Mac vs PC na programovanie

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Mac vs PC na programovanie

Príspevok od používateľa harrison314 »

Kurnik tato tema obsahuje asi zakazane slovo, tak mi stale hadze chybu, ked chcem odpovedat.

>PS: napriklad pred chvilou sa zase stala srandovna vec a size, ze sa mi uspal hlavny monitor v case necinnosti zatial co skundarny bezal dalej. Hlavny som musel vypnut a zapnut, na klavesnicu/mys nereagoval :-)

No k tejto casti. Mne toto obcas robilona starom pracovnom pocitaci, ked to videl nas technik hned povedal, ze mam odpalenu grafiku, respektive, ze odczadza. Co inac moze sposobit aj ine problemy, ktore popisujes. Mne este na vyske sa stolny pocitac odpajal od internetu a potom pomohol len restart. Problem bol v odpalenej grafickej karte, pritom som na monitore nezazanmenal ziadne artefaty ani ine problemy.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Si tu zacnem robit poznamky, aby som nezabudol az to budem riesit niekedy zase :-D Po vcerajsom update Visual Studia na 17.5.3 ho uz nemozem spustit, lebo: "Setup requires the computer to be restarted before Visual Studio can run". Restart samozrejme prebehol (v case pisania prispevku asi 3x :) )
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

Ja by som nadviazal na pôvodnú tému.
Johnnny napísal: 13 mar 2023, 8:10 Ahojte,

pracujem ako .NET developer, ale uz nejaku dobu sa pohravam s prechodom od PC k Macu. nechcem otvarat flame temu a ocakavam skor konstruktivne prispevky.
Osobná skúsenosť s .NET na Macu je zlá. Nikomu koho poznám a profesionálne sa venuje vývoju s použitím .NET to na MACu nejde - cháp ako, že je to nestabilné, padá to a pod.
Posledné 2 roky to riešim dokonca tak, že ak nejaký môj klient potrebuje aby som mal presah aj na BE v .NET, tak mi musí zadovážiť počítač s Windowsom, keďže ja nie som primárne C# (.NET) developer. Problém som s tým nikdy nemal a vždy mi vyšli v ústrety.

Ak chceš prechádzať na MAC a venovať sa aktívne vývoju v .NET, tak by som najpr veľa skúšal a investigoval, či je to na to, čo chceš robiť dostatočné. Inak platí ak chceš robiť s technológiou od MS, rob to na systéme od MS. Je to niečo podobné ako keby si chcel robiť s technológiou od Apple na Windowsoch. Proste na Macu to budeš mať stabilnejšie a menej chybové ako na inom systéme.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

weroro napísal: 24 mar 2023, 21:20 Ja by som nadviazal na pôvodnú tému.

Osobná skúsenosť s .NET na Macu je zlá. Nikomu koho poznám a profesionálne sa venuje vývoju s použitím .NET to na MACu nejde - cháp ako, že je to nestabilné, padá to a pod.
Posledné 2 roky to riešim dokonca tak, že ak nejaký môj klient potrebuje aby som mal presah aj na BE v .NET, tak mi musí zadovážiť počítač s Windowsom, keďže ja nie som primárne C# (.NET) developer. Problém som s tým nikdy nemal a vždy mi vyšli v ústrety.

Ak chceš prechádzať na MAC a venovať sa aktívne vývoju v .NET, tak by som najpr veľa skúšal a investigoval, či je to na to, čo chceš robiť dostatočné. Inak platí ak chceš robiť s technológiou od MS, rob to na systéme od MS. Je to niečo podobné ako keby si chcel robiť s technológiou od Apple na Windowsoch. Proste na Macu to budeš mať stabilnejšie a menej chybové ako na inom systéme.
Popravde do tohoto by som sa asi dlhodobo nepustal. Varianty v podstate boli dve a sice, ze by som kupil Mac ako domace PC/ekosystem a nadalej v praci pracoval ako doteraz, alebo presiel na Mac kompletne s tym, ze by som sa preorientoval na nejaky multiplatformovy vyvoj. Znie to mozno prilis radikalne, ale obcas som z tej prace fakt frustrovany a sice to nie je vzdy len vina softwaru ktory pouzivam, ale dost tomu prispieva.

Presli sme si tu par veci ktore by som mohol skusit, ale popravde sa mi do toho extra nechce a najskor sa do toho pustim az budem mat par dni volno (snad Velka Noc). Chcel by som skratka len taku tu svoju prracovnu lopatku s ktorou mozem robit co potrebujem ked potrebujem a neriesit veci okolo.

