Kvádre YTONG vs. tehla

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Dinnamo13
Light Expert
Light Expert

Re: Kvádre YTONG vs. tehla

Príspevok od používateľa Dinnamo13 »

ono je to tak...ak nad nimi niekto schopný nestojí určite niečo dodrbú...čiže stavať si dom na kľúč=odvaha...treba ich čakanom naháňať, inak tí polodementní roboši poserú vela vecí (stavbyvedúci si nemá šancu všimnúť všetko)
pinco
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa pinco »

tak to zase pozor. Neznamená, že keď je niekto "roboš", tak musí byť polodementný. Ak si dáš postaviť dom solídnou firmou a nie nejakou lacnou bandou cigáňov, tak sa nemáš čoho báť. Tie firmy tá práca živý a ľudia pracujúci v nej vedia, že ak niečo pokazia, tak si serú na vlastnú pôdu.
Dinnamo13
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Dinnamo13 »

pinco napísal:tak to zase pozor. Neznamená, že keď je niekto "roboš", tak musí byť polodementný. Ak si dáš postaviť dom solídnou firmou a nie nejakou lacnou bandou cigáňov, tak sa nemáš čoho báť. Tie firmy tá práca živý a ľudia pracujúci v nej vedia, že ak niečo pokazia, tak si serú na vlastnú pôdu.
že ak niečo pokazia ? tým robošom je jedno či a čo pokazia(obzvlášť u rómov), hlavne že si dajú cez obednu prestavku 4 piva a tresku, vo firmách sa deň čo deň miešaju tí roboši...jedni odchadzaju, jedni prichádzajú.
pinco
Darca
Darca

Tak zrejme máš iné skúsenosti s robotníkmi ako ja. Mám skúsenosť s dvomi stavebnými firmami, všetko sú to živnostíci, majú svoju partiu ľudí a medzi nimi žiadny cigáň a ani polodementný roboš. Síce som nestaval dom, ale prerábali mi byt. Boli u mňa týždeň a odviedli skutočne dobrú prácu. Určite by som nehádzal všetkých do jedného vreca.
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

Máš pravdu pinco - rozhodne netreba hádzať všetkých do jedného vreca, na druhej strane je však pravda, že pokiaľ ide človek po cene, tak treba rátať, ako to povedať kulantne - s adekvátnou kvalitou práce. keď sme robili barák my, tak to bolo vidieť exemplárne. Stavbu ako takú nám robila stavebná firma, ktorá bola zazmluvnená developerom, takže sme veľmi nemali na výber. Ako sa istotne dá domyslieť, tak developer šiel po cene ako pes po slanine, takže nebolo nič nezvyklé, keď som prišiel na kontrolu a našiel som robošov spitých pod obraz ako nám zvárali železnú konštrukciu schodov. Samozrejme som to nahlásil a skončili. Teda aspoň tí konkrétni. Avšak cena sa neodzrkadľovala len v úrovni práce, ale aj v "technických" riešeniach. Tak napríklad v stavebných plánoch bola naplánovaná klasická rúrová drenáž pozemku (zandnej záhrady) a dažďová voda mala byť odvádzaná do spádového kanálu. Realita - na pozemku bola vykopaná jama, do nej nasypaný štrk a celé to je prykryté plachtou a tenkou vrstvou zeminy. Aby som upresnil pomery, máme dom na záhorí s piesčitým podložím, ktoré odvádza vodu povedzme nie práve najideálnejšie, takže som musel odvodnenie vyriešiť po svojom - kalovým čerpadlom odvedeným na druhú stranu domu, kde je kanalizačný zvod. Samozrejme na vlastné náklady, nakoľko developer sa tváril, že všetko je v najlepšom poriadku. Toľko kydania na stavebnú firmu.
Teraz z iného súdka. Začnem však opäť pri pôvodných stavbároch, konkrétne pri kachličkárovi. Obklady v obidvoch kúpelniach aj kuchyni sme mali nadštandardne zložité(kopec listel a ozdobných prvkov), takže automaticky si vypýtal príplatok. Spravil jednu kúpelňu pri ktorej nadával jak pohan, vzal za to prachy a už sa neukázal. Tak sme zavolali nášho človeka, známeho, ktorý robí lacnejšie, všetko spravil priam ukážkovo a mal aj nápady a fantáziu, takže niektoré veci a prvky dokonca predčili naše očakávania. Odporúčam ho kde sa len dá, to je fakt remeselník, ako sa patrí.
Naviac treba podotknúť, že nebyť svokra, ktorý na pôvodných robošov dohliadal asi 20 hodín denne - no neviem, či by sme doteraz bývali. A ak áno, tak ktovie ako...

