Microsoft dostal pokutu 497 000 000 eur
-
DanielDevil
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Microsoft dostal pokutu 497 000 000 eur
zevraj za zneuzivanie dominantneho postavenia na trhu, zevraj 95 % osobnych pc ma windows a on si tam pcha vlastne programy ako windows media player a tym poskodzuje konkurenciu, cize asi zvysi ceny OS, no mne je to jedno
trochu stara tema, nie?
dsl.skV marci 2004 EÚ udelila Microsoftu pokutu vo výške 497 miliónov euro za porušovanie protimonopolných zákonov platných v EÚ. Okrem toho bol Microsoft povinný vydať verziu Windows XP bez Windows Media Playera a sprístupniť konkurencii v oblasti najmä serverového softvéru dokumentáciu a API.
No podla mna to je blbost. Ved buduju operacny system, zakaznik si ho kupi a chce mat uz plne funkcny pocitac a nie este zhanat elementarne programy. Mne vadi, ze win neobsahuje dostatocne mnozstvo kodekov na video, nie to aby bol bez media playera.(ten aj tak nepouzivam, ale pri cerstvej instalacii sa moze hodit). Ved to je ako keby nejaka automobilka predavala auto bez sedadiel, pretoze zakaznik si moze kupit sedadla u inej firmy... toto fakt prehnali.
Pokial ide o zdrojaky, tak to beriem, ale odovodnenie pokuty tym, ze tam MS dava vlastne programy je podla mna neprijatelne.
Pokial ide o zdrojaky, tak to beriem, ale odovodnenie pokuty tym, ze tam MS dava vlastne programy je podla mna neprijatelne.
Skôr je to ako keby si si s autom musel kúpiť aj garáž, príves... (teda akože by si to dostal zadarmo, ale samozrejme by bol zahrnutý v cene).GothaR napísal:... Ved to je ako keby nejaka automobilka predavala auto bez sedadiel, pretoze zakaznik si moze kupit sedadla u inej firmy... toto fakt prehnali...
To si nemyslim, garaz aj prives by to boli vtedy, keby sa Windows predaval s celym pocitacom. WMP je funkcna sucast systemu, garaz ani prives vsak nie su sucastou auta.chrono napísal:Skôr je to ako keby si si s autom musel kúpiť aj garáž, príves... (teda akože by si to dostal zadarmo, ale samozrejme by bol zahrnutý v cene).
WMP tam byť môže, ale nemôže byť "zadarmo". Keby ten prehrávač predávali a jeho vývoj financovali z toho predaja, nikto by nič nemohol povedať. Oni však vývoj jedného produktu financujú predajom iného produktu. Zákony vo väčšine vyspelých krajín niečo také ale zakazujú (hlavne ak ide o monopol).
Tá organizácioa postupuje podľa európskych zákonov. Už ťa vidím, ako by si kupoval nejaký program, keby si taký istý dostal "zadarmo" k OS.Gangy napísal:Gothar: Presne tak, uzivatel ma predsa (okrem spominaneho pripadu Visty) moznost si tam kedykolvek dat alternaticny software, nikdo ich ten nativny pouzivat nenuti. Mi to pripada ako keby si ta organizacia ktora pokutu udelovala len chcela namastit vrecka.
Nechcel si napisat "moze ale nemusi"?chrono napísal:WMP tam byť môže, ale nemôže byť "zadarmo". Keby ten prehrávač predávali a jeho vývoj financovali z toho predaja, nikto by nič nemohol povedať. Oni však vývoj jedného produktu financujú predajom iného produktu. Zákony vo väčšine vyspelých krajín niečo také ale zakazujú (hlavne ak ide o monopol).
Tá organizácioa postupuje podľa európskych zákonov. Už ťa vidím, ako by si kupoval nejaký program, keby si taký istý dostal "zadarmo" k OS.
Ale podla coho sa rozhodne ci tam napr. wmp nieje zadarmo ako "bonus" a teda cenu neovplyvnuje, alebo naopak? Mne to fakt nejde do hlavy. A dost nelogicke mi pripada aj tvrdenie ze vyvoj nejakeho produktu nemoze byt financovany predajom ineho, popravde mi to pride ako dost tazka p*covina.
To je zaujimavy pohlad, ale neviem...stale to beriem ako prirodzenu sucast systemu. Ved si predstav, ze by sa win dodaval len ako "cisty" OS. Bez ovladacov, kodekov, prehladavaca obrazkov, e-mailoveho klienta, internetoveho prehladavaca a vsetkych inych sucasti? Ved pouzivatel si to moze vsetko nainstalovat. To by zas boli reci, ze MS je neschopny.chrono napísal:WMP tam byť môže, ale nemôže byť "zadarmo". Keby ten prehrávač predávali a jeho vývoj financovali z toho predaja, nikto by nič nemohol povedať. Oni však vývoj jedného produktu financujú predajom iného produktu. Zákony vo väčšine vyspelých krajín niečo také ale zakazujú (hlavne ak ide o monopol).
Tá organizácioa postupuje podľa európskych zákonov. Už ťa vidím, ako by si kupoval nejaký program, keby si taký istý dostal "zadarmo" k OS.
