Mazda - vymena vackoveho hriadelu

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
cheeseburger
Light Star
Light Star

Mazda - vymena vackoveho hriadelu

Príspevok od používateľa cheeseburger »

Ahojte, mozno si pamatate ako som riesil s mazdou zanedbanie servisu a problem s tyckou riadenia. Teraz rozmyslam nad dalsim bojom, ktory bude asi o cosi zlozitejsi, ale za pokus nic nedam. Prave preto by som si rad vypocul nejake rady a nazory k tejto veci.

Auto ma velmi malo najazdene, a predat by ho nebolo ekonomicky najrozumnejsie, hoci som bol uz rozhodnuty k predaju kvoli tomu, ze mam dieselovy motor, ktory mozno niektori viete, ze mali resp. maju problem s odieranim vackoveho hriadelu. Nedavno som vsak cital na mazda forach, ze je vhodne si nechat vymenit vackovu hriadel na vlastne naklady, ak sa problem este neprejavil, a auto bude normalne dalej jazdit bez problemov. Problem je ten, ze vplyvom (asi) nevhodnych materialov, sa hriadel odiera, vznikaju piliny a problem je na svete. Tieto piliny maju nejak docinenia aj s nejakou podtlakovou pumpou, do ktorej ak s dostanu tie piliny zlyhavaju aj brzdy. Celkom ma to prekvapuje, ze doteraz sa to nijak extra neriesilo, lebo myslim, ze je to strasne velky pruser, ak vyrobna vada ma vplyv na brzdy. Po 5 rokoch ma byt teraz vraj zvolavacka na kontrolu tej pumpy prave kvoli tym pilinam, ktore ju mozu poskodit. Auto sa bude dost rozoberat, a vymena hriadelu je pri tomto zasahu vraj uz len na max 1 hodinu naviac. Takze sa oplati to dat spravit, ci uz kvoli predaju alebo vyhnutiu sa problemu pri dalsom pouzivani auta. Hriadel sa meni za nejaku novu z odolnejsich materialov. Problem by sa mal tymto definitivne vyriesit. Cena dielov cca 450 eur + robota.

Mazda sa stavia momentalne k tomu tak, ze ak dojde k problemu, kedy sa auto stava uplne nefunkcnym, vymenu vraj preplati aj ked je auto uz mimo zaruku. (overene to nemam, nikde som nenasiel prispevky o tom, ci to bolo preplatene aj po zaruke, vyjadril sa o tom len riaditel v jednom clanku) O probleme sa vie, podla VIN kodu mam problemovy motor, ale kym je auto funkcne nic sa neriesi. Ak sa problem prejavi, menia sa obe turba, hriadel, vahadla atd. Kazdopadne osobne si myslim, ze ten motor uz musi byt dost poskodeny aj z vnutra, tie piliny tam urcite nespravia dobrotu a boh vie kolko este vydrzi. Niekto pisal, ze mu to vydrzalo este 50 tisic a motor bol na vymenu. Dovod, preco sa to nestalo este mne je podla vsetkeho, ze som kvoli nizkemu najazdu menil olej po malom najazde km.

Mojim cielom by bolo dosiahnut vymenu na ich naklady. Je podla mna absurdne cakat na to, kedy sa problem prejavi, ak je vseobecne zname, ze je to vyrobna vada. Navyse ak je problem aj s tou pumpou, ktoru idu teraz kontrolovat. Co ak bude v poriadku a za rok sa mi to pokazi a zlyhaju brzdy? Cele mi to pride len ako vyriesenie problemu ale nie priciny. Pritom to nie je problem dvoch, troch aut ale vsetkych sky activ dieselov tusim do 10/2013, kedy doslo k uprave vyrobneho procesu (zaujimalo by ma, ci fakt len odolnejsi hriadel, alebo aj nejaka konstrukcna uprava motoru). Cena za vymenu hriadelu + vahadiel teraz nie je nejak extra draha, no aj tak je nezmysel, aby som si to platil ja. Hlavne tiez nechapem preco na to nespravili zvolavacku a nemenili to hned. Je podla mna ekonomickejsie vymenit hriadel, ako menit potom dalsich x dielov, pritom len sada turb stoji okolo 1400, co som sa docital.

