medicina vs. pravo

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
KaptMichal
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: medicina vs. pravo

Príspevok od používateľa KaptMichal »

Známy vyštudoval právo, zhnusila sa mu korupcia a všetko to svinstvo a je z neho pilot.
Kamarát je doktor (urológ), síce nadáva na nízky plat a maká ako hovado. Ale v podstate ho to baví.

Nepísal som tu o školách lebo nejde o školu ale o tom čo bude po nej.
Peter_Retep
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Peter_Retep »

tak jasne...keby islo o to aky plat budes brat zhodnotil by som to asi IT, technika, pravo, dalje pseudoodbory a pak zdravotnictvo (teda ak nebudes vychyteny zubar :) )
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

škoda, že tí ktorých najviac na fungovanie štátu majú najmenšie platy (Lekári, učitelia,...) Tieto povolania sú skutočne životným cieľom,naplnením lebo nie sú vôbec perspektívne čo do platu a kariéry, až na pár výnimiek.
pankreas
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa pankreas »

bell: Väčšina ľudí ktorých som sa pýtal na porovnanie MT a BA mi povedali približne to isté čo ty :) . To potvrdila aj štatistika ktorú som minule čítal, kde JLF UK je najlepšia nie len lekárska ale celkovo zdravotnícka fakulta na Slovensku.
Fakt by som sa tam chcel dostať no dosť ma desia tie otázky bez podkladov, málo času na teste, príklady bez kalkulačky a malý plánovaný počet prijatých...čo som počul.
Podklady z BA mám doma a pomaly ich prechádzam...biológia je absolútna pohoda, to sa stačí iba naučiť a ide mi to celkom fajn. No niektoré otázky v chémii mi dávajú riadne zabrať...zatiaľ mám z nej prejdených 300 a nad niektorými som musel dosť dlho sedieť kým som pochopil princíp. A to ma ešte čaká organika :D .
A ty už si v ktorom ročníku? To je možnosť na určitý čas študovať na inej fakulte? Je to na princípe stáže alebo ako? A ty si bola kde?...veľa otázok na koniec :D
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Som podobne ako bell v Martine a rovnako by som zhodnotila aj školu, aj prístup, aj mesto. Idem do štvrtáku a čo mi trošku vadí je, že sme prvý ročník, ktorým prehadzovali predmety inak, ako to bolo zaužívané (lebo v BA a KE to tak majú a atď) a dosť sa tým ročníky sťažili, aj tie, o ktorých sa hovorili, že sú celkom v pohode.
Čo sa týka tých príkladov, tiež som si myslela, že bez kalkulačky nič nevypočítam, keďže ja som absolútne antimatematický typ a nakoniec som ich vypočítala viac ako v BA. Oveľa normálnejšie výsledky tam vychádzali, pekné celé čísla, v BA samé desatinné dávali. Toho sa fakt neboj. Zase ja som chodila aj na doučko, lebo som dlhšie vedela, že kam chcem ísť na školu a to mi dosť pomohlo. minimálne v tom, že ma donútili pravidelne sa učiť a pripravovať sa.
bell
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa bell »

ahoj,

tak tie prijimacky, no biola je v pohode, ale ide aj o to, ze mozu dat ine otazky ako su v BA a je todo dost co sa mozu spytat.
A priklady no, tie nie su az take tazke, len treba to pochopit logicky ako sa pocitaju chemicke priklady a to chvilu trva, ked na to clovek pride.
Uf, vela zdaru s organikou.
No je to pravda, ze ked chodis na doucko, tak ta to viac motivuje k tomu aby si sa pravidelne pripravoval a bol s ludimi, ktori maju taki isti ciel ako ty.
Prave sa chystam do siestaku. Ako aj na inych univerzitach je tu moznost ist studovat na semester alebo na dva do zahranicia. A pridelia stipendium a zvycajne je to na 5 mesiacov, ale da sa aj na 3.
A prave ked je clovek na mensej fakulte je moznost, ze sa dostane tam , kde chce. A viac tu vychadzaju v ustrety studentom, ked idu prec, museli sme si urobit skusky dopredu aj nejake cvika, dost som mala co robit, aby som to postihala, ale vazne to stalo za to :)
Bola som na velmi dobrej univerzite v Madride , viem jazyk, tak nebol problem a velmi sa mi pacilo :)
Samozrejme chodila som na cvika do nemocnice a spravila skusky.
Myslim, ze aj moji spoluziaci si to uzili v inych krajinach.
pankreas
Amateur
Amateur

