Nehody na železnici a iné

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Terepin
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Terepin »

.cov napísal:Ale prečo ma chodec prednosť? Lebo je slabší!
Oprav ma, ak sa mýlim, ale nemá náhodou prednosť len na prechode pre chodcov? Mimo neho nemá predsa čo robiť, nie?
.cov napísal:Ale prečo ma vlak prednosť? Lebo je silnejší!
Ale, prosím ťa. Prečo by mal vlak dávať prednosť autu? Jednak by to zbytočne brzdilo premávku, by som chcel vidieť, ako napríklad taký IC by zastavoval na každom druhom priecestí kvôli nejakému autu, a jednak je tu brzdná dráha, to by vlaky museli jazdiť tak 30 km/h.

Ďalšie:
.cov napísal:Proste zatiaľ je to tak, že vodič je za všetko zodpovedný. Musí predvídať, že mu niekto vbehne do cesty, že mu nedajú prednosť, že bude šmyklavá cesta, že..., že... proste musí byť jasnovidec.
Vodič je povinný prispôsobiť jazdu vozidlom situácii a stavu vozovky.
.cov napísal:nikde nebolo spomenuté že vlak trúbil
Rušňovodič je povinný trúbiť pred vjazdom na priecestie, na most a pred vjazdom do tunela. Ak za volantom nesedí idiot, čo si púšťa nahlas hudbu, že by to normálnemu človeku odpálilo mozog, neexistuje, že by nepočul.
.cov napísal:Prečo vlak, ktorý ide cez nezabezpečené priecestie, nemusí znížiť rýchlosť?
A prečo nemusí auto spomaliť, keď ide lesom? Veď čo keď vybehne nejaké zviera? Na priecestí sa nemá nikto čo zdržiavať, tobôž nie auto. Aj keby som nevidel dobre na trať, tak mám viacero možností ako zistím, či ide vlak:
1. V tomto prípade bolo na trať vidieť niekoľko kilometrov, navyše sa tiahla popri ceste. Len slepý človek by si nevšimol vlak.
2. Pre istotu otvorím okna a počúvam, či netrúbi vlak.
3. Ak už nič iné, tak vystúpim a pozriem sa. Také priecestie však buď neexistuje alebo je opatrené signalizáciou, poprípade aj závorami.

Dám ti iný príklad: Ideš autom. Vidíš pred sebou prechod pre chodcov. Nikde nikto a tu ti zrazu niekto vybehne pod auto a ty ho zrazíš. Čo povieš potom? Že je to chyba mesta, lebo tam nedalo signalizáciu? Bohužiaľ, ľudia sú od prírody sprostí a nejaká signalizácia nehodám zabrániť nemôže. Môže obmedziť, nie však zabrániť.

Ale aj keby na tom priecestí vtedy signalizácia bola, vodič sa nemá čo na ňu spoliehať a je povinný skontrolovať, či naozaj nejde vlak. Keby sa totiž stala takéto tragédia v takomto prípade, vyhováral by si sa na signalizáciu? To už ale život mŕtvym nevráti! Tu proste ide o zodpovednosť a mnohí vodiči to slovo ani nepoznajú.

Že by si si ale nemyslel, že vodiča len odsudzujem: aj majster tesar sa utne. Urobil chybu, akurát že tá chyba bola osudná. Ja súcitim na oboch stranách. Tvrdím však, že vodič mal byť dôslednejší, o to viac, keď mal na starosti plný autobus. Toto bol zbytočný hazard.
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

.cov: Železničné priecestie je križovanie cestnej komunikácie so železnicou. Je označené: svetelnou signalizáciou a rampami, iba svetelnou signalizáciou, iba krížom, alebo iba "dvoj"krížom.
Toto priecestie bolo riadne vyznačené.
Samotná diskusia o tom, či bolo alebo nebolo vyznačené je bezpredmetná. Ak šofér vidí koľajnice, je povinný správať sa tak, aby neohrozil seba, ani železničnú dopravu.