A to financovanie jedneho produktu inym by som bral, keby tak rozdavali napriklad Office, pripadne nejake hry, pretoze tie by uz k beznej vybave systemu nemali patrit.
chrono: prehravace, browser a emailoveho klienta mam od tretich stran, pretoze mi MS produkty nevyhovuju, ale to je len preto, ze konkurencia je v tomto smere lepsia. Oni by zas chceli vsetko zadarmo. Lenze ked spravia dobry program, tak preco by som si ho nemal nainstalovat, ked je lepsi ako povodny od MS? MS mi dava moznost a tie integrovane programy robia OS lepsim.
No v tom pripade by asi stacil IE. Ale ja zasadne hladam soft, ktory je free. Aj sharewareu sa vyhybam. Preto, ze mi staci OpenOffice, ktory je zadarmo, si nekupim MS Office. Nejak mi v tomto unika nit...WMP je sucast OS, ktora ho robi pouzitelnym v beznej prevadzke, nie je to nic nadstandardne. Skus si predstavit tu vlnu kritiky, keby bol windows predavany tak, ako som spomenul uz vyssie, teda bez vsetkych doplnkovych sucasti...chrono napísal:Chceš mi opvedať, že keby si napr Firefox musel kúpiť používal by si ho aj tak (alebo by ti stačil IE, ktorý je "zadarmo")?
tak to je hruza a opat budeme pozadu oproti USA...akoze je ozaj kravina ochudobnovat operacny system...ja sice WMP a ani IE moc nepuzivam ale predstavte si to? by bol win bez vsetkeho? a teraz idete si preinstalovat system...a hned po spusteni kompu idete na internet a stahujete ovladace a dalsie programy, nechapem ako by som si stiahol do kompu firefox ak by vo wine nebol predtym IE - jedine s externeho media, co je dost kravina - mi to vracia spomienky na win 95
skratka vymyslaju ptakoviny...
je to nieco jako keby ste si kupili pocitac ale nedostali k nemu kable
inak ja si myslim ze aj ked su predinstalovane programy od MS plnohodne podla mna niesu vo wine preto aby odburali konkurenciu, prave podla mna microsoft s tym rata ze si tie programy nahradite viac specializovanimi...
este by mohla byt taka varianta zeby napr. vo wine bol predinstalovany player ale ten by vsak nevyvinul MS...nevim ako by toto brali...
skratka vymyslaju ptakoviny...
je to nieco jako keby ste si kupili pocitac ale nedostali k nemu kable
inak ja si myslim ze aj ked su predinstalovane programy od MS plnohodne podla mna niesu vo wine preto aby odburali konkurenciu, prave podla mna microsoft s tym rata ze si tie programy nahradite viac specializovanimi...
este by mohla byt taka varianta zeby napr. vo wine bol predinstalovany player ale ten by vsak nevyvinul MS...nevim ako by toto brali...
No sak to uz tak dlhsie funguje ako som si vsimol.
Prave to "N" znaci ze tam nieje wmp.
Kód: Vybrať všetko
Microsoft.Windows.XP.Professional.N.Corporate.SP2.Integrated.July.2007-ETH0Nič ti nebráni si ten WMP nainštalovať.Sheep napísal:...
Čiže Microsoft môže "zadarmo" rozdávať programy, ktorých vývoj zaplatí z predaja iného softvéru a ostatný nech svoje programy rozdávajú zadarmo (lebo inak ich nikto nebude chcieť)?GothaR napísal:No v tom pripade by asi stacil IE. Ale ja zasadne hladam soft, ktory je free. Aj sharewareu sa vyhybam. Preto, ze mi staci OpenOffice, ktory je zadarmo, si nekupim MS Office. Nejak mi v tomto unika nit...WMP je sucast OS, ktora ho robi pouzitelnym v beznej prevadzke, nie je to nic nadstandardne. Skus si predstavit tu vlnu kritiky, keby bol windows predavany tak, ako som spomenul uz vyssie, teda bez vsetkych doplnkovych sucasti...
Microsoft tú pokutu dostal podľa platných zákonov. Dnes má byť súčasťou Windows WMP. Zajtra budete písať, že WMP je bez filmov zbytočné, tak je predsa normálne, že dostanete pár filmov "zadarmo"...
Inac microsoft musi este uvolnit ydrojove kodz abz mohli ini vzrobci progrmovat rovnako vykonne programy pre win ako MS.
Bla bla bla ... a v cine sa predava Vista o 2/3 lacnejsie ako u nas v EU tak a teraz co? POdla mna sa MS snazi udrzat monopol ako to ide ... a ataka malicka pokuta ju neodrati predavat windowsy.
Linux je aj tak najlepsi ... a vdaka MS vista sa mu vynimocne dari
Bla bla bla ... a v cine sa predava Vista o 2/3 lacnejsie ako u nas v EU tak a teraz co? POdla mna sa MS snazi udrzat monopol ako to ide ... a ataka malicka pokuta ju neodrati predavat windowsy.
Linux je aj tak najlepsi ... a vdaka MS vista sa mu vynimocne dari
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
na to aby si stiahol nejaky subor, alebo browsoval po nete nepotrebujes MSiE staci Ti obycajny explorer.Sheep napísal:by bol win bez vsetkeho? a teraz idete si preinstalovat system...a hned po spusteni kompu idete na internet a stahujete ovladace a dalsie programy, nechapem ako by som si stiahol do kompu firefox...