Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
yoggy

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa yoggy »

Prva vlna bola pocas oteplovania, druha nastala pocas ochladzovania. Co sa asi stane. :| Hranice mali zostat zatvorene.
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Gothar »

aacid napísal: 22 okt 2020, 20:13 dookola sa tu opakuje ze matovic podcenil pripravu na druhu vlnu... ano podcenil, ale preco to spravil? lebo je to totalny populista a ludia nadavali a plakali a stazovali sa tak cez leto to uplne uvolnil. keby mame prisnejsie opatrenia cez leto tak ludia nadavaju uplne ako teraz, nic by sa nezmenilo.
Suhlasim, davy sa budu stazovat stale, resp. stale bude nieco zle.
1. prisne opatrenia -> malo pripadov: ludia sa stazuju ze sa zbytocne obmedzujeme ked tu virus ani nie je
2. volnejsie opatrenia -> vela pripadov: ludia sa stazuju ze to vlada podcenila, mame zbytocne vela pripadov a musime mat znovu najprisnejsie opatrenia
Proste si nevyberies, ale treba to brat tak ze nespokojni ludia su "najhlucnejsi". Aj podla prieskumu ucasti na testovani to vyzera tak ze cca 70 % ludi je zodpovednych, no tych 30 % zvysnych vytvara hlavne na socialnych sietach dojem ze sa stazuje enormne vela ludi.
temp
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa temp »

Okrem toho ešte stále nie je úplne jasné, či sme schopní sa voči SARS-CoV-2 vôbec imunizovať na viac než pár mesiacov.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Tym "najhlucnejsim", pre mna skor najhlupejsim, podla mna najviac pomahaju experti typu Bukovsky, Kotleba a tak podobne. Uz aj Kotleba ohlasil, ze bol pozitivne testovany a teraz je len otazne, ze co z toho bude. Predpokladam, ze v jeho pripade to budu reci na urovni Donalda Trumpa, ze to nic nebolo, len taka lahka chripka a za par dni bude behat ako keby sa nic nedialo. Co uz, ked im tieto reci ludia zeru.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

No a máme zákaz vychádzania s výnimkami...takže to bude ako na jar a zase na zodpovednosti ľudí. Lebo však vždy môžem povedať, že idem do/z práce, do obchodu, do prírody sa prejsť... Nezachytil som, že by vychádzka z bytu/domu bola len na priepustku, ako to je/bolo v Španielsku a Taliansku, že si ľudia za 50€ požičali cudzieho psa, aby mohli ísť von.
kuric99

Príspevok od používateľa kuric99 »

Druhá vlna nie je druhá vlna, ak zoberieme epidemiologické hľadisko tak to jednoducho nemôžme definovať ako "wave" , je to len očakávaný logický nárast pozitívnych PCR testov ktorý bol dopredu prediktabilný a logický po uvoľnení opatrení, takže v žiadnom prípade sa nemôžme baviť o druhej vlne ako takej.

žiadny extrém nie je dobrý, je nutné zapojiť zdraví rozum a hľadať kompromis ako nechať ekonomiku dýchať a zároveň treba vymyslieť aby tu ľudia nezačali masovo zomierať. Treba si uvedomiť všetky kroky majú svoje pozitívne aj negatívne následky, to čo by mali tí darmožráči hore robiť je hľadať rovnováhu nie extrémy, samotná who upozorňuje že lockdown nie je dlhodobé riešenie, lockdown je to ako brať si pôžičku od nebankovky aby ste zaplatili pôžičku banke. Mátovič je skutočný extrémista a megalomansky maniak od toho človeka sa nedajú očakávať žiadne rozumné riešenia. čo je smutnejšie,hlava našeho štátu Zuzana na facebooku plače a hodnotí situáciu ako keby bola rádovým občanom, pritom ona reprezentuje hlavu celého štátu a má tu neskutočnú drzosť písať také statusy, Zuzane chýbajú gule na to aby dokázala riadiť štát čo sa ukazuje najmä v kritických chvíľach, tak to je keď sa stane žena prezidentkou.

