Maturita

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Maturita

Príspevok od používateľa begbeee »

Ja som nad tým uvažoval, tak vyberať si predmety nemusí byť zlo, ak sa to spraví na úkor zvýšenia kvality výučby vybratých predmetov.
Čo sa týka celého ročníka jazykov, nemyslím si, že je to úplne vhodné, niektoré predmety naväzujú na ZŠ a 15 mesiacov bez neho je dosť.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:Aha, takže tie dva roky sú zlomové. :wink:
Rozhodne je ich skoda nevyuzit. V maturitnom rocniku samozrejme uz AUP a kto ju nechce tak nezatazovat.
hughito napísal:Nevraviac o tom, čo si sám spomenul. Aj tak sa na väčšine škôl zle učí. Nudne, nezáživne..aj keď teda neviem, ako by sa mala učiť matematika dobre a dajme tomu, zábavnejšie. Osobne si to neviem ani predstaviť.
Nejde o nudu ide o to, ze sa uci postup riesenia urciteho typu problemu namiesto jeho vytvarania. Ja som presiel gympel a siel na VS s tym, ze som na matiku talent a ze to zvladnem. Tam mi ukazali, ze nie :D
hughito napísal:Predbehnú v čom ? Trochu sa vymaň z tej abstrakcie a skús konkretizovať. Predbehnúť ma môžu "vo svojej oblasti," kde využívajú svoje poznatky z matematiky. V mojej oblasti ma nepredbehnú.
V sirokej skale veci - od vyuzitelnosti produktov a sluzieb, kariernom a spolocenskom raste az po vedecku cinnost. A v tvojej oblasti je napr. to hladanie suvislosti velmi dolezite. Teraz zakonite netvrdim, ze kazdy matematik si prestuduje istu cast dejin a uvidi v tom viac suvislosti a dedukcii ako ty ale vo vseobecnosti plati, ze clovek s lepsim abstraktnym myslenim bude vediet zobrat do uvahy viac faktov, abstrahovat z nich relevantne veci, skratka pracovat so zozitejsim systemom. Ja ti nehovorim, ze technik ta pokori v dejinach ale ze rozvijanie abstraktneho myslenia ti moze vyrazne pomoct pri skumani dejin. Ak mas popri studiu cas aj na pracu skus sa niekde zamestnat ako IT tester. Je stale dost ponuk kde hladaju testera ktory nie je poznaceny programovanim a "vyssou" pracou s PC. Ak sa podari, mal by si zazit o com rozpravam (zacnes vyuzivat analyticky pohlad nauceny v praci na SW pri skumani dejin).
hughito napísal:A celkovo sa mi zdá, že nejak moc tú matematiku heroizuješ. Je to s ňou takto: len málo ľudí jej prirodzene chápe a baví ich. Tí končia ako učitelia matematiky, prípadne väčší borci to rozvíjajú ešte ďalej, či už cez fyziku, alebo pod. smery. Potom je skupina, ktorá jej nechápe, ale dokáže sa ju nejak nadrviť, nejaké tie princípy a zákonitosti, vzorčeky a nejako prejdú s akože lepšími známkami - relatívne. Potom sú takí, čo na to kašlú úplne.
Ja matematiku neheroizujem, ty ju podcenujes. Spomenul som, ze nie to nie je jediny nastroj na rozvijanie abstraktneho myslenia. Ak tu nieco heroizujem tak je to prave abstraktne myslenie. A to sa v praxi uplatnuje velmi casto (je nutne pri tvorbe pravidiel - cize veda, gramatika, pravo, etika...). Existenciu talentu na matematiku nepopieram. To vsak neznamena, ze zvysku ostava len sa naucit postup, pripadne na to kaslat. Vyzaduje si to vacsiu pracnost. Vidim to napr. ked doucujem mladsieho brata. On na matematiku talent nie je. Ja zase nie som talent na pedagogiku - doucenie latky casto krat trva dost dlho. No nasledne je (sice pomaly a s vela odbockami) vyriesit priklady ktore mu dam (a ja davam zlozite zakeraciny) a vie povedat preco to tak je. Aj ked ma to stoji nenormalne vela nervov :lol:
hughito napísal:Bude to asi tým, že matematika vyžaduje to abstraktné myslenie, o ktorom píšeš. Lebo tie čísla/písmená/vzorce/zlomky/odmocniny = to sú v podstate všetko abstraktné veci, nie je to nič reálne. Nevraviac o tom, že x vecí nemá ani žiadne využitie v praxi, čo nám potvrdila aj učiteľka, keď sme sa jej na to pýtali. No a keďže ľudia žijú v konkrétnom svete a majú dennodenný styk s konkrétnymi vecami a pojmami, tak je prirodzené, že takých, ktorí majú nejak rozvinutý zmysel pre abstrakciu je menej. A preto matematika zrovna nezožína úspech.
Abstraktne myslenia ma kazdy (snad az na tych IQ velmi podpriemernych). A s pouzitim abstrakcie prichadzaju do styku denne. Abstrahovat je uz tazsie. Uvediem priklad na kvalitnom pravnikovi bez chrbtovej kosti - tzn. takom ktoremu nejde o moralku ale o vitazstvo jeho klienta. Taky pravnik velmi obratne abstrahuje zmysel zakonov, dava ich do protikladu s dalsimi zakonmi, poukazuje na podstatu (casto krat prekrutenu) atd. Bez abstraktneho myslenia na vysokej urovni to nedokaze. Ak by bolo vsetko konkretne tak pravnikov nepotrebujeme - stacilo by pri kazdom pripade zistit podmienky a riadit sa literou zakona. A nebolo by treba ani sudy. Dobry historik je tiez taky, ktory pozna fakty a vie opisat zmyslanie a suvislosti doby ktoru skuma. Historik ktory pozna len fakty je zly (nahraditelny googlom).
hughito napísal:Aký to má spolu súvis? Inak neviem, či mám až takú malú abstrakciu, keď som sa už od veku, v ktorom iní riešili max. tak Superstar alebo nejaké pod. záležitosti, zamýšľal a riešil to, ako by mohol vyzerať iný, lepší systém, ako by bol aplikovateľný v praxi, nielen teoreticky. Tí matematici sa k tomu akosi nemali. Možno by im to išlo lepšie.
Suvis to ma v nerovnosti ludi vzhladom na podmienky, co je silne proti anarchii. To, ze mas intelektualne sklony je pozitivna vec a ti matematici mozno len neveria realnosti anarchie. A pravdepodobne by im to slo lepsie. Ale tiez nemozes hodnotit podla znamok. Ja som si napriklad ulohy nepisal a na pripravu som kaslal, co mi znamky dobre kazilo. Svoje matematicke schopnosti som paradoxne rozvijal tym, ze som to flakal a ked som sa ocitol pred tabulou/na pisomke tak som musel postup tvorit a nie aplikovat nauceny. Ja som mal aj stastie na trpezlivu profesorku ktora ma neposlala od tabule po par sekundach mojho mlcania a premyslania, radsej ma nechala pracovat sameho. Samozrejme aj talent zohral svoju ulohu.
hughito napísal:Tak ich systém je v podstate úplne odlišný od nášho, ale áno, na High School si vyberajú do istej miery predmety. A čo si myslel tým, že ako to tam vyzerá, všetci vidíme ?
Hypotekarnu bublina, nezaujem o okolity svet, priam az paradoxne sudne precedensy - myslis, ze by k tomu doslo keby sa ludia viac zamyslali nad tym co robia? Hlavne ta hypotekarna bublina ma serie a mala by aj teba. Pretoze hlavne ta prehlbila rozdiely medzi bohatymi a chudobnymi. Spotreba hnana na uvery a nie realnym rastom miezd. Ta myslienka 99% a protesty za nieco za co si vacsina protestujucich mohla sama.

