Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je 23 Máj 2017, 18:02



Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 54 ]  1, 2, 3  Ďalšia

Choď na stránku
NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
Hľadať:
Facebook Twitter Vybrali Sme  
 
Autor Správa
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 23.3.2008
Príspevky: 823
Bydlisko: Bratislava
Karma: Level +2
Príspevok NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
ahoj, chcel by som si zriadiť domácu multimediálnu sieť - hlavne na prehrávanie filmov (aktuálne to mám riešené prepojením PC a TV cez HDMI, čo je ale obmedzujúce ak chce priatelka napr pozerať seriály a ja robiť niečo iné na pc) a vlastný cloud, čo som tak zbežne pozeral mám dve možnosti, buď si kúpiť NAS a nejaké multimedialne centrum k TV alebo poskladať k TV HTPC s dostatočným úložiskom (táto možnosť mi príde jednoduchšia vrámci prehrávania videa ale zložitejšia na nastavovanie cloudu a taktiež ovládanie bude musieť prebiehať zrejme klávesnicou + myškou)

prikláňam sa teda skôr k prvej možnosti a to NAS a multimediálne centrum, NAS som predbežne pozeral Synology DS216 - čo som čítal tak toto zariadenie už má aj zabudovaný prehrávač filmov ale nerozumiem ako to prehrám na TV - treba app v TV alebo?

netuším ale aký k tomu vybrať TV box, pôvodne som bol rozhodnutý pre apple TV kvôli AirPlay a ovládaniu, lenže AirPlay na hudbu mi zvláda aj receiver a na apple TV nedostanem Kodi (skúšal som aj Plex a Emby, ktoré bežia na iOS, ale kodi mi vyhovoval najviac, a hlavne má dobre spracovanú app na remote kde si viem pekne na tablete prechádzať filmy a v TV už len pustiť) - požiadavky na TV box sú teda hlavne podpora kodi, svižný systém, pohodlné ovládanie a podpora viackanálového zvuku (krabička bude zapojená do AVR)

mám ale menšie obavy zo zapojenia do siete, s NAS není problém, ten by som zapojil do routra v technickej miestnosti, bude ale stačiť pripojenie TV boxu cez wifi ? pre lepšiu predstavu som vytvoril aj obrázok, v technickej miestnosti mám pripojenie na magio kde mi ide z optickej prípojky kábel do ONT zariadenia (samotné zariadenie je tiež router) z ktorého mi ide kábel do magio boxu, tento som switchom rozdelil aj do ďalších zariadení pri magio boxe, bohužiaľ ani na jednom nejde internet, internet mi ide len v zariadeniach napojených na router TP-link (TV, receiver a BR prehrávač mám nakoniec napojený do siete len cez wifi) bude wifi pripojenie ale stačiť aj na streamovanie FHD filmov ? prípadne je nejaká možnosť zapojenia magia tak aby mi išiel internet z oboch zariadení ? z dôvodu že technickú miestnosť mám krížom cez celé prízemie od TV nemám možnosť natiahnuť nový kábel ( aktuálne káble sú natiahnuté pod omietkou)

sorry za chaotické opísanie, no keď som to začal písať tak som v zistil, že vlastne neviem opísať presne čo vlastne chcem dosiahnuť :)

Ďakujem za všekty rady


Prílohy:

06 Jan 2017, 23:23
Profil  
Hardcore addict
Hardcore addict
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 30.5.2006
Príspevky: 7710
Karma: Level +4
Príspevok Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
Aky signal na wifi bude mat prehravac, to ti nikto nenapise. Poloz si notebook k televizoru a uvidis signal, skus noeco preniest cez siet kolko ti to pojde. Cez wifi to zvlada uplne bez problemov FullHD, pri 4K sa teoreticky mozu objavit problemy.

DS216 je uplne zbytocny a drahy model. Tebe postaci NAS napriklad na 2 disky, ktore kupis za 100 eur. Staci ti tam Samba alebo ftp, vsetko ostatne spravi prehravac. DLNA mas uz len ako bonus, niektore maju aj spominany Plex, AirPlay a ine. Pozri si lacnejsie Synology alebo si pozri Zyxel. Za 150 eur kupis v pohode zariadenie, do toho 3TB disk WD Red za dakych 130 eur a prehravac z Ciny za 40 eur, ktory dokaze to co srandy za 150 eur, napriklad tento - post2255440.html#p2255440


06 Jan 2017, 23:51
Profil  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 26.5.2016
Príspevky: 873
Karma: Level +1
Príspevok Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
Nebude stačiť router od xiaomi aj s 1 GB diskom? 88€ aktuálne z eú skladu.
http://m.gearbest.com/networking-commun ... html?wid=3

Plus ten box čo sa spomenul v príspevku hore.