Autoeditácia príspevku po 4 min 24 sek:
ephramko napísal: 22 okt 2020, 20:57 No a máme zákaz vychádzania s výnimkami...takže to bude ako na jar a zase na zodpovednosti ľudí. Lebo však vždy môžem povedať, že idem do/z práce, do obchodu, do prírody sa prejsť... Nezachytil som, že by vychádzka z bytu/domu bola len na priepustku, ako to je/bolo v Španielsku a Taliansku, že si ľudia za 50€ požičali cudzieho psa, aby mohli ísť von.
Ja aj tak nevychádzam z domu takže pohoda :P
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

V prvom rade asi ani nevieš, že žiješ v parlamentnej demokracii a čo to znamená a v druhom rade, no že napíš, ako by si ty riešil, aby ekonomika zostala otvorená a nemocnice neboli plné chorých ľudí. Lebo už mi fakt takýto mudrlanti lezú na nervy. Frflať za každej situácie zvládne aj traktorista Jano pri pive v krčme v DolnejOnej...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

kuric, ty si ako Mazurek. Najskor zacnes co ma hlavu a patu a potom to zabijes. Ak si cital Ustavu, vies ze prezident ma len reprezentativnu funkciu a jedina kompetencia je vratit zakon, ako to bolo s tymi datami operatorov. Co prezidentka robi je spravne, lebo tam netaha ziadne emocie ako premier.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Nemali sme mat otvoerene hranice. Easy co? :P

Autoeditácia príspevku po 13 sek:
ephramko napísal: 22 okt 2020, 21:29 V prvom rade asi ani nevieš, že žiješ v parlamentnej demokracii a čo to znamená a v druhom rade, no že napíš, ako by si ty riešil, aby ekonomika zostala otvorená a nemocnice neboli plné chorých ľudí. Lebo už mi fakt takýto mudrlanti lezú na nervy. Frflať za každej situácie zvládne aj traktorista Jano pri pive v krčme v DolnejOnej...
kuric99

Takže Jacb ty si práve povedal že keby mátovič do jeho excesov netahal emocie jeho rozhodnutia by boli správne ? Tak som to pochopil podla toho čo si napísal.
jackb
Redeemer
Redeemer

Nemyslim, ze pri tom co tu vypisujes je sloveso "pochopit" na mieste.
Nemas pravdu v tom. ze to co robi prezidentka nie je na mieste. Robi co moze a robit to velmi dobre.
Premierom zametaju emocie, je neschopny poriadne komunikovat, dava na neodbornikov a riesi situaciu populisticky - napr. menit nariadenia pre RKC, alebo fanusikov sportov ked sa den pred tym oznamilo inak. Takze tym vsetko kazi.
erik88
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa erik88 »

jackb napísal: 22 okt 2020, 20:21 nic ako premorenie na koronavirus ale nie je. 40 tisic mrtvych Britov z jari, tisice mrtvych Svedov a podobne su dokaz, ze to je len zbozne zelanie a nie fakt.
nezmysel. ty nevies aky mali stav, atd atd. tu ide o viac, nez len koronu, moj nazor.
podla mna je to opona, bez ktorej by nemohli naliat do ekonomiky tie biliony (trillions) beztrestne.
jackb
Redeemer
Redeemer

no mali taky stav, ze teraz ich jedia cerviky. na Slovensku by tych ludi muselo zomriet 364 (v pomere ku poctu obyvatelov Britanie). takze nie, nefunguje. nie je to tvoj nazor, lebo ten by si musel mat niecim podlozeny. cital si to, pocul si to a paci sa ti. a to je rozdiel. nazor mozes mat na umenie a nie na pandemiu.
je nieco zle planes masivnej modernizacie krajiny? ked sa eurka nerozkotulaju, tak im ruky-nohy bozkavat za to.
erik88
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa erik88 »

A pokialby tato korona bola taka nebezpecna, Matovic by nikdy na svadbu bez ruska nesiel. Ma dve deti predsa. Nikdybynesiel na GLOBSEC, pretoze kazdydobre vie, ze akykolvek test moze byt falosne negativny (zobrazi sa ze si zdravy, ale si prenasac) - nikto triezvy by neriskoval zivot, keby je to naozaj take nebezpecne.

