Auto ma velmi malo najazdene, a predat by ho nebolo ekonomicky najrozumnejsie, hoci som bol uz rozhodnuty k predaju kvoli tomu, ze mam dieselovy motor, ktory mozno niektori viete, ze mali resp. maju problem s odieranim vackoveho hriadelu. Nedavno som vsak cital na mazda forach, ze je vhodne si nechat vymenit vackovu hriadel na vlastne naklady, ak sa problem este neprejavil, a auto bude normalne dalej jazdit bez problemov. Problem je ten, ze vplyvom (asi) nevhodnych materialov, sa hriadel odiera, vznikaju piliny a problem je na svete. Tieto piliny maju nejak docinenia aj s nejakou podtlakovou pumpou, do ktorej ak s dostanu tie piliny zlyhavaju aj brzdy. Celkom ma to prekvapuje, ze doteraz sa to nijak extra neriesilo, lebo myslim, ze je to strasne velky pruser, ak vyrobna vada ma vplyv na brzdy. Po 5 rokoch ma byt teraz vraj zvolavacka na kontrolu tej pumpy prave kvoli tym pilinam, ktore ju mozu poskodit. Auto sa bude dost rozoberat, a vymena hriadelu je pri tomto zasahu vraj uz len na max 1 hodinu naviac. Takze sa oplati to dat spravit, ci uz kvoli predaju alebo vyhnutiu sa problemu pri dalsom pouzivani auta. Hriadel sa meni za nejaku novu z odolnejsich materialov. Problem by sa mal tymto definitivne vyriesit. Cena dielov cca 450 eur + robota.
Mazda sa stavia momentalne k tomu tak, ze ak dojde k problemu, kedy sa auto stava uplne nefunkcnym, vymenu vraj preplati aj ked je auto uz mimo zaruku. (overene to nemam, nikde som nenasiel prispevky o tom, ci to bolo preplatene aj po zaruke, vyjadril sa o tom len riaditel v jednom clanku) O probleme sa vie, podla VIN kodu mam problemovy motor, ale kym je auto funkcne nic sa neriesi. Ak sa problem prejavi, menia sa obe turba, hriadel, vahadla atd. Kazdopadne osobne si myslim, ze ten motor uz musi byt dost poskodeny aj z vnutra, tie piliny tam urcite nespravia dobrotu a boh vie kolko este vydrzi. Niekto pisal, ze mu to vydrzalo este 50 tisic a motor bol na vymenu. Dovod, preco sa to nestalo este mne je podla vsetkeho, ze som kvoli nizkemu najazdu menil olej po malom najazde km.
Mojim cielom by bolo dosiahnut vymenu na ich naklady. Je podla mna absurdne cakat na to, kedy sa problem prejavi, ak je vseobecne zname, ze je to vyrobna vada. Navyse ak je problem aj s tou pumpou, ktoru idu teraz kontrolovat. Co ak bude v poriadku a za rok sa mi to pokazi a zlyhaju brzdy? Cele mi to pride len ako vyriesenie problemu ale nie priciny. Pritom to nie je problem dvoch, troch aut ale vsetkych sky activ dieselov tusim do 10/2013, kedy doslo k uprave vyrobneho procesu (zaujimalo by ma, ci fakt len odolnejsi hriadel, alebo aj nejaka konstrukcna uprava motoru). Cena za vymenu hriadelu + vahadiel teraz nie je nejak extra draha, no aj tak je nezmysel, aby som si to platil ja. Hlavne tiez nechapem preco na to nespravili zvolavacku a nemenili to hned. Je podla mna ekonomickejsie vymenit hriadel, ako menit potom dalsich x dielov, pritom len sada turb stoji okolo 1400, co som sa docital.
Myslite si, ze mam nejaku sancu na uspech s nejakou takouto argumentaciou? Popripade nejake tipy, co spomenut, cim sa ohradit atd? Dakujem