Mac vs PC na programovanie

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Mac vs PC na programovanie

Príspevok od používateľa Johnnny »

Ahojte,

pracujem ako .NET developer, ale uz nejaku dobu sa pohravam s prechodom od PC k Macu. nechcem otvarat flame temu a ocakavam skor konstruktivne prispevky.

Dovod je uz pomerne pravidelna frustracia z toho ze nieco funguje inak nez by malo, alebo ako fungovalo vcera. Zaroven si nechcem idealizovat Mac, lebo viem, ze asi ma svoje problemy a z nejakej kratkej skusenosti ked som mal doma chvilu Aira mi prisiel trochu menej intuitivny, resp som mal pocit, ze niektore veci idu vo Windowse jednoduchsie. Co ma zaujima je:

1) nejaka skusenost s prechodom, idealne s podobnou motivaciou a tiez ako to dopadlo.
2) minimalne nejaku dobu by som ako nastroj do prace stale potreboval Windows, cize pracovny PC. Je komplikovane takto switchovat medzi dvoma OS ?

3) "learning-curve"

Vdaka :)
heker
Redeemer
Redeemer

Re: Mac vs PC na programovanie

Príspevok od používateľa heker »

Johnnny napísal: 13 mar 2023, 8:10Dovod je uz pomerne pravidelna frustraciaz toho ze nieco funguje inak nez by malo, alebo ako fungovalo vcera.
Skus opisat a konkretizovat co tym myslis.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Zapnem PC, nebezi SQL server service. Vacsinou to funguje, ale obcas nie.
Otvorim Visual Studio, chyba tam jedno okno ktore tam bolo den predtym. Otvorim browser a najskor musim odklepnut error, pretoze niekde hlada nejaky zabudnuty file.
Nedavno mi zase uplne prehadzalo "layout" po pripojeni na externy monitor. Vacsinou sa to chova konzistentne, ale pritrafila sa vynimka.
Znie to ako banality, ale podobnych sa vyskytne xy a ked rano zapnem PC s tym, ze idem robit veci do prace a miesto toho musim zase riesit nejaky vrtoch Windowsu, pokazi mi to najblizsie 2h.

Nedavno som aktualizoval PC na Windows 11, a v nedelu vecer som ho zapol s tym, ze idem nieco fixnut. Miesto toho som musel rollbackovat cely system, pretoze Windows 11 + Samsung 980 = nefunkcny SQL Server. (known issue). Po rollbacku zase obcas otravuje driver od grafiky.

Z mojej skusenosti by pomohol reinstal, akurat ze byvali casy ked ma to dokonca bavilo, no dnes mam na PC aj pracu aj stravit cely den rozbiehanim roznych prostredi a certifikatov sa mi uz nechce.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

obavam sa ze prechod na mac nebude ziadna realna zmena pre teba. fakt si to netreba idealizovat, na windowse su vseliake problemy a na macu su vseliake ine problemy...
som skoro 100% presvedceny ze po nejakom case pouzivania mac os (alebo linuxu alebo akehokolvek ineho OS) by si tiez mal zoznam problemov ktore ta irituju.

ale switchovat sa nie je vobec komplikovane, ja som istu dobu pouzival mac ako firemny notebook a doma som mal windows a tiez som na notebooku mal windows virtualku.
nemal som s tym ziadny problem, rovnako ako teraz pouzivam windows a linux.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

na windowse si mozes rozbehat WSL a tam lubovolny linux. este lepsie je urobit si vo WSL pre dev prostredie nejaky vlastny docker image, ktory sa chova konzistentne a ktory vies vytvorit zvlast pre kazdy projekt na ktorom pracujes.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Z mojej skusenosti by pomohol reinstal, akurat ze byvali casy ked ma to dokonca bavilo, no dnes mam na PC aj pracu aj stravit cely den rozbiehanim roznych prostredi a certifikatov sa mi uz nechce.
presne toto by vyriesili virtualky alebo kontajnery.
pokial vies svoje prostredie lahko zdokerizovat tak docker, pokial nie tak klasicke virtualky.
ja v praci mam 3 virtualky, na kazdom inde vyvojove prostredie. cokolvek sa pokasle (zly update, zle ukoncena instalacia, nejaka totalne random windows vec ktoru netusis ako vyriesit) tak spravis revert na posledny dobry checkpoint a pokracujes dalej.
ked je virtualka vypnuta tak nic nezerie, iba miesto na disku.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

To co popisujes skor vyzera na rozhaseny Windows niecim co si si este nainstaloval za casoch Win 7, alebo problem s HW, popripade co sa tam dostalo pomocou nejakeho automatickeho aktualizatora driverov. Ja som mal s Win 10 problemy len vtedy, ked mi odchadzal HDD.

