Kupa bytu + prenajom izieb v nom
Re: Kupa bytu + prenajom izieb v nom
Este takato otazka. Kolko moze stat cca rekonstrukcia bytu, ktory je v povodnom stave ?
Cize jadro nove, podlahy, okna len na jednej strane, vymalovat, kuchynu spravit. Rozloha bytu je 79m2.
Taky nejaky hruby odhad mate niekto ? Lebo ja nemam vobec predstavu.
Cize jadro nove, podlahy, okna len na jednej strane, vymalovat, kuchynu spravit. Rozloha bytu je 79m2.
Taky nejaky hruby odhad mate niekto ? Lebo ja nemam vobec predstavu.
Zavisi od x faktorov samozrejme. Mozes mat podlahu za 5 eur/m, ale aj za 30 eur/m. Mozes mat kupelnu za 2000, ale aj za 5000.....To je ako otazka, kolko stoji nove auto 
Ale tak, skusim ti sem bachnut moj rozpocet s ktorym teraz pracujem na 70m byte. Jadro nemenim, ale co si pamatam, tak na koruny stalo okolo 100 000. Cize teraz tipnem tak 3-5000 eur.
Rozvody elektriny - 1500
Kupelna + WC - 3000
Dvere vnutorne - 1000
Bezpecnostne dvere - 1000
Steny vymalovat - 1000
Plavajuca podlaha do bytu - 1000
8500 eur. A mas hole miestnosti, ktore treba zariadit
Ale tak, skusim ti sem bachnut moj rozpocet s ktorym teraz pracujem na 70m byte. Jadro nemenim, ale co si pamatam, tak na koruny stalo okolo 100 000. Cize teraz tipnem tak 3-5000 eur.
Rozvody elektriny - 1500
Kupelna + WC - 3000
Dvere vnutorne - 1000
Bezpecnostne dvere - 1000
Steny vymalovat - 1000
Plavajuca podlaha do bytu - 1000
8500 eur. A mas hole miestnosti, ktore treba zariadit
Jasne, ja chapem, ze tazko povedat. No nechcem ziadny luxus, take nieco jednoduche, pekne.
Podlahy v izbach si viem spravit aj sam, tiez aj vymalovat, len hlavne to jadro, cize kupelna a WC a kuchyna, to su asi tie najdrahsie polozky.
Podlahy v izbach si viem spravit aj sam, tiez aj vymalovat, len hlavne to jadro, cize kupelna a WC a kuchyna, to su asi tie najdrahsie polozky.
Ten rozpocet vyssie je hodne optimisticky. Urcite by som pridal vyrovnanie podlah a kedze sa robi elektrina tak bude treba stierky v celom byte. K tomu este rozvody v kuchyni, okna, radiatory? ...hned si na dobrych 15k (vratene malej rezervy). Nikdy nevies ake poklady skryva byt.
tak napisal som to co budem menit ja
Ja tam plastove okna aj radiatory mam nove. Ale hej, na tu stierku som zabudol.
Rozvody v kuchyni? Ved cele rozvody do celeho bytu, vratane kuchyne, kupelne...vsetko naraz.
Ja tam plastove okna aj radiatory mam nove. Ale hej, na tu stierku som zabudol.
Rozvody v kuchyni? Ved cele rozvody do celeho bytu, vratane kuchyne, kupelne...vsetko naraz.
Ok diky chlapci, vychadza mi to tak, ze do takejto moznosti nepojdem. Jednak rekonstrukcia je draha a casovo narocna. Ja som teraz v podnajme a keby som kupil byt, chcel by som ist cim skor donho aj realne byvat. Platit totiz aj podnajom a este aj byt, to je uz kusok vela. Este nejaky mesiac by to bolo v pohode, ale za mesiac sa rekonstrukcia nespravi.
Takze ostava mi bud kupit zrekonstruovany byt, najlepsie prazdny, pripadne este nejaky ciastocne zrekonstruovany, kde sa da aspon byvat ze by som tam spravil uz len take malickosti ako vymalovat, spravit podlahy a podobne.
Takze ostava mi bud kupit zrekonstruovany byt, najlepsie prazdny, pripadne este nejaky ciastocne zrekonstruovany, kde sa da aspon byvat ze by som tam spravil uz len take malickosti ako vymalovat, spravit podlahy a podobne.
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
za mesiac zrekonstruujes v pohode ak si zajednas majstrov a spravis si presny rozpis
No....ked mas dost penazi. Ale za mesiac to dat ked mas normalny rozpocet neviem neviem. Nie robotnici sa prisposobuju tebe, ale casto ty im, kedze maju x bytov rozrobenych.
Komplet rekonštrukcia bytu aj s novým jadrom sa dá zvládnuť za 2-3 týždne.. závisí, čo všetko chceš meniť a ako šikovných máš robotníkov. Tých šikovných si často musíš objednať aj 3 mesiace vopred. Oni sa snažia robiť rýchlo, aby sa mohli rýchlo presunúť na ďalšiu prácu. Potom môžu byť "menej šikovní", tí sa dajú zohnať aj skôr, avšak keďže nemajú veľa roboty, nebudú sa ponáhľať ani s tvojim bytom, kým sa im nenaskytne ďalšia fuška. Až sa im podarí niečo získať, tvoj byt rýchlo-rýchlo zbúchajú, aby si ich mohol doplatiť a aby rýchlo mohli utekať na ďalší byt, kde budú mať opäť postarané o prácu na pár týždňov.

Viete niekto ako je to s kúpou bytu, na ktorý majú majitelia hypotéku?
Co vlastne musí taky majiteľ splatiť banke, ked predáva byt a teda chce splatiť predčasne hypotéku? Musí vyplatiť celu sumu, ktorú ešte dlží aj vrátane úrokov?