Čo sa týka prednosti. Niekoľko krát bolo spomenuté, že táto trať je lokálka. Obrovský omyl. Toto je trať číslo 172 vedúca z Banskej Bystrice do Červenej Skaly, s pokračovaním traťou číslo 173, z Červenej Skaly do Margecian s ďalšou nadväznosťou na trať číslo 180 (Žilina-Košice).
Po tejto trati chodia aj rýchliky. Momentálne iba jeden, rýchlik číslo 810 Horehronec. V minulosti tu bola vysoká nákladná doprava, dnes je utlmená, ale technický stav trate je uspôsobený na takéto zaťaženie.
A preto.
Nikde, či na tejto, alebo inej trati nikdy automobil prednosť mať nebude. Neplácaj tu o chodcoch a prednostiach. Nie je ekonomické, ani bezpečné, aby musel vlak pred každým priecestím spomaliť, nebodaj zastaviť. Neviem si nejak predstaviť, aby vlak o hmotnosti 2000 ton, spomaľoval pred každým priecestím. Skús rozmýšľať čo píšeš, ak nerozmýšľaš čo píšeš, nepíš.
.cov
Star
Star

Príspevok od používateľa .cov »

erytrocyt napísal:...Toto priecestie bolo riadne vyznačené.
.... Skús rozmýšľať čo píšeš, ak nerozmýšľaš čo píšeš, nepíš.
Áno, priecestie bolo riadne "vyznačene". Na jednom obrázku vidíš, ako ma označenie nechráneného priecestia vyzerať. Na ďaľšom obrázku vidíš ako bol "označený" prechod.

To chcete povedť, že nevidíte rozpor medzi skutočnosťou a tvrdením ŽSR? Viď vyhlasenie železníc napr. tu:

Kód: Vybrať všetko

http://www.topky.sk/cl/10/409452/Na-priecestie-v-Polomke-daju-svetelnu-signalizaciu
kde píšu:
Železnice namontujú na priecestie v Polomke výstražnú svetelnú signalizáciu. Rozhodli tak aj napriek svojim doterajším tvrdeniam, že priechod je bezpečný. O konkrétnom dátume však nehovoria.
"V čo najkratšom časovom horizonte," informovala Dana Hurtová zo Železníc Slovenskej republiky. O inštalácii signalizácie rozhodlo dnešné mimoriadne rokovanie vedenia železníc. Podľa Hurtovej signalizáciu zabezpečia v spolupráci s ministerstvom dopravy, samosprávou a dopravným inšpektorátom aj napriek tomu, že železničné priecestie v Polomke spĺňa príslušné normy
Keď tá dopravná značka spľna vôbec nejakú normu, tak už je v tejto republike možné všetko.
Mr.Henky napísal:...1. V tomto prípade bolo na trať vidieť niekoľko kilometrov, navyše sa tiahla popri ceste. Len slepý človek by si nevšimol vlak.
2. Pre istotu otvorím okna a počúvam, či netrúbi vlak.
3. Ak už nič iné, tak vystúpim a pozriem sa. Také priecestie však buď neexistuje alebo je opatrené signalizáciou, poprípade aj závorami.
Vidno, že nepočúvaš informácie v médiách.
1) Podľa inforácií samotných železnic tam vidno na smer, z ktorého prišiel vlak cca 240 m, podľa odhadu istého redaktora (ktorý tam ale nebol) vidno na vzdialenosť 200m a podľa redaktorov, ktorý si robili merania priamo na priecesti je tam vidieť prichádzajúci vlak do vzdialenosti cca 170 m, pretože sú tam kríky.
Keď ide vlak rýchlosťou 70 km/ (a tú rýchlosť aj uvádzajú že ju ten vlak mal) tak za 1 sekundu prejde vzdialenosť 19,5 m. Keď zoberiem ten stredný udávaný údaj, kedy sa vlak dal vidieť, tak máš na prechod cez priecestie čas len 10 sekúnd.
Teraz si predstav, že autobus zastane, pozrie sa vľavo, pozrie vpravo, zaradí rýchlosť a pohne sa. Sedeli ste niekedy v autobuse ako rýchlo sa pohýna stará Karosa? Asi ťažko, pretože za 10 sekúnd cez to priecestie prejde len tak, tak. A to neviem čo by bolo, keby ešte vystúpil , pozrel či niečo nejde, nastúpil, zavrel dvere, zaradil rýchlosť a...
A to neuvažujem o tom rýchliku Horenhronec, ktorý tade premáva akou rýchlosťou? Nech ide 90 km/h, za sekundu urobí 25 m a vodič má zase menej času na prejdenie priecestia.
A že vlak a cesta išli súbežne a vodič mohol vlak vidiť? Zase nevnímaš informácie v médiách. Vlak do autobusu narazil z ľavej strany. Autobus prichádzal od Brezna (veď ako inak, keď vyrazil z Bánoviec nad Bebravou) a vlak prišiel z druhej strany, od Závadky, Heľpy... Pre istotu prikladám mapu miesta, tam vidno miesto nehody.

