Motor nejde do otacok a klepotanie LPG

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
MFa
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Motor nejde do otacok a klepotanie LPG

Príspevok od používateľa MFa »

Zdravim,

prosim o radu. Dnes rano som siel do mesta cca 20km, odparkoval som a nechal auto na slnku (parkovisku). Vratil som sa po cca 2-3 hodinach, auto samozrejme zohriate od slnka, trosku som vyvetral, nastartoval, zapol klimu, vycuval som z parkovacieho boxu, dal jednotku ze idem prec. Auto zdochlo, no ok, dajme tomu, ze bol nezohriaty motor aj s klimou a nedal som dost plynu, vypol som ju, nastartoval a isiel som sa rozbehnut, dal som si pozor na pridanie plynu (nech to opat nezdochne) a vsimol som si, ze auto absolutne neslo do otacok, len sa dusilo pri stlaceni plynu. Viac ako 1200-1500 cca sa nedalo vytocit. Skusil som "restart" motora, ale bez vysledku (holt, nie je to windows :D ). Stale dusilo, postupnym pridavanim plynu (tuk-tuk-tuk) som sa vedel dostat aj k cca 3000 otackam, ale aj tak ten plyn reagoval nesmierne oneskorene a neochotne (otacky sa zacali dvihat az cca 1-3 sekund po pridani plynu), aspon som uhol na kraj nech nezavadziam, ale problem pretrvaval. Pri pridani plynu sa dusil. Toto vsetko sa dialo pri "jazde" na benzin, kedze mam v aute splynovac, skusil som prepnut na plyn (za ten cas sa motor zohrial), preplo ho, ale motor mal zvlastny klepotavy zvuk, presne ako nejaky stary diesel (kroch kroch), avsak znacne tichsie. Prepol som spat na benzin a ten zvuk prestal, zapol som LPG a opat zacal klepat. Cize to bolo zrejme sposobene niecim z LPG. Skusil som trosku cuvat a ist dopredu (na benzine), nakoniec sa to nejako same "opravilo" a otacky uz isli v poriadku, motor siel normalne vytacat a cely cas siel normalne potichu, akurat na LPG klepotal. Avsak aj ked sa uz tie otacky "opravili" na LPG to stale klepotalo. Co to moze byt? Na nete som sa docital, ze by to mohli byt LPG vstreky, aj ked neviem ako by dokazali vyrobit taky zvuk. Este dodam, ze pomaly by som mal menit olej aj rozvody. Mrzi ma len, ze som neskusil, ci by na LPG tie otacky nesli normalne, tym padom by sa to dalo pripisat mozno palivovemu filtru/cerpadlu alebo benzinovym vstrekom, ktore mozu byt "upchate", kedze sa vacsinou jazdi na plyn.

Co myslite, co to moze byt? Mam v plane precistit skrtiacu klapku, je tam vraj nejaky krokovy motorcek, ktory sa rad cely zaserie a taktiez EGR ventil a urcite vymenim aj ten olej a rozvody. Len ma trapi to klepotanie, ci to nie je nieco vazne, co mi este viac nici motor. Auto potrebujem a nemam momentalne cas ho davat do servisu alebo sa s nim nejako velmi hrat.

Este dodam, ze cely cas nesvietila ziadna kontrolka typu check engine a ze ide o motor 1.6 16V 74kW v Opli Vectra C. Dakujem za kazdy postreh.
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Motor nejde do otacok a klepotanie LPG

Príspevok od používateľa Arkaz »

Klepotanie je zapricinene lpg mam ho v 2 autach a obe mi klepocu resp je to len take tukanie cvak.cvak.cvak.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Tak toto znie presne ako stary diesel, ale je to tichsie. Ked sa LPG vypne, tak motor takmer nepocut. A bojim sa, ci to nie je nieco negativne. Mam dojem, ze doteraz to neklepalo. Resp. som si to nijak neuvedomil alebo to klepotanie, ak aj bolo, tak bolo znacne tichsie. Nemozes nahodou natocit video alebo zvuk, v ktorom je rozdiel medzi benzinom a LPG? Podla moznosti sem tiez pridam, bude to asi smerodajnejsie ako slovny popis.

Este som sa docital, ze to moze byt uvolnenou svieckou, ktoru "podfukuje" resp. ventil. Ale to by robilo aj na benzine, nie? Mne to klepoce len na LPG.

Dakujem za reakciu.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Mne to klepoce na plyne aj benzine rovnako. :-D No nízke otáčky som zažil aj ja. Mal som upchate benzínové vstreky. Po vycisteni a výmene všetkých plynových filtrov to už ide zase dobre.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Aj nad tymi benzinovymi vstrekmi som rozmyslal. Predsalen sa pouzivaju podstatne menej lebo vacsinou sa ide na LPG. Docital som sa o nejakom cistiacom aditive do benzinu, ktory ich precisti, nemate s tym niekto skusenosti?
lukas9206
Addict
Addict

