Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa retkvic »

Sa pozri kedy bol nastup delty v UK a kedy v Nemecku a u nas, nedochadza, nevadi.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

vice versa: ked Slovensko davalo takmer 15 na mil, v UK bolo 0.52 a otvaralo sa.
v lete, ked ostatni lizali nulu, si ludia v Anglicku mohli kaslat do tvare kde a kedy im to napadlo. najviac v auguste, kedy su letne prazdniny. potom navrat do skol, jesenne prazdniny... pred rokom bez masoveho ockovania, po novembrovom pseudolockdowne 6.22, dnes 1.75.
nieco teda urcite funguje. mozno nie ako vo Svedsku, kedy zvysky opatreni trvali o tri mesiace dlhsie a ludia sa aj tak spravaju inak.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ale coze to vidim, Svedsko je ok? len rok to trvalo
jackb
Redeemer
Redeemer

ale no. ja uz rok hovorim, ze Svedsko je OK, lebo ma Svedov, ktorym staci odporucat a obmedzuje sa komunitne sirenie virusu. mat Svedov aj v Anglicku aj v byvalej CSR, uz som mohol balit kufor na navstevu rodiny.
beardie
Redeemer
Redeemer

kecy, vymyslel by si si zase nejaky zastupny dovod, kvoli ktoremu nemozes
mal si x moznosti a na rodinu si sa vysral, tak zo seba nerob hrdinu

Svedsko nema take vysledky ake ma iba vdaka Svedom, ale hlavne vdaka nastaveniu strategie
aj vo februari 2021, kedy mali zaockovanych promile ludi, padli cisla pozitivnych k minimam a tam sa to drzi doteraz
jackb
Redeemer
Redeemer

ze len ty vies ako to naozaj s virusom je a vedci su pre teba len hlupi curaci, na to sme si zvykli a uz je to aj vtipne. no vediet, kolko moznosti som mal a ci som sa na rodinu nevysral, to je celkom trapnucke.

no v case pandemie "vystrat sa na rodinu" by vyzeralo asi takto: ist na letisko prespat, lebo let stovky kilometrov mimo miesto kde potrebujem je skoro rano. potom ten let absolvovat a z letiska, kde by nechcem a nepotrebujem najst sposob ako sa dostat na autobusovu/zeleznicnu stanicu a potom v najlepsom pripade stravit vyssie jednotky hodin cestou tam, kde aj chcem byt.
vzhladom na cim dalej tym viac infekcnejsie mutacie by som clenom rodiny doniesol nechcene darceky takmer urcite, aj keby som mal respirator stale a cely ten cas by som nejedol ani nepil. ano, clenovia mojej rodiny su ockovani. vzhladom na vyssi vek a dalsie choroby by ich koronak mohol zabit aj tak.
preto: vysrat sa na rodinu znamena: nakazit ich, lebo ich chcem vidiet a salat a medovniky, ktore robim ja nechutia tak dobre ako doma.

co by urobil Sved, ked sa neodporuca cestovat? letel by tak, aby mohol ohnut pravidla a klamal by, ze on len do Kodane siel na bicykli a nepriletel tam z opacneho konca Europy, alebo by cakal, kym letiet rovno do Svedska bez komplikacii a rizika nebude opat dobry napad?
beardie
Redeemer
Redeemer

niektori vedci su nedoveryhodni, lebo sa viackrat preukazatelne vyjadrili klamlivo, urcite nie vsetci

zbytok sveta sa snazil normalne fungovat a darilo sa im to, hlavne v lete, kedy boli pocty zanedbatelne nizke a umrtnost takmer nulova

do Viedne, Prahy, Budapesti, Brna, Ostravy, Kosic, Popradu a Bratislavy bola v lete desiatka letov zo vsetkych britskych letisk denne, vyhovarat sa na prespavanie na letisku (lebo na ziadnom letisku neexistuje jediny hotel) a na nedostatocne spojenia v CR/SR (nejazdia tu ziadne vlaky a autobusy) je prinajmensom trapne
ak zarabas minimalku, chod autobusom, trva to z Victorie 24+ hodin, ak su peniaze za PCR testy, letenky a ubytko ten najvacsi problem, rad ta zadotujem, tych 500 libier do teba rad zainvestujem, aby si konecne prestal s tymi kecami, ako sa vsetko neda, to mi za to stoji