A že tu spomínam chodcov? Ja viem aké sú predpisy. Hovoríte, že nie je ekonomické prikázať vlaku nižšiu rýchloť. A je ekonomické nútiť súčasné autá ísť rýchlosťou30 - 40 km v meste?
Ale veď tu sa nemáme pozerať na ekonomiku, ale na BEZPEČNOSŤ. Ja nepíšem, že vodič je v tom bez viny. Iste, má svoj podiel. Ja len tvrdím, že v tom má minimálne taký istý podiel aj železnica.
Tak isto netvrdím, že všetci vodiči sú anjeli. Nájdu sa aj takí, čo jazdia ako odtrhnutý vagón a naviac ako prasa. Ale trúfam si povedať, že 90% chodcov, ktorý sa motajú na ceste sú bezohľadnejší ako vodiči. Stačí chvílu pozorovať v meste priechod pre chodcov, ako sa trúsia po jednom, blokujú premávku, telefonujú, počúvajú hudbu, majú kapucňu na hlave že nevia vlastný nos... Stačí sa pozrieť na dedine v čase, keď babky idú večer v čiernom z kostola, 4 vedľa seba a ohovárajú kdekoho a nič nevnímajú. Vtedy vodičovi nepomôže ani keď stojí, babky narazia do auta :D (videné na vlastné oči). Alebo večerná diskotéta alebo nočný navrat z krčmy. Ani jeden z nich nemá reflexnú vestu, reflexný pásik na rukáve, sú v oblečeni v tmavom. Proste žiadna úcta ku svojmu životu ani k životu vodiča.
Na záver pripomínam: netvrdím, že vodič nie je na chybe. Len si myslým, že aj železnice pre bezpečnosť mali urobiť maximum. Zatiaľ neurobil nič (ani to, čo im zákon ukladá - viď označenie priecestia).
Je mi ľúto pozostalých a táto tragédia sa nemal stať. Najvätší problem je v tom, že na všetko hľadíme cez peniaze, nie pre bezpečnosť. Štát a polícia idú cestou menšieho odporu, lahšie je umravniť vodičov ako veľke firmy :( .
A na úplný zaver môjho romanu ako reakcia na vetu "Skús rozmýšľať čo píšeš, ak nerozmýšľaš čo píšeš, nepíš": Neboj sa, rozmýšľam. Práve preto píšem to, čo píšem a nepíšem pod vplyvom emócii a dohadov. Prejdi si moje príspevky a iste nenájdeš ani jeden, ktorý by bol nezmyslom. Doteraz som si myslel, že Hojko je diskuné fórum a každý si može povedať svoj názor (pokiaľ samozrejme iného neuráža a jeho príspevky sú v rámci pravidiel). A ja som si len napísal svoj názor. To, že sa nestotožňuje s iným názorom, nie je na chybu. Veď od toho sú diskusné fóra, aby sa diskutovalo. Nie je treba druhého hneď znevážit .
Prílohy
Mapka z miesta nehody
Mapka z miesta nehody
značka, ktorá MUSÍ označovať nechránený železničné priecestie
značka, ktorá MUSÍ označovať nechránený železničné priecestie
Označenie priecestia v čase havárie
Označenie priecestia v čase havárie
Terepin
Addict
Addict

