Matematika
Matematika
Vie niekdo toto vypocitat:
Pr. 1 Vypocitajte obsah trojuholnika ABC, ak A = [1,3,6],B = [1,8,7],C = [0,4,12].
Pr. 1 Vypocitajte obsah trojuholnika ABC, ak A = [1,3,6],B = [1,8,7],C = [0,4,12].
-
mirak2
Hardcore addict
Gothar: obsah, nie obvod
urcite je aj lahsi postup ale mne ide na rozum iba vypocitanie si dlzky vysky - zistis rovnicu vysky - kolmica na AB aby prechadzala C, to nie je tazke, potom si spravis prienik vyska a AB a vypocitas vzdialenost toho prinieku na AB a C a potom to uz je lahke vzorcom
snad je to pochopitelne
urcite je aj lahsi postup ale mne ide na rozum iba vypocitanie si dlzky vysky - zistis rovnicu vysky - kolmica na AB aby prechadzala C, to nie je tazke, potom si spravis prienik vyska a AB a vypocitas vzdialenost toho prinieku na AB a C a potom to uz je lahke vzorcom
snad je to pochopitelne
No ved hej, ale ked si spocitas dlzku stran tak nie je problem spocitat obsah.mirak2 napísal:Gothar: obsah, nie obvod
snad je to pochopitelne
-
mirak2
Hardcore addict
ja si to nepamatam, hoci by som mal, no ale prazdniny boli dlhe..momentalne sa mi mari nieco so sucinmi vektorov, neviem ci vektorovy ci skalarny, ale vektorovy asi nie lebo vysledkom neho je vektor..nechce sa mi to hladat v zositoch z matiky
si nespominam zeby bol vzorec na obsah trojuhlnika ked poznam dlzky stran...mozno hej...ach jaj, to bude matura toto
si nespominam zeby bol vzorec na obsah trojuhlnika ked poznam dlzky stran...mozno hej...ach jaj, to bude matura toto
-
t0m4s3
Admin
- Kontaktovať používateľa:
Je to tak jednoduche aj pri nepravidelnom (nepravouhly, nerovnostranny, nerovnoramenny) trojuholniku?GothaR napísal:No ved hej, ale ked si spocitas dlzku stran tak nie je problem spocitat obsah.
Tu mas rovnice na vypocet dlzok v rovine a priestore
http://www.aristoteles.cz/matematika/an ... od/bod.php
Tak to neviem, no asi nie, nevidel som to 3 rokyt0m4s3 napísal:Je to tak jednoduche aj pri nepravidelnom (nepravouhly, nerovnostranny, nerovnoramenny) trojuholniku?
Ale vektormi by to islo nejak tak ze sa spravi vektor prechadzajuci bodmi A a B, na neho sa spravi normalovy, ktory prechadza bodom C a vzdialenost medzi nimi je vyska. Potom sa dopocitaju dlzky stran a uz su to vlastne 2 pravouhle.
Urcite su na to vzorce, tak nejako sme to robievali uz aj na vyske s vektormi.
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
áno, ak vieš všetky 3 strany tak si rovnako jednoducho vyrátaš obsah v ľubovolnom trojuholníku pomocou heronovho vzorcat0m4s3 napísal:Je to tak jednoduche aj pri nepravidelnom (nepravouhly, nerovnostranny, nerovnoramenny) trojuholniku?
Riešenie:
|AB|=√(0^2+5^2+1^2) = √26 = 5.1
|AC|=√((-1)^2+1^2+6^2)= √38 = 6.16
|BC|=√(0^2+(-4)^2+5^2) = √42 = 6.48
s=8.87
S = √[ s(s-a) (s-b) (s-c) ] = 14.7