Myslite si, ze mam nejaku sancu na uspech s nejakou takouto argumentaciou? Popripade nejake tipy, co spomenut, cim sa ohradit atd? Dakujem :)
Kok
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Mazda - vymena vackoveho hriadelu

Príspevok od používateľa Kok »

Tak to je prístup na zaplakanie, u japonskej značky pre mna až prekvapivy. To, že ti ohryza vacku neznamená len že sa zanesie nejaká pumpa, znamená to že tá vacka v podobe kovových špôn koluje celým motorom a mazacim systémom.. ako si správne poznamenal, že to nerobí dobre asi žiadnemu komponentu, a správne si aj nedodržal interval výmeny oleja, keďže možno už by si mal dieru v bloku, v lepšom prípade pridrety spodok (ojnicne ložiská, kluka). No ja byť tebou tak im tam spravím takú show, hrajú sa na neviem akú spoľahlivú značku a pritom takýto prístup.. čakať kým motor neumre alebo sa doslovne niekto nezabije a potom vymeníme..
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Logika je sice pekna vec ale autorizak moze menit v zaruke len to za co bude mat zaplatene (od vyrobcu). Ak vie ze by mu to vyrobca nezaplatil tak hold smola. Servis to auto nevyrobil. Nelogika cakania kym to cele umre je chyba vyrobcu, nie servisu.
cheeseburger
Light Star
Light Star

Dakujem za reakcie, samozrejme nebudem to riesit so servisom. Ako spomenul wladas, ten spravi len to, co vyrobca preplati. Planujem to riesit priamo s importerom, ale vidim to na opat dlhy boj. Neviem, ani co som v nejakom prave alebo nie.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

nemas co stratit, ale sancu mas takmer nulovu
cheeseburger
Light Star
Light Star

Malicky update. Oficialne znenie zvolavacej akcie ohladom toho cerpadla znie takto:

U podtlakového čerpadla pro brzdový systém SKYACTIV-D 2.2 může být hřídel čerpadla opotřeben zásluhou kovového prášku, který vzniká uvnitř motoru, a to z důvodu nedostatečné odolnosti vůči opotřebení.
Proto se schopnost vytváření podtlaku snižuje, a když je brzdový pedál v krátké době při nízkých otáčkách motoru mnohokrát sešlápnutý, existuje možnost, že výkonnost posilovače brzd dočasně poklesne.

Na otazku, co sposobuje ten kovovy prasok, mi odpovedat hned nevedeli, a dozvedel som sa to az po tyzdni.

Kovovy prasok je vraj normalny jav vsetkych motorov, ktory moze vznikat pri studenom motore a naslednom vytacani ho do vysokych otacok, ked vnutorne casti este nie su dostatocne premazane olejom. Vtedy moze tento prasok vzniknut, no ten uz zachytava modifikovany olejovy filter, ktory zachytava necistoty vacsie ako 20 mikromilimetrov.

Je ten kovovy prasok fakt normalny?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Tak samozrejme zalezi aky je ten prasok. Ale vseobecne je to normalne.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ten kovový prášok budú najskôr mikropiliny, ktoré sa postupne odlupujú z pohyblivých častí motoru. Preto je odporúčané pravidelne meniť olej - aby sa tie mikropiliny dostali z motorového priestoru von a aby sa ten starý znečistený olej nahradil novým čistým spolu s čistým filtrom.

Takže do istej miery je to normálny jav, ale samozrejme to záleží od konštrukcie motora. Niektoré motory sú voči tomu odolnejšie a tie mikropiliny sa netvoria v takom množstve, iné sú zase oveľa menej podarenejšie a môže to spôsobovať problémy. Tento dieselový motor, ktorý máš, asi nebude úplne najpodarenejší. Ak ti nechcú uznať reklamáciu a stále trváš na svojom, tak ti už zostáva asi jedine súd...
cheeseburger
Light Star
Light Star

Ano, nebude najskor prasok ako prasok. Otazka vsak je, ci nimi popisovany vznik prasku, je jedina pricina problemu. Vseobecne zname informacie (dostupne na internete), a rovnako ako aj jeden clovek, co ma k tejto znacke velmi blizko mi uz davnejsie povedal, ze za vsetko moze ten vackovy hriadel. Po istych skusenostiach s mazdou, uz ludom zo servisu nebudem verit nikdy, ci to bude mazda alebo hocico ine. Reklamaciu zatial neriesim, dostal som info k zvolavacej akcii, a tie informacie ma trochu zhrozili. Celkovo ten problem s hriadelmi dost skryvaju, a preto aj tu som na pochybach, ci sa to cerpadlo nemoze poskodit znovu, ked budem mat hriadel uz KO. Podla servisneho manualu pre opravu toho hriadela, sa okrem ineho menia oba turba a aj spominane cerpadlo. Preto sa mi velmi nechce verit, ze ten kovovy prasok, ktory vraj vznika bezne vo vsetkych motoroch,
je jedinou resp. hlavnou pricinou.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

nj preco je plny autobazar mazd s 2.2 motorom a najazdom okolo 100k?
Napísať odpoveď