Čo nové by ste privítali na fóre?

Napíšte nám, či sa vám páči tento board, čo by ste chceli pridať, zmeniť...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Čo nové by ste privítali na fóre?

Príspevok od používateľa Hensym »

Určite by som to nenaťahoval a nechal na obmedzenú šírku. Táto prosilver má 1150px kontajner, čo je bežná šírka. Ja mám napr. 29" ultrawide monitor (2560x1080 px), v práci mám jeden takýto ultrawide a aj 27" 2560x1440 a za mňa hovorím, že práve weby, čo sú na celú šírku sú skôr oštara a nepraktické z hľadiska UX. Ešte keď je na celú šírku e-shop, že tam máš vyslovene len dlaždice s produktami a pod, tak je to fajn, ale takéto fórum, ktoré je tvorené "tabuľkovo", neviem si predstaviť chodiť očami z ľavej na pravú stranu cez 2560 a viac pixelov, aby som si pozrel počet príspevkov napr. :)

Aj pri tých 27" s WQHD je to veľmi fajn. Na malých monitoroch ktoré majú veľmi veľké rozlíšenie (DPI) tie texty už samozrejme budú maličké. To ale platí pre všetky weby, preto je tam defaultne nastavený zoom textov na úrovni OS - čiže toto vôbec nie je problém.
V prílohe téma prosilver s 1150px kontajnerom na 2560px šírke. A potom aktuálne Hojko na tom istom monitore. Pri prehľade fór a tém je 70% priestoru v strede absolútne zbytočne nevyužitého, a pri zobrazené témy, ak má nejaké post viac riadkov, tak sa to zle číta, lebo očami často preskočíš na iný riadok - príliš široké.
Prílohy
prosilver.jpg
hojko2.jpg
hojko1.jpg
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Zaujimavy nazor. Nemam moznost takeho sirokeho displeja, tak s tym nemam skusenost. Asi budes mat pravdu s tym roztiahnutim. Len nie je tych 1150px malo uz aj pri FullHD? Ved pri FullHD by sa to dalo roztiahnut a ak by sa zvacsilo pismo o 1px, tak by to mohlo byt lepsie citatelne. Alebo rozmyslam zle? Sorry za moje otazky, nikdy som taketo veci nesledoval a nezamyslal sa nad nimi z hladiska vyuzitelnosti.
Hensym
VIP
VIP

Dá sa ísť aj vyššie, jasné, ale tých 1200 +- je taký štandard. Taký kontajner má napr. aj aktuálna verzia Bootstrap-u (je to front-end framework, popredný, ktorý tak trošku udáva (ale aj sleduje) trendy). Keď si pozriem nejaké popredné weby z troch kategórií (e-shop, denník, fórum), tak napríklad:

Alza - má šírku obsahu 1255 px
StackOverflow - 1264 px
Quora - 1050 px
spomínané Zive.sk - 1220 px
Denník N - 1216 px

Čiže všetko sa to hýbe okolo tých 1200. Málokto ide vyššie. Napr. taký Reddit (šialene veľká návštevnosť) prešiel redizajnom nie velmi dávno, a mali tiež full-width obsah. Potom ale redizajnovali, a teraz aj oni majú hlavný obsah len okolo 1050px. Často sa stretneš s tým, že hlavička je napríklad full-width (vpraceš tam viac prvkov, menu, search, atď atď), ale potom obsah, ktorý poterbuješ pohodlne čítať, je obmedzený kontajnerom (napr. spomínaný reddit, Nko...). :)

Čo sa týka umelého naťahovania a zväčšovania fontov, tak to je trochu ťažko, lebo nie je fullHD ako fullHD. Je rozdiel, ked máš fullHD 14" notebook, a je rozdiel 24" monitor. Práve preto aj napriek tomu, že existujú relatívne (responzívne) CSS jednotky napr. pre text, aj tak sa zvykne udávať to klasicky v pixeloch, lebo je to praktickejšie a je vhodnejšie, keď sa ten "zoom" nastaví na úrovni OS. Windows to tuším robí defaultne. Ak kúpiš FullHD notebook 14", tak tam máš nastavené 25 alebo 50" zväčšenie prvkov, textov.
heker
Redeemer
Redeemer

Zaujimave a poucne vysvetlenie, dakujem ti to. Ved uvidime s cim pridu a ak by to nove forum chceli otestovat z pohladu bezneho pouzivatela, tak sa kludne hlasim.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Prave som nasiel tmavu temu na superforum (zive.cz forum), pouzivaju tiez phpBB, neviem aku verziu, nazov stylu "DarkSoul", farby zoznamu tem nie su dobre, text je prilis svetly a bold, ale samotny text prispevkov je celkom dobry. Niektore tlacidla, obrazky nie su dobre, hlavne tlacidlo "Podakovat", srdce ma biele okraje, verim ze na hojku sa to doladi lepsie, staci odstranit biele pixely. Tiez niektore avatary nevyzeraju dobre, ale to si moze kazdy upravit sam.