.cov napísal:1) Podľa inforácií samotných železnic tam vidno na smer, z ktorého prišiel vlak cca 240 m, podľa odhadu istého redaktora (ktorý tam ale nebol) vidno na vzdialenosť 200m a podľa redaktorov, ktorý si robili merania priamo na priecesti je tam vidieť prichádzajúci vlak do vzdialenosti cca 170 m, pretože sú tam kríky.
Keď ide vlak rýchlosťou 70 km/ (a tú rýchlosť aj uvádzajú že ju ten vlak mal) tak za 1 sekundu prejde vzdialenosť 19,5 m. Keď zoberiem ten stredný udávaný údaj, kedy sa vlak dal vidieť, tak máš na prechod cez priecestie čas len 10 sekúnd.
Teraz si predstav, že autobus zastane, pozrie sa vľavo, pozrie vpravo, zaradí rýchlosť a pohne sa. Sedeli ste niekedy v autobuse ako rýchlo sa pohýna stará Karosa? Asi ťažko, pretože za 10 sekúnd cez to priecestie prejde len tak, tak. A to neviem čo by bolo, keby ešte vystúpil , pozrel či niečo nejde, nastúpil, zavrel dvere, zaradil rýchlosť a...
A to neuvažujem o tom rýchliku Horenhronec, ktorý tade premáva akou rýchlosťou? Nech ide 90 km/h, za sekundu urobí 25 m a vodič má zase menej času na prejdenie priecestia.
A že vlak a cesta išli súbežne a vodič mohol vlak vidiť? Zase nevnímaš informácie v médiách. Vlak do autobusu narazil z ľavej strany. Autobus prichádzal od Brezna (veď ako inak, keď vyrazil z Bánoviec nad Bebravou) a vlak prišiel z druhej strany, od Závadky, Heľpy... Pre istotu prikladám mapu miesta, tam vidno miesto nehody.
Stále je tu bod 2. A faktom je, že trúbiaci vlak je počuť na stovky metrov.

Stále si však stojím za tým, že je to chyba LEN šoféra. Povinnosťou Železníc predsa nie je staranie sa o vodičov motorových vozidiel, či ovládajú dopravné zákony, či sú spôsobiví viesť motorové vozidla a pod. Železnice predsa nemôžu niesť zodpovednosť za neschopnosť vodičov.
.cov
Star
Star

Ach jo. Ja neobhajujem vodiča, že nič neurobil. To vobec netvrdím tak tvrdošijne ako ty. Ale ty obhajuješ železnice ako keby boli tvoje :) .
Trúbenie? Ano vlak možno trúbil. Ale tak isto možno v tom istom momente míňal autobus stará V3Ska alebo družstevný traktor, že v tom kraváli nepočuť vlastný motor, nie to trúbenie z kilometra.
A veta
Povinnosťou Železníc predsa nie je staranie sa o vodičov motorových vozidiel, či ovládajú dopravné zákony, či sú spôsobiví viesť motorové vozidla a pod. Železnice predsa nemôžu niesť zodpovednosť za neschopnosť vodičov.
ma pobavila. Je vari povinnosťou vodiča sa starať o to, ze ďaľší učastník premavky (napr. mnou obľúbený chodec) nepozná zákon a prejde na červenú a bol zrazený? Že chodec ma chodť vľavo a nie uprostred cesty, kde ho zrazilo auto? Že keď sa moce po ceste (na priechode), má sa venovať priechodu a nie telefonovaniu alebo počúvanie hlasnej (tak hlasnej, že to počuť až do auta) hudby a preto sa vrhne akurát pod kolesá auta? Áno je, pretože je to vodič a vodič musí PREDVÍDAŤ. Musí byť jasnovidcom, aby predpokladal, že na ceste pre motorové vozidlá stretne opilcov z blízkej krčmy, že spoza autobusu vybehne chodec, že 10 km od najbližšieho obydleného miesta bude ležať o polnoci na ceste človek celý v čiernom, že..., že... (spústa príkladov zo života - opýtaj sa vodičov). Všetko musí len vodič. Nikto iný nie. Len vodič.
Železnice kľudne môžu posielať vlak na priecestie, ktoré rušnovodič zazrie 7 -10 sekúnd pred tým, než ním prehrmí 70 - 100 km rýchlosťou.
Nikto nič. Ja muzikant. TO VODIČI!!!
Niekedy mi pripadá, ako keby zákon o o cestnej premávke bol zbytočne dlhý. Mohli si ušetriť prácu, papier a čo ja viem čo ešte. Stačilo do zákona napísať vetu: Vodič je povinný byť predvídavý a zabezpečiť, aby nikomu na ceste nezavadzal, neohrozoval, neznečisťoval...proste, ze musí byť jasnovidcom.
A ešte raz: netvrdím, že vodič v prípade nehody v Polomke je nevinný.
len tvrdím, že na tej nehode ma podiel aj niekto iný. A poriadne veľký podiel.
MakeFake
Spammer
Spammer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MakeFake »