Odporucam reinstall, alebo si kup novy HW. Co sa tyka nudnej instalacie uz netrva tak dlho ako kedysi a navyse si cez winget vies exportnut zoznam nsinstalovanych programov a nasledne ich cez tuto utilitku nainstalovat z exportu.

Co sa tyka prechodu na Mac, on ma tiez svoje problemy, navyse ta macovska filozofia je mi cudzia (nedovoli ti nic poriadne nastavit a je tam brutalny vendorlocking na uplne vsetko) a myslim si, ze na vyvoj je Windows lepsi, a dokonca lepsi ako Linux a to prave kvoli WSL (mozes vyvjat v dvoch systemoch naraz, vies pouzivat programy s jedneho systemu na druhy a podobne), Hyper-V (s jeho dalsimi vecami ako sandboxing, kontainerizacia, virtualne switche...), sysinternals, spustis na nom aj starsi program ako rok, lebo ti nechyba libTralala.6.so a ty mas v systeme libTralala.6a.so.... A navyse Visual Studio nema konkurenciu.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

S dockerom priznam sa nemam skusenosti, evidujem ze existuje, mam v plane sa na to pozriet, ale nejak mi nevychadza cas a trochu aj chyba motivacia.

Ale teoreticky, neviem toto spravit na cely system v zmysle, ze ho dostanem do stavu ked je vsetko "fresh" (cista instalacia vratane softwaru, plus nejake konfiguracie, certifikaty atd ... ) a az to zacne hnevat, proste to restornem na zaciatok s tym, ze rozbeh uz bude spocivat tak maximalne v aktualizacii zdrojakov/softwaru, ale bordel ktory sa medzicasom nazbieral tam uz nebude ? Pretoze toto by moj problem zrejme do znacnej miery riesilo, nakolko cista instalacia ci uz okien, alebo VS je vlastne vzdy fajn, ale je to otazka max par mesiacov ked to zacina hnevat pomerne pravidelne.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tak vo windowsoch vies robit restore pointy, to by malo fungovat, ja s tym skusenosti nemam.

tiez sa mozes pozriet na ansible alebo nix. oba su v style "infrastructure as code".
ja som skusal nix, v zasade mas napisany jeden konfiguracny subor na zaklade ktoreho sa vytvori cele prostredie (alebo dokonca cely operacny system v pripade nixos) a vytvori sa vzdy rovnako. ked chces nieco doinstalovat, dopises to do konfiguraku a restartnes prostredie.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

- docker - ja som ho isty cas pouzival, ale na lokalny vyvoj pridanu hodnotu velmi nema. Pokial nerobis mikrosluzby a nepotrebujes si u seba rozbehat 10 roznych veci.

- tu by to riesil asi restore point, popripade si spravit image systemu (neviem ako sa vytvara, no v praci ich pouzivame aj pre fyzicke pocitace a clovek nainstaluje a viac menej moze pouzivat)

- ak potrebujes instalovat certifikaty (prepokladam PFX/p12/x509) tak to vies automatizovat cez Powershell, vlastne vela nastaveni vies automatizovat cez powershell, len sa s tym chce pohrat. Takze teoreticky by ti pomohla kombinacia winget a powershell

Pozri na toto https://blog.vyvojari.dev/prechod-z-choco-na-winget/

- co sa tyka ansible, kedysi som ho skusal na ubuntu, no podla dokumentacie je jeho podpora Windowsu mizerna, vedel instalovat len cez chocolatey a to je asi tak vsetko. Navyse najskor si treba nainstalovat python.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ze ma ansible podporu windows som ani nevedel. tak ako pri nix by musel prejst na linux/wsl.

este ma napadlo si spravit virtualku v cloude. asi to bude drahsie (hlavne pokial chces windows) ale mas tam checkpointy a vies skalovat ako chces, pokial potrebujes na chvilu vysoky vykon tak docasne priplatis a potom sa vratis spat.
moznosti je vela.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

na Windowse sa namiesto ansible a podobnych veci da pouzit PowerShell DSC (deklarativny popis stavu stroja) popripade sa daju pouzit nejake veci okolo GP. Ale myslim, ze pre domace pouzitie staci winget+maly powershell skript na dokonfigurovanie systemu. Powershell je fakt mocny nastroj.

