NOKIA - Zmena SW (od operátora) na originálny! (Návod)

Všetko o mobiloch, PDAčkach...
Clean_Up
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

NOKIA - Zmena SW (od operátora) na originálny! (Návod)

Príspevok od používateľa Clean_Up »

NOKIA - Zmena SW (od operátora) na originálny!

Väčšina z Vás má svoju Nokiu od nejakého operátora, či už od Orange, T-Mobile, alebo O2. Určite ste postrehli, že SW v Nokiách od operátorov je iný (zmenený), oproti originálnym SW ktoré majú v sebe Nokie kúpené v predajniach Nokia za plnú sumu (nie u operátora). Tie SW od operátorov sú častokrát nestabilné, pribrzdené, s kadejakými odkazmi na daného operátora, startup a shutdown animáciami, pohotovostnými obrazovkami a hlavne majú odobraté niektoré (podstatné) funkcie oproti originálnemu SW.

1. Potrebný HW a SW:
- Mobilný telefón Nokia
- Plne nabitú batériu
- Aktivovaný profil Normál (žiadny Tichý, ani nič podoné)
- USB kábel, samozrejme kompatibilný s telefónom s ktorým idete pracovať (väčšinou sa ten USB kábel nachádza v škatuli daného telefónu)
- PC, alebo NB a pripojenie k internetu (nie však nejaké pomalé, alebo nestabilné, navyše mne to nešlo aktualizovať cez Wi-Fi, musel som to aktualizovať normálne cez kábel, vtedy to šlo OK)
- Aktualizačný program Nokia Software Updater (NSU)
- Program na zmenu produkt kódu Nemesis Service Suite (NSS)
- Produkt kód pre originálny SW Nokia so slovenským jazykom (napr. v prípade Nokie 5800 XM to je: 0580246)

!!! - Po aktualizácií bude telefón ÚPLNE ČISTÝ, ako keby teraz zošiel z výrobnej linky! Takže všetky údaje čo ste tam mali (kontakty, fotky, videá, hudba, správy, skrátka všetko) sa KOMPLETNE ZMAŽÚ!!! Odporúčam hlavne kontakty si skopírovať na SIM kartu, alebo zálohovať!!! Ich strata by asi nikoho nepotešila. Ako naložíte s ostatnými súbormi vo vašej Nokii je len na vás.

- Pred aktualizáciou SW z telefónu vyberieme pamäťovú kartu!!! Potrebné veci si z karty skopírujeme do PC a kartu naformátujeme!!!
- (Nieje od veci, ani keď si dáte pre zmenou SW obnoviť pôvodne nastavenie telefónu)

2. Ako na to (ak už máme všetko pripravené, podla inštrukcií vyššie):
a) Nainštalujeme si program: Nemesis Service Suite (necháme označenú prvú možnosť: Virtual USB Device a pokračujeme v inštalácií)
b) Nainštalujeme si program: Nokia Software Updater (ten bude automaticky pýtať reštart PC, tak reštartujeme, program bude pýtať odblokovať, dajte odblokovať) zatial funguje len pod: XP a Vista
c) Pripojíme svoju Nokiu USB káblom k PC, zvolíme režim PC Suite a počkáme kým si PC nainštaluje potrebné ovládače (SIM kartu nevyberáme, ostáva v telefóne!!! Nebojte sa, kontakty sa vám z nej nevymažú)
d) Ak sa nám ovládače nainštalovali, tak si spustíme program NSS (má takú fialovú ikonu)
e) Následne pokračujeme podla čísel (bodov) v takom poradí ako sú na obrázku, čiže od 1 do 7
f) Pri bode 5 starý produkt kód vymažeme (ALE POZOR!!! Starý produkt kód si opíšeme, ešte ho budeme potrebovať) a nahradíme ho novým produkt kódom, nezabúdame zaškrtnúť Enable, dáme Write a vypneme NSS
g) ZNOVU spustíme NSS a pokračujeme, ale len po bod 4 a pozrieme či sa nám produkt kód zmenil na taký, aký sme chceli (ak sa nám nezmení, tak opakujeme body e), f), g), kým sa nám produkt kód nezmení na požadovaný), niekedy to nemusí ísť hneď na prvý krát, trpezlivosť
h) Ak už máme produkt kód zmenený, tak NSS vypneme a spustíme si program NSU
i) V NSU zvolte Štart, počkajte kým si program nájde telefón a online nájde SW, zaškrtnite políčko, že ste si vedomí, že sa vám vymaže celý obsah telefónu a kliknite na aktualizovať, program si sám stiahne aj aktualizuje SW
j) Počas aktualizácie vypnite všetky programy, ako ICQ, Skype, ukončite prehliadače, nesurfujte, skratke nerobte nič, len nechajte bežať aktualizáciu, NEODPÁJAJTE TELEFÓN, INTERNET, ANI NIČ INÉ ČO BY MOHLO PRERUŠIŤ AKTUALIZÁCIU!!!
k) Po pár minútach (cca. 10 - 15) sa aktualizáciu ukončí (samozrejme len za predpokladu, že prebehla OK), telefón sa reštartuje (sám sa vypne a zapne), počkajte kým sa vám na displeji nezobrazí výzva k zadaniu PIN kódu, až vtedy telefón odpojíme od PC!!! Zadáme PIN kód a počkáme kým nabehne atď.
l) Ak nechceme prísť o záruku, tak telefón opäť pripojíme k PC spustíme program NSS a podla bodov: e), f), g) zmeníme produkt kód na svoj pôvodný ktorý sme si zapísali
m) Telefón odpojíme a tešíme sa z originálneho SW Nokia