My sme isli zo skoly na ocap do Talianska...isli sme v trochu upravenej Karose (isla 2 busi) a v kazdom buse bol len 1 sofer a to sme isli vyse 8 hod. vkuse. xD
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Mr.Henky ten tvoj bod 3, v ktorom pises, ze trubiaci vlak pocut na stovky metrov, az niekolko kilometrov, plati iba v situacii, ked nemas zapnute radio, nemas plny autobus ludi, a nesoferujes staru Karosu, ktora je sama o sebe hlucna.....tak na ten bod uz zabudni. :roll:

btw. kto sa kde vyjadril, ze sofer neovlada dobravne predpisy? wtf?
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

reno23 napísal:vodic nema co na zeleznicnom priecesti radit rychlosti, to je neospravedlnitelna chyba.
:shock: Si šoféroval niekedy auto? Keď si pohodlne ideš a pred sebou vidíš výtlk, ktorý ťra donúti spomaliť, podradiť musíš, lebo ti to skape (čo je dosť možné že sa stalo, pri kľučkovaní).

.cov: Z ktorej strany išiel ten bus? Z hora či z dola?
Prílohy
mapa.png
Pantinela
Star
Star

Príspevok od používateľa Pantinela »

Yxo
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Yxo »

Z nasej skoly sa na lyziarsky chodi kazdorocne do Polomky. Ja osobne som tam bol zo skoly 2 krat, to je dokopy 20 prejazdov tohoto priecestia starou hrdzavou karosou (2 turnusy po 5 dni po 2 prejazdy - tam aj naspät). Raz sme dokonca minuli tu motorku co tadial chodi asi o 10 sekund, pricom nas sofer ju na priecesti nezaznamenal, ked sme presli tak len prefrcala okolo. Samotne priecestie aj cesta su v tak zlom stave ze vodic mal co robit aby to dokazal bezpecne prejst. Povrch priecestia dostatocne nezrovnany s vozovkou, cesta sama diera, k tomu vsade kopa snehu... no proste jedna basen. Navyse ked ide vlak od Zavadky tak je ho vidno az pomerne neskoro koli tu uz spominanym kriakom. Takze podla mna to nebola len vylucne vina vodica - jeho autobus dosiel na priecestie v zlom case a vodic sa uz len snazil robit co mohol, no neuspesne. Asi tolko z mojho pohladu...

Mateq: na prilozenej mapke som vyznacil smery ktorymi vozidla isli
Pantinela: Dalo sa cakat ze ministerstvo dopravy bude hladat dalsie dokazy o svojej "absolutnej nevine" ale s tymto ma dojali :lol:
Prílohy
mapa2.jpg
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

Tak musim uznať, že tie stromy sú tam dosť nepríjemné, ale žeby tam nešlo vidieť no nebudem hodnotiť zo satelitu, to by chcelo osobnú návštevu... :roll: Každopádne argument o lesnej ceste je pekná zmieška hnoja, pokial tam nie je značka zakazujúca vjazd alebo zakazujúca vjazd autobusom/nákl. autám tak si tam môže kto chce ísť s čím chce, žiadny zákon nezakazuje odbočiť komukoľvek na lesnú cestu samú o sebe.

Inak všetci čo hovoríte, že by tam mali byť svetlá už dávno... Na slovensku je 1200 takýchto, toto nie je ničím odlišné od ostatných. Je logické že ŽSR ich tam teraz namontujú, ako akési gesto, ale otázka prečo tam už neboli nie je na mieste, jedna stojí 300 tis EUR a nie sú na to prachy, rovnako tak by sa mohli pýtať kdesi v Hornej Močenovej... Zákon určuje ako sa tam treba správať, jednoducho nič viac sa niekedy robiť nedá a ak sa niečo stane tom momente je to chyba vodiča.

http://maps.google.com/maps/mm?ie=UTF8& ... 8&t=h&z=18
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

