Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa brm »

S očkovaním by som nebol až taký optimista.. ako prví majú ísť politici, zdravotníci, policajti, armáda, rizikoví, seniori... bežný smrteľník sa k očkovaniu dostane možno na začiatku leta - a ak to bude organizovať Igor, bude to možno aj neskôr.
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

brm kým nebude preočkovanosť okolo 90%, tak to nemá zmysel. Niekde som videl nejaký prieskum, kde by sa zaočkovalo nejakých 25 - 30% slovákov, čo je jednoducho nepostačujúce. Takže na vakcínu by som sa nespoliehal...
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

No vidíš a potom príde odborník a povie, že stačí pre očkovať 33% percent populácie. Ale ty máš k tým tvojim 90% určite nejaký hodnoverny zdroj a určite už aj nejakú štúdiu.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koro ... domaci_vov
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Dufam ze ockovanie nebude povinne hoci sa sam chcem zaockovat. Kazdpopadne, potom co bude ockovanie dostupne kazdemu a bude sa moct zaockovat kazdy kto chce tak by som uplne uvolnil vsetky opatrenia uplne pre kazdeho (aj pre tich co ockovani neboli) a bez ohladu na to kolko ludi sa dalo zaockovat. Ak by zvnikol problem v tom, ze by pribudali hospitalizacie a nemocnice by nestihali tak by prioritu pri potrebe hospitalizacie na covid mali ti, co sa dali zaockovat. Proste ked v taliansku/spanielsku sa rozhodovali koho zachrania na zaklade veku atd tak teraz by to bolo to iste len by sa nerozhodovalo na zaklade veku ale na zaklade toho ci bol clovek ockovany. Samozrejme tak, aby sa to netykalo hospitalizicii/zdravotnej starostlivosti na ine ochorenia ako covid a aby na to platili vynimky pre ludi, ktori sa z objektivnych pricin nemozu dat ockovat.

Myslim si ze by to bol spravodlivy system a kazdy by sam za seba mohol vyhodnotit rizika tj bud sa dam zaockovat a berem na seba riziko moznych vedlajsich ucinkov vakciny alebo sa zaockovat nedam a berem na seba riziko ze v pripade covid komplikacii mozno nedostanem adekvatnu zdravotnu starostlivost.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ja to tiez nevidim v januari s ockovanim tak ruzove, no rad by som sa mylil.

Je otazne, ci ju stihnu vyrabat a distribuovat v takom mnozstve ako je treba, na vakcinu necakaju len slovaci. Preto sa bojim, ze bude problem sa dat zaockovat a v tom lepsom pripade budu poradovniky.

Taktiez Corona a chori zavedenim ockovania nezmyznu zo dna na den, nemocnice si budu moct oddychnut az po nejakom case od jeho zavedenia. Aj keby jeden den sa zaockuje potrebne mnozstvo ludi na vytvorenie kolektivnej imunity, tak v krizovom rezime budu este mesiac, dva.
NHISPVM
Star
Star

mikioko čo to trepeš bludy prosím ťa. Píšem, že je to prieskum a teda reálne percento zaočkovaných bude oveľa nižšie. Zaočkovanosť proti chrípke je 13%... Preto si myslím ,že to pri korone nebude inak, ak nie horšie... A nie, nemám žiadny hodnoverný zdroj takisto ako ani ty nemáš. Idnes nie je hodnoverný zdroj. Obzvlášť, keď dnes už je každý odborník a má na to iný názor. Stále platilo vysoké % preočkovanosti (napr. osýpky 94%) Prečo by to u Covidu malo byť inak ?

Podľa SME zo septembra 2020 to je aspoň 70%. https://dennikn.sk/2023206/blizi-sa-vakcina-utekajme/
Podľa tohoto článku zasa musí byť aspoň 80% zaočkovaných https://www.brookings.edu/opinions/want ... e-vaccine/

Takže ako vravím. Videl som rôzne články od rôznych lekárov a počet % preočkovanosti sa líšil od tvojich 30% po 90%. A vzhľadom nato aké veľké percento preočkovaných je potrebných pri iných ochoreniach, tak usudzujem aj pri korona. Takže nie 30% určite nestačí, obzvlášť, keď realita bude okolo 13%

