Odišli by ste len tak žiť niekam preč?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Andi_Cibula
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Odišli by ste len tak žiť niekam preč?

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Čo na to tvoja rodina ?
Ja mám najprv obavy aby mi to nevyčítali a potom mám ešte viac obavy o to aby dôjstojne žili a dožili (rodičia, strýkovci), pretože poznáme heslo našich poisťovní "mŕtvy dôchodca = dobrý dôchodca".
Názory na túto otázku by ma zaujímali.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Mna osobne mama posiela prec zo Slovenska uz odkedy som skoncil vysku, takze socialne vazby velmi neriesim. Mam tu kamaratov, ale to nie je dovod aby som ostaval zit v krajine, v ktorej si 40% nevidi na spicku nosa. Ostatna rodina po vacsine nezije na Slovensku a ti co ziju, zili dlho mimo, takze tiez s tym nemaju problem. Uz len dostat buduci rok viza a moze sa ist ta het :)
meffisto
King
King

Príspevok od používateľa meffisto »

Kam sa chystas?
Ja odporucam cestovat (vyskusat zivot mimo Slovenska) kazdemu.
Skor ci neskor AKUKOLVEK (dobru, aj zlu) skusenost zo zivota v inej krajine dokaze clovek vyuzit vo svoj prospech.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

kathleen napísal:http://kiska.blog.sme.sk/c/313793/Sme-h ... u-zit.html

Tento blog ma uprimne vytocil.
clanok som teraz cital a je na 100 % pravdivy, nemam mu asi co vytknut
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

ibaze to sa tak skoro nestane, vid. posledne vysledky z volieb, slovensko je v riti na dost dlhu dobu! :)
supo
Novice
Novice

Príspevok od používateľa supo »

Pride mi zvlastne ze vo vlaknach kde ludia hovorili o naj miestach na zivot/oblubenych navstivenych mestach dost ludi spomenulo Svajciarsko ale pokial ide o ludi co uz su vycestovany tak nikto Svajciarsko nespomina. Cim to je?
ziegel
Star
Star

Príspevok od používateľa ziegel »

Tiez som sa chcel spytat, ze co je na tom clanku od Kisku co som postla kathleen zle? Vsetko co tam napisal je absolutna pravda, ved nikoho neodhovara od toho aby sa usadil v zahranici, len poukazuje na to ze ak to tak pojde dalej, tak to so Slovenskom naozaj nedopadne dobre. Som zvedavy aj na jeho dalsie nazory, kedze ide kandidovat na prezidenta.

Dneska som akurat cital velmi dobry clanok v casopise .tyzden (kto ma piano, si ho tu moze precitat). V skratke tam slo o to, ze ludia so vzdelanim na prestiznych skolach ako napr. Harvard alebo Princeton, sa vracaju na Slovensko (aj ked by sa mohli uplatnit hocikde na svete) a snazia sa ho pozdvidnut, podporovat rozvoj doma. Ak taki ludia vymiznu, tak je dost mozne ze za par desiatok (?) rokov uz budu na Slovensku zit akurat tak negramotni cigani a zopar darmozracov v politike, ako je tomu uz aj teraz.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

S tým článkom od Kisku môžem iba súhlasiť.

A čo sa týka toho v časopise .tyzden - tak to im teda gratulujem. Pracovať na Slovensku po tom, čo investovali (alebo neinvestovali?) do svojho vzdelania tisíce eur/dolárov, tak to je odvaha. Neviem, či som to prečítal dobre, ale jeden alebo dvaja z nich na Slovensku nežijú, iba investujú, či nie?
ziegel
Star
Star

Príspevok od používateľa ziegel »

Neviem uz presne ako to bolo, lebo som to cital v tlacenej podobe (nemam piano :D), ale podstatne je, ze sa snazia podporovat rozvoj Slovenska, aj ked neposobia priamo tu. Ked rozbehnu par uspesnych firiem, presadia talentovanych ludi (ako hovori napriklad ta baba), daju lepsiu pracu ludom aku im momentalne trh moze ponuknut, tak to bude len dobre. A peniaze na studium podostavali vacsinou z roznych stipendii.

