Grim a Point - Qwertynátor má v čomsi pravdu: súhlasím, že je nezmysel naučiť sa doslovne spôsoby riešenie krízových situácií - človeka to zväzuje, stáva sa ľahko predvídateľným, potláča sa v ňom miera improvizácie a neexistujú postupy pre každú eventualitu. No qwerty má pravdu, že sa dá zovšeobecniť základný postup reakcie v tej danej situácii. Teda je hlúposť bifliť sa: keď som s holkou a prepadnú nás 2 degeši mojej výšky, tak ich od toho budem odhovárať slovami ".........." ak nezareagujú a bude šanca utiecť im, utečieme, ak nebude - budem a biť nasledovne: ..............
No má význam (a v tomto chcem Qwertyho podporiť) naučiť sa, že v tejto situácii má prioritu čísla jedna odhovoriť ich od ich úmyslu okradnúť/znásilniť (a je jedno ako - či ich pozvem na pivo...). V situácii, kedy proti mne stojí jeden útly feťák, troska, čo len potrebuje prachy na ďalšieho práska, tak je prioritou číslo jedna zabrániť fyzickému kontaktu (môže mať HIV a iné chuťovky) - odhovorenie od agresie až tak neriešime, pravdepodobne by aj tak nemalo zmysel. V inej situácii môžu byť priority opäť iné. Samotné detaily riešenia sa dajú buď nadrilovať (ten horší prístup), alebo nacvičiť v hrubých rysoch a zvyšok improvizovať (ten lepší , no ťažší spôsob - je to na inú debatu, nie tu)
Snáď som to napísal zrozumiteľne