Jednoducho pri tak veľkou záujme iných štátov vakcín bude nedostatok + celková preočkovanosť bude veľmi veľmi nízka a na kolektívnu imunitu to stačiť nebude. Takže sa spoliehať, že niečo vakcína vyrieši je úplne naivné.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

mikioko napísal: 04 dec 2020, 11:14 No vidíš a potom príde odborník a povie, že stačí pre očkovať 33% percent populácie. Ale ty máš k tým tvojim 90% určite nejaký hodnoverny zdroj a určite už aj nejakú štúdiu.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koro ... domaci_vov
Tu máš videjko matematickej simulácie, ako vyzerá prenos ochorenia pri rôznych percentách zaočkovanosti populácie. V prípade covidu19, ktorý sa prenáša kvapôčkovou cestou, má dlhu inkubačnú dobu, vysoke reprodukčné číslo a veľa ľudí nemá príznaky, ale sú infekční a môžu nakaziť dalších, treba na vytvorenie kolektívnej imunity aspoň 90% alebo ešte vyššiu zaočkovanosť.

Pri nižšom percente zaočkovanosti sa kolektívna imunita nevytvorí a očkovanie ochráni maximálne ľudí, ktorí sa dali zaočkovať (a oni aspoň nenakazia ľudí, s ktorými žijú v domácnosti...ale stále sa môžu nakaziť od niekoho iného, napr. v práci, v mhd, kostole). Ak si pozrieš tu simuláciu, tak pri zaočkovanosti 0%, 25% a 50% sa to šírilo rovnako rýchlo. Rozdiel bol len v počte infikovaných (zaočkovaní ľudia sa nenakazili) = bude menší nápor na nemocnice.

Netreba zabúdať na to, že časť populácie sa nemôže očkovať. Práve ich chráni len kolektívna imunita. Spoločnosti, ktoré vyvíjajú vakcíny na covid upozorňujú, že u tej najohrozenejšej skupiny ľudí (seniori) môže mať vakcína nižšiu účinnosť, lebo starší ľudia už nemajú toľko tých špeciálnych imunitných buniek (neviem, ako sa volajú), ktoré sa učia rozpoznávať patogén a vyvolávať špecifickú imunitnú reakciu. Takže aj keď preočkujeme seniorov, namiesto deklarovanej účinnosti vakcíny 95%+, môže v prípade seniorov účinkovať len na čo ja viem 50%...čiže druhá polovica očkovaných seniorov by nemala imunitu ani po očkovaní. Preto je kľúčové, aby sa čo najviac ľudí dalo zaočkovať, nech sa vytvorí tzv. kolektívna imunita.
NHISPVM napísal: 04 dec 2020, 12:29 mikioko čo to trepeš bludy prosím ťa. Píšem, že je to prieskum a teda reálne percento zaočkovaných bude oveľa nižšie. Zaočkovanosť proti chrípke je 13%... Preto si myslím ,že to pri korone nebude inak, ak nie horšie...
Ja som v tomto optimista a podľa mňa do konca roku 2021 budeme mať zaočkovanosť cez 50%. Síce je na internete hlavne počuť popieračov covidu a rôznych magorov, ale to neznamená, že takto myslí väčšina populácie. Aspoň podľa mojich každodenných skúsenosti to drvivá väčšina ľudí myslí vážne, snaží sa dodržiavať opatrenia a aj celoplošné testovanie ukázalo, že väčšina ľudí si uvedomuje riziko tohto nového vírusu. Podľa mňa sa zaočkovať dajú. Plus u nás sa ďalšia veľká časť populácie dá zaočkovať (ne)dobrovoľne, aby mali proste pokoj - mohli cestovať, chodiť do práce a normálne žiť. Síce si možno zašomrú, ale nakoniec sa aj tak podriadia, aby mali pokoj. Rovnako ako pri ďalších pravidlách v našej krajine. Aj pás v aute si časť ľudí zapne iba kvôli tomu, aby mali pokoj od policajtov a nedostali pokutu.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

ropman... viem si predstaviť opatrenie podobné aké doteraz platilo pri zubnej prehliadke. Ak si bol zaočkovaný, zdravotnú starostlivosť v súvislosti s covidom prepláca zdravotná poisťovňa, v opačnom prípade si za to platíš sám. Ale ani to asi neprejde.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

To podla mna neprejde lebo bude milion argumentov typu ze preco ti co piju/fajcia/nezdravo sa stravaju/nesportoju/nevedu zdravy zivotny styl si tiez neplatia extra a ja si platim poistenie tak preco by som mal byt znevyhodnovany atd.