Vaka za prispevok :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

trochu sa obavam ze hladas nieco co neexistuje. dokonaly operacny system.
myslim ze smutnou realitou je to ze kazdy OS ma svoje vyhody a nevyhody a v kazdom sa najde nieco co ti bude vadit.

najblizsie ako sa dostat k dokonalemu operacnemu systemu je podla mna Linux ked sa s nim poriadne naucis pracovat a prisposobis si ho presne ako ty chces. lenze to su desiatky hodin kym sa naucis ho poriadne pouzivat a prisposobit tak ako chces a teda hlavne zistis ako ho v takom stave dlhodobo udrzis.

ja som dlhorocny uzivatel windowsu, kedysi som pouzival mac os (to bol este snow leopard) a nemal som s nim problem. teraz ma to viac taha k linuxu ale priznam sa ze mam pocit ze aspon pri desktope vzdy je tam nejaky problem ktory treba riesit, preto som si tiez hovoril ze pojdem znova do macbooku (este k tomu teraz ked maju tie silicon procesory) ale poslednych par mesiacov ma to laka menej a menej. pocuvam jeden programatorsky podcast a oni boli vzdy dost apple pozitivni a prave posledne mesiace sa stale iba stazuju a stazuju ako kazdy update nieco pokazi, aplikacie nefunguju a podobne.

ale tak ked ta to laka tak to vyskusaj, kup si macbook z bazosu a ked o 3 mesiace zistis ze to neni ono tak ho predas za tu istu cenu, mozno s minimalnou stratou.
alebo este mozes vyskusat taketo nieco: https://www.hostmyapple.com/mac-vps-hosting
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja by som Linux nepovazoval, za dokonaly operacny system. Jednak to nie je operacny system, ale jadro. Kazdu distribuxiu aj jej verziu mozes povazovat za uplne iny system, lebo sa mi stava, ze na kazdom funguju veci inak (lebo su tam inak zabugovane verzie libiek), kazdy konfig ma iny format, na kazdy problem treba spustat divne komandy z netu, co poriadne ani nevies co robia.

Ako si pisal, treba do toho investovat desiatky a desiatky hodin a nie len na naucenie, ja som skusal Ubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Debian, CentOs a neviem este co vsteko. No proste stale tam daco neslo a musel som riesit veci (napriklad na moj notebook ani neboli dostupne ovladace), tlaciaren, wifina, skener, v oknovom prostedi casto chyba UI pre nastavenie uplne trivialnych veci, programy nekompatibilne s tvjou distribuciou, a ked daco riesis musis byt root, no ked si root, tak ten system nema ziadnu bezpenost a lahko ho znicis blbim preklepom v konzole (vtipna prihoda, ked som znicil jeden testovaci server). To co mi ale na linuxe asi vadia najviac je poriadne toxicka komunita.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

aacid napísal: 27 mar 2023, 15:00 trochu sa obavam ze hladas nieco co neexistuje. dokonaly operacny system.
myslim ze smutnou realitou je to ze kazdy OS ma svoje vyhody a nevyhody a v kazdom sa najde nieco co ti bude vadit.

najblizsie ako sa dostat k dokonalemu operacnemu systemu je podla mna Linux ked sa s nim poriadne naucis pracovat a prisposobis si ho presne ako ty chces. lenze to su desiatky hodin kym sa naucis ho poriadne pouzivat a prisposobit tak ako chces a teda hlavne zistis ako ho v takom stave dlhodobo udrzis.

ja som dlhorocny uzivatel windowsu, kedysi som pouzival mac os (to bol este snow leopard) a nemal som s nim problem. teraz ma to viac taha k linuxu ale priznam sa ze mam pocit ze aspon pri desktope vzdy je tam nejaky problem ktory treba riesit, preto som si tiez hovoril ze pojdem znova do macbooku (este k tomu teraz ked maju tie silicon procesory) ale poslednych par mesiacov ma to laka menej a menej. pocuvam jeden programatorsky podcast a oni boli vzdy dost apple pozitivni a prave posledne mesiace sa stale iba stazuju a stazuju ako kazdy update nieco pokazi, aplikacie nefunguju a podobne.

ale tak ked ta to laka tak to vyskusaj, kup si macbook z bazosu a ked o 3 mesiace zistis ze to neni ono tak ho predas za tu istu cenu, mozno s minimalnou stratou.
alebo este mozes vyskusat taketo nieco: https://www.hostmyapple.com/mac-vps-hosting
Samozrejme, som sw vyvojar a je mi jasne, ze dokonaly SW neexistuje. Len ma zaujimali skusenosti inych ludi ci povedzme doslo aspon k nejakej redukcii tych problemov, resp ci ich vobec maju, alebo je na tom Windows vlastne rovnako.

