Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa ropman »

Verim ze ludia su svojpravni a kazdy sa moze rozhodnut ci sa sputnikom zaockovat da alebo nie. Dokonca tam bude nutne aj podpisovat suhlas s pouzitim neregistrovanej vakciny. Nevidim v tom problem, aj keby sa nezaockoval nikto tak peniaze sa uz vyhodili aj na ovela vacsie sprostosti.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa ephramko »

brm napísal: 01 mar 2021, 18:07Rozdiel medzi Sputnikom a ostatnými vakcínami je ten, že hádam všetci výrobcovia vakcín sú súkromné spoločnosti, ktorých prioritou je dosiahnutie zisku, zatiaľ čo výrobca Sputniku je štát, ktorého prioritou je šíriť svoju ideológiu po svete.
Američania mali ten fond s názvom "nadsvetelná rýchlosť", ktorý slúžil na financovanie vývoja vakcín, koordinovanie firiem, zverejňovanie zistení a ich zdieľanie s ďalšími firmami/výskumníkmi a vypracovanie protokolov na klinické štúdie (tak aby to bolo rýchlo a zároveň bezpečné). To isté robila aj EU. Jediný, kto sa do toho nezapojil bol Pfizer a BioNtech.

Ten Sputnik Rusi nechcú registrovať v EU, lebo aj tak nemajú výrobnú kapacitu na to, aby mohli dodávať milióny dávok týždenne do EU. Plus oni preskočili celú jednú fázu, preto aj mali prvú vakcínu. Zatiaľ čo Moderna robila štúdiu na tisícoch dobrovoľníkoch a ešte ich je*ali, že tam majú málo Afroameričanov a Mexičanov, plus robili to na vlastnú zodpovednosť, tak v Rusku táto fáza neprebehla a rovno s tým začali očkovať ľudí...

Pritom tá posledná fáza je veľmi dôležitá. Ako som písal, Astrazeneca vtedy zistila, že keď človek dostane len 1/3 dávku ako predpokladali, tak má vyššiu účinnosť a vakcína v takom prípade viac chráni aj voči ľahkému priebehu choroby. Jonhson&Johnson (tiež vakcína s vírovým nosičom) v tejto fáze práve vymysleli, ako to nastaviť tak, aby ľudia dostali len 1 dávku a aj tak vakcína mala účinnosť cez 90%.

Technologicky by Sputnik5 mal byť to isté čo Astazeneca. Na prenos toho "S spike" sars-cov-2 používajú nejaký bežný vírus prechladnutia (tzv. vírový nosič).

Okrem toho svet nie je iba USA a EU. Krajiny ako Brazília, Argentína nevedia teraz vôbec zohnať tieto západné vakcíny a jediné, čo teraz vedia nakúpiť je ruská alebo čínska vakcína. Takže na čo by sa Rusi išli biť na EU trh s konkurenciou, keď to čo majú môžu predať po svete a spraviť si PR...

Ja to teda beriem pozitívne. Snáď sa Sputnikom nechajú zaočkovať aspoň nejakí prakokoti...a ak nám potom Sputnik bude trčať v mrazákoch, tak stále to vieme predať do Latinskej Ameriky alebo Afriky...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Ja to "vidím tak" ...
Strýco Putler by rád bol svetovádcom a urobí pre to čokoľvek a všetko. Tupci mu to zožwrú - a o to ide - tupcov je čoraz viac.
Nespochybňujem ani nepotvrzdujem účinnosť ich vakcíny - to ukáže čas - podobne, ako pri ostatných.
Netvrdím, že EU a "ostatné faktory" je zas tak moc výhra, no aj vzhľadom k tomu, že mám rokov, koľko mám a dávno nebohá matka v 50-tych rokoch pracovala u vtedajšej ŠTB - mám na politiku a súvisiaci vesmír tak trochu dosť vyhranený názor ...

A iba tak na okraj - Rusi ako ľudia sú veľmi fajn, teda aspoň tí, čo akotak žijú v primeraných podmienkach (80% o tom môže iba snívať, žijú v stredoveku).

No a úplne pod čiarou - mám tam rodinu a priateľov...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Inac uz je sputnik schvaleny suklom, alebo niecim inym na Slovensku, ci sa matovic raduje na krabicami nepouzitelnych vakcin.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

harrison314 napísal: 01 mar 2021, 19:32 Inac uz je sputnik schvaleny suklom, alebo niecim inym na Slovensku, ci sa matovic raduje na krabicami nepouzitelnych vakcin.
Nie, ŠUKL to zatiaľ neschválil. Očkovať by sa malo najskôr o 2 týždne (podľa Matoviča).

Už som na FB videl profily s LSNS vlajočkami, ktoré sa radujú, že Matovič konečne spravil niečo dobré a nakúpil najlepšiu vakcínu na svete. :lol:
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Vakcínu po 17€/dávku na obyčajný soplík? To je teda terno...