A ani by to nic moc nevyriesilo lebo problem nie je ani tak v peniazoch. Novych lekarov zo dna na den v lidli nekupis.
NHISPVM
Star
Star

ephramko napísal: 04 dec 2020, 12:56 Ja som v tomto optimista a podľa mňa do konca roku 2021 budeme mať zaočkovanosť cez 50%. Síce je na internete hlavne počuť popieračov covidu a rôznych magorov, ale to neznamená, že takto myslí väčšina populácie. Aspoň podľa mojich každodenných skúsenosti to drvivá väčšina ľudí myslí vážne, snaží sa dodržiavať opatrenia a aj celoplošné testovanie ukázalo, že väčšina ľudí si uvedomuje riziko tohto nového vírusu. Podľa mňa sa zaočkovať dajú. Plus u nás sa ďalšia veľká časť populácie dá zaočkovať (ne)dobrovoľne, aby mali proste pokoj - mohli cestovať, chodiť do práce a normálne žiť. Síce si možno zašomrú, ale nakoniec sa aj tak podriadia, aby mali pokoj. Rovnako ako pri ďalších pravidlách v našej krajine. Aj pás v aute si časť ľudí zapne iba kvôli tomu, aby mali pokoj od policajtov a nedostali pokutu.
Ťažko povedať. Ja mám zasa opačné skúsenosti a reálne (ani na internete - známych) nepoznám nikoho kto by sa zaočkovať dal. Čiže z môjho okolia nikto. Ja napríklad nie som proti očkovaní, sám som toho zástanca a myslím si, že by očkovanie detí by malo byť povinné a mali by spätne poočkovať aj ľudí, ktoré biomatky odmietli očkovať. Avšak proti korone sa pravdepodobne zaočkovať nedám. Pretože som koronu už prekonal a mal som len veľmi mierne príznaky. Mám teraz prirodzenú imunitu (odhady hovoria cca na pol roka) a po tom si myslím ,že ak by som sa nakazil znovu, by som mal tiež len veľmi mierny priebeh. Takže mne ta vakcína nijako nepomôže. + Moja rodina bola chorá taktiež, pretože sa nakazili odo mňa, takže oni by na tom mali byť rovnako ako ja. A ak som rizikoví pre iných, tak to mi už je úplne jedno. Ja nemám viac koho chrániť. Ten čo nakazil mňa, tiež zjavne nedodržal podmienky a bolo mu to jedno, takže odteraz to je jedno už aj mne. A rovnako to vnímajú aj iní ľudia. Fakt si myslím ,že zaočkovanosť, ak nebude povinná, alebo "dobrovoľne povinná" ako v prípade celoplošného testovania, tak očkovanosť bude okolo 15%
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

NHISPVM napísal: 04 dec 2020, 12:29 mikioko čo to trepeš bludy prosím ťa. Píšem, že je to prieskum a teda reálne percento zaočkovaných bude oveľa nižšie. Zaočkovanosť proti chrípke je 13%... Preto si myslím ,že to pri korone nebude inak, ak nie horšie... A nie, nemám žiadny hodnoverný zdroj takisto ako ani ty nemáš. Idnes nie je hodnoverný zdroj. Obzvlášť, keď dnes už je každý odborník a má na to iný názor. Stále platilo vysoké % preočkovanosti (napr. osýpky 94%) Prečo by to u Covidu malo byť inak ?

Podľa SME zo septembra 2020 to je aspoň 70%. https://dennikn.sk/2023206/blizi-sa-vakcina-utekajme/
Podľa tohoto článku zasa musí byť aspoň 80% zaočkovaných https://www.brookings.edu/opinions/want ... e-vaccine/

Takže ako vravím. Videl som rôzne články od rôznych lekárov a počet % preočkovanosti sa líšil od tvojich 30% po 90%. A vzhľadom nato aké veľké percento preočkovaných je potrebných pri iných ochoreniach, tak usudzujem aj pri korona. Takže nie 30% určite nestačí, obzvlášť, keď realita bude okolo 13%

Jednoducho pri tak veľkou záujme iných štátov vakcín bude nedostatok + celková preočkovanosť bude veľmi veľmi nízka a na kolektívnu imunitu to stačiť nebude. Takže sa spoliehať, že niečo vakcína vyrieši je úplne naivné.
Ja trepem, ahaa nevšimol som si, žeby som to ja vravel, som tu dal zdroj môjho tvrdenia. Sam tu dáš článok, že bude stačiť 70% co sú cca dve tretiny co je dosť rozdiel od minimálne Tvojich 90% co ty tvrdíš.
Je to aj tak jedno, lebo reálne sa ani polovica populácie nedá v žiadnej demokratickej krajine dobrovoľne otestovať.