07 Jan 2017, 0:15
Profil  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 23.3.2008
Príspevky: 823
Bydlisko: Bratislava
Karma: Level +2
Príspevok Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
Signal na wifi je pri telke dobrý, minimalne na tablete a telefone, taktiez bluray prehravac nema problem s youtube videami a podobne, v bluray som skusal cez opera store spustit plex a pustit tam film z pc cez siet, no ten mal o dost horsi obraz ako ked som ho pustil cez hdmi, trhavejsi aj menej ostrý, neviem ale ci to bolo wifi pripojenim alebo slabym hw toho bluray prehravaca

Co sa tyka toho DS216, ten som pozeral hlavne kvoli jednoduchej instalacii a vstavanemu OS, aj co som pozeral recenzie tak ludia co presli napr zo Zyxelu si dost pochvalovali, ze len kvoli tomu vstavanemu systemu je so synology ovela lahsia praca
Prehravac pozriem ten co si postol, nevies ako je na tom v porovnani napr s amazon fire tv(boxom nie stickom) pripadne xiaomi tv boxom


07 Jan 2017, 13:41
Profil  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 18.2.2006
Príspevky: 943
Karma: Level +2
Príspevok Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
Ak to chapem spravne tak kabel ti ide z routra cez omietku az k tv. Tak naco wifi? Vsak zo switchu napojis ethernet na tv (ak je nejaka nivsia smart) alebo media player nejaky. Cez wifi by som nic neriesil. Wifi to niekedy aj moze utiahnut, ale ked budes prehravat film tak ostatne zariadenia si na wifi moc neskrtnu, ti ju ten tok z nas zahlti. A kedze kabel ti tam ide tak nie je problem. Napis aku mas tv, mozno ti bude stacit len nas. Nebudes tam mat kodi, ale ak to nie je nutnost tak to bude fungovat. Sam to tak mam, mam ds216j a ds216play.
Inak nerozumiem preco nemas internet aj z toho switchu pri tv.


07 Jan 2017, 15:50
Profil  
Hardcore addict
Hardcore addict
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 30.5.2006
Príspevky: 7710
Karma: Level +4
Príspevok Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
Ak ma ten FullHD film napriklad 8 giga, a cas 2 hodiny, tak to je v prepocte 7200 sekund. Cize datovy tok je 8000MB/7200s=8,89mbit a teda v prepocte asi tak 1,11 MB/s, kde je teda problem a o akom zahlcovani wifi siete tu pises? Ak by aj mal Bluray disk co ma 50GB, tak pri 2 hodinovom filme je to 55,56mbit, teda 6,94MB/s. V lepsom pripade aj toto pri dobrej a stabilnej wifi siete dosiahne a este mu ostane rezerva (ak ide o 802.11b, pripadne 802.11ac). Ja v tom teda problem vobec nevidim, ak sa bavime o FullHD ripoch co budu mat 10GB a menej.

Synology ma lepsie interface, to je pravda, je o nieco jednoduchsi na nastavenie. Ale povedze mi tak, kolkokrat to ides nastavovat a spekulovat tam nieco? Nastavis to mozno raz ci dvakrat na zaciatku, vytvoris ucty, nastavis adresare a hotovo. Neskor maximalne pridas uzivatela, pridas adresar, zmenis prava, nastavis automaticke zalohovanie, cize veci co mas vyklikane za minutu. Ak ti za to stoji NAS za 300 eur, ktore splni rovnaku ulohu ako zariadenie za 100 eur, tak preco nie, ved su to tvoje peniaze. Ja by som tie peniaze za to nedal, lebo to neprinasa nic navyse a tych 5 minut casu, ktore na zaciatku stravis naviac tym, aby si pochopil nastaveniam, ja v tom ziadny problem nevidim. Za usetrenych 200 eur si mozes kupit rovno napriklad prehravac za 40-50 eur z Ciny/USA a k tomu 4TB WD Red za 160 eur. Spolu teda NAS+prehravac+4TB disk a si na sume okolo 300-310 eur.