POZOR!!! - CELÚ AKTUALIZÁCIU ROBÍTE LEN A LEN NA VLASTNÉ RIZIKO!!! ZA PRÍPADNÉ PROBLÉMY, PORUCHY, ŠKODY NIJAKO NERUČÍM JA, ANI FÓRUM HOJKO.COM!!!

Na stiahnutie:
Nemesis Service Suite
Nokia Software Updater - Vyberte si svoj telefón kliknite naň, potom dole kliknite na Načítať
Produkt kódy - Nakolko zoznam Produkt kódov vydrží upnutý len krátko, tak ak potrebujete Produkt kód na debrandovanie, napíšte do tejto témy!
Prílohy
NSS.PNG
tonek
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: NOKIA - Zmena SW (od operátora) na originálny!

Príspevok od používateľa tonek »

pekny navod k :plus: ale nedal by sa namiesto Nemesisu použit Fenix?
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

V NSS sa mi zdala zmena produkt kódu lahšia (ako v Phoenix-e), tak preto som ho zvolil. :)

Ináč, Dik. :)
bb5unlock
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bb5unlock »

nevyhody NSS+NSU oproti Phoenixu

-cez NSS nejde zmenit PC na niektorych najnovsich modeloch
-kazdy update FW cez NSU sa zaznamenava na serveri NOKIE (IMEI, PC, datum, verzia FW atd), takze nokia presne vidi zmenu PC a tak vam kedykolvek moze odmietnut telefon opravit - zrusit zaruku
-neda sa flashovat telefon ktory nejde zapnut
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

bb5unlock napísal:-kazdy update FW cez NSU sa zaznamenava na serveri NOKIE (IMEI, PC, datum, verzia FW atd), takze nokia presne vidi zmenu PC a tak vam kedykolvek moze odmietnut telefon opravit - zrusit zaruku
Ešte som sa s tým NIKDY nestretol, aby operátor odmietol záručnu opravu, prípadne zrušil záruku, ak produkt kód je totožný pod baterkou aj v telefóne, ty áno?
bb5unlock
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

ja ano, pri 3reklamacii a ziadosti zakaznika o vratenie penazi
ked si precitas prispevnky na inych forach, tak tam o tom pisu aj dalsi uzivatelia

//autoeditácia príspevku (14 Jan 2010, 18:20)
tu si mozes pozriet jeden log z NSU servera
Prílohy
nsu.jpg
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

A to akože v predajni na mňa vyrukujú s takým log-om, že som zmenil PC? Ja ukážem, že PC je rovnaký v telefóne aj pod baterkou. Ako určite vieš, je to slovo proti slovu.
bb5unlock
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

v predajni na teba vyrukuju len s papierom so servisu, na ktorom bude napisany neautorizavany zasah do FW co znamena zrusenie zaruky, oni sa s tebou hadat nebudu, oni maju vyjadrenie servisu a nemaju dovod mu neverit

naviac vobec to nie je slovo proti slovu, oni maju dokaz (logy zo servera presne pre dane IMEI s presnym datumom aktualizacii)