.cov a toto je podla teba co? Podla mna je to dopravna znacka A26a Zeleznicne priecestie jednokolajove, co znamena, ze dane priecestie JE spravne oznacene.
Prílohy
a30.jpg
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

.cov: Šoférovanie. Viesť vozidlo ťa naučím za hodinu. Šoférovať sa budeš učiť celý svoj život. 95 percent šoférovania je predvídavosť, ten zvyšok sú poznatky o pravidlách, vedenie vozidla a zvyšné nevyhnutné záležitosti. Nie nemáš byť jasnovidec. Ale máš šoférovať tak, aby si vedel dobrzdiť na vzdialenosť na ktorú vidíš, šoférovanie je o rozmýšľaní za druhých, a tak podobne. Nepíš o niečom, čomu zjavne nerozumieš.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

mno neviem ako vy ale mne to nedalo a par veci som si z obrazka zobral k srdcu spravil par jednoduchych (a nie ani 80% presnych) vypoctov ale stale mi vychadza ze neni prakticky mozne aby sa tam niekto s niekym zrazil bez toho ze but sa nepozrie a je vlastne vlakom prejdeny z vlastnej lahostajnosti alebo proste ZASTAVI na priecesti co je zase pre zmenu vlastna blbost alebo hra so zivotom
kedze na ten vlak je tam urcity vyhlad (podla obrazka a pribliznej velkosti autobusus mi to vychadza cca 140metrov krasnej rovnej trate na ktoru vidno od priecestia) a ak aj vlak ide 70km/h tak prejde priecestie o 20sec a mi povedzete ktory autobus/auto nedokaze prejst priecestim za 20sec :roll:
alebo je tu este moznost ze vodic vlak VIDI, ale mysli si ale co sak to stiham.......
Pantinela
Star
Star

Príspevok od používateľa Pantinela »

Yxo napísal:Pantinela: Dalo sa cakat ze ministerstvo dopravy bude hladat dalsie dokazy o svojej "absolutnej nevine" ale s tymto ma dojali :lol:
Ale ak to je skutočne lesná cesta, tak tam ten autobus skutočne nemal čo robiť, teda pokiaľ takéto využívanie danej cesty nebolo nejakým spôsobom zákonom ošetrené...
Terepin
Addict
Addict

Ako tak pozerám, nikto o to nezavadil, takže o to zavadím ja:
Ako ďalej uvádza, ŽSR majú okrem tohto listu k dispozícii ešte ďalšie dva. Tie boli adresované Obecnému úradu v obci Polomka v rokoch 2000 a 2005. V prvom liste informujú ŽSR obec Polomka o odovzdaní do údržby dvoch dopravných značiek A26a (výstražný kríž pre priecestie bez závor jednokoľajové) a v liste z roku 2005 žiadajú ŽSR Obecný úrad v Polomke o zabezpečenie opravy spomínaného dopravného značenia u správcu účelovej komunikácie. Toto všetko sú verejne dostupné listiny. A žiadne iné listy, žiadna
reklama
iná dokumentácia, že obec žiadala už desať rokov úpenlivo o nápravu a výmenu značenia jednoducho neexistuje!
podľa platných zákonov musí, alebo správnejšie mala by vedieť, že osadiť priecestie novým signalizačným zariadením v tomto konkrétnom prípade je tiež povinnosťou obce
Yxo
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Yxo »

Pantinela napísal:Ale ak to je skutočne lesná cesta, tak tam ten autobus skutočne nemal čo robiť, teda pokiaľ takéto využívanie danej cesty nebolo nejakým spôsobom zákonom ošetrené...
No lesna cesta... Vhodnejsie by bolo pomenovat to ucelova komunikacia. Je to jedina pristupova cesta ku svahu, inak sa tam neda dostat. Pocas sezony tadial denne prejdu desiatky autobusov a aut s lyziarmi a doteraz sa nikto neohradil ze tam nemaju co robit, lebo ze to je lesna cesta. Je ale pravda ze na to mali mysliet uz pri projektovani strediska a do projektu zahrnut riadnu pristupovu cestu.
.cov
Star
Star

