Zdravim,
prosim o radu. Dnes rano som siel do mesta cca 20km, odparkoval som a nechal auto na slnku (parkovisku). Vratil som sa po cca 2-3 hodinach, auto samozrejme zohriate od slnka, trosku som vyvetral, nastartoval, zapol klimu, vycuval som z parkovacieho boxu, dal jednotku ze idem prec. Auto zdochlo, no ok, dajme tomu, ze bol nezohriaty motor aj s klimou a nedal som dost plynu, vypol som ju, nastartoval a isiel som sa rozbehnut, dal som si pozor na pridanie plynu (nech to opat nezdochne) a vsimol som si, ze auto absolutne neslo do otacok, len sa dusilo pri stlaceni plynu. Viac ako 1200-1500 cca sa nedalo vytocit. Skusil som "restart" motora, ale bez vysledku (holt, nie je to windows

). Stale dusilo, postupnym pridavanim plynu (tuk-tuk-tuk) som sa vedel dostat aj k cca 3000 otackam, ale aj tak ten plyn reagoval nesmierne oneskorene a neochotne (otacky sa zacali dvihat az cca 1-3 sekund po pridani plynu), aspon som uhol na kraj nech nezavadziam, ale problem pretrvaval. Pri pridani plynu sa dusil. Toto vsetko sa dialo pri "jazde" na benzin, kedze mam v aute splynovac, skusil som prepnut na plyn (za ten cas sa motor zohrial), preplo ho, ale motor mal zvlastny klepotavy zvuk, presne ako nejaky stary diesel (kroch kroch), avsak znacne tichsie. Prepol som spat na benzin a ten zvuk prestal, zapol som LPG a opat zacal klepat. Cize to bolo zrejme sposobene niecim z LPG. Skusil som trosku cuvat a ist dopredu (na benzine), nakoniec sa to nejako same "opravilo" a otacky uz isli v poriadku, motor siel normalne vytacat a cely cas siel normalne potichu, akurat na LPG klepotal. Avsak aj ked sa uz tie otacky "opravili" na LPG to stale klepotalo. Co to moze byt? Na nete som sa docital, ze by to mohli byt LPG vstreky, aj ked neviem ako by dokazali vyrobit taky zvuk. Este dodam, ze pomaly by som mal menit olej aj rozvody. Mrzi ma len, ze som neskusil, ci by na LPG tie otacky nesli normalne, tym padom by sa to dalo pripisat mozno palivovemu filtru/cerpadlu alebo benzinovym vstrekom, ktore mozu byt "upchate", kedze sa vacsinou jazdi na plyn.
Co myslite, co to moze byt? Mam v plane precistit skrtiacu klapku, je tam vraj nejaky krokovy motorcek, ktory sa rad cely zaserie a taktiez EGR ventil a urcite vymenim aj ten olej a rozvody. Len ma trapi to klepotanie, ci to nie je nieco vazne, co mi este viac nici motor. Auto potrebujem a nemam momentalne cas ho davat do servisu alebo sa s nim nejako velmi hrat.
Este dodam, ze cely cas nesvietila ziadna kontrolka typu check engine a ze ide o motor 1.6 16V 74kW v Opli Vectra C. Dakujem za kazdy postreh.