Kto mi neveri, stavme sa o 100tisic eur, nakazim sa koronou (ak som uz nebol) a ak neprezijem, alebo nech som stedry - budem mat priebeh vyzadujuci osetrenie, tak platim ja, a ak nie, inkasujem ja. Kto si stoji za svojim nazorom nemoze mat problem tuto stavku prijat, alebo sa mylim ?

Na margo mrtvych, ti padaju k zemi tak ci onak aj bez korony, napr par dni dozadu som isiel a na chodniku neozivili mladeho chalana, nemal koronu. Taky je zivot. Na to by ludia mali byt zvyknuti,ved to pozeraju v TV nonstop. Vzdy bolo kopec nevysvetlitelnych umrti,napr sportovci padajuci mrtvi k zemi priamo pocas zapasu v zivom prenose. Infarkty v mladosti (aj deti). atdatd. Pokial ti "S" koronou mali toto aj predtym, tak zial.. No a ak nemali, tak nezabudajme, ze sa umiera aj na ine respiracne ochorenia (nechcem pouzit haklive slovo chripka), a jednoducho aj na vycerpanie - ale pytam sa, kto co za to moze? Kolko % ludi salie z cisiel a kolko % ludi skutocne chyti osud do svojich ruk a pracuje na svojej imunite dlhodobo ?

Autoeditácia príspevku po 1 min 4 sek:
jackb napísal: 22 okt 2020, 23:26 no mali taky stav, ze teraz ich jedia cerviky. na Slovensku by tych ludi muselo zomriet 364 (v pomere ku poctu obyvatelov Britanie). takze nie, nefunguje. nie je to tvoj nazor, lebo ten by si musel mat niecim podlozeny. cital si to, pocul si to a paci sa ti. a to je rozdiel. nazor mozes mat na umenie a nie na pandemiu.
je nieco zle planes masivnej modernizacie krajiny? ked sa eurka nerozkotulaju, tak im ruky-nohy bozkavat za to.
inflacia
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

V tých dnešných opatreniach sa píše, že
prehodnotenie hraničného režimu so susednými krajinami v priebehu budúceho týždňa
Tak testovať sa na Orave začína od zajtra 23.10 no môžu do Polska, odkial sa vecsina tých ludí aj nakazila? Vie mi niekto este povedat, preco tá hranica nie je uz mesiac v rezime ako s ceskom? Ved transport a preprava tovaru by tým nebola ovplyvnená.
A podla mna to je najväčší problém toho prečo to tam teraz tak vyzerá ako vyzerá.

V tých pokynoch zo vcerajska sa hovorí nieco o tom kedy sa na to testovanie má isť? Budú na to nejaké výzvy, ci proste kto skôr príde, ten...
Uz je nejaký zoznam odberných miest?

V pokynoch na testovanie sa píse, ze sa po testovaní caká v nejakom vydenzifikovanom priestore, cize celú dobu vyhodnocovania testu budú ludia ztavorený spolu a budú sa na seba pozerat az kým ich to neznudí, alebo si budú cítat, svajpovat siete a pod? Na co je nám kapesník, to keby niekomu zacala tiect krv z nosa po odbere?
POSTUP TESTOVANIA NA ODBERNOM MIESTE:

Po vstupe do odberného miesta si vydezinfikujte ruky. Dezinfekčné prostriedky budú na mieste k dispozícii.
ADMINISTRATÍVA