Problemy ma samozrejme kazdy OS, dokonca kazdy SW, ide mi hlavne o to aby boli pripadne deterministicke a ja by som si na ne zvykol, alebo im prechadzal. Ja mam s Macom obmedzenu skusenost a teda mne osobne prisiel ako dost neintuitivny, ale to je presne ten druh problemu na ktory sa da zvyknut :)

Pravdepodobne to aj tak spravim, zozeniem z baozsu nejake cenovo dostupne Mac Mini M1 kludne v zakladnej konfiguracii a skusim tomu venovat trochu viac casu, resp ho intenzivne vyuzivat doma. Robim si teraz taky maly domaci projekt na spravu smart zariadeni (.NET Core backend/ Svetle front-end), tak si to mozem skusat na tom a pracovny NB docasne nechat vyhradne na pracu. Tak to asi bude najlepsie :)
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

Johnnny napísal: 27 mar 2023, 14:34 Popravde do tohoto by som sa asi dlhodobo nepustal. Varianty v podstate boli dve a sice, ze by som kupil Mac ako domace PC/ekosystem a nadalej v praci pracoval ako doteraz, alebo presiel na Mac kompletne s tym, ze by som sa preorientoval na nejaky multiplatformovy vyvoj. Znie to mozno prilis radikalne, ale obcas som z tej prace fakt frustrovany a sice to nie je vzdy len vina softwaru ktory pouzivam, ale dost tomu prispieva.

Presli sme si tu par veci ktore by som mohol skusit, ale popravde sa mi do toho extra nechce a najskor sa do toho pustim az budem mat par dni volno (snad Velka Noc). Chcel by som skratka len taku tu svoju prracovnu lopatku s ktorou mozem robit co potrebujem ked potrebujem a neriesit veci okolo.

Vaka za prispevok :)
Jednou z funkčných alternatív býva emulácia windowsu na macu. Ja som to ani neskúšal, lebo som emulácie hodil do jedného vreca vetou "chcem mať dostatok RAM".
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

weroro napísal: 27 mar 2023, 20:06 Jednou z funkčných alternatív býva emulácia windowsu na macu. Ja som to ani neskúšal, lebo som emulácie hodil do jedného vreca vetou "chcem mať dostatok RAM".
ale to bude fungovat na starsich macos v x64 architekturou, nie na novych siliconoch s arm architekturou.
harrison314 napísal: 27 mar 2023, 15:40 Ja by som Linux nepovazoval, za dokonaly operacny system. Jednak to nie je operacny system, ale jadro. Kazdu distribuxiu aj jej verziu mozes povazovat za uplne iny system, lebo sa mi stava, ze na kazdom funguju veci inak (lebo su tam inak zabugovane verzie libiek), kazdy konfig ma iny format, na kazdy problem treba spustat divne komandy z netu, co poriadne ani nevies co robia.

Ako si pisal, treba do toho investovat desiatky a desiatky hodin a nie len na naucenie, ja som skusal Ubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Debian, CentOs a neviem este co vsteko. No proste stale tam daco neslo a musel som riesit veci (napriklad na moj notebook ani neboli dostupne ovladace), tlaciaren, wifina, skener, v oknovom prostedi casto chyba UI pre nastavenie uplne trivialnych veci, programy nekompatibilne s tvjou distribuciou, a ked daco riesis musis byt root, no ked si root, tak ten system nema ziadnu bezpenost a lahko ho znicis blbim preklepom v konzole (vtipna prihoda, ked som znicil jeden testovaci server). To co mi ale na linuxe asi vadia najviac je poriadne toxicka komunita.
ja viac menej suhlasim (teda az na tu prvu cas, linux je linux, to ze tam mas iny desktop environment alebo package manager su relativne trivialne rozdiely (povedzme windows vs windows server), to ako funguje je rovnake).
linux som spomenul preto ze ti dava nekonecne moznosti, co je vyhoda aj nevyhoda. co mam skusenost z internetovych diskusii tak co ludom prekaza na komercnych OS najviac je prave ta uzatvorenost a kontrola zo strany vydavatela. najcastejsie problemy windowsu aj mac os su prave updaty, ked sa nieco pokazi, nieco prestane fungovat, nieco zrazu funguje inak ako predtym.
toto prave na linuxe problem nebude, teda moze byt ale na 99% to nebude chyba vydavatela ale uzivatela. to je nevyhoda aj vyhoda, vsetko je na uzivatelovi, ten OS bude len tak dobry ako je dobry uzivatel.