Skrátka existujú takí aj takí, no keď chce človek kvalitu, tak si buď musí priplatiť, alebo mať známych. Alebo veľmi dobrého spoľahlivého stavby vedúceho.
pinco
Darca
Darca

jin, tak u mňa to prebehlo všetko priam ukážkovo. Ráno ma vždy budili už pred 6 a domov chodili až niekedy o 8 a aj to som ich musel vyháňať, aby som mal aspoň chvíľu súkromie. Videl som ako pár krát niečo pokazili, napr. sa im sem-tam stalo, že im praskla kachlička a aj keď to bolo na takmer neviditeľnom mieste, hneď to vymenili. Dokonca si zobrali so sebou aj vysavač a po skončení vždy nechali po sebe relatívne poriadok. Naozaj šikovná partia to bola. Samozrejme, že teória relativity im nič nehovorila, ale čo sa týka zručnosti, tak boli naozaj dobrí. Už sú to 3 roky od prerábky a nikde nie je ani náznak nejakej objavujúcej sa závady. Robili všetko od nových podláh v celom byte, nové okná, murované jadro s tým, že kúpeľna a WC šli na iné miesto, zamurovali jednu stenu, sekali jednu priečku, osádzali nové zárubne, naťahovali omietku, maľovali.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

je kktina, ked si niekto mysli, ze stavba na kluc = odvaha ... odvaha je to pre toho, co tomu nerozumie a nevie si otvorit hubu ... nemusis nad robosmi stat cely den, ked to mas na kluc tak ta zaujima iba rozpocet a harmonogram, ked nieco nieje tak, ako ma, tak si to musi uhlidat stavbyveduci a ked ten nad tym mavne rukou, tak ako zakaznik mozes ziadat napravu - zavazny je projekt, ktory je sucastou zmluvy o dielo :-)
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

V našom prípade to odvaha skutočne bola a tak to aj do istého času vyapdalo. Potom sme s developerom zmenili zmluvu o dielo a zostal nám holodom, ktorý sme si dorobili s vlastnými ľuďmi. Ale aj tak... tak dosrané rozvody elektriky (a kopec ďalších vecí) aké sme museli prerábať ešte nikto nikdy nevidel.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

a pojem reklamácia ? ... o tom ci su dosrane si rozhodol ty? lebo ja keby som sa v tom trebars nevyznal, tak uz si k domu za milion zaplatim kontrolu projektovej dokumentacie a 5-6x kontrolu postupu nezavislym odbornikom, ktoremu mozem verit ... keby si mu zrovna dal 60000,- (v SKK, neprepočítané konverzným kurzom 30,126 ! ! !), tak to v nakladoch takmer nepoznas a mas za prve posudok sucasneho stavu a tym aj za druhe padny argument, ze to co je postavene nieje postavene podla projektu a teda to ma vady a nedodělky a chces o tom jednat ... a riesit to formou nápravy, alebo finančnej kompenzácie ;-) ...

toto je tak trosku mala chybka, ktoru casto vidim - ludia este stale niesu zvyknuti dostavat vymenou za svoje peniaze 100% hodnoty, radsej sa uspokoja s nie celkom odpovedajucim vysledkom, len aby z toho neboli dalsie neprijemnosti :-)
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

O tom, že sú dosrané rozhodli tri nezávislé firmy robiace elektroinštalácie pri tom, ako boli na mieste a robili kalkuláciu nápravy. Koľko nakoniec vyšla náprava už presne neviem, no samozrejme chceli sme si to nechať preplatiť vrámci reklamácie, avšak druhá strana hrá mŕtveho chrobáka. Nevýhoda je to, že sa mi s tým nechce ísť na súd, na to nervy fakt nemám... :?
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

a ty si im zaplatil 100% predom ? ... predsa co neni dobre, nezaplatim a ked uz im pojde o peniaze, tak prestanu hrat mrtveho chrobaka :-)
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

No, 100% tí parchanti nikdy neuvidia. Ale zasa takú drzosť nemajú, aby pýtali. Asi im stačí...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

urcite ze staci ... stavebny priemysel je pekna vata a napakovat sa da ako na rodinnom dome, tak na hotelovom komplexe :-D :-D
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Adulko1 »