Následne Vás čakajú jednoduché administratívne úkony – určenému pracovníkovi sa preukážete občianskym preukazom, osoby od 10 do 15 rokov sa preukážu preukazom poistenca,
Vypíšete formulár potrebný na registráciu,
Po registrácii dostanete pridelené číslo a vreckovku.
ODBER

Zdravotníkovi odovzdáte pridelené číslo,
Zdravotník Vám následne odoberie vzorku z nosohltana jemnou tyčinkou.
ČAKANIE NA VÝSLEDKY

Na výsledky počkáte vo vyhradenom, vydezinfikovanom priestore.
ODOVZDANIE VÝSLEDKOV

Zdravotník Vás privolá podľa prideleného čísla k pracovisku,
Opäť predložíte zdravotníkovi občiansky preukaz,
Zdravotník vypíše certifikát, kde vyznačí výsledok Vášho testu,
Zdravotník Vám odovzdá certifikát v zatvorenej obálke, kde bude poučenie, čo robiť v prípade negatívneho a pozitívneho výsledku,
Odchádzate z odberného miesta, v prípade pozitívneho výsledku do domácej 10-dňovej karantény.
Odporúčame zúčastniť sa aj na druhom kole celoplošného testovania.
kuric99

ephramko napísal: 22 okt 2020, 21:29 V prvom rade asi ani nevieš, že žiješ v parlamentnej demokracii a čo to znamená a v druhom rade, no že napíš, ako by si ty riešil, aby ekonomika zostala otvorená a nemocnice neboli plné chorých ľudí. Lebo už mi fakt takýto mudrlanti lezú na nervy. Frflať za každej situácie zvládne aj traktorista Jano pri pive v krčme v DolnejOnej...
Pozri ephramko, skúsim to ešte raz napísať, žiadny extrém nie je dobrý a vôbec nevidím dôvod prečo by mal byť zachránený ľudský život pred CODID19 cennejší ako život človeka ktorý stratí firmu, stratí zamestnanie, dostane sa na ulicu a zamrzne, zomrie od hladu, zomrie na liečiteľné choroby,dostane sa na ulicu začne chlastať a máme tu nových alkoholikov a zničené osudy, niekto iný sa zase dostane na ulicu a máme tu prostitútky ktoré budú napríklad ďalej roznášať nebezpečnejšie víry ako HIV, ďalej zlá ekonomika prispeje k zvýšenej kriminalite atd atd to je jednoducho laický príklad takzvaného butterfly efektu ktorý nie je prediktabilný lebo nikto nepozná všetky možné premenné ktoré by mohli nastať. Napríklad keby vyhubíme komáre ktoré nás priamo všetkých s*rú tak je dosť možné že by sme spomínaným efektom ako ludstvo podľahli ale mi nevieme lebo je to neprediktabilné , ale čo je predpokladateľné je to že keď človek príde o prácu tak nebude schopný platiť účty čo znamená riziko exekútora čo môže znamenať ulica a vieme si predstaviť ako to môže dopadnúť ďalej, preto to netreba podcenovať.

K tvojej otázke ako by som toho ja docielil ti poviem len toľko že ja nie som kompetentný, ani platený na to aby som pripravoval hotové riešenia od toho sú tu úplne iný ľudia, ale vzhľadom na relatívne dosť nízku percentuálnu mortalitu a vzhladom na to že máme údajne kapacitu 10.000 lôžok a kopec ventilátorov, keď sa chce tak to ide v pohode "ukočírovať" aby boli v zdravotníctve dostupné ako aj hmotné zdroje tak aj tie ľudské a nemuseli sme zatvárať podniky lebo podniky a práca nás ako spoločnosť tiež udržuje pri živote a bez nej budeme ako spoločnosť upadať a dovolím si povedať oveľa drastickejšie ako po covide. Ja som tiež človek,ja mám tiež orgány a tiež sa ma týkajú isté riziká aj keď nie som dôchodca a nepatrím do rizikovej skupiny a tiež netúžim po tom aby mi nejaký vírus čo i len poškodil organizmus, ale uvedomujem si ako ten celý prehrotený cirkus okolo covidu môže mať a zatiaľ aj má ďaleko drastickejšie následky ako vírus samotný.