mozno by si sa mal inspirovat od javatara akym sposobom bol schopny prist na dlhsiu dobu na Slovensko, napis mu, som si isty, ze ti rad poradi
jackb
Redeemer
Redeemer

blahozelam "zvysku sveta", ktory sa dal oboma davkami ockovat este na jar a potom mohol bez obmedzeni cestovat v lete.
niektori sme sa dostali pozvanku na koniec maja, preto nam druha davka vysla az na konci augusta a tak sme mali dost protilatok prakticky az pocas septembra. to uz ste na Slovensku mali semafory v naplno, takze ist tam stratilo zmysel.
potom az do augusta platila 10 dnova karantena po prichode pre celu domacnost po navrate do UK. ta moja svojim spravanim a zavlecenim virusu do domacnosti znacne zasiahla do osobneho zivota, ale nie som kreten, aby som im to oplacal rovnako, najma v lete, ked sa vsetko otvorilo.
cestovanie, kedze si moj post cital, vies, ze problem nie je travit cas cestovanim, orientovanim sa v novych mestach ako sa dostat z letiska na bus a potom na vlak alebo naopak, ale limitovat to na minimum, aby som virus nedoniesol rodinam.
pre-pandemic bol krasny vecerny let cez Amsterdam. pol dna v praci, potom domov po kufor, bus na letisko, let do Amsteru, sportovy vykon cez transfer, let do strednej Europy a pred polnocou som uz bol v byte, v ktorom som chcel byt. nebol to low cost, ale vsetko islo ako hodinky a tak ako som to potreboval. teraz sa ten transfer asi kvoli kontrolam papierov vsetkeho druhu neda ani stihat.
ziadne peniaze nevyvazia sancu nakazit rodina a v druhom rade ani ten diskomfort, ze z cesty, ktora od zavretia dveri na dome a zaklopanie na dvere v strede Europy trva jednotky hodin. pri lietani low cost v nemyselnych casoch, checkovanie sa po hoteloch, let nikde mimo, lebo musim ohnut pravidla a zvysujem riziko pre svoju rodinu. a to uz vobec nehovorim a hladani testovacich centrier na x-ty, y-ty a z-ty den, vypisovanie papierov a obmedzovani rodiny tym, ze so mnou musi v tej karantene byt a rozvazat ma na testy.
takze ti dakujem za ponuku sponzorovat mi dovolenku s rodinou ale tu mieru diskomfortu nezaplati nikto. a to stacilo mat krajinu zodpovednych Svedov, neboli by ziadne cervene krajiny,... mohol si investovat do promovania toho. pomohol by si mi ovela viac.
beardie
Redeemer
Redeemer

zbytok Europy fungoval normalne, iba ty si schopny vytvorit pol strany vyhovoriek, krasne

v buducom roku sa nezabudni vyhovorit na omikron a v dalsich rokoch na dalsie varianty

ak niekto hlada prekazky, moze sa inspirovat u teba
jackb
Redeemer
Redeemer

Opat zle. Kvoli ludom, ktori hladaju sposoby ako porusovat nariadenia a kaslu na odporucania sa siria dalsie mutacie a kazia tak sviatky inym.
Svedsko: ak ti cesta pred pandemiou trvala 4 hodiny, necestuj pocas pandemie 8 ani 24 hodin, lebo zvysujes riziko prenosu choroby.
Jaj, a este ku nariadeniam: tu sa sice opat musi nieco tvari, ale je jedno ci je to sal, buffka, alebo ffp3. Respirstor, tak ako do jula, ma asi 1% ludi, aj to vacsina z nich s vydychovymi ventilmi. Kupit respiratory, ktore musite na Slovensku ci v CR nosit vsade je dalsia zbytocna komplikacia.
Takze dakujem antivaxerom, premorovacom a spochybnovacom, ze mi opat znemoznili byt aspon na Vianoce s rodinou. Aj Vam krasne Vianoce.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Este ta stihne pred Vianocami douražať aby ti dal predčasný darček. No načo si brať príklad zo škandinávie ked to treba robiť na slovenský sposob čiže zle.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kayko »