Na zaver sa ta spytam - naco je vlastne dobra telesna? Ja mam svoj nazor, najskor chcem citat ale ten tvoj.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Proste nie kazdeho bavi vsetko :D, ja som mal na elektotechnickej ss Obciansku a pravnu nauku. Naco mi to bolo no nanic. Ale pretrpel som to. Takto to ma niekto s matikou.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Rozhodne je ich skoda nevyuzit. V maturitnom rocniku samozrejme uz AUP a kto ju nechce tak nezatazovat.
Rozhodne je škoda ich nevyužiť efektívne, ale zabiť ich tyranizáciou žiakov predmetmi, ku ktorým majú odpor. A neviem, prečo sme to zúžili len na matematiku, v ktorej ty vidíš nejaké univerzálne využitie pre všetkých. Aký význam ma užšie podrobný dejepis pre budúceho astrofyzika ? Takýchto význam pre mňa mali rôzne podrobné biologické informácie všetkého druhu a typu, ktoré som sa síce niekedy aj naučil, ale dnes si z toho naozaj moc nepamätám ?
V sirokej skale veci - od vyuzitelnosti produktov a sluzieb, kariernom a spolocenskom raste az po vedecku cinnost. A v tvojej oblasti je napr. to hladanie suvislosti velmi dolezite. Teraz zakonite netvrdim, ze kazdy matematik si prestuduje istu cast dejin a uvidi v tom viac suvislosti a dedukcii ako ty ale vo vseobecnosti plati, ze clovek s lepsim abstraktnym myslenim bude vediet zobrat do uvahy viac faktov, abstrahovat z nich relevantne veci, skratka pracovat so zozitejsim systemom. Ja ti nehovorim, ze technik ta pokori v dejinach ale ze rozvijanie abstraktneho myslenia ti moze vyrazne pomoct pri skumani dejin. Ak mas popri studiu cas aj na pracu skus sa niekde zamestnat ako IT tester. Je stale dost ponuk kde hladaju testera ktory nie je poznaceny programovanim a "vyssou" pracou s PC. Ak sa podari, mal by si zazit o com rozpravam (zacnes vyuzivat analyticky pohlad nauceny v praci na SW pri skumani dejin).
Chápem na čo narážaš, ale dosť pochybujem o tom, že historik využíva abstraktné myslenie typu takého, aké využíva teoretický fyzik. Okrem toho história ako veda má vlastnú metodológiu a x postupov, ktoré používa. Hľadanie súvislostí a dokonca aj všeobecných zákonitostí v dejinách je pre historika dôležitou úlohou.
Suvis to ma v nerovnosti ludi vzhladom na podmienky, co je silne proti anarchii. To, ze mas intelektualne sklony je pozitivna vec a ti matematici mozno len neveria realnosti anarchie. A pravdepodobne by im to slo lepsie. Ale tiez nemozes hodnotit podla znamok. Ja som si napriklad ulohy nepisal a na pripravu som kaslal, co mi znamky dobre kazilo. Svoje matematicke schopnosti som paradoxne rozvijal tym, ze som to flakal a ked som sa ocitol pred tabulou/na pisomke tak som musel postup tvorit a nie aplikovat nauceny. Ja som mal aj stastie na trpezlivu profesorku ktora ma neposlala od tabule po par sekundach mojho mlcania a premyslania, radsej ma nechala pracovat sameho. Samozrejme aj talent zohral svoju ulohu.
Nerovnosť ľudí vzhľadom na podmienky ? To je čo a ako to je proti anarchii ?