Ale je pravda, ze sme uz teraz trochu OT, kedze toto je tema o odideni zit do zahranicia.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Tak v takejto forme to ešte chápem - teda ak niekto, kto je rodený Slovák, je úspešný v zahraničí a potom podporuje niečo na Slovensku. Skôr mi to pripadalo sci-fi, že by niekto po rokoch driny na špičkovej fakulte šiel nazad na Slovensko pracovať a hrať sa na spasiteľa...A nepríde mi to až také OT, veď sa bavíme o ľuďoch, ktorí do zahraničia odišli...
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

ziegel, nepride mi to ako OT... niektori z nas uz odisli, obetovali viac nez dost a vratia na slovensko, uz len preto, lebo sa jedna o slovensko...o domov...

ja som tiez uz skoro 5 rokov mimo, coskoro si dokoncim inziniera a hladam si robotu... je takmer iste ze v FR neostanem, najradsej by sme sli s priatelkou do Canady, presnejsie do quebecku, nech pokracujeme v franine :) ale urcite poposielam CVcka aj na slovensko, aj ked si odtoho nic neslubujem ale ak by mal o mna niekto zaujem tak nepodpisem ak nedostanem min. 2000e na mesiac, viem ze mozem snivat, ale tak domov sa nevratim aby som zivoril...

Ale planujem sa vratit domov ked budem starsi, budem mat nieco za sebou, vo svojom obore budem spicka. Take futuristicke plany su ze si nieco zalozim, nejaku firmicku v mojom obore a mozno aj nieco s politikou, chcel by som to skusit, dufam ze vtedy uz nebudem mysliet na peniaze a jedine o co sa budem snazit bude nieco v prospech slovenska... a neskoncim ako 99% politikov v dnesnom parlamente, ktori su tam len preto aby si napchali vrecka...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

lenze do politiky chodia ludia aj s napchatymi vreckami ale dovlecu priloznu batozinu aby sa dalo kde pchat :)
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

Tiez som sa chcel spytat, ze co je na tom clanku od Kisku co som postla kathleen zle?
autor si protireci: na jednej strane je problemom na SVK moralka, na druhej strane su vraj u nas tisice slusnych ludi. problem nie je ekonomika, ALE moralka. a ti, ktori sa odstahuju kvoli ekonomike su vacsinou ti, ktori su akoze hrdi na SVK. my ekonomicke problemy nemame, my si ich vyrabame, lebo nam stagnuje moralka..

"Pre mnohých z nás sa možno javí jednoduchšie odísť do inej krajiny "na hotové", kde si občania za dlhé roky dokázali slušnosť a spravodlivosť presadiť." -> slusnost netreba presadzovat, ked su ludia sami slusni. "Slovensko bude vždy iba také, akí sme my sami. Robíme si ho na svoj obraz." -> veru tak. A kto sa s tym obrazom nevie osobne stotoznit, odide do zahranicia.

Co vycitam clanku?
1. Spominana hrdost Slovakov su len prazdne reci, nejakych zistenych 70% je uplne irelevantnych.
2. Problem nie je "ekonomika a moralka". Problem je moralka (nenasytnost ludi), ekonomicka situacia jej len odpoveda.
3. Zo Slovenska sa stahuju firmy, lebo tu maju vdaka vlade (zvolenej vacsinou obyvatelstva) zhorsene podmienky. Spickovi ludia (drviva mensina) potom musi odist za firmami do zahranicia.
4. Cestnych a schopnych politikov mame, ale vacsina Slovakov voli necestnych a neschopnych.
5. Preco sa ma o Slovensku v buducnosti hovorit v superlativoch? Ked sme na neho hrdi my, preco nas ma zaujimat mienka ostatnych?

Sorry, ale to je ako slohova praca zo zakladnej skoly. (Nie zeby autor napisal nieco zle, ale ma trochu hokej v pricinach a dosledkoch.) Nejde o to, ci Slovaci zostanu na Slovensku alebo v zahranici, ked dokazu zit cestne, poctivo a nemat velke oci. Tak, ako nenastal raj na zemi v ´48, ´68, ´89, ´93, 2004 (vstup do EU) ani v 2009 (prijatie Eura), tak nenastane, ani ked budeme mat super zamestnanost a vysoke platy. Ked chcu mat ludia spokojny zivot, nech nezavidia druhym, su vdacni, az to co maju, ochranuju slabsich a zakrocia pri nespravodlivosti. Nech su poctivi a charakterni uz pri malickostiach. Nech su pracoviti a sebakriticki.

Autor sa pyta: "Čo sa počas našej 23-ročnej slobody stalo?" No nestalo sa takmer nic, lebo sa ludia neangazuju. A ak ano, chcu vidiet vysledok uz zajtra a hlavne: mat sa dobre.