warham napísal: 13 dec 2021, 8:09 ahojte, ospravedlňujem sa ak sa to tu už riešilo ale aké potvrdenie sa akceptuje pri prekonaní Covidu? Je to len DIGITÁLNY COVID PREUKAZ EÚ O PREKONANÍ alebo stačí potvrdené tlačivo od všeobecného Dr. ktoré sa dá stiahnúť na stránke nižšie?
Ak chces mat istotu, tak poziadaj o Digitalny covid pass cez tento link.
Staci ti pozitivny PCR test. O preukaz mozes poziadat najskor 12dni po vykonani testu.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 14 dec 2021, 13:49 Opat zle. Kvoli ludom, ktori hladaju sposoby ako porusovat nariadenia a kaslu na odporucania sa siria dalsie mutacie a kazia tak sviatky inym.
Svedsko: ak ti cesta pred pandemiou trvala 4 hodiny, necestuj pocas pandemie 8 ani 24 hodin, lebo zvysujes riziko prenosu choroby.
Jaj, a este ku nariadeniam: tu sa sice opat musi nieco tvari, ale je jedno ci je to sal, buffka, alebo ffp3. Respirstor, tak ako do jula, ma asi 1% ludi, aj to vacsina z nich s vydychovymi ventilmi. Kupit respiratory, ktore musite na Slovensku ci v CR nosit vsade je dalsia zbytocna komplikacia.
Takze dakujem antivaxerom, premorovacom a spochybnovacom, ze mi opat znemoznili byt aspon na Vianoce s rodinou. Aj Vam krasne Vianoce.
len v bodoch :)
1. mutacie vznikaju, lebo je to prirodzena evolucia, zabranit mutacii respiracneho virusu je nemozne, aj pri dodrziavani vsetkych opatreni
2. respiratory stoja v lidli asi 3 eura 10 kusov, pokojne ti ich poslem postou, ak treba
3. svoju neschopnost cestovat nezvaluj na inych, ziaden z bodov nie je relevantny a da sa vyriesit podla platnych epidemiologickych opatreni
4. vykat mi nemusis, nepotrpim si
jackb
Redeemer
Redeemer

Dakujem za ponuku. FFP3 od nemeckeho predajcu na britskom amazone mi sli tri dni a stali ovela viac ako 3 eura za 10 kusov. Ale ked budem musiet cestovat, tak aspon toto mam vyriesene, aj ked daleko od optima.
Ty to nazyvas neschopnostou cestovat, pritom je to komfort mojho okolia a potom mna sameho. Ak sa so spravne nasadenym respiratorom, a teda bez jedla a tekutin citis fajn dlhsie tak pokojne cestuj aj tym letom Londyn - Sydney bez medzipristatia. Len zle predpokladas, ze pre kazdeho je to rovnako prijemne. Do toho byrokracia a komplikacie ako sa na let dostat.
beardie
Redeemer
Redeemer

Londyn-Sydney sa nelieta a ani sa nikdy komercne nelietalo, vzdy bol prestup bud v HKG, SIN, DXB, pripadne PER - zle

v SR/CR su vyzadovane FFP2, ktore stoja v lidli 3 eura - zase zle

LON-blizke letisko v CR/SR trva 1,5-2,5 hodiny, s respim som prezil aj dlhsie, ako aj stovky tisic ludi, ktore s tym cestuju denne - zase zle
pocity si nechaj v UK a sup sa navstivit rodinu, nech nemusis dalsieho pol roka vyplakavat ako sa to neda
jackb
Redeemer
Redeemer