Tých matematikov som nemyslel nejak konkrétne "na matematikov," ale všeobecne. A či by im to išlo lepšie..no to asi ťažko, keďže to sa nedá len tak rozhodnúť, k tomu treba mať tiež určité predpoklady. Je plno geniálnych matematikov či vedcov, ktorí riešia ohromné veci, ktorí bežný človek absolútne nechápe, ale v praktickom živote sú často "mimo."
Hypotekarnu bublina, nezaujem o okolity svet, priam az paradoxne sudne precedensy - myslis, ze by k tomu doslo keby sa ludia viac zamyslali nad tym co robia? Hlavne ta hypotekarna bublina ma serie a mala by aj teba. Pretoze hlavne ta prehlbila rozdiely medzi bohatymi a chudobnymi. Spotreba hnana na uvery a nie realnym rastom miezd. Ta myslienka 99% a protesty za nieco za co si vacsina protestujucich mohla sama.
Nechápem to prepojenie s týmito problémami (ktoré navyše nemusia byť objektívne problémy, ale len náš skreslený pohľad /nezáujem o svet/) s tým, že si na High School vyberajú do istej miery svoju orientáciu. Zaujímavé konštrukcie.

To, že si za to mohli ľudia sami, s tým nesúhlasím. Opäť sme pri tom tlaku systému a vplyvu na uvažovanie a rozmýšľanie ľudí. Ľudia sú v podstate konformní a riadia sa regulami, ktoré sa zavedú. Ak sa zaviedla doktrína bohatstva, ktoré sa musí dosahovať aj skrz hypotéky, tak sa to začalo diať. Keby sa zaviedla doktrína typu: Holt, ľudia, žiadny rast. Blahobytná spoločnosť nie je reálna, budeme musieť žiť "obyčajne" a šetrnejšie, aj vo vzťahu ku prírode - tak to ľudia budú robiť.
Na zaver sa ta spytam - naco je vlastne dobra telesna? Ja mam svoj nazor, najskor chcem citat ale ten tvoj
Na telesnej sa vykonáva telesný pohyb, šport a ten je vo všeobecnosti zdravý a prospešný. Ale aj tu by som zaviedol zmeny. Hlavne pri tých povinných úkonoch, ktoré sa diali dvakrát za rok - teda určité úlohy, ktoré sa robili na čas alebo na výkon a museli ich všetci absolvovať, čo samozrejme istí jedinci nezvládali a boli terčom posmechu. Pre nich je to určite veľmi stresujúce, takže by som to určite robil inakším spôsobom. Celkovo je tam viac možností na zmenu.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Pascalwb napísal:Proste nie kazdeho bavi vsetko :D, ja som mal na elektotechnickej ss Obciansku a pravnu nauku. Naco mi to bolo no nanic. Ale pretrpel som to. Takto to ma niekto s matikou.
IMHO správne vyučovaná občianska náuka je vôbec jeden z najzmysluplnejších predmetov na strednej škole.
Právna náuka ti evidentne mala dať základy právneho povedomia, aby si vedel aké sú tvoje práva a povinnosti voči štátnym orgánom a aby si nečumel na svoju prvú pracovnú zmluvu ako puk. Otázka ako je to vyučované.
Pascalwb
Addict
Addict