k problemom co popisujes, suhlasim, ovladace na hardware su najvacsi problem, ja by som si linux dal iba na oficialne podporovany notebook, inak je to trapenie. a samozrejme vacsina prislusenstva nema drivery na linux, tam proste treba hladat alternativy ci uz v podobne linux-friendly hardwaru alebo alternativnych driverov.
s tym rootom som to moc nechopil, ale to uz je asi diskusia do inej temy.

ja aktualne fungujem tak ze mam windows vsade ale ked mozem tak vyvijam vo WSL a tak mi viac menej vyhovuje. skusal som aj virtualky aj dedikovany notebook s linuxom ale na konci mi vzdy prislo jednoduchsie pustit WSL na tom stroji na ktorom zrovna som.
ono vyhoda hlavne pre web vyvojara je ze produkcny build na 99% pobezi na linuxovom serveri. pokial budes mat aj vyvojove prostredie linuxove tak zamedzis pripadnym problemov integracie z DEV do PROD.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Vyjadrim sa len k tomu s cim nie celkom suhlasim.
aacid napísal: 28 mar 2023, 10:58 (teda az na tu prvu cas, linux je linux, to ze tam mas iny desktop environment alebo package manager su relativne trivialne rozdiely (povedzme windows vs windows server), to ako funguje je rovnake).
Ano su to trivialne rozdiely, pokial si BUFU pouzivatel, alebo len vyvijas web. No ked skusis vyvijat nativne aplikacie tak zistis, ze tie systemy su uplne ine, inak sa sprava GUI, ma ine bugy, subory su inde a to aj v tretostrannom softveri, konfigy su uplne ine, mas ine kniznice v inych verziach. Takze cast aplikacie kodis pre kazdu distribuciu a kazdu jej verziu osobytne. Podobne s nejakou advanced administraciou.
aacid napísal: 28 mar 2023, 10:58 najcastejsie problemy windowsu aj mac os su prave updaty, ked sa nieco pokazi, nieco prestane fungovat, nieco zrazu funguje inak ako predtym.
No tymto su zname aj debianovske distribucie, tiez som sa s tym parkrat stretol. Zatial co CentOS bol v tomto super, ze bol mega stabilny, ale ten RetHat zarezal.