V pripade Johnnny-ho by som skor hladal pricinu toho problemu, mozno nejaky zdroj malweru, alebo nekompatibilny driver.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

K tomu problemu s Windowsom. Najskor format, cista instalacia, aktualizovanie Windowsu a driverov. Potom instalacia SQL servera a Visual Studia. Potom si sprav image disku alebo restore backup. Nevidim problem vo fungovani, pokial mas cisty system, aktualizujes ho a pouzijes nove verzie SQL a aj VS.

Problem vidim prave v tvojom upgrade a mozno rozbitom systeme.

K problemu k prechodu na MAC ci zjednoduseniu sa vyjadrit neviem, ale chlapci vyssie to uz okomentovali.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Ono to nie prvy krat, co riesim podobne problemy, aj ked uplne ine. To su roky frustracie ked sa po nejakom case proste objavili problemy. Evergreen je napriklad niekedy problemove prebudenie ked sa PC alebo odmietol prebudit, alebo po prebudeni na chvilu vytuhne a musim pockat nejaky cas kym zacne reagovat.

Moja skusenost je, ze tak Windows ako aj VS po cerstvej instalacii funguju slusne, Windows mozno par mesiacov, VS asi o hodne menej, ale postupne sa to dostane do bodu ked je to otravne. Z VS 2022 som bol nadseny, bolo to rychle, stabilne, vsetko fungovalo. Dnes polovica pokusov o pridanie akehokolvek noveho filu v ramci solution skonci freezom, vacsinou uplnym a musim ho restartovat. Kolegyni to zase samo od seba spadne co sa mne stalo len mozno 2-3x. Dokonca kvoli tomu stale odmietam ReSharper, pretoze sa bojim, ze mi to problemy len prehlbi.

Ano, nejake riesenie by bola pravidelne cistenie co je presne to comu sa chcem vyhnut, ale pokial to dokazem automatizovat, resp sa vratit do nejakeho bodu ked bolo vsetko cerstve a ja spravim max nejake aktualizacie, tak by to bolo priatelne. Problem vidim v tom, ze nejde len o samotnu instalaciu SW, to mi nevadi, dokonca robim tieto cerstve instalacie rad. Skor tam ide o tie vsetko ostatne, nastavenia ci uz IIS, VS, ale napriklad aj Photolabu a dalsieho SW ktory pouzivam. Tu si asi musim prejst nejake z vasich navrhov a nieco z toho vybrat. Mozno by som si pripadne mohol nieco napisat sam.

Na MACu ma taha aj ten ich novy HW, mam strasne rad iPad, ale je pravda, ze moja kratka skusenost s nim ma nenadchla, takze sa do toho zase tak nehrniem, aj ked sa nakoniec asi nevyhnem tomu, ze si nejaky bazarovy Mac Mini s M1/2 pre radost kupim :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

AK mate problem v praci, nebude to skor nejako blbo nastavenou GP. Skusal si aktualizovat bios? Mate rovnake stroje s komponentov rovnakej znacky?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Moja skusenost je, ze tak Windows ako aj VS po cerstvej instalacii funguju slusne, Windows mozno par mesiacov, VS asi o hodne menej, ale postupne sa to dostane do bodu ked je to otravne. Z VS 2022 som bol nadseny, bolo to rychle, stabilne, vsetko fungovalo. Dnes polovica pokusov o pridanie akehokolvek noveho filu v ramci solution skonci freezom, vacsinou uplnym a musim ho restartovat. Kolegyni to zase samo od seba spadne co sa mne stalo len mozno 2-3x. Dokonca kvoli tomu stale odmietam ReSharper, pretoze sa bojim, ze mi to problemy len prehlbi.
toto bude ale problem niekde inde ako vo visual studiu, respektive windowsoch. ja som mal 3 roky firemny notebook, nikdy nebol preinstalovany a visual studio som tiez nemusel nikdy preinstalovat a nikdy mi nerobilo problemy. praveze podla mna je visual studio celkom stabilny soft, akurat je teda narocny na zdroje.
Na MACu ma taha aj ten ich novy HW, mam strasne rad iPad, ale je pravda, ze moja kratka skusenost s nim ma nenadchla, takze sa do toho zase tak nehrniem, aj ked sa nakoniec asi nevyhnem tomu, ze si nejaky bazarovy Mac Mini s M1/2 pre radost kupim :)
m1 macbook ma tiez laka dost, ale treba ratat s obmedzeniami, kedze je to arm a nie x64.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Ja som samozrejme v pohode ochotny uznat, ze problem bude vo mne, ale ako som povedal, problem maju aj kolegovia, pripadne byvali kolegovia s ktorymi sme pracovali inde.