Dalej: "Viac ako dve tretiny mladých ľudí by sa zo Slovenska odsťahovalo!!" A preco? Lebo si myslia, ze sa budu mat v zahranici dobre. To je asi prioritna motivacia, hoci vobec ich predstavy nemusia odpovedat realite.

Tak sa pytam: Aky ma zmysel snazit sa udrzat na SVK mladych ludi, ktorych jedninym cielom je mat sa dobre? Ked ti isti ludia zostanu na SVK, zase budu pozerat len na svoje blaho a nie na dobro celeho Slovenska/spolocnosti.

Čítajte viac: http://kiska.blog.sme.sk/c/313793/Sme-h ... z2CzqHWvRV
wladas
Redeemer
Redeemer

kathleen napísal:lebo tu maju vdaka vlade (zvolenej vacsinou obyvatelstva)
no vacsina to zas nebola a keby sme to brali z hladiska celkoveho poctu obyvatelov tak to uz vobec nie
kathleen napísal:Tak, ako nenastal raj na zemi v ´48, ´68, ´89, ´93, 2004
medzi 48 a 68 sa tu slovaci mali dost dobre
supo
Novice
Novice

Človek musí mať v prvom rade postarané o seba a o najbližších az potom môže riešiť dobro krajiny. To je podla mna úplne prirodzené a neviem akým právom by niekto očakával ze sa ľudia zachovajú inak. No a ked toto základné zabezpečenie nemôže nastať na slovensku tak človek odíde preč a ani sa nedostane do fáze že by bol schopný a ochotný sa angažovať do zlepšovania svojej rodnej krajiny. Nie, bude zlepšovať krajinu ktora mu umožnila naplniť svoje základné potreby.
kathleen
Light Professional
Light Professional

medzi 48 a 68 sa tu slovaci mali dost dobre
ozval sa dalsi, ktoreho jedinym meritkom je "mat sa dobre". hlavne rolnici a ich potomkovia sa museli mat bajecne, ked ich sudruhovia obrali o ich jediny kapital, nehovoriac o politickej (ne)slobode.

ale stale sa mozes odstahovat na Kubu. vraj sa tam maju ludia tiez relativne dobre ;)

//autoeditácia príspevku (23 Nov 2012, 1:31)
supo napísal:Človek musí mať v prvom rade postarané o seba a o najbližších az potom môže riešiť dobro krajiny. To je podla mna úplne prirodzené a neviem akým právom by niekto očakával ze sa ľudia zachovajú inak. No a ked toto základné zabezpečenie nemôže nastať na slovensku tak človek odíde preč a ani sa nedostane do fáze že by bol schopný a ochotný sa angažovať do zlepšovania svojej rodnej krajiny. Nie, bude zlepšovať krajinu ktora mu umožnila naplniť svoje základné potreby.
Co znamena "postarena o seba a najblizsich"? Ze budem robit danove uniky, aby sme mohli ist s celou rodinou na dovolenku k moru? Ze dosadim po znamosti rodinu na miesto do statnej spravy, pricom je ten clovek neschopny v danej profesii?
Angazovat sa da na kazdej urovni a uz od mladosti (16-18 rokov), ked este ani nemas vlastnu rodinu. Nehovorim o vysokej politike. Ked sa clovek nedostane do fazy, ze sa aktivne zucastnuje na diani okolo seba, tak asi zostal na vyvojom stupni v 12-rokoch. Rozdiel je len v tom, ze miesto rodicov ocakava "naplnenie svojich potrieb" od statu. Dost smutne, byt cely zivot len konzumentom.
meffisto
King
King

Príspevok od používateľa meffisto »

Retne napísal:ale urcite poposielam CVcka aj na slovensko, aj ked si odtoho nic neslubujem ale ak by mal o mna niekto zaujem tak nepodpisem ak nedostanem min. 2000e na mesiac, viem ze mozem snivat, ale tak domov sa nevratim aby som zivoril...
Dostat 2000e/mesiac na Slovensku neni az taky problem.
Ak hovorime o IT...s inym skusenosti nemam ;)

p.s. : Canada je urcite dobry vyber.
wladas
Redeemer
Redeemer

kathleen napísal:"mat sa dobre"
sakra moja chyba....pred 48, stale si mylim to znarodnenie
supo
Novice
Novice

Ludia tu casto vravia, ze zostavaju v rodnej krajine aby sa mohli postarat o rodicov ked budu starsi a budu potrebovat pomoc.