Co sa tyka tou kontrolou spolocnosti nad OS, tak pri rozsirenych linuxoch (Canonical, Ret Hat, IBM,...) je to to iste, len si okolo seba vytvaraju mantru otvorenosti. A ked chce clovek kontrolu nad Windowsom (nad updatami a internym spravanim), tak musi siahnut po Pro verzii.
aacid napísal: 28 mar 2023, 10:58 s tym rootom som to moc nechopil, ale to uz je asi diskusia do inej temy.
To je o celej beznostmej nedokonalosti linuxu (bezpenost je redukovana na trojpismenkove prava ku suborom popripade tretostranne moduly, ci uz len taka banalita, ze nemas kam ako tak bezpecne ulozit certifikaty), v linuxe , ked si root mozes vsteko aj velmi nebzpecne veci napr. "rm -rf /bin", ci vymyzat beziaci program.
aacid napísal: 28 mar 2023, 10:58 ja aktualne fungujem tak ze mam windows vsade ale ked mozem tak vyvijam vo WSL a tak mi viac menej vyhovuje. skusal som aj virtualky aj dedikovany notebook s linuxom ale na konci mi vzdy prislo jednoduchsie pustit WSL na tom stroji na ktorom zrovna som.
Ja som skoncil podobne, ale to sa hlavne tyka nativneho alebo polonativneho vyvoja. Co sa taka linuxovych nastrojov (ktore boli dlhe roky lakadlom pri vyvoji ako find, grep, wc, top,...), tak to uz plne nahradil Powershell a v mnohom ho povazujem za ovela lepsi ako sa hrat so strihanim textu na riadkoch aby z toho daco dostal.
Co sa tyka weboveho vyvoja, tak za poslednych 5-6 rokov (robim v C#) som mal jediny problem s tym, ze som vyvjal na Windose a bezalo to na CentOs, a to, ze pri jednom specifickom projekte na CentOs nebola doinstalovana nativna kniznica.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 28 mar 2023, 15:29Ano su to trivialne rozdiely, pokial si BUFU pouzivatel, alebo len vyvijas web. No ked skusis vyvijat nativne aplikacie tak zistis, ze tie systemy su uplne ine, inak sa sprava GUI, ma ine bugy, subory su inde a to aj v tretostrannom softveri, konfigy su uplne ine, mas ine kniznice v inych verziach. Takze cast aplikacie kodis pre kazdu distribuciu a kazdu jej verziu osobytne. Podobne s nejakou advanced administraciou.
tak toto je velmi specificke (kto dnes vyvija nativne aplikacie?) ale aj tam mas milion moznosti, nic ti nebrani si vybrat GUI ktore bude nezavysle od DE, ci uz neslavny electron alebo take Qt.
harrison314 napísal: 28 mar 2023, 15:29Co sa tyka tou kontrolou spolocnosti nad OS, tak pri rozsirenych linuxoch (Canonical, Ret Hat, IBM,...) je to to iste, len si okolo seba vytvaraju mantru otvorenosti. A ked chce clovek kontrolu nad Windowsom (nad updatami a internym spravanim), tak musi siahnut po Pro verzii.
nastastie tu mas 500 dalsich distribucii ktore nie su kontrolovane jednou centralnou spolocnostou. na rozdiel od ostatnych OS.
harrison314 napísal: 28 mar 2023, 15:29To je o celej beznostmej nedokonalosti linuxu (bezpenost je redukovana na trojpismenkove prava ku suborom popripade tretostranne moduly, ci uz len taka banalita, ze nemas kam ako tak bezpecne ulozit certifikaty), v linuxe , ked si root mozes vsteko aj velmi nebzpecne veci napr. "rm -rf /bin", ci vymyzat beziaci program.
k tomuto len ze SELinux.
ale osobne nikdy nie som ako root, zase je to vsetko iba o tom ako si to nastavis. nikto ta nenuti robit "rm -rf /bin" pod rootom, keby mas spravne nastavene prava na adresari ktory chces vymazat tak nepotrebujes roota ani sudo a nikdy sa ti nestane ze si vymazes nieco systemove.
harrison314 napísal: 28 mar 2023, 15:29Ja som skoncil podobne, ale to sa hlavne tyka nativneho alebo polonativneho vyvoja. Co sa taka linuxovych nastrojov (ktore boli dlhe roky lakadlom pri vyvoji ako find, grep, wc, top,...), tak to uz plne nahradil Powershell a v mnohom ho povazujem za ovela lepsi ako sa hrat so strihanim textu na riadkoch aby z toho daco dostal.
powershell je super, mam ho rad, mozno tiez radsej nez bash. ale toto neni o shelli, rovnako ako si mozes bash nainstalovat na windows si mozes powershell nainstalovat na linux.
ide o ten system samotny, princip ze vsetko je subor, ze akekolvek nastavenie, akolvek hardware, akykolvek config vygrepujes jednym prikazom. ze nemusis rozmyslat ci ma aplikacia nastavenia ulozene v config subore alebo v registroch (alebo najpravdepodobnejsie aj tam aj tam). ze ked chces aby ti aplikacia bezala ako servis tak si staci par riadkovy subor (.NET7 to podstatne zjednodusil na windowse ale stale to neni ono).
toto urcite nie je diskusia o linuxe, uz to nemusime dalej riesit (alebo sa mozme presunut do inej temy), ako som napisal, ja tiez nemam linux ako hlavny operacny system, jedine co som chcel k teme napisat ze pokial autor chce system ktory mu bude vyhovovat co najviac a bude mu robit co najmenej problemov tak je to prave linux. a tiez som k tomu rovno napisal ze to ale bude celkom dlha cesta kym sa tam dostane. ale na rozdiel od windowsu ci macos sa tam nakoniec dostane, kdezto u tychto OS mozes byt najvacsi windows guru a tak niektore veci na tom systeme proste nezmenis.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid: zalozil som na to novu temu co-sa-mi-paci-nepaci-na-linuxe-t205272.html
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Nahodou som si spomenul na tuto temu, takze som prilozil par videii ktore som si medzicasom nahraval ako demonstraciu toho s cim bojujem :-)

https://1drv.ms/f/s!Ar5T6-UmMdsMhORBwIT ... A?e=mdkyf5

Su z tohto roka, celkovo su tam 3-4 PC, nie som si celkom isty lebo sa mi uprostred roka menil pracovny NB. Najstarsie instalacie W11 su tam z decembra.
Napísať odpoveď