//autoeditácia príspevku (14 Jan 2010, 18:33)
inak zaujimalo by ma ako im ukazes ze PC je povodny, ziadny oficialny sw od NOKIE urceny pre zakaznika nedokaze vycitat PC
Maro.
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Maro. »

Ako tak čítam tieto príspevky tak je tu tvrdenie proti tvrdeniu tak ako naozaj to je z tou zárukou u operátora ? Keď nahodím SW podľa tohto návodu strácam záruku u operátora alebo nie ? No stále tu je ešte možnosť reklamovať tel. v Nokia servise nie ? Alebo aj tam strácam záruku ?
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Obrátil by som sa na ten servis ktorý ten papier vystavil. Máš pravdu, že s nejakou pipenkou na predajni sa neoplatí ani začínať debatu, keďže nemá o tom ani páru.

Oni majú logy zo servera presne pre dané IMEI s presným dátumom aktualizácií.

Ja mám pred nimi v ruke telefón (samozrejme s rovnakým IMEI) a rovnaký PC v telefóne aj pod baterkou.

Darmo, že oni majú nejaký log o zmene PC, keď realita je taká, že PC zmenené nieje.

Ja som sa ako vravím ešte s ničím takým nestretol!

//autoeditácia príspevku (14 Jan 2010, 18:51)
Ak to chceš hnať do extrémov, tak nech mi dokážu, že na tom telefóne čo mám pred nimi je zmenený PC a žiadny ich log ma nezaujíma. Keďže sú servis, (určite majú SW ktorý PC dokáže vyčítať), tak nech mi ukážu, že je na danom telefón zmenený PC a ja odídem bez slova preč. :wink:
bb5unlock
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

takze extrem: ok, zmenia ti ho, potom ti ho vycitaju a mozes odist bez slova prec (tak ako si napisal)
proste log je dokaz, naviac ak pre tvoj PC (co je vacsinou od operatora) neexisuje najnovsi FW, ale ty ho uz mas v telefone aj napriek tomu ze budes mat "akoze povodny PC" tak mozes tvrdit co len chces (mozes sa sudit, ale to sa urcite nebudes)

nic v zlom ale existuje vela chytrakov (a teraz nehovorim len o zmene PC) a nepochodili (mam vlastne skusenosti, kedze sam pracujem v servise)

netvrdim ze okamzite kazdemu sa zrusi zaruka po zmene PC (tvrdim ze tu je ta moznost, ktora sa obcas stane), vacsina servisou to bezne vobec nekontroluje, ale ak ti servis nemoze z nejakeho dovodu opravit telefon a nechce ti vratit peniazee tak si vzdy najde sposob ako ti ich nevratit

videl som uz servisy kde zakaznikovi tvrdili ze ma oxidaciu v telefone (samozrejme vratane fotky), na telefon dali blombu aby si to zakaznik nemohol skontrolovat, akonahle telefon otvoris a nic nenajdes tak si stratil zaruku lebo si porusil zarucnu blombu (toto samozrejme neber ako idealny priklad kazdeho servisu, ale obcas sa stava aj toto)
tonek
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tonek »

bb5unlock tak to si teda s tym prikladom zašiel poriadne do extremu :D :lol: . Čo mi pamat siaha bežne sa to robilo tak, že ak prišiel nejaky neskúsený zákazník s nefunkčným MT do bazaru/servisu(schvalne to pišem tak) povedali mu že na nahovno MB treba vymenu za par tisic, skutočne dosku mu ukazali že aha to to vam vymenime, na druhy den prišiel samozrejme telefon išiel. Spokojnosť na oboch stranách s tým že v Servise to hodil do BOXu ale vypýtal peniaze za inú opravu...a samozrejme blomba v tych lepšich servisoch...tak sa to bežne robilo, neviem či sa to tak bežne robi ešte teraz

/len taky maly OT :)
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

bb5unlock > Nenechal by som si vyčítať PC "niekde vzadu", kde by bola velmi reálna šanca, že sa takéto niečo môže stať. Navyše ak sa jedná o servis, kde im slovo serióznosť nieje cudzie, tak nevidím dôvod prečo by to mali robiť, ale väčšina servisov (či už autorizované, alebo nie) sú pekní špekulanti a robia zlé meno aj tým, ktorí sú ozaj seriózny. Načo je komu taký servis, ktorý nedokáže byť voči zákazníkovi seriózny, ale práve naopak sa ho snaží odrbať, neopraviť telefón, nevrátiť peniaze. :?