To otázky na prijímačkách sú rovnaké alebo aspoň podobné ako v BA v podkladoch?
A počul som že v MT je nejaká sadistická chémia...je to pravda?
No ja som si povedal že na žiadne doučko chodiť nebudem...ak mám zvládnuť medicínu tak potom by pre mňa nemal byť problém ani naučiť sa zopár kníh z bioly a chémie...niečo ako skúška...aj keď viem že blbosť :oops:
Motiváciu mi dáva moja terajšia škola...vždy keď prídem domov s nervami z účtovníctva tak sadám za chémiu aby som nikdy v živote nemusel robiť v tak idiotskom obore aký teraz študujem :lol:
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Hrať hrdinstvo, čo sa týka doučovania, sa nemusí vyplatiť. Ja som si tiež vravela, že budem vyzerať ako blb, že ešte aj na doučko chodím, ale nakoniec som neľutovala strávený čas, ktorý som tomu obetovala. V každom prípade motivácia- nechcem pracovať v odbore tom a tom a radšej makať je výborná. Budem držať palce.
pankreas
Amateur
Amateur

Nejde o hrdinstvo...ide o to že sú chvíle kedy fakt pochybujem o tom, že mám na to čo by len pomyslieť na medicínu. Viem že aj keď by ma vzali bez doučka tak aj tak ma kľudne môžu vyhodiť ako prvého ale...je to ako balzam na moju neurotickú dušu :lol:
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Chvíle pochybností má každý. To ja mám tiež pravidelne a vôbec nezmizli ani po roku, ani po dvoch. Asi nezmiznú nikdy. Niekto si verí viac, niekto menej a asi to súvisí aj s tým. Len sa netreba podceňovať moc, lebo psychika zohrá veľkú rolu a nakoniec sa na tých prijímačkách zostresuješ kvôli pár gymnazistom. :wink:
bell
Light Star
Light Star

otazka na biolu su podobne ako v BA, len vies, tam je toho skutocne vela co vyberat z uciva.
Ked si spomeniem na nas Ustav chemie, tak sa necudujem, ze mozu tam byt tazsie otazky,
ale treba vediet chemiu a da sa to .
Ale co by ta vyhadzovali ako prveho, ked sa budes ucit a potom si aj pamatat, tak ta nevyhodia.
A ako pisala bolek, kazdy ma pochybnosti, ci sa to da a da sa to :) len treba chciet a mat usilie a nieco v hlave.
Prioritas
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Prioritas »

slecny otazocka na vas
po skonceni studia ostavate v SR ?
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Ja asi aj áno, prípadne ČR. Prečo sa pýtaš? Ale u mňa je to ešte vcelku ďaleko a bude závisieť aj od iných okolností.
Prioritas
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Prioritas »

bolek napísal:Ja asi aj áno, prípadne ČR. Prečo sa pýtaš? Ale u mňa je to ešte vcelku ďaleko a bude závisieť aj od iných okolností.
podla mojho nazoru to nie je až tak daleko, tri roky ubehnu ako voda
pýtal som sa čisto zo zvedavosti ci je este taky odlev študentov tejto fakulty za hranice bo pracovať tu v SR za minimum je smiešne(smutne)...
bell
Light Star
Light Star

Prioritas napísal: podla mojho nazoru to nie je až tak daleko, tri roky ubehnu ako voda
pýtal som sa čisto zo zvedavosti ci je este taky odlev študentov tejto fakulty za hranice bo pracovať tu v SR za minimum je smiešne(smutne)...
hm, tri roky neubehnu ako voda, este sa moze vela veci stat a hlavne, ked si na medicine, tak clovek je rad, ked ma po kazdom skuskovom.
hlavne zalezi aky ma clovek vtzah k tomu, co ma doma. Ak ma rad velmi rodinu a blizkych ludi a krajinu, tak sa mu tazsie odchadza.
A zalezi kde clovek pracuje, zo zaciatku to nie je take ruzove, to je jasne, ale moze sa dostat neskor k primeranemu zarobku. Niektori odlisli, ale vraveli, ze sa vratia.
Poznam ludi, ktori mali partnera tu na SVK a preto tu ostali.
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Presne tak. Viem, že to ubehne, ale každý rok a semester je boj a nie si si istý, ako dopadne. Ja mám k SKK pozitívny vzťah, preto si to tu viem predstaviť. Nečakám horibilný zárobok, ale ten je na začiatku málokedy priaznivý.
elodie
Novice
Novice

