Oprav ma, ak sa mýlim, ale nemá náhodou prednosť len na prechode pre chodcov? Mimo neho nemá predsa čo robiť, nie?.cov napísal:Ale prečo ma chodec prednosť? Lebo je slabší!
Ale, prosím ťa. Prečo by mal vlak dávať prednosť autu? Jednak by to zbytočne brzdilo premávku, by som chcel vidieť, ako napríklad taký IC by zastavoval na každom druhom priecestí kvôli nejakému autu, a jednak je tu brzdná dráha, to by vlaky museli jazdiť tak 30 km/h..cov napísal:Ale prečo ma vlak prednosť? Lebo je silnejší!
Ďalšie:
Vodič je povinný prispôsobiť jazdu vozidlom situácii a stavu vozovky..cov napísal:Proste zatiaľ je to tak, že vodič je za všetko zodpovedný. Musí predvídať, že mu niekto vbehne do cesty, že mu nedajú prednosť, že bude šmyklavá cesta, že..., že... proste musí byť jasnovidec.
Rušňovodič je povinný trúbiť pred vjazdom na priecestie, na most a pred vjazdom do tunela. Ak za volantom nesedí idiot, čo si púšťa nahlas hudbu, že by to normálnemu človeku odpálilo mozog, neexistuje, že by nepočul..cov napísal:nikde nebolo spomenuté že vlak trúbil
A prečo nemusí auto spomaliť, keď ide lesom? Veď čo keď vybehne nejaké zviera? Na priecestí sa nemá nikto čo zdržiavať, tobôž nie auto. Aj keby som nevidel dobre na trať, tak mám viacero možností ako zistím, či ide vlak:.cov napísal:Prečo vlak, ktorý ide cez nezabezpečené priecestie, nemusí znížiť rýchlosť?
1. V tomto prípade bolo na trať vidieť niekoľko kilometrov, navyše sa tiahla popri ceste. Len slepý človek by si nevšimol vlak.
2. Pre istotu otvorím okna a počúvam, či netrúbi vlak.
3. Ak už nič iné, tak vystúpim a pozriem sa. Také priecestie však buď neexistuje alebo je opatrené signalizáciou, poprípade aj závorami.
Dám ti iný príklad: Ideš autom. Vidíš pred sebou prechod pre chodcov. Nikde nikto a tu ti zrazu niekto vybehne pod auto a ty ho zrazíš. Čo povieš potom? Že je to chyba mesta, lebo tam nedalo signalizáciu? Bohužiaľ, ľudia sú od prírody sprostí a nejaká signalizácia nehodám zabrániť nemôže. Môže obmedziť, nie však zabrániť.
Ale aj keby na tom priecestí vtedy signalizácia bola, vodič sa nemá čo na ňu spoliehať a je povinný skontrolovať, či naozaj nejde vlak. Keby sa totiž stala takéto tragédia v takomto prípade, vyhováral by si sa na signalizáciu? To už ale život mŕtvym nevráti! Tu proste ide o zodpovednosť a mnohí vodiči to slovo ani nepoznajú.
Že by si si ale nemyslel, že vodiča len odsudzujem: aj majster tesar sa utne. Urobil chybu, akurát že tá chyba bola osudná. Ja súcitim na oboch stranách. Tvrdím však, že vodič mal byť dôslednejší, o to viac, keď mal na starosti plný autobus. Toto bol zbytočný hazard.