Inak co sa tyka tej sirky, nasiel som rozsirenie pre Firefox - Too wide!, ale na Hojko mi to nefunguje.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Mne zas roztiahnutie obsahu vobec nevadi, napriklad Wikipedia vyzera dobre, ale je tam viac textu ako na fore. Co sa tyka fora, tak sirka moze byt obmedzena, ale urcite na viac ako 1200 px. To mi pripada archaicke. Podla Steam HW survey ma 64 % ludi full HD monitor. A len 10 % 768p.
Dalo by sa to nastavit tak, aby mala stranka maximalnu sirku 1920 px a vedela sa aj zuzit, aby ludia s nizsim rozlisenim videli vsetko a nemuseli scrollovat do strany? To by sa mi pacilo ako idealny kompromis, ktory ide s dobou.
heker
Redeemer
Redeemer

Urcite by sa to dalo. Maximum sa da nastavit, zmensovanie je vlastne responzitivny design, ak sa nemylim. Teda sa prisposobi rozliseniu, hlavne mobilom, ak maju mensie rozlisenie. Aj ked tie dnesne maju uz vacsie rozlisenie ako FullHD.
Hensym
VIP
VIP

Gothar: Ono ten Steam survey nie je podľa mňa ideálne vzorka. To sú hráči, ktorí sa do toho aspoň trochu vyznajú, majú aktuálny hw, väčšie monitory a pod. Pričom pre toto fórum je podľa mňa najdôležitejšie udržať si tu ľudí "z vonku", a nie tých istých XY ľudí čo sem píšu pravidelne. Preto je asi relevantnejšia štatistika toto: https://gs.statcounter.com/screen-resol ... top/europe (nie je tam filter pre slovensko, tak je tam Európa, vyfiltrované iba desktopy, posledných 12 mesiacov). Chvala bohu už nejakých pár mesiacov dominuje FullHD, ešte rok dozadu bolo notebookovské HD-čko tuším v poradí prvé, ale ten rozdiel nie je ani z ďaleka taký ako u hráčov na Steame.

No a potom samozrejme, absolútne gro je mobil. Mám v Google Analytics asi 50 celkom aktívnych webov. E-shopy sú ešte stále trochu výnimka (tam niekedy ešte dominuje desktop), ale pri bežných weboch, kde sa iba "číta", je mobil často 75%, desktop 22%, tablet 3%.

Čo sa týka toho kompromisu, nastaviť maximum na 1920 - to znie fajn. Spomínaná ProSilver sa dá takto upraviť prepísaním doslova jedného riadku CSS-ka.

heker: V príncípe máš pravdu s responzivitou, akurát pri mobiloch sa neberie do úvahy rozlíšenie displeja, ale tzv. CSS rozlíšenie viewport-u. Napríklad taký Galaxy s10 má rozlíšenie 1440x3040px, ale pre weby má ten mobil rozlíšenie 360x740px. Všeobecne je najrozšírenejšie mobilné rozlíšenie asi 360x640 zatiaľ. Je to práve preto, že mobily majú uz väčšinou väčšie rozlíšenie ako desktopy, takže ak by nemali definované toto "CSS rozlíšenie", nedal by sa veľmi robiť responzívny dizajn.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Uvidime, mozeme vyskusat viac variant a podla toho to prisposobit. Priklanam sa k optimalizacii na 1920px, nakolko toto rozlisenie mam na notebook, na pocitaci, takze je to tak akurat (podla mna). Pre vacsie rozlisenia vsak uvazuje aj s modom, ktory je pre phpBB3 a to je moznost zvacsenia pisma, takze by individualne clovek prepol velkost pisma podla potreby, resp. podla zariadenia, vid. ukazka: https://phpbb.hifikabin.me.uk/viewtopic.php?f=3&t=70

//autoeditácia príspevku (02 Júl 2020, 23:51)
Je tu niekto, kto by chcel otestovat nove forum, skusit sa s tym pohrat zo strany uzivatela a nasledne mi napisat pripomienky + pripadne chyby???
heker
Redeemer
Redeemer

Ja sa hlasim!
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

ak je lepsie mat viac ludi co pretestuju mozem sa tiez podujat, preklikam co bude mozne :)

//autoeditácia príspevku (03 Júl 2020, 13:44)
no uz mam aj prvy problem, moje prihlasovacie udaje fungujuce na aktualnom fore na novom zial system neberie, stale pise, ze zadavam nespravne, overil som si to pre istotu na starom ci som nezabudol heslo, no su okej, cize login mne konkretne nefunguje :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja by som to tiez rad otestoval.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

cORP.: To je zaujimave, kedze bol spraveny klon MySQL a teda prispevky, uzivatelia atd... je vsetko z povodnej verzie fora.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

cORP. - OK, nefungovalo mi tiez prihlasenie, ked som pouzil mail (ponuka sa to automaticky), funguje to, ked pouzijem nick a heslo, vo Firefox, Chrome aj Edge.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Skusal som to znova, no stale nejde ani variant s nickom ani variant s mailom, heslo davam urcite dobre, to som si pre istotu skusal na klasickom hojku a tu prihlasi normalne, vzdy dostanem len klasicku hlasku

Zadané používateľské meno nie je platné. Pri ďalšom pokuse o prihlásenie pozorne skontrolujte vkladanie hesla. Ak problém pretrváva kontaktujte administrátorov fóra.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Mam pocit, ze si jediny, ktory skusal nove forum a nejde mu prihlasit. Prihlasujes sa normalne uzivatelskym nickom a zadavas heslo, nepouzivas email pri prihlaseni.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Vyskusaj si vlozit nick a heslo to txt suboru, skopiruj ich do stareho fora a potom do noveho.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

nemoze byt problem bodka v jeho nicku?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

*****HERO*****: Nie, to problem nebude. Skusal som mu zmenit heslo a prihlasit sa - ziadny problem.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ako som pisal v druhej teme, po zmene hesla uz ide prihlasenie okej, so starym neslo na ziadnom zariadeni, mozno len nejaka nahoda, kazdopadne uz ide :)
Napísať odpoveď