Podľa mňa môžme podnikať, môžme chodiť do práce, môžme nakupovať, môžme sa rekreačne zabávať na akciách, (lebo psychické zdravie je tiež dôležité) aj bez toho aby tu bola nejaká COVID katastrofa, akurát by sme odporúčili na koncerty a do kina a divadla rúška a inač môžme fungovať po starom, dobre keď som chorý tak nebudem chodiť medzi ľudí, nepodávam si ruky, jednoducho užívam d3,selen,zinok, držím rozostupy, umývam si ruky,kto chce prímať zakazníkov tak musí merať teplotu atd a môžme ako spoločnosť fungovať..Do teraz ma udivuje že vyšli prestížne štúdie o d3 ohľadom iných vírusov aj nového covidu a nikto v TV neodporúča zvyšovať hľadinu Dčka . keby si namiesto testov na covid ideme všetci zmerať hľadinu d vitamínu a napraviť ju malo by to určite väčší zmysel ako táto maškaráda aj keď hovorím iba teoretický príklad.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

erik88 - Vsetkym je jasne, ze ucastnici Globsecu sa podrobili PCR testu pred zacatim. A zrejme aj po. Ak si si chcel len tak bezhlavo kopnut, tak si kopol uplne mimo. Tu je k tomu aj clanok - https://www.noviny.sk/slovensko/560111- ... ikov-naraz Rusko na svadbe u Matovica? Uprimne si povedzme ako to je, ani ja by som si to rusko na svadbe nedal, mozno tak pri obrade na urade a kostole ano, ale na hostinu nie. Tak ako si ho nedali svadobcania na Orave, na vychode ci v Polsku. A ako dopadli? Predpokladam, ze clenov vlady aj takpravidelne testuju. Napokon, ak by Matovic zomrel na Covid, tak ludia ako ty by sa tomu potesili. Ale chapem, ze ked si nemas do coho kopnut, tak aspon Globsec (trefa uplne mimo) a svadba ti prisli vhod.

Ano, zomieraju aj futbalisti na zapase. A kolko ich je, traja za rok? Vzdy sa vykona pitva, ktora hlada priciny. U niekoho je to vrodena srdcova porucha, u ineho steroidy, u dalsieho nevysvetlitelne silny infarkt. Prave preto su u sportovcov povinne lekarske prehliadky, pri vytrvalostnych sportoch je to tusim 1x rocne, kde je povinne aj EKG srdca. To sa dokonca aplikuje uz aj na nizsich urovniach (regionalne sutaze).

Pokial sa ohanas percentami, tak je len dobre, ze kazda smrt s podozrenim na Covid konci na pitevnom stole, pretoze pitva urci pricinu a tak ten pocet umrti je realny. Pretoze ak by sa pitva nevykonavala, tak od jari by sa do statistik radila asi vacsina zomretych dochodcov a dalsich ludi, ktori zomreli trebars na infarkt, rakovinu a ine.

Este mi vysvetli ako sa da vziat imunita do vlastnych ruk a vybudovat si ju proti obojstrannemu zapalu pluc?

Autoeditácia príspevku po 11 min 51 sek:
kuric99 - Kde su tie prestizne studie o vitamine D a Covide? Vsak daj par linkov, precitam si. Dufam, ze budu z webu ako je napriklad NCBI a nie z dakeho Badatela, videoblogu od Bukovskeho alebo tvojho krcmoveho kamarata. Len tak na zaver, tu mas take mensie zhrnutie - https://time.com/5889546/vitamin-d-coro ... /?amp=true
jackb
Redeemer
Redeemer

D a CoVID je hoax, kedze by znamenal vymretie Skotska, Faerskych ostrovov, Islandu, Gronska alebo severu Skandinavie. Naopak, nebol by na juhu Europy, v Indonezii, ci v Mexiku. Je to ucivo geografie zo zakladnej skoly o pohyboch Zeme voci Slnku.

