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

No ja neviem, čo mám teraz robiť. Asi by som mal zostať v karanténe. Ako som písal, otec môjho spolubývajúceho je od víkendu v nemocnici s ťažkým zápalom pľúc a nie je na tom dobre. Cez víkend mal negatívny test. Dnes mu robili zase test a vyšiel mu už pozitívny. Takže nevieme, či už to mal, alebo sa nakazil v nemocnici...keďže hovoril, že ho tam na príjme nechali čakať 6 hodín medzi ľuďmi a celkovo je ta nemocnica otrasná. Spolubývajúci sa s ním nestretol, ale minulý týždeň sa na chvíľu stretol s priateľkou toho fotra.

Chráňte sa a buďte zdraví. Naše nemocnice sú katastrofa.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Hensym napísal: 20 okt 2020, 17:40 A z akého dôvodu by malo byť riziko nakazenia sa vyššie, ako v obchode, alebo v MHD?
Predpokladá sa, že na takýto test prídeš v rúšku, rukaviciach, prípadne s dezinfekciou vo vrecku, a bez toho rúška budeš asi 10 sekúnd.

Nie je človek v tomto štáte, fakt asi jediný, kto to rúško nosí naozaj 24/7. Každý si ho dá dole na rodinnej návšteve, alebo niekde u kamaráta. Strašne veľa percent nosí látkové rúška mesiace, alebo jednorázové X dní. A aj tak sa tu ideme biť do hrude, ako je toto testovanie nebezpečné.

Šanca, že sa bežný slovák nakazí vo všedný deň je asi 150 násobne vyššia, ako pri absolvovaní takéhoto testu.

Jedna vec je nepripravenosť, absolútne chybné oznámenie toho testovania, a X ďalších vecí a XYZ ďalších matovičovych chýb. Ale prosím, neserme si do huby a nechytajme sa slamiek, ktoré ani neexistujú, len preto aby bol priestor pre hejt.
Presne na to som poukazoval aj ja.
Tiez som zvedavy kolko ludi by sa nakazilo na dusicky, keby nebolo testovanie.
Peter00 napísal: 20 okt 2020, 18:22 Nechápem tak úplne jednu vec. Tieto testy majú mať 98% presnosť. Podľa odhadov je na Slovensku pozitívnych cca 100k-150k ľudí. Ak budú všetkých testovať, tak z tých 150k určia nejakých cca 3000 ľudí ako negatívnych, hoc budú pozitívni. To mi príde ako úplne v pohode a proti tomu nič nemám, nie je to nič strašné. Ale z ostatných 5,5 milióna bude cca 110k pozitívnych, hoc v skutočnosti budú negatívni. Teda za predpokladu, že veríme tej spoločnosti, ktorá mala testy dodať, že tie testy majú len 2% odchýlku.
Čiže v podstate to znamená, že polovica ľudí, ktorých označíme za pozitívnu, bude v skutočnosti negatívna.
Samozrejme všetci budú v karanténe a budú dostávať len 55% z platu a nič s tým spraviť nebudú môcť, nik im ich škodu nezaplatí, lebo sa prial zákon, že nikto pri týchto opatreniach nemá nárok na náhradu škody.
Aj toto som spominal a vidim to ako vazny problem. No konecne cisla silne ovplivni kolko ludi sa bude testovat a ci sa pri pozitivnych a bezpriznakovych bude opakovat test (najlepsie ineho druhu).
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Peter00 napísal: 20 okt 2020, 18:22Tieto testy majú mať 98% presnosť.
To nie je pravda, presnost je vyrazne nizsia, posudzuje sa to podla toho, v akom stadiu je choroba, vysledky teda budu ovela nepresnejsie.

Este som zabudol na jednu vec, ludia zrejme zacnu opat vykupovat potraviny vo velkom, kedze pri pozitivnom teste musia ist okamzite do domacej karanteny na 10 (alebo 14?) dni a kazdy s tym musi ratat, len ked si spomeniete ako to vyzeralo casto pred jedno-dnovym sviatkom, tak teraz to moze byt vyrazne horsie, snad sa aj toto bude nejak riesit, ak to je vobec mozne, to moze byt dost velky problem - a hned je tu dalsi, obchody budu preplnene a tym sa moze nakazit viac ludi.

EDIT: Taktiez ludia, ktori sa neplanuju testovat, budu musiet byt v karantene a ti si tiez budu robit zasoby a v rovnakom case.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Dobra uvaha s tymi zasobami, tiez nejake mam (este z prvej vlny) presne pre taketo pripady, ale na 14 dni nie. Kazdopadne som sa dohodol s kamosom, ze ked niekto z nas bude pozitivny, tak ten druhy prenho nakupi (a nakup necha pred dverami). Ak budeme pozitivni obaja, tak to budeme riesit kontaktovanim niekoho ineho znameho.
Mimochodom, Krajniak sa vyjadril, ze vitamin D pomaha v prevencii proti korone, a stalo sa presne co som ocakaval - spanikareni ludia ho komplet vykupili. Bolo to aj v spravach, a lek(v)arne sa vyjadrili, ze doobjednali, takze by ho malo byt dost. Rovnako nie su vakciny proti chripke, a uz ani nebudu, je ich proste malo.
Ale asi zase mozeme ocakavat, ze nebude drozdie, muka, a ryza... a po korone toho budu plne smetiaky po zaruke vyhodeneho...
Napísať odpoveď