07 Jan 2017, 16:55
Profil  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 23.3.2008
Príspevky: 823
Bydlisko: Bratislava
Karma: Level +2
Príspevok Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
laforez - ten kabel ide z routru k TV, lenže ten Huawei router berú v telekome ako nejaké ONT zariadenie, síce zariadenia naň pripojené hlásia pripojenie ale internet na nich nefunguje, ten ide len na zariadeniach napojených na TP-link router, cez tento je nastavená aj wifi, skúšal som to zapojiť aj tak aby išiel do magio boxu rovno kábel z toho TP-linku ale tu už nefungovala televizia, neviem či existuje nejaká možnosť ako to prepojiť tak aby všetko fungovalo bez ďalšieho káblu, radšej by som určite bol, ak by to bolo zapojené všetko káblovo, nakoľko len keď je nejaký download cez notebook na wifine tak na mobiloch/tablete je wifi neskutočne spomalená, neviem ale či je to problém notebooku alebo siete, nakoľko sa jedná len o problém s jedným NTB...

heker - skúsim pozrieť ako sú na tom ostatné NAS čo sa týka interface a podla toho ked tak rozhodnem, inak aký je rozdiel medzi tými synology, lebo napr tých 216 je tiež viac druhov od 216SE za ccs 140e cez 216play až po 216 bez dalšieho označenia za cca 290€ (toto posledné ma navyše predné USB čo som si všimol)

inak ten spomínaný box výjde cca 50€, čo som pozeral tak parametrovo je to podobné ako napr ten Amazon fire TV (79€) je tam teda aj nejaký rozdiel vo funkčnosti alebo len v cene ?


07 Jan 2017, 20:45
Profil  
Hardcore addict
Hardcore addict
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 30.5.2006
Príspevky: 7710
Karma: Level +4
Príspevok Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
Nepoznam Amazon Fire TV, ani Apple TV, abi nechcem. Ja som sledoval len Minix, Xtreamer, Dune, Popcorn a este dake lacne, obcas na tvfreak.cz popisu k tomu. Z vlastnej skusenosti tazko neviem hodnotit a porovnavat, mozem len napisat podla toho co som cital na internete a preto sa k tomu prehravacu od Amazonu neviem vyjadrit.


07 Jan 2017, 23:21
Profil  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 23.3.2008
Príspevky: 823
Bydlisko: Bratislava
Karma: Level +2
Príspevok NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
Trochu som googlil recenzie na nejaké tie multimediálne prehrávače a na inom fóre som narazil na takúto skusenost:
Citácia:
Zdravim vsechny pritomne, dovolte abych se podelil o osobni skusenosti s s nekolika android MMC, pred cca rokem sem resil presne podobny preblem ajko zakladatel vlakne. nejschudnejsi cestou se zdal skutecne nejaky android TV box s nainstalovanym kodi a hromadou pluginu na vsechno co potrebuju. realita byla bohuzel jina:
pluginy fungovali vsechny spravne ale problem byl u toho nejdulezitejsiho - prehravani filmu zze sitových disku PC a NAS (filmy v kontajneru MKV, 1080p, 23,976 FPS, audio castokrat dts-hd MA). takze ani jeden z cca 5ti boxu neumnel korektne prepinat vystupni snimkovaci frekvenci, v realu to vedlo k mirnemu trhani obrazu coz bylo velmi rusive a vsimla si to i pritelkyne ktera to vylozene nehledala. stavalo se mi to u vsech verzi androidu 6. nevyjimaje. tento problem sem operativne vyresil nastavenim snimkovaci frekvence na tvrdo v prijmaci i recieveru. obraz byl nasledne krasne plynuly nicmene se dostavili problemny se zvukem - audio dropy cca kazdou minutu (lupnuti v repro) stavalo se to u stop DTS a kvalitnejsi, AC3 slo v pohode.
pokud de o konfiguraci a rychlost boxu: nejsilnejsi konfigurace kterou sem mnel byl:

http://www.ebay.com/itm/Sale-T96-Pro-3G ... SHKhkJbLhg

papirove fakt delo, v realu caste zaseky a opozdene reakce, naprosta nespokojenost a nervy (hlavni pri psani na virtualni klavesnici)