Príspevok od používateľa elodie »

ja som bola uspesne prijata a tento rok zacinam na vytuzenej medicine..co sa tyka doucovania urcite ho odporucam pretoze ak sa zacnes pripravovat v predstihu a riesit testove otazky niesi potom v zbytocnom casovom tlaku resp nie az takom..mala som zaplatene kurzy na fakulte, ale to nestoji podla mna za nic, aspon teda mne to nic nedalo..pol roka som chodila intenzivne na sukromne doucovanie 2-3x do tyzdna...a musim povedat, ze mi to velmi pomohlo..na doucovani do vas sice nenaleju vedomosti/ tie sa musite naucit samostudiom/ ale nutia vas sa pravidelne ucit, dalej velkym pozitivom su cvicne testy, ktore si na doucovani precvicis a doma to nemas...ja som napisala zhruba 60 cvicnych testov a tie posledne velke boli ako simulovane prijimacky a mohla som si precvicit ako je to s casom a skrtanim do mriesky, pretoze prijimackovy test je nemilosrdny/raz skrtnes chybne/ a oprava neexistuje...na doucku vas taktiez upozornia na veci, na ktore sa mate zamerat, upozornia na rozne chytaky a "slovicka". Boli by ste prekvapeny ako taka jednoducha otazka je niekedy myslena a ako tam nejake to slovko zavazi. Odpovedat na urcite typy otazok sa treba aj naucit, mam na mysli ci sa beru do uvahy ciastkove odpovede alebo nie! POZOR na to..na gymku sme sa ucili zbytocnosti, ktore na medicinu skoro enpotrebujes...typu system rastlin a zivocivhov a podobne bludy..Biologia na prijimacky sa toci okolo cloveka treba to poriadne nastudovat-gymko si myslim nestaci, treba samostudium, dalej genetika a bunka. Biologia nieje tazka, ale treba ju ovladat, je zalozena na faktoch, ktore treba vediet a nestaci dedukovat. Co sa tyka chemie, tu treba riadne cvicit...hlavne priklady bez kalkulacky...na teste je ich okolo 10, anorganika- ta bola rpe mna najtazsia...nemyslim teraz vzorce a nazvoslovie, ale biflovacka prvky periodickej tabulky/ hrozne bludy/ organika tu mam velmi rada, pride mi to velmi jednoduche a logicke a biochemia to je len znovu o uceni..

Myslim si, ze kazdy kto ma odhodlanie a zodpovedne pristupuje k rpiprave mal by to zvladnut na tych 90% z bodov, spodna hranica, ktoru vyzaduju povacsine na prijatie.../inak zavisi jasne vzdy od toho ako napisu ostatni/ tak drzim palce vsetkym buducim medikom, nech sa nevzdavaju...zaciatky su sice tazke, ale myslim si, ze ak to chcete robit z presvedcenia budete za par rokov citit pocit naplnenia :)
pankreas
Amateur
Amateur

Ahojte, neviete mi poradiť kde by som zohnal sylaby do MT? Viem že nejaké posielajú v marci po podaní prihlášky alebo tak nejak ale ja by som sa do nich chcel pozrieť už teraz :D . Neviete kde by mohli byť na nete, poprípade ich nemáte niekto v PC?
Lenka Radivojevičová
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Lenka Radivojevičová »

Nesúhlasím s tým ako ste sa vyjadrili. Že Právnik je nikto. Ja chodím na vysokú na Právo do Ameriky a porovnávam svoje štúdium so štúdiom mojej sesternice. Ona na medine nejak extra nevysedáva pri knižkách. ale poviem vam, ja už študujem právo štvrtý rok, a viem aká to je drina, a na takú školu sa len hocijako nedostanete, treba vám výborný prospech zo strednej školy, spraviť skúšky z: Dejepis, Filozofia, Geografia, Matematika, Slovenský Jazyk a i. A musíte spraviť test ako dobre viete logicky myslieť. Takže právnik neni nikto. Na medine sa vám stači nabifliť, ale na Práve sa musíte vedieť bifliť, vedieť Logicky myslieť, a ako advokát veľa sa pripravovať na súdny Spor, to je niekto, ja som si vyskúšala ako advokátka, a pripravovala som spisi, čítala ich, rozmýšľala, pátrala, a všetkými možnámi spôsobmi som sa pripravovala. Aj Právo je poslanie, lebo chcete pomáhať ľudom, aby boli šťastný. Právo je v zahraničí také ťažké ako Medicína a Veterina a Farmácia dokopy. Ja chcem byť dobrá právnička, a to ako mi pracujeme, rozmýšlame a máme takú pracovnú dobu že až až, pracujeme celý deň, ak chceme po niečom pátrať. A nie ako lekár oblečie ide do práce ktorá sa mu začína o ôsmej ráno a končí o jednej. Toto nazívate práca? Potom ste nevideli čo a ako pracuje právnik, ved zato chce peniaze, aj on má svoje srdce aj rodinu, zato že lekár nie, aj za to nemôžem, ved aj preto majú taký nízky plat, lebo nič nerobia, sama som bola niekoľlkokrát v nemocnici, a viem ako tam so mnou zaobchádzali, lekárki okolo mňachodili zduté a vaklaté, no proste humus.

//autoeditácia príspevku (22 Máj 2013, 19:26)
To právnici sú niekto, lebo celý život bojujú za spravodlivosť.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Nebyť lekárov, nemali by právnici za čo bojovať :D
Napísať odpoveď