Erik, neviem kto a odkial ta sem, ale verim, ze admini ta tam vratia. Pytas sa, ze kto moze za sirenie. Ludia ako ty. Admini nebudu mat problem dodat Policii tvoje logy zo serveru, aby ta stotoznili, hned ako sa zacne konat voci ludom prispievajucim k sireniu pandemie dezinformaciami o imunite, alebo sa vyhrazaju, ze sa nakazia a roznesu ju a to za financnu uplatu. Lebo este raz, toto nie je o “nazore”, ale o faktoch. Tresne ciny sa teraz posudzuju ovela prisnejsie, len aby si vedel.
Ty si totiz pleties “nazor” s nabozenskou vierou v obsah bludwebov a drisky predajcov zdravej stravy. Nazor, je ale nieco ine https://slovnik.juls.savba.sk/?w=N%C3%A ... cs&d=psken#
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

jackb, heker

pozitivny vplyv vitaminu D na celkovu imunitu cloveka je znamy a bol vedecky dokazany opakovane.
Keby si bol lepsie informovany, tak by si vedel nielen toto, ale aj to, odkial si zabezpecuju privod vitaminu D obyvatelia severnej Europy a nenapisal by si to co si napisal.

The Lancet je jednym z najprestiznejsich a najviac uznavanych vedeckych casopisov ktore existuju:
Laboratory data relating to effects of vitamin D on host responses to SARS-CoV-2 specifically are scarce, but one study that screened four compound libraries for antiviral activity has reported an inhibitory effect of the active vitamin D metabolite 1,25-dihydroxyvitamin D (the steroid hormone and biologically active vitamin D metabolite) in human nasal epithelial cells infected with SARS-CoV-2.2 Vitamin D has also been shown to regulate immunopathological inflammatory responses in the context of other respiratory infections
https://www.thelancet.com/journals/land ... 0/fulltext

Samotny vitamin D nezabrani prepuknutiu ochorenia Covid 19, ale znizuje pravdepodobnost tazkeho priebehu ochorenia, napr tym ze znizuje poskodenie pluc.
We show for the first time that the active form of Vitamin D, calcitriol, exhibits significant potent activity against SARS-CoV-2. This finding paves the way for consideration of host-directed therapies for ring prophylaxis of contacts of SARS-CoV-2 patients.

https://www.biorxiv.org/content/10.1101 ... 1.162396v1
Background Recent research has indicated that vitamin D may have immune supporting properties through modulation of both the adaptive and innate immune system through cytokines and regulation of cell signalling pathways. We hypothesize that vitamin D status may influence the severity of responses to Covid-19 and that the prevalence of vitamin D deficiency in Europe will be closely aligned to Covid-19 mortality.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32603576/
--
Samotny vitamin D, vitamin C ani zinok, nedokazu urobit cloveka imunnym voci virusom, taky silny vplyv nemaju, ale pokial sa beru dlhodobo v spravnych davkach, tak zvysuju okrem ineho aktivitu T- lymfocytov, co je prva línia imunity a uz toto moze v konkretnom pripade rozhodnut ci pacient prezije alebo nie, resp ovplyvnit zavaznost priebehu ochorenia.

--

Osobna skusenost: v minulosti som minimalne na jesen alebo na jar skoro vzdy chytil chripku so vsetkym co k tomu patri /dan za open space office kde je 120 ludi/. Niekolko rokov ale beriem denne 3000-5000IU vitaminu D3 a odvtedy som chripku nemal, ani neviem co je to Pn-ka
Napísať odpoveď