Fabo napísal:.cov a toto je podla teba co? Podla mna je to dopravna znacka A26a Zeleznicne priecestie jednokolajove, co znamena, ze dane priecestie JE spravne oznacene.
Ach jo. Áno podobá sa to na bývalú značku A26 (ale len podobá, nie je to ona - norma hovorí čosi iné ). Ale teraz značka A26a NEEXISTUJE! Veď od 1.2.2009 platí NOVÝ zákon o cestnej premávke (zákon 8/2009 + vykonávacia vyhláška 9/2009) a tam je tá značka INÁ a má označenie A30a a má predpísany tvar a rozmery. A zákon je o chytaní za slovíčka. Pokiaľ zákon stanovuje, že tam má byť taká a taká značka a je tam čosi, čo to len vzdialene pripomína, tak tam nie je to, čo zákon predpisuje, čiže priechod nie je označený. Darmo je tam napísané "Pozor vlak". Čo keby bol vodič američan? Naučil sa platné dopravné značky a take čudo v zákonoch nevidel. Tá "značka" je tam snáď ešte z čias, keď po tej železnici chodili parné vlaky. Ukážte tú značku v europskj únii a zakážu nám jazdu vlakom :D
erytrocyt napísal:Nepíš o niečom, čomu zjavne nerozumieš
Áno, máš pravdu. Prestanem písať o tom, o čom uvažujem. Vidím, že je to zbytočné. Ty tomu "rozumieš najlepšie" a navyše ako moderátor si to môžeš dovoliť. Iste tomu ale rozumiem viac ako piše ďalej napr:
Fabo napísal:kedze na ten vlak je tam urcity vyhlad (podla obrazka a pribliznej velkosti autobusus mi to vychadza cca 140metrov krasnej rovnej trate na ktoru vidno od priecestia) a ak aj vlak ide 70km/h tak prejde priecestie o 20sec a mi povedzete ktory autobus/auto nedokaze prejst priecestim za 20sec
Ach jo. Pri rýchlosti 70 km/h vlak prejde vzdialenosť 140 m krásnej rovnej trate za 7,2 sekundy (70km/h=70 000 m/h; 70 000 m / 3 600 s = 19,444 m/s; 140m / 19,444 m/s = 7,2 sekund. Teda 3x menší čas ako uvádzaš. Ale asi máš pravdu ty, rozumieš tomu tiež asi viac, ako ja. Čo už.
A že to bola lesná cesta? Kde? Tých pár metrov cesty k želežničnému priecestiu určite nie a zrážka sa stala na priecestí. Nie na ceste, ktorá vedie ďalej a až cca o 600 m vedie lesným porastom. Pokiaľ tá cesta nebola osadená značkou zákaz vjazdu (ako to na lesných cestách je zvykom), tak vodič v tomto smere neporušil zákon. A pokiaľ tam i bol zákaz vjazdu, dá sa predpokladať, že majitel rekreačného zariadenia má výnimku. Ale na záberoch v médiách žiadna značka zakazujúca vjazd ni je. A vodič inak nevie zistiť, či je to cesta štátna, miestna, poľná, lesná, účelová... Len podľa značenia.
erytrocyt ma chce naučiť jazdiť. Neviem, koľko km má odjazdené ale pokiaľ má najazdené bez vačšej nehody viac ako 2 milióny kilometrov, potom ma môže niečomu učit. Dosť dlhú dobu som pracoval ako dispečer dopravy a mal som v rukách dosť volantov ale i vodičov, ktorých som pravidelne skúšal a robil s nimi skúšobné jazdy.
Keby ste si prečítali o čom som písal, tak zistíte, že netvrdím, že je vodič nevinný. Len som vás chcel prinútiť zamyslieť sa aj nad ďaľšími okolnosťami nehody (nielen tejto). Ale keď sa človek, ktorý napíše niečo ine ako sa oficiálne žiada, označí že tomu nerozumie, lepšie je si povedať: múdrejší ustúpi.
V tomto prípade nehody nejde o mňa ani o žiadnu blízku osobu ("len" o cudzie nešťastie) a tak ma to nemusí "trápiť". Takže erytrocyt môže byť rád, v tejto téme ma už neuvidí. Miesto prenechám "múdrejším".
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Toto mi dnes prislo na mail, ze priecestie niekde v Rusku...
Prílohy
PZS v Rusku.jpg
Terepin
Addict
Addict

Blbovzdorná ochrana. :roll:
Napísať odpoveď