Prepac. Naozaj to bol len test, tych vyse 19 hodin z Londynu do Sydney. Ospravedlnujem sa. Ale do australskeho Perthu sa vraj lieta. A to je zhruba cas potrebny na: pobyt na letisku v UK, cely let (okolo 3 hodiny priamo) niekde mimo CR/SR, cestu z letiska na stanicu vlaku alebo autobusu a nimi cestu aspon do mesta kam som chcel povodne cestoval a este cestu MHD/miestnou dopravou ku rodine. Stale rovnaky kontinent, len aby som vykyval s opatreniami a pri pripadnej kontrole by som tvrdil, ze som len pendler.
Blahozelam, ze sa FFP2 predavaju v Lidli a tak za malo. Tu sa v Lidli predavaju len tie "chirurgicke" ruska, za ktore by som hned na uzemi CR/SR dostal pokutu. Takze som musel kupit nieco co je certifikovane a nikto by do toho nemohol pindat.
Dakujem za odporucanie. Pokym je UK medzi najrizikovejsimi krajinami a moja pritomnost by bola dovodom na byrokraticku sikanu mojej rodiny, tak ja radsej pockam, ako ich obmedzovat.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

jackb napísal: 14 dec 2021, 13:49Opat zle. Kvoli ludom, ktori hladaju sposoby ako porusovat nariadenia a kaslu na odporucania sa siria dalsie mutacie a kazia tak sviatky inym.
Jednu vec ti uznam, ze cestovanie je z hladiska manazovania rizika zlozita zalezitost a trosku aj drahsia. Uplne chapem, ze nie kazdy ma moje moznosti a teda nie kazdemu sa da. Mam kamarata slovaka ktory doma tiez uz nebol od 2019 a dufa, ze tieto vianoce sa dostane (aj ked leti az po vikende kedy to zase bude mozno zrusene). Ja letim tuto sobotu - a moja rodina vie, co ma cakat. Nakazit by som sa cestou nechcel ale aj na tuto eventualitu sme vsetci pripraveny (necestujem prvy krat pocas tejto pandemie).

Nie som ani antivaxer, ani premorovac ani spochybnovac a dovolim, si tvrdit, ze pokial by ludia v priemere brali pandemiu tak zodpovedne ako ja tak by si na tie Vianoce domov siel - a to som nedodrzoval obmedzenia vzdy na 100%. Ale tiez ma spominane skupiny vytacaju a chcem mat po pandemii - takze sucitim. CI uz nepojdes domov kvoli strachu, obmedzenym moznostiam alebo ti to jednoducho nedovoli svedomie - tak fakt nemas inu moznost len vydrzat. Chapem tvoju frustraciu a tiez som este nerozchodil j*bnutost ludi v tejto situacii.

Inak ak chces ffp3 masky za rozumnu cenu tak tu mas balenie 10 https://www.amazon.co.uk/FFP3-Masks-Pac ... 09J92GRXR/
beardie
Redeemer
Redeemer

apokalypticky variant v JAR
image_2021-12-14_174628.png
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Co ja viem, pride mi to este skoro hodnotit. Ked sa pozries na ten graf fatalit tak je oproti daily increase posunuty (co dava zmysel) - ono IMHO tolko smrti co bolo pocas prvych troch vln nebude ale este to trosku podskoci (ale dufam, ze budes mat pravdu a ostane to dole)
jackb
Redeemer
Redeemer

Dakujem za link. Kupil som od vyrobcu 3M. Vtipny je na krabici napis "Product of UK" a aj isli z Nemecka. Rodina nie je najmladsia, aj bez koronaka to zdravie ide do kelu, takze situacia, ked letiet, ci to bude stat 100, alebo 500 libier a bude to "len cez kopec", alebo 200km dalej. Takze jedneho dna na tie respiratory pride.
Uzi si to doma. Ja dufam v racionalnejsie opatrenia este v januari. To by aj letiska a dialkove spoje mohli byt menej plne a sanca, ze rodine donesiem je mensia. Uz by nebol problem vratit sa sem, podla toho co na mna vyskakovalo z BBC, ale stale by to bolo komplikovane v CR a SR.
Napísať odpoveď