ja teda temer vse kupoval na eBay, ale vsiml sem si ze i nase domaci slovenska a ceska elektra zacali prodavat tyto smart boxy (samozrejme s dvojnásobnou cenou)

napríklad toto:

https://www.nay.sk/di-way-and-6-android-smart-box

sem koupil za 22 dolaru.
nakonec sem celou tuto estradu vyresil nasledovne: HTPC, windows 7, AM1+athlon 5150, 4GB ram, hdd 160gb (mnel sem doma jeden nepotrebny) + skrin ktera vypada dobre a ma dalkovy ovladac. cele mne to stalo cca 100 eur, nepopiram vsak ze procesor, desku a skrin sem kupoval bazarovou. KODI sem nstaloval 17.0 krypton s podporou DSplayeru jelikoz je tam vice nastaveni na post procesing obrazu (pouziva jako renderer MadVR)

absolutne nelitujujedineho eura, pokud by nekdo chtel resit spotrebu: zdroj tam ma 400w, ale realna namerena spotreba behem FULL HD filmu z NAS oscilovala nekde 50-70watt. v pohotovostnim rezimu sem nameril cc 20watt, v rezimu spanku, ci hibernace pod 10 watt.

navic sem trochu popatral po nasem sk bazaru:

https://pc.bazos.sk/inzerat/66454911/Pr ... e-0dBi.php

k tomu nejake dalkove ovladani za par euro a je vymalovano


V skratke sa jedna o problém pri prehrávaní filmov (trhanie obrazu/pukance zvuku) z domácich úložísk (NAS/PC) na čo hlavne chcem toto zariadenie pouzivat, viete mi prosím niekto, kto podobne zariadenie používate potvrdiť pripadne vyvrátiť tento problém?
Dakujem


08 Jan 2017, 18:15
Profil  
Hardcore addict
Hardcore addict
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 30.5.2006
Príspevky: 7710
Karma: Level +4
Príspevok Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
Najskor by bolo potrebne take video, ktore splna tie poziadavky, aby to niekto mohol skusit ako sa to bude spravat.


08 Jan 2017, 18:56
Profil  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 18.2.2006
Príspevky: 943
Karma: Level +2
Príspevok Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
Pri tychto krabickach to nie je problem prehravania z nas, ale prehravania daneho typu suborov. Veci co idu z pluginov su klasicke h264 bezne pouzivane aj na youtube so stereom zrejme v ac3. Ked uz chces bluray ripy v plnej kvalite s najlepsim zvukom, tak tam moze mat android krabicka problem. Len si musis stanovit aky si narocny pozerac filmov. To co oni tvrdia drviva vacsina ludi ani nevidi. Btw ja som si k tv tiez dal radsej intel nuc s windowsami s kodi, aby som taketo patalie nemusel riesit. Ale koniec koncov aj tak z 99% vyuzivam prehravac stanavany v tv, co je koniec koncov bez akehokolvek nastavenia, cize este horsie ako tie android krabicky a nemam ziadny problem s tym. Intel nc mam ako zalohu pre pripad, ze by to tv nezvladla - obraz alebo zvuk atd.
Heker co sa tyka zahltenia wifi. Neviem ake mas s tym skusenosti, jedna vec je vypocty a hypoteticke teoreticke rychlosti a druha je realita. Neznamena, ze ked streamujes dve hodiny vkuse film, ze ostatne zariadenia si frcia ako keby nic do vysky "zostavajuceho" pasma. Takto to proste nefunguje. Ja som to docasne riesil tak, ze mobilne zariadenia boli na 2,4ghz sieti a prehravac na 5ghz, ale nakoniec som aj tak presiel ja kabel. Kablu sa ziadna wifi nevyrovna.
Co sa tyka toho huawei podla vsetkeho modema a routra. Tak podla mna je to len o nastaveni routra, resp presmerovani portov. Ak nemas v tom routri uz nic ine pripojene (len ten kabel k tv switchu), tak si daj router ku tv, ak tam mas tak skus nastavit ten router spravne - jedine asi na forach providera.


09 Jan 2017, 10:04
Profil  
Amateur
Amateur
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 8.10.2016
Príspevky: 32
Karma: Neutrál
Príspevok Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
Osobne vlastním Qnap - 251
http://diskove-polia.heureka.sk/qnap-ts ... Av7Z8P8HAQ

Základ je ten že neodporúčam prehrávať film na tv cez wifi. Dôjde ti k preťaženiu siete. Osobne som natiahol lan do tv. Druhá vec som kúpil gigabitový switch do ktorého ide net z routra. Zariadenia ktoré môžu biť pripojené lan sú pripojené lan káblom.