Nemyslim, ze to suvisi s akymkolvek nastavenim u nas, to by robilo problemy od zaciatku. Jedna z moznych pricin o ktorej teoreticky viem a nemam ju vyriesenu je to, ze mam niekolko branchi v ramci jedneho workspacu a tam myslim existuje nejake doporucenie na pocet suborov. S tym by som sa este mohol cez vikend pohrat. (aj ked ako sa divam, aktualnu branchu mam v samostatnom workspace, zvysne tri v inom, ale nevidim tam rozdiel z pohladu rychlosti, alebo funkcnosti)

Obmedzeni u Macu (aspon niektorych) som si samozrejme vedomy, ale pokial by vysledkom bolo, ze to bude fungovat a ja nemusism riesit aky HW bude spolu fungovat ani nic okolo, tak mi to za to stoji. Akurat ze taka je teoria, ako to funguje v praxi neviem. M1 Air ma segra ktora na to presla z XPSka po zlej skusenosti s Dell servisom a ona je hodne nadsena, ale zaroven robi marketing a moc tam toho nepotrebuje.

Co sa HW tyka, aktualny desktop je Ryzen 5 2600, Samsung 980 1TB, 16GB RAM a RX560.
Notebook teraz pri sebe nemam, ale je tam i7 (neviem generaciu, ale asi 3 roky stary), 16GB RAM, RX550 (asi nepodstatne).
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja sa k tomu prikladam, moj minuly pracovny stroj mal Windows 10 5 rokov, nikdy nebola preinstalovana. Od zaciatku corobny som ten stroj restroval len kvoli updatom a to tak cca. raz za 3 mesiace, a to VS pouzivam stale, k tomu virtualky, vyvjam C# a C (takze casto sa stretvam s memlekami) no Windowsu to nejako neksodi.
Proste aj v okoli vidim, ze Windows od 10-tka je uplne beudrzbovy, uz netreba citit disk, registre, starat sa o antivirus,...

A potom vramci upgradu som presiel na stroj AMD Ryzen 9 a problemy som nezaznamenal.

aacid: VS praveze uz nepatri medzi aplikacie az tak narocne na zdroje, Chrome ho obcas predci, na stroji mozem mat kludne pustene 4 visual stduia a je to v pohode, no ked zapnem PG Admin tak sa modlim aby sa to vobec otvorilo.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

nemoze to byt nejakym nastavenim siete? nam robil velke problemy firemny antivirus, ktory mal potrebu dookola skenovat vsetky zdrojaky a proste pri projekte co ma asi 100 tisic zdrojovych suborov to bola smrt... potom sme zistili ze pre taketo pripady je nejaka group policy ze spravne nazvany adresar v C-cku bude antivirakom ignorovany.

k tomu visual studiu, v piatok mi prisiel notebook, i9 a 64gb ram a zatial jedine co mi viditelne sekalo bolo visual studio pri spustani :D
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Nastavenie siete to nebude, sme mala firma a podobne veci sa tam v podstate neriesia. Teoreticky by to mohlo byt TFSkom (viem si predstavit, ze pouzivate GIT), ale stale plati, ze pamatam casy ked to fungovalo bezproblemovo.

VS je z mojej skusenosti na HW narocne do nejakej miery a potom je uz vlastne jedno co clovek ma, nema to na jeho chod ziadny vplyv. Ja by som HW aj vymenil za silnejsi, ale Warcraft na tomto bezi, Photolab tiez a VS uz asi lepsie nepojde. HW mam vacsinou vytazeny minimalne.

PS: napriklad pred chvilou sa zase stala srandovna vec a size, ze sa mi uspal hlavny monitor v case necinnosti zatial co skundarny bezal dalej. Hlavny som musel vypnut a zapnut, na klavesnicu/mys nereagoval :-)

A taketo "zabavne" veci to robi neustale :-)
Napísať odpoveď