Inak, nepamätáte sa, kto bol vítať vakcíny od Pfizera, Moderny alebo AstraZeneca? Asi zmluva s týmito dodávateľmi neobsahovala klauzulu o vítaní predsedom vlády a minimálne jedným ďalším ministrom.
Spoiler
2020-03-02-Navnada.jpg
No nič, dúfajme, že ju EÚ čím skôr zaregistruje, aby sme ju nemuseli predávať do Afriky (ak sa Rusko hecne a naozaj dodá 2mega)..
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

jackb napísal: 01 mar 2021, 18:02 OK. Takze dva miliony ludi od uvedenia vakciny kedysi na jesen. To je pre mna velky nezaujem Rusov.
Briti a Americnia su nasi spojenci a partneri. Od Rusov musime brat ropu, plyn a uran, lebo nemam na vyber. Za cielene podkopavanie spolocnosti, ktore trva uz aspon sedem rokov sme sa s nimi nemali rozpavat a nie to este hrat ich hru a dovazat ich nekvalitny tovar, ktori sami odmietaju pouzivat.
Pfizer sa pouziva, Astra sa pouziva ludia ju vo svete chcu. My ich nielenze nepouzivame ako mozme, znehodnocujeme ich a este dovezemie neschvalenu a neotestovanu vakcinu. Je to hanba po roku vladnutia.
Dva miliony od zaciatku decembra do zaciatku februara. Ale tak skus tie fakty este pokrutit nejako a hadam ti z toho na konci vypadne ocakavany vysledok. To, ze Briti a Americania su nasi spojenci je super, kolko ludskych zivotov si za toto spojenectvo ochotny zaplatit? Lebo toto nie su nejake medialne hry. V pandemii ma kazde rozhodnutie viac ci menej vycislitelnu korespondujuce mnozstvo ludskych zivotov, ktore sa stratia alebo zachrania. Ake je teda pre teba toto mnozstvo, t.j. kolko ludi by si bol ochotny ako premier obetovat, aby si to tym Rusakom natrel svojim odmietavym postojom?
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Co som pozeral, tak napr tym v eu neschvalenym sputnikom V sa vo velkom ockuje v latinskej amerike, kde napr. odmietli ockovat cinksou vakcinou pre nizku ucinnost.

V madarsku pred par dnami informovali, ze sice nakupili sputnik aj im nejake dodavky dosli, no nevidela sa im kvalita dodanych sarzi oproti tym co im boli ukazane v rusku, a tak pozastavili ockovanie.
Aj samotny Orban sa dal zaockovat, ale cinskou vakcinou.
Takze sice mame teraz krabice s 200tisic vakcinami, no ich kvalita je otazna, lebo vyrobny proces moze byt vseliaky, chcelo by to overit ich kvalitu.
brm
Darca
Darca

To očkovanie vo veľkom by som bral s rezervou - treba rozlišovať počet objednaných dávok a počet reálne dodaných dávok. Tých objednávok je naozaj veľa a sú rádovo v miliónoch, ale väčšinou to sú objednávky na nejaké obdobie - podobne ako u nás 2m do júla, zatiaľ nám dali 200k. Do akej miery sa budú objednávky plniť, je otázne - stačí sa pozrieť, ako to stíhajú ostatní dodávatelia. Napríklad o výrobe Sputnika v Brazílii (8m/mesačne) sa píše už od januára, ale ešte som nenašiel info, že sa už naozaj vyrába.

Narýchlo som našiel toto - ale väčšinou tam sú iba objednávky:
https://www.statista.com/statistics/112 ... y-country/

Ale veľmi rád by som sa mýlil a dúfam, že dodávky Sputnika budú naozaj podľa plánu a že ju EMA čím skôr schváli.

Inak ako poznamenala Remišová - vakcínou AstraZeneca, ktorú odsúhlasila EMA+WHO pre všetky vekové kategórie, sa Krajčí bojí očkovať seniorov, vďaka čomu spôsobil totálny chaos v očkovaní na Slovensku. Ale neschváleným Sputnikom sa očkovať nebojí. Očakávam, že hneď po podpise výnimky pre Sputnika povolí AstraZenecu aj pre 55+...
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

eMPiko napísal: 02 mar 2021, 1:05 ...
Lebo toto nie su nejake medialne hry.
...
Tymto by som si nebol uplne isty. Ktoru inu vakcinu bol vitat osobne premier s ministrom zdravotnictva? Vobec by som sa necudoval, keby tym bolo podmienene dodanie, aby to Rusi mohli pouzit ako dalsi nastroj propagandy...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ja by som sa vakcinou ktora nebola preverena rovnakym sposobom ako boli ostatne vakciny ockovat nenechal. Ak je taka zazracna, nech Rusi poziadaju o jej zaregistrovanie, ale nejako sa im do toho nechce- co je zaujimave.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

retkvic napísal: 02 mar 2021, 1:29V madarsku pred par dnami informovali, ze sice nakupili sputnik aj im nejake dodavky dosli, no nevidela sa im kvalita dodanych sarzi oproti tym co im boli ukazane v rusku, a tak pozastavili ockovanie.
Mas k tomu nejaky zdroj? Mne sa to nepodarilo najst.
gogo956 napísal: 02 mar 2021, 7:41 Ja by som sa vakcinou ktora nebola preverena rovnakym sposobom ako boli ostatne vakciny ockovat nenechal. Ak je taka zazracna, nech Rusi poziadaju o jej zaregistrovanie, ale nejako sa im do toho nechce- co je zaujimave.
Nechce sa im pretoze takto je ich propaganda ucinnejsia:
https://twitter.com/sputnikvaccine/stat ... 3148531712
Prílohy
Capture2.JPG
Capture.JPG
brm
Darca
Darca