09 Jan 2017, 10:49
Profil  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 23.3.2008
Príspevky: 823
Bydlisko: Bratislava
Karma: Level +2
Príspevok Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
Väčšinou budem prehrávať seriály (kvalita cca 0,7-1gb na diel) zbierku filmov sa snažím mať na originál BR diskoch, len niektoré staršie filmy sa na BR ťažko zháňajú s CZ titulkami a tak mám takéto filmy v nejakých HD ripoch (cca okolo 2-3gb na film, určite teda nie BR ripy v plnej kvalite)
Teraz som pozeral že niektoré NAS od QNAP majú aj hdmi výstup a podľa videí na YouTube sa dajú použiť aj ako multimediálne centrum k TV (majú podporu Kodi) dokonca napr QNAP TAS 268 má okrem ich OS aj android priamo pre použitie ako multimediálneho prehravaca, myslite že je takéto riešenie lepšie ako riešiť dve krabicky oddelene alebo je lepšie mat zvlášť NAS a TV box?


09 Jan 2017, 22:22
Profil  
Amateur
Amateur
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 8.10.2016
Príspevky: 32
Karma: Neutrál
Príspevok Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
Záleží na tebe ale podľa mňa je lepšie to mať v jednom hlavne pri qnap je kvalita istá.


10 Jan 2017, 14:24
Profil  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 23.3.2008
Príspevky: 823
Bydlisko: Bratislava
Karma: Level +2
Príspevok Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
spravím to teda asi tak ze zoberiem QNAP TS-251+ -2 G a skúsim to napojiť aj na TV či mi bude vyhovovať aj ako multimediálne centrum a prípadne neskôr dokúpim zvlášť nejaké multimediálne centrum, inak čo si myslíte o niečom takomto použitom ako multimediálne centrum k televízoru ? https://www.alza.sk/asus-vivopc-vm42-s249z-d4578707.htm?catid=18851862


10 Jan 2017, 23:40
Profil  
Hardcore addict
Hardcore addict
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 30.5.2006
Príspevky: 7710
Karma: Level +4
Príspevok Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
Ze je to drahe.


11 Jan 2017, 0:22
Profil  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 18.2.2006
Príspevky: 943
Karma: Level +2
Príspevok Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
Aku mas tv? To kodi je nutnost? Ides tam vyuzivat nejake konkretne pluginy, ci ho budes vyuzivat iba ako prehravac? Vsak tv ti bohate vystaci.


11 Jan 2017, 11:35
Profil  
Light Professional
Light Professional
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 23.3.2008
Príspevky: 823
Bydlisko: Bratislava
Karma: Level +2
Príspevok Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
TV mam Samsung UE55F7000, sice ma aj smart funkcie, ale pouzivam ho len ako zobrazovac zariadeni, ktore mam zapojene cez receiver, nakolko smart je pomale a nepohodlne na pouzivanie, kodi chcem hlavne kvoli pohodolnoati, csfd databaze k filmom, taktoez k databaze k seriálom, stahovaniu tituliek a dobre spracovaneho remote cez tablet vid priloha :)


Prílohy:


11 Jan 2017, 19:33
Profil  
Light Expert
Light Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 18.2.2008
Príspevky: 58
Karma: Neutrál
Príspevok Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
Kupil si to Qnap TAS-268? Ja to tiez planujem ale neviem ake disky do toho osadit... podporujeto tie Red od WD?


11 Jan 2017, 19:51
Profil  
Hardcore addict
Hardcore addict
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 30.5.2006
Príspevky: 7710
Karma: Level +4
Príspevok Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server
Neni dovod aby to nepodporovalo Red. Dnes je to ta kompatibilina takmer 100 percent, vynimkou mozu byt velke napriklad 8TB disky.


11 Jan 2017, 20:32
Profil  
Zobraziť príspevky z predchádzajúceho:  Zoradiť podľa  
Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 54 ]  1, 2, 3  Ďalšia

Choď na stránku


Kto je on-line 
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre

Hľadať:
Skočiť na:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. © Hojko 2004-2016
[ Time : 0.191s | 14 Queries | GZIP : On ]