Toto je podla mna jedina moralna dilema na odstahovani, vsetko ostatne je len o tom ze nakolko clovek citi potrebu videt sa s kamaratmi na slovensku/rodinou kazdy tyzden.

Rozmyslal som o tejto dileme dost vela a vyslo mi z toho, ze vdaka tomu ze som v zahranici a mam normalny plat tak mozem napr teraz rodicom pomoct s financovanim domu a neskor ked sa prihodia zdravotne tazkosti tak nebude problem vybavit najlepsiu starostlivost.. namiesto toho aby som s nimi sice bol kazdy tyzden ale potom skoncia na 4 mesacnej cakacke na operaciu na onkologii alebo daco podobne hrozostrasne, len kvoli tomu ze im to nebudem moct vybavit peniazmi.

Kamosov zo skoly a pod vidim par krat za rok ked dojdem domov na par dni.. kebyze zijem na slovensku ktovie ci ich vidim viac, ked skoncila skola a kazdy sa vydal na svoju cestu zivotom, dostal sa do ineho kolektivu v zamestnani atd.

Dalsia moznost je ze toto vsetko je iba vykonstruovana loz ktoru som si vymyslel sam pre seba aby som nemal z odstahovania vycitky svedomia, kto vie ;-)

//autoeditácia príspevku (27 Nov 2012, 1:41)
kathleen napísal: Co znamena "postarena o seba a najblizsich"? Ze budem robit danove uniky, aby sme mohli ist s celou rodinou na dovolenku k moru? Ze dosadim po znamosti rodinu na miesto do statnej spravy, pricom je ten clovek neschopny v danej profesii?
Angazovat sa da na kazdej urovni a uz od mladosti (16-18 rokov), ked este ani nemas vlastnu rodinu. Nehovorim o vysokej politike. Ked sa clovek nedostane do fazy, ze sa aktivne zucastnuje na diani okolo seba, tak asi zostal na vyvojom stupni v 12-rokoch. Rozdiel je len v tom, ze miesto rodicov ocakava "naplnenie svojich potrieb" od statu. Dost smutne, byt cely zivot len konzumentom.
Ver mi, ja som ten typ co sa angazuje do zlepsovania veci okolo seba, ale ked vidim ze to proste nikam nevedie tak si tiez viem povedat kedy je cas ist 'o dom dalej'.

Co znamena 'postarat sa' som nacrtol vyssie. Vobec som nemal na mysli dosadzovanie na pozicie a podobne veci.. skor ide o zabezpecenie zivota na urovni.. byvanie, zdravotnictvo, pomoct v podnikani ked chyba cash na medialnu kampan atd. Ja robim v IT a povedzme ze na slovensku sa IT ludia nemusia az tak bat o robotu atd, ale dostat sa k zaujimavej praci co cloveka bavi a dostat za to dostojny plat neni vobec lahke - hlavne ked ma clovek vysoke naroky na to co ho bavi a naplna robit, tak by som povedal ze vo vela zameraniach IT to je skoro nemozne. To ze mam o rad vyssi plat ako by som mal doma je tiez fajn. Priatelka je tiez technicky zamerana, ma vysoku skolu no na slovensku chvilu robila za tusim 2.5e/hod. Tu sa dostala hnet k neporovnatelne zaujimavejsej robote ako to co ju cakalo doma, pretoze si tu zamestnavatelia vazia ludi s univerzitou a schopnostami a adekvatne to aj vedia ocenit.

Poznamka na zaver:
Angazovanie do zlepsovania spolocnosti by nemalo byt pre ludi povinne. Neviem preco by opak angazovania malo byt cakanie na naplnenie svojich potrieb od statu. Da sa bojovat a stavat na svojich schopnostiach bez toho aby som chcel od statu cokolvek, ale to este neznamena ze musim bojovat s veternymi mlynmi a organizovat konanie dobra.
kathleen
Light Professional
Light Professional

supo
Ja ti nejdem moralizovat do tvojich zivotnych rozhodnuti. Tiez zijem v zahranici a mam na to svoje dovody. Moj povodny post (o clanku od Kisku) smeroval tam, ze na SVK je nepriazniva situacia pre sikovnych ludi, lebo si ju sami Slovaci tak vytvaraju, pritom zly ekonomicky potencial nemame. Ti, ktori ostavaju na rodnej hrude, vacsinou aj tak nic pre zlepsenie situacie nerobia. Len tvrdia, ze su hrdi na Slovensko a lamentuju nad tym, ze mlada generacia odchadza do zahranicia. Ze vraj "na hotove".
Napísať odpoveď