Ja som sa s tým ešte nestretol, ani som nič také nepočul. Nie som nejaký chytrák, ale ani sa nenechám opiť rožkom.
bb5unlock
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

a to ze zakaznik robi zasahy do FW (zmena PC, hack, downgrade) a potom reklamuje telefon na zarucnu opravu je seriozne??
zo vsetkym vzdy zacne zakaznik, servis sa len brani (niekedy aj neslusnymi praktikami)

a co sa tyka spekulantov, tak ciastocne mas pravdu ale vsetko je len o cene a o tom ze kazdy najde zopar info na nete a uz si mysli ze je servisak a potom to tak dopadne (ceny skoro zadarmo a kvalita ziadna, vzdy platilo a bude platit ze za kvalitu si musis prilatit), opravovat telefon (na akukolvek vadu) ktory sa nepokusal este nikto opravit je daleko jednoduchsie ako telefon ktory uz nejaky "radoby servisak" opravoval a to co bolo napisane ako povodna vada uz davno nemusi byt pravda pretoze ten predchadzajuci "servisak" mohol vytvorit dalsich x novych zavad jeho pokusmi
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Lenže je blbé (keď mi napr. odíde klávesnica, slúchadlo, mikrofón, skrátka nejaký HW), aby mi servis odmietol záručnú opravu, alebo zrušil záruku, lebo som si zmenil PC, čo je SW záležitosť a nemá nič spoločné s HW problémami.

A tiež je proti logike kontrolovať PC a sledovať, kde kto si zmenil PC a podobne, veď predsa ja som si tam dal len originálny SW ktorý v tom telefóne má pôvodne byť, to práve že operátori dávajú do telefónov kadejaké napodobeniny SW.
DjBass
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: NOKIA - Zmena SW (od operátora) na originálny! (Návod)

Príspevok od používateľa DjBass »

Neviem, či ich pri HW probléme bude zaujímať SW, ale skôr to môžu zistiť, ak máš problémy so softvérom alebo ti len proste nejde zapnúť. Ak s telefónom, ktorý je napr z TM budú pracovať a čistou náhodou tam bude FW orange, ako im to vysvetlíš, aj keď budeš mať naspäť starý PC?

//Ach, to som uviedol len ako príklad...
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Zatial som sa nestretol s človekom ktorého by napadlo si dať do telefónu z TM, SW z OR, alebo naopak. Každý kto mení SW tak mení na originálny. A pravdu povediac sa tým vôbec nezaujímam či by na to prišli, alebo neprišli, že mám originál SW. Prvý krát som o niečom takom, ako je nevybavenie záručnej opravy a zrušenie záruky počul, až od bb5unlock-a. Kto si chce zmeniť SW na originálny, tak návod má. Je tam jasne napísané, že je to na vlastné riziko, ale mať ten katastrofálny SW od OR (kde nejaká "aktualizácia" výjde raz za pol roka a aj tak polovica vecí nefunguje), nemá zmysel.
Maro.
Guru wannabe
Guru wannabe

Ešte by som rád vedel, keď nahodím tento origo SW tak v NOKIA servise záruku nestratím ?
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Záruka sa vzťahuje na to predajne miesto kde si telefón kúpil. Keď máš telefón z OR tak záruku si môžeš uplatniť len tam. Ak máš telefón z originál predajne Nokia, tak záruka platí len v originál predajniach Nokia. Ak máš telefón z Nokie, tak tam nemáš dôvod čo meniť, lebo tak už originálny SW je od kúpy.
Maro.
Guru wannabe
Guru wannabe

Takže ak mám 5800 z Orange v origo nokia servise ho nemôžem reklamovať ? Ale niekde som čítal tu na fóre, že môžem tel. reklamovať aj v origo nokia servise tak neviem čo je na tom pravdy.
Napísať odpoveď