Ps: osobné invektiva si nechaj pre seba
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ono je taky predpoklad, ale je to zatial iba hypoteza, ze ludia ktori budu zaockovani proti Covid19, tak budu lepsie reagovat aj protin inym koronavirusom v buducnosti- a to si mozme byt isty ze dalsie kmene skor ci neskor pridu.. Takze ja som za ockovanie.
NHISPVM
Star
Star

mikioko druhý link v ktorom sa uvádza minimálne 80% čo znamená 80% a vyššie, teda kľudne aj tých 90%, čo je optimálna hodnota. (Keďže 80 je minimálna a nie odporúčaná) takže nie, v žiadnom prípade nestačí 30% ako si to tvrdil ty aj s tým linkom na toho "odborníka"
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Trocha mimo misu - Koronavírusy sú tu dlhšie, než ľudsvo.
Majú ich Vaši psi (mali aj moji, kým som choval), mačky (aj moje), prasiatka, kravy, ovce - (deti) ak máte.
Aj Vy - aj ja.
Rozdiel je v... nenapíšem parafrázu na jednu blbú reklamu, teda rozdiel je v tom, ako a ktoré sa nás "práve" pokúšajú zabiť - než sa s nami zžijú. Prírode sa za milióny rokov osvedčilo, že parazit nezabíja hostiteľa (prevažne)
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Všetci dobre vieme, že na týchto je zákon krátky. Pokutu to nezaplatí, sedieť to zrejme nepôjde. Preto strašne dúfam, že ich v Nitre nejakí "holohlavci" (hej, v takýchto prípadoch sú užitoční :D) stretnú a zahrajú sa na karmu.

Hlavne že má šašo nohy také, že mu hodinky na lýtku padať budú, ale nuž na sediaceho chlapa v rokoch sa ľahko útočí. Chudák.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Tazko teraz povedat kolko ludi sa da zaockovat, iste je ze 100% to nebude. Krajiny vo svete alebo v EU razia cestu, ze bez vakcinacie k nam nepricestujes, takze ty co sa nedaju zackovat, mozu zabudnut na dovolenku mimo krajiny v ktorej ziju, podobne to bude platit asi aj pre pendlerov, pripadne cudzincov co tam pracuju.
Schengen aky sme ho poznali doteraz skoncil, pokym sa neporiesi ockovanie v jednotlivych clenskych krajinach.

Ak sa da zaockovat male percento ludi, tak bude kolektivna imuita fungovat asi ako pri chripke. A na chripku sa u nas ockuje nie 13%, ale 5% populacie.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

retkvic napísal: 04 dec 2020, 18:55 tak bude kolektivna imuita fungovat asi ako pri chripke.
A to je aka? Zanedbatelna?
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Ak sa zaockuje 5% populacie, tak sa o kolektivnej imunite neda ani hovorit. Ale uz aj 30-40% je nieco, vtedy sa stale neda hovorit o KI, ale uz sa znizi % prenasacov.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Relevantný počet ľudí sa dá zaočkovať až vtedy, keď sa začne húfne zomierať.

Podľa mňa taký realistický, mierne morbídny a drastický scenár je, že v momente, kedy bude vakcína otestovaná a zabezpečená v dostatočných množstvách, uvoľniť gro opatrení (rúška a dezinfekcie v interiéroch nech kľudne sú). Počet nakazených bude rásť, prirodzene s ním do X týždňov oneskorenia aj počet mŕtvych. Bez prudších opatrení budú tie čísla rásť príliš, ľudia (aj tí skeptickejší) si to všimnú, a s tým bude rásť počet zaočkovaných ľudí. Morbídna odchýlka sú ľudia, čo padnú za obeť, kým dostatočné percento podstúpi tomuto uvedomeniu, a háčik je v tom, že tá vakcína asi nezačne zaberať z hodiny na hodinu (ale toto neviem).
Napísať odpoveď