No rozhodne je to vyucovane zle, aspon co som zachytil pocas roka, sa tam vyucovalo nieco s dejinami filozofov a podobne, cize nic potrebne.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Hovorím o o politológii, ekonómii a práve. A dejiny myslenia alias filozofia neublížia ako hodina týždenne nikomu.
hughito
Redeemer
Redeemer

Najväčšia sranda je, že práve ti "šialení a nepotrební" filozofi najviac ovplyvňujú/vali celé ľudstvo.
ronnie08
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa ronnie08 »

Na Občianskej sa neučí iba filozofia, aspoň na našej škole sme mali aj politológiu, ekonómiu,...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Však samozrejme, že nie. Občianska = výcuc z psychológie a sociológie (je to prinajmenšom zaujímavé), politológie, práva a ekonómie (pomôže ti zorientovať sa v reálnom svete) a filozofie.
hughito
Redeemer
Redeemer

Áno, toto všetko tam je, ale najviac sa venuje filozofii (resp. dejinám filozofie).
M4ster
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa M4ster »

Zdravim potreboval by som vypracovane maturitne temy SJ ucitelka povedala ze si ich mame zohnad od minulurocnych maturantov no ale ja nemam moznost :roll: predom dik za odpovede
ronnie08
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa ronnie08 »

M4ster napísal:Zdravim potreboval by som vypracovane maturitne temy SJ ucitelka povedala ze si ich mame zohnad od minulurocnych maturantov no ale ja nemam moznost :roll: predom dik za odpovede
tak tu je niečo z internetu http://zmaturuj.zones.sk/vypracovane-ma ... iteratura/
ale neviem presne čo chceš... a na http://www.nucem.sk/sk/maturita máš zoznam povinné čítanie
Pascalwb
Addict
Addict

hughito: Ale naco taketo nieco potrebuje ziak technickej skoly. Ked je to nezazivne pisanie poznamok, ktore si aj tak nikto nepisal. To malo byt v dejepise 1. rocnik.

Tie hodiny boli dobre len vtedy, ked sa bavilo o normalnych veciach a diskutovalo, ale kedze su nejake osnovy tak sa vacsinou akoze pisalo.
hughito
Redeemer
Redeemer

Však o tom sa tu bavíme, v podstate o nezmyselnosti toho, že všetky predmety sú povinné do istej doby. Neviem ako to je ale na technických SŠ.

Zase na druhú stranu: my sme mali učiteľku na NOS-ke, ktorá sa snažila aj rozprúdiť nejakú debatu, dala nám priestor na diskusiu, vyjadrenie vlastného názoru, aby sa len nepísali strojovo nejaké poznámky donekonečna. Ako to dopadlo ? Katastrofálne. Ale aj viem prečo. Žiaci k tomu nie sú vedení odmala a ťažko sa tomu naučia na SŠ. To musí nastať zmena od prvého stupňa ZŠ.
Pascalwb
Addict
Addict

No musia chciet aj ziaci to je pravda. Je to stale bud ticho a pis si poznamky, nic sa nepytaj aj tak nic neviem, tak mi to niekedy pripadalo. Unas bola tiez niekedy debata, a celkom to aj islo aj ked niekedy sme prisli po ostrejsie temy alebo sa aj ucitelka postazovala, ze videla niekde inzerat na upratovacku, mensia pracovna doba a viac penazi jak mala tam alebo ked sa riesilo nieco na skole tak sme to prebrali.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

No ja neviem, prebieha školská reforma, učebnice nie sú, prípadne nevyhovujúce. Učiteľ sa bude s tebou baviť milerád, ale z čoho sa budeš učiť ty?
Pascalwb
Addict
Addict

Pri predmetoch ako obcianska sa nepotrebujes ucit nic.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Takže navrhuješ to nehodnotiť?
M4ster
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa M4ster »

este sa chcem spitat na tie temy je to aktualne staci sa to nadrtit a mozem si povedat ze mam zmaturovane :?: :D
Napísať odpoveď