To o tom Maďarsku som aj ja čítal.. napr. tu už boli nezhody pri schvaľovaní:
https://dennikn.sk/2274726/ruska-a-cins ... onfliktov/
Nko sa odvoláva na tento článok, ale maďarsky neviem: https://nepszava.hu/3107518_szputnyik-e ... t-ketsegek
Spoiler
Odborníci schválenie neodporúčali

Proces schvaľovania Sputnika V v Maďarsku sprevádzali viaceré pochybnosti. Maďarskí odborníci skúmali ruskú vakcínu viac ako dva mesiace. Riaditeľ maďarského úradu pre kontrolu liečiv Mátyás Szentiványi o tom povedal, že to bol nezvyčajne krátky čas, pretože za normálnych okolností majú na takúto kontrolu dvestodesať dní.

Maďarskí odborníci mali na svojich ruských kolegov niekoľko otázok, ale podľa oficiálneho vládneho stanoviska boli napokon všetky vyjasnené.

Vládne orgány zapojili do procesu schvaľovania aj externých odborníkov, ktorí však ruskú vakcínu neodporúčali schváliť. Podľa informácií denníka Népszava tvrdili, že pri klinických testoch mali k dispozícii inú látku než tú, ktorá sa má dostať do distribúcie.

Podľa odborníkov nebolo z dostupných informácií úplne jasné, či bude ruská vakcína v Maďarsku použiteľná pre všetky cieľové skupiny a aké bezpečnostné riziká môžu jej používanie sprevádzať.

Vládne orgány tieto informácie nepotvrdili, ale ani jednoznačne nevyvrátili, hovorili iba to, že dokumentácia Sputnika V bola v poriadku.
A áno, schválenie EÚ by Rusku veľmi nepomohlo.. rozvrat EÚ bude rýchlejší takýmito krokmi.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

A o to Putinovi ide, o nič iné...
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

Cely ten proces posobi velmi doveryhodne...

https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sourc ... putnik.pdf
Prílohy
Screenshot 2021-03-02 at 09.40.17.png
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

brm napísal: 02 mar 2021, 8:21 A áno, schválenie EÚ by Rusku veľmi nepomohlo.. rozvrat EÚ bude rýchlejší takýmito krokmi.
Ktovie ci az takto v Rusku premyslaju, trochu mi to pride konspiracne. Zda sa mi pravdepodobnejsie, ze o europsky trh nemaju zaujem. Je presyteny zapadnymi vakcinami a to schvalovanie v EU je pomerne narocny byrokraticky proces. Uz cisto z trhoveho hladiska sa im oplati zamerat sa na krajiny tretieho sveta, kde potrebuju hromady vakcin a zapadne firmy ich ani len nezacali pokryvat. Uz teraz maju objednavky na brutalne mnozstvo vakcin, ktore nedokazu v takych objemoch produkovat, a teda uz vobec nemaju motiv ist do Europy.

Samozrejme, ked nejaky blbecek z malickeho statiku ako Orban alebo Matovic dojdu s prosikom, nejaku malu sarzu im vedia poslat. Toto je vyhoda toho, ze sme mali statik a vieme si taketo zmluvy dohodnut relativne jednoducho. Podobne ako Izrael, ktory si tiez dokazal takto zazmluvnit pomerne male objednavky velmi skoro. Na druhu stranu, ked moloch ako EU alebo USA objednavaju stovky milionov vakcin, je ten proces omnoho menej flexibilny.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Gothar napísal: 02 mar 2021, 7:59 Mas k tomu nejaky zdroj? Mne sa to nepodarilo najst.
Mam to ako info z diskusie, bud som to pocul na TA3, ked to pomedzi rec povedal nejaky vedec, pripadne na ct24.

No jasne ze je to propaganda, no je to boj na oboch stranach, EU sa brani ruskej vakcine a zase putinove rusko si robi piar, krajsie zabalenu vakcinu na foto som teda este nevidel, sa mozu strcit aj taky Musk, alebo Apple :) Obycajny clovek by tak mohol vnimat aj kooperaciu anglickej AZ a ruskej Gamalei, ze spolu zbroja proti EU.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Lol krajci autorizuje pouzitie sputniku, ale zodpovednost ma niest lekar, no tak to ma poser.
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

beardie napísal: 01 mar 2021, 16:11 akekolvek nasledky alebo umrtia potom pojdu priamo na Krajciho hlavu
Takze nic. Ja byt lekar tak ziaden Sputnik V nepicham. Krajci je zbabelec.
Napísať odpoveď