Tak, v prvom rade tam musíš dôjsť. Ak pôjdeš autobusom, povedzme do Norinbergu, zaplatíš zhruba 70-100 eur, podľa toho odkiaľ si. Ja som z Košíc, a cesta do Norinbergu stála 94 eur.Scorpion90 napísal:Pani, snad to patri do spravnej temy (trochu sa cudujem ze to tu neni), ale potreboval by som vediet, kolko penazi je potrebne si pripravit na formality okolo presunu auta z Nemecka na Slovensko (samozrejme okrem samotnej ceny auta)
Trochu som googlil, ale nebolo by zle, keby poradil niekto kto uz auta z Nemecka doviezol.
Ide mi o vsetky ocakavane poplatky od kupy auta v Nemecku az po kym nie je vsetko administrativne vyriesene tu na Slovensku.
A este toto: http://www.autonazelanie.sk/ ( je na nich spolah, alebo si mam riesit radsej vsetko sam - ak by bol spolah a preplatil by som len malu sumu, tak nie je problem)
Diky
Pripočítaj si hotel, dá sa zohnať ultra lacné, ale ultra sociálne ubytovanie za 10 eur/osobu. Alebo choď do Hotela Metropol Garni, je to tam slušné, máš aj raňajky vo forme švédskych stolov, a stojí to 30eur/noc/osoba. http://www.hotel-metropol-nbg.de/?gclid ... zAodxyZMZw
Kúpiš auto, musíš zaplatiť prevozné špz, týždenné stoja 70 eur. Neboj sa zjednávať cenu, ja som vždy zjednal aspoň o 5 eur. Najlepšie je ale urobiť toto.
Auto stojí 10 000 eur. Zjednávam na najnižšiu možnú cenu a keď vidím, že už za menej nedá,tak na cenu prikívnem, ale poviem mu, že okej, zoberem auto povedzme za 9300, ale musí mi k tomu dať prevozné špz. Väčšinou šomrú, ale iba raz sa mi stalo, že som nepochodil. Jo, a pri zjednávaní sa neboj otočiť a s úsmevom odísť. Raz sa mi stalo, že za mnou majiteľ bazáru poslal syna, aby ma našiel a aby ma doviedol späť. A nakoniec prikývol na moju cenu.
A nezabudni !!! Po prevozné špz NIKDY NECHOĎ S NOVO KÚPENÝM AUTOM ! Choď tam pešo, sú na každom kroku. Ak by ťa zastavili policajti, a tých tam je dosť, máš prúser. S autom sa môžeš pohnúť až keď na ňom budeš mať osadené špz.
Ok, auto máme, špz máme, vypiješ kafe, natankuješ plnú, počítaj ale že benzín je v tretej ríši drahý ako sviňa, nafta zasa lacná. Diaľničná známka pre osobné autá v ríši neexistuje, diaľnice sú zadara.
Prídeš do Rakúska, tam stojí najlacnejšia známka 7 eur, slovenská stojí 5 eur.
No a potom si auto prihlásiš.
Takže ide zhruba v tomto poradí.
1. Kontorla originality 80-100 eur.
2. Úradný preklad kúpnej zmluvy a technického preukazu 20 eur.
3. STK a EK - spolu okolo 50-55 eur.
4. Pôjdeš si pre tlačivo na obvodný úrad - cestná doprava, tam si opýtaš tlačivo pre vydanie slovenského technického preukazu. S ním ti dajú aj šek na zaplatenie recyklačného fondu.
5. Zaplatíš recyklačný fond - 66 eur a nejaké centy.
6. Kolky pre obvodný úrad v hodnote 105 eur.
7. Obvodný úrad - vyplníš si žiadosť, nalepíš kolky, priložíš potvrdenie o zaplatení recyklačného fondu, priložíš kontrolu originality, stk, ek, nemecký technický preukaz, kúpnu zmluvu.
POZOR: KONTROLA ORIGINALITY PLATÍ IBA 15 DNÍ ! Takže do 15 dní musíš byť na obvodnom úrade so všetkými týmito papiermi.
8. Obvodný úrad ti vydá slovenský technický preukaz.
9. Zájdeš do poisťovne, kde si zaplatíš povinné zmluvné poistenie. Cena záleží od mnoho faktorov, ale zhruba od 130-400 eur na rok.
10. Zájdeš na dopravnú políciu, dáš im tam všetky papiere čo si dostal, a oni ti za 66 eur vydajú slovenské špz.
Martírium na úradoch sa skončilo, dáš si kávu za 1 euro na benzínke, a namiesto toho aby si sa išiel konečne voziť si pôjdeš radšej domov pospať, lebo ver mi, na toto ti treba dávku trpezlivosti.