Čiže ak si niekto vezme hypotéku napríklad 85000, tak povedzme ze banke vráti s úrokmi 100 000 kym dosplaca riadne hypotéku. Keď ale napríklad chce splatiť predčasne, tak musí zaplatiť ten zvyšok, ktorý ešte ostáva do tych 100 000?
Co vlastne musí taky majiteľ splatiť banke, ked predáva byt a teda chce splatiť predčasne hypotéku? Musí vyplatiť celu sumu, ktorú ešte dlží aj vrátane úrokov?
Čiže ak si niekto vezme hypotéku napríklad 85000, tak povedzme ze banke vráti s úrokmi 100 000 kym dosplaca riadne hypotéku. Keď ale napríklad chce splatiť predčasne, tak musí zaplatiť ten zvyšok, ktorý ešte ostáva do tych 100 000?
Pri hypoteke skor pocitaj so 70-80% preplatenim. Cize pri 85000€ to je 153tis €. Ale samozrejme sa to tazko rata lebo kazde fixacne obdobie je ine. A prave podla toho fixacneho obdobia sa riesi poplatok sa predcasne splatenie.
Ja sa nepýtam na ten poplatok, ale práve ako píšeš, že napr si požičiam 85 tisíc, a keď chcem predčasne splatiť tak musim splatiť sumu, ktorá mi ostáva do tych 150 000?
Pri predcasnom splateni hypoteky treba splatit to, co aktualne dlhujes...nemusis doplacat aj uroky, ktore by banka mozno za dalsich 25 rokov v buducnosti z tej hypoteky ziskala. Preto si prave banky uctuju tie nehorazne poplatky pri predcasnom splateni, aby mali aspon ako taku kompenzaciu. To uz aka paradicka pre bankarov by bola, kebyze si niekto zoberie hypoteku na 30 rokov, po roku ju predcasne splati a musel by doplatit aj uroky, ktore by banka zarobila mozno niekedy v buducnosti za 29 rokovkutya napísal:Ja sa nepýtam na ten poplatok, ale práve ako píšeš, že napr si požičiam 85 tisíc, a keď chcem predčasne splatiť tak musim splatiť sumu, ktorá mi ostáva do tych 150 000?
Až na to, že momentálne je už poplatok za predčasné splatenie ohraničený z hora na 1% z istiny. Teda ak máš požičaných 100 000,-€, tak doplácaš to čo ešte dlžíš z istiny + 1% tejto sumy.
Dajme tomu že si za 5 rokov vysplácal 30 000,-€, ostávaš teda dlžný 70 000,-€, tieto musíš doplatiť a ktomu + poplatok za predčasné splatenie 1% (maximálne, možno nejaká banka má aj nižšie) =700€ => celkovo zaplatíš 70 700,-€.
//autoeditácia príspevku (06 Jún 2016, 22:53)
Nehovoriac, že preplatenie hypo už určite nie je na úrovni 70-80%. Pri súčasných nízkych sadzbách sa rozprávame max o 30-40%, za predpokladu, že ostanú tak nízko ako sú samozrejme (1,5-2%).
Dajme tomu že si za 5 rokov vysplácal 30 000,-€, ostávaš teda dlžný 70 000,-€, tieto musíš doplatiť a ktomu + poplatok za predčasné splatenie 1% (maximálne, možno nejaká banka má aj nižšie) =700€ => celkovo zaplatíš 70 700,-€.
//autoeditácia príspevku (06 Jún 2016, 22:53)
Nehovoriac, že preplatenie hypo už určite nie je na úrovni 70-80%. Pri súčasných nízkych sadzbách sa rozprávame max o 30-40%, za predpokladu, že ostanú tak nízko ako sú samozrejme (1,5-2%).
-
guess.whoo
Redeemer
niektore banky ponukaju aj extra splatku, pri ktorej si mozes dlznu sumu naraz vyplatit bez poplatku raz za rok
-
ROKI49
Medium Professional
V novele zakona z tohto roku je to tak, ze banka ma zakazane pytat poplatok za mimoriadnu splatku ak:
-sa jedna o splatku pri konci fixacie
-sa jedna o splatku realizovanu najviac 30 dni pred vyrocim uzavretia zmluvy a splatka neprekracuje hodnotu 20% z dlznej sumy. Toto som realizoval v Tatre za ucelom znizit dobu splacania a poplatok som neplatil ziadny, pritom do konca fixu mam 3 roky.
Ide konkretne o zakon 90/2016, čl.1, §18
-sa jedna o splatku pri konci fixacie
-sa jedna o splatku realizovanu najviac 30 dni pred vyrocim uzavretia zmluvy a splatka neprekracuje hodnotu 20% z dlznej sumy. Toto som realizoval v Tatre za ucelom znizit dobu splacania a poplatok som neplatil ziadny, pritom do konca fixu mam 3 roky.
Ide konkretne o zakon 90/2016, čl.1, §18
Stale si zabudol doplnit, ze v prvom pripade sa plati poplatok 1%.
Druhy pripad ho asi moc nezaujima ked to chce splacat cele.
Druhy pripad ho asi moc nezaujima ked to chce splacat cele.
-
ROKI49
Medium Professional
Aby sme sa dobre rozumeli, myslel som splatenie hypo po uplynuti fixacie, teda na jej konci, kedze ziadost sa podava max dva mesiace pred jej uplynutim. V taktomto pripade ziadne 1% neplati, dany paragraf to veritelovi vyslovene zakazuje. Myslim vsak, ze ked chce niekto okamzite splatit uver, tak aj to 1% je vcelku primerane a nie je to ziadna katastrofa.
Tak to ano, pri uplynuti fixu je to bez poplatku. Nakoniec sa zhodneme.