Ja som sa rozhodol po dlhom uvazovani pre biely YTONG, myslim si, ze ma vyborne tepelnoizolacne vlastnosti a navyse sa s nim vynikajuco pracuje - reze a pod. Inak Hojko kto je akoze retardovany, ked napise, ze sa tehla dokaze drobit pri zatlkani klincami? Hmozdenky existuju samozrejme, ale aj napr. pri takom vyrezavani elektriny to nie je najjednoduchsie ... Poprosil by som o vyrazy hodne dospeleho.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

suhlasim, prave sme v robote domurovali potrebnu priecku, rozhodli sme sa pre ytong, vyborne sa s tym pracuje, reze sa, skracuje, nosi sa, proste super, dobre to vyzera a spaja sa to akousi montaznou penou cize sa pri tom ani nezadrbes od malty :)
110mat110
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 110mat110 »

Dom som sice este nestaval, ale: Ako tak pozorujem z Ytongu sa stavia velmi lahko a pohodlne. Na vedlajsej ulici stavaju z neho 2 domy. Na jednom maju asi po 2 mesiacoch hrubu stavbu hotovu, druhy uz ma 1. poschodie. Trochu dalej stavaju tehlovy a makaju na tom uz dost dlho. Aj ked myslim ze si to stavaju sami. Taktiez som pomahal ked stavali dom, tak ze zaklady a pivnicne priestory boli z tehly a poschodie + krov boli z dreva, za 2 dni posavili konstrukciu a na to davali nieco ako drevotriesku (nevyznam sa) a potom to cele zamaltovali a bolo za mesiac hotovy dom
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Vyborne tak to ma tesi, ja som tiez spozoroval, ze vela ludi stavia z bieleho YTONGU. Bude to asi najlepsie riesenie a ked sa este pouziju ich specialne zlepovacie hmoty, tak to dufam pojde ako po masle .)
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Adulko takže ako som to tu tak prebehol, tak z tvojho rozumného pohľadu kde si sa ešte pýtal na kvalitu si nakoniec skončil pri kvantite/pohodlnosti. To že sa z toho stavia ľahko je dobré? :D
Osobne sa do týchto vecí nejak nerozumiem ale vždy mám pocit že čím dám práci viac času, precíznosti, výsledok bude uspokojivý nie len na oko, ale aj na mojej duši :D
Možno som staromódny a verím tomu že dnes sa dá všeličo zmontovať za pár sekúnd, ale tak držím sa teda vyššie uvedeného, prípadne dôveruj, ale preveruj.
Osobne by som teda šiel do tehly.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Či tehla alebo porobetón. Osobnú skúsenosť na stavbách som mal s oboma. Ja sa prikláňam skôr ku porobetonu, čiže ytong, yopr, porfix, hebel. Hlavne kvôli opracovateľnosti a rýchlosti výstavby.

Čo sa týka zateplenia, POROTHERM pri hrúbke obvodového muriva 450mm netreba zatepľovať a YTONG pri hrúbke 400mm tak isto netreba zatepľovať. Pri týchto hrúbkach je tepelný odpor dostatočný. Argumentácia, že ceny energii idu hore, tak zateplím aj to, čo netreba je hlúpa. Radšej tie peniaze zo zateplenia investujem do alternatívneho spôsobu kúrenia, veď je toľko možností ako vykurovať dom, (plyn, tuhé palivo, teplovzdušné vykurovanie, solárny ohrev vody), tak prečo použiť iba jednu. Alebo si rovno postavte pasívny dom a máte po probléme. :)
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

lekoklatik: ja to pisem aj z toho, ze som uz pracoval s YTONGOM, takze s nim skusenosti mam a celkom sa mi paci. Zasa neber to tak, ze postavit rychlo = odflaknut to, ale s YTONGOM postavis dom rychlejsie a tak isto kvalitne ako s tehlou, s ktorou sa bdues piplat a zdrzovat. A navyse tehla je blbo opracovatelna, drobi sa a pod., ale YTONG sa nadherne pili. O tom som pisal. :roll:

Dalsia vec, ze my planujeme dat si urobit podlahove kurenie + krb s prieduchmi, takze si myslim, ze YTONG by mala byt ta spravna volba.
Napísať odpoveď