Od čistenia vstrekov (asi 2 mesiace do zadu) to používam. Mechanik povedal že by to teoreticky mohlo pomôcť. Mam zrobit na jednu nádrž plynu aspoň 30 km na benzine. No zatiaľ neviem povedať či to plní svoju úlohu.
Matej18
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Matej18 »

ehm nenapísal si kolko máš na tom plyne urobene KM. Ja mam tiež LPG auto no a mám síce aj mazanie ventilov ale motor ide tichúčko ani nepočuť. Ked som mal namontovany plyn tak mne to zasa šklbalo po prepnuti ale ako nahle zmäkli membrány tak ide to ok. Čo by teda mohlo byť na tvojom aute je nastavenie LPG vstrekov. To sám doma neurobíš a tiež by som skontroloval či nemáš nejaký code v mem pamäti auta. Ja som mal uloženy a tak tom premenil sučiastku čo písala že je chybna (snímač vačky- motor vynechaval). Mohla sa stať chyba v nastaveniach cpu plynu. Sú aj horšie prípady ako je toto.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Dnes sa stalo to iste, isiel som 250km, odstavil som auto na cca 2 hodiny a potom po nastartovani (motor urcite este nebol uplne vychladnuty) na benzine neslo motor vytocit do otacok. Opat sa to dalo systemom "tuk-tuk-tuk", ale plynovy pedal reagoval opat velmi spomalene. Nechal som ho zohriat, zapol som plyn, vytocil nad 3000 otacok nech sa prepne a co je najdolezitejsie - na plyne to islo uplne v poriadku. Prepol som spat na benzin a zase to iste, neslo do otacok. Preistotu som este raz prepol na plyn a opat to islo bezchybne. Cize chyba bude urcite v "benzine".

Co myslite, co to moze byt? Zaujimave je, ze sa to prejavuje spravidla pri kvazi teplom motore, ked som rano nastartoval a isiel kusok na benzine, tak nebol najmensi problem. Zeby zanesene vstreky? Palivovy filter? Cerpadlo?
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

Tak urcite to bude nieco co ma vyslovene spojitost s benzinom ja by som najprv vymenil palivivy filter. Porpipade na benzine poprehanal trochu auto dialnica aspon 140 par km.
Shrekzv
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shrekzv »

cas na vymenu/cistenie ultrzvukom benzinovych vstrekov, nejde ti to poriadne na vsetky valce, palivovy filter treba menit tiez raz za cas, moze byt upchaty, potom nemas tlak paliva
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Nestacilo by skusit to aditivum na cistenie vstrekov, ktore sa naleje do benzinu?

Resp. kolko stoji vymena vstrekov alebo ich cistenie?
lukas9206
Addict
Addict

Aditivum je skôr prevencia. Teraz už bude asi neskoro.
Mňa čistenie stalo 50€.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

To je vskutku dobra cena, dakujem za info. :)

//autoeditácia príspevku (21 Okt 2014, 1:34)
Len pre info, mozno niekomu, kto tuto temu bude citat, pomoze. Dal som to spravit a ukazalo sa, ze do otacok na benzine motor nesiel kvoli zasratej skrtiacej klapke, jedna (tusim nejaka podlakova) hadicka bola kompletne upchata atd. Vsetko sa precistilo a je to ok. A klepotanie je bezny jav LPG, tak to ma byt - nie je to ziadna zavada. :)
Matej18
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Matej18 »

neviem plyn na aute mám cca 13000KM - motor ide ticho má mazanie ventilov klepe iba pri studenom ako nahle sa zohreje je ticho čo povedať mazda. Ale zasa nábeh KM je ešte maly časom to možno príde.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Nebudem zakladat novu temu, napisem sem. Comu by ste pripisali zle startovanie a nasladne dusenie az "udusenie" motora? Za studena. Palivovy filter alebo lambda sonda? Alebo nieco ine?

Pred casom na parkovisku autu dosiel benzin (aj ked podla pristrojovky ukazovalo este aspon 1/4 nadrze) a susalo sa s nim startovat xy krat. Stale na sekundu-dve nabehlo a hned skapalo. Vtedy to vyriesilo dolatie benzinu. No ale odvtedy je problem so startovanim. Za tepla relativne ok, za studena nabehne, klepoce na cca 250-500 otackach (asi vrazda na studeny motor co?) a potom skape. Niekedy ale chyti na prvy sup a aj drzi. Avsak akekolvek pridanie plynu motor strasne dusi. Treba s nim zachadzat mimoriadne jemne, iba tak sa daju dvihnut otacky. Ale to len ked uz je motor zohriaty, za studena akekolvek pridanie plynu auto zadusi.

Podotykam, ze skrtiaca klapka bola cistena pred 3 tyzdnami. Co si myslite? Dakujem.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...ja to tipujem na zasraný palivový filter...
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Kiez by. Lebo prave dnes som pocul nazor, ze keby bola zla lambda, tak by to blbo aj na plyne. Ale na LPG je to auto ako vymenene, bez chyby. Iba benzin je nejaky nijaky.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...keď je zlá lambda, tak stúpa spotreba...ak spotreba nestúpla, lambda to nebude...(opravte ma, ak trepem)
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Tu spotrebu nemam velmi ako zistit, kedze nemam palubak. Jedine dojazdom.

A predstav si to tak, startujes studeny motor, nabehne na xy pretocenie, trosku chyti a hned skape. Startujes druhy krat, motor nabehne, par sekund sa podusi na 200-500 otackach a skape. A takto dookola, cim dalej, tym motor "ide" dlhsie, az sa zohreje. Cely cas autom trasie, este ja vnutorne osvetlenie sa stmavuje s tym, ako sa motor trapi. Zrazu, ked je uz motor zohriaty sa prepne na LPG, otacky stabilne, krasny pravidelny chod, otacky po priadni plynu pekne vystrelia hore. Proste uplne ine auto. Moze byt toto lambdou? Na LPG by sa to neprejavovalo inak nez spotrebou?

Dufam, ze to bude len ten filter.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

to bude problem s benzinom, najskor dodavka alebo necistoty. Tomu ze sa neda pridat skor nasvedcuje dodavka. Takze skontrolovat filter, pripadne ci niekde neuteka benzin a neprisava vzduch po ceste..
Napísať odpoveď