OPERACNE SYSTEMY

Všetko o mobiloch, PDAčkach...
modelxxxxll
Novice
Novice

OPERACNE SYSTEMY

Príspevok od používateľa modelxxxxll »

ake ste vyskusali operacne systemi ??? a aky aktualne pouzivate v mobile ??? :-)
pridavajte prispevky moc sa potesim
aaa hlavne prijimam prispevky o androide

//autoeditácia príspevku (07 Sep 2010, 23:33)
moja domaca zbierka - HTC S 310 (WM 5.1)....NOKIA N73 (SYMBIAN S60 3RD)... NOKIA N93 (SYMBIAN S60 3RD),,....... NOKIA 5530 EXPRES MUSIC (SYMBIAN S60 5RD )
nieco co som mal istu dobu v paprckach :
SYSTEM BADO - samsung Wave .. musim uznat ze oto je mix androidu a iphonu
IPHON 3GS 16GB- kvalitka
BLACKBERRY 8900 - no toto nebol zrovna moj favorit
rochedo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: OPERACNE SYSTEMY

Príspevok od používateľa rochedo »

Tak mne presli rukou: WM 5, WM 6, Symbian S60 3RD, Android 2.2, iOS 3.2, iOS 4.0

Aktualne pouzivam iOS4
Stopa
King
King

Príspevok od používateľa Stopa »

Cez ruky mi presli asi vsetky dostupne OS (okrem WebOS, ktory okrem 5-clennej fanusikovskej zakladne nepouziva nik a Maemo/Meego), ale dlhodobejsie (mesiac a viac) som pouzival len 3:
Windows Mobile - mal som chut sa vratit ku dumbphonom, ten OS je ako Tamagotchi. Sice mi neumrelo ani raz, ale tie stratene nervy mi to uz nevrati.
Blackberry OS - oproti WinMo pokrok, velmi sa mi pacil, len som si nevedel zvyknut na tak malu fyzicku klavesnicu, ale OS samotny mal svoje caro. Na druhej strane bol na moj vkus az prilis pracovne zamerany... "all work and no play makes Stopa a dull boy" :P
Ale paci sa mi, ze sa RIM snazil v kazdom momente zobrazovat co najviac dostupnych informacii, pre mnoho ludi je toto plus.
iPhone OS/iOS - ako student zatial nepotrebujem pracovny telefon, takze som k plnej spokojnosti zostal pri iPhone. Momentalne ho pouzivam ako telefon, hernu konzolu a mp3 prehravac v jednom, to myslim hovori za vsetko.

A este k tym co som skusal len kratko:
Android - podla mna #2 v mobilnych OS, keby sa Google zacal starat o tento system ako sa patri (tj vyriesenie piratstva, rozbehnutie marketu aj u nas, zmensenie fragmentacie atd atd) tak by sa snad mohol vysplhat na prve miesto... bohuzial sa az prilis drzia buzzwordov "free" a "open" (teda az kym to nie je pre nich prinosne, vid dohodu o poruseni internetovej neutrality s Verizonom) a vela z chyb Androidu si ziada razny pristup.
Symbian - zatial co pri ostatnych OS chapem ich podiel na trhu, nejako mi nejde do hlavy, ako sa dokazal vysplhat Symbian tak vysoko. Pre mna najhorsi OS, nepoznam ani jedinu vec, ktoru robi lepsie ako konkurencia... minimalne co sa tyka veci, ktore ma aspon mierne zaujimaju.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

vela z chyb Androidu si ziada razny pristup.
a to su?
Stopa
King
King

Hlavne ta fragmentacia, tam musia proste buchnut do stola a stanovit nejake pravidla, proste musia trochu priskrtit vyrobcov aby este dnes nevypustali mobily s Android 1.5/1.6 (Dell Streak).
Detto piratstvo, keby urobili market poriadne, tak nepotrebuju sideloading a piratstvo je vyriesene. Pripadne nech zapoja fantaziu, zatial su na tom biedne.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

fragmentacia coho?
Stopa
King
King

Tak teraz neviem ci si robis srandu, alebo sa seriozne pytas :lol:
Vyber si lubovolnu sucast telefonu a pri Androide nastava fragmentacia. Kazdy vyrobca pouziva nieco ine a developerom to ani zdaleka nepomaha.
Ale ak by si sa pytal seriozne tak par prikladov: verzia OS, nadstavba daneho OS, rozlisenie, pocet tlacidiel, CPU, GPU atd atd

Tebe ako uzivatelovi to pochopitelne v tomto stadiu nevadi, dokonca Google natlacil uzivatelom stare dobre "viac moznosti = vacsi uzitok" (co je podla viacerych psychologov blud), ale developeri maju z toho nocnu moru. A vysledok tejto nocnej mory vidis aj na aplikaciach, ak mas moznost porovnat iOS a Android aplikacie.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

aha takze slavna fragmentacia androidu je to, ze ho mozes nakonfigurovat podla toho ako telefon prave potrebuje?
damn, tak to je skutocna nevyhoda....
pred tym nez prisli smartphony to tak bolo tiez ( a dokonca to bolo poznat este daleko viac ) a co si pamatam nikto sa na to nikdy nestazoval. Crapplu sa to hovori ked ma jeden jediny telefon to si mozu potom dovolit co chcu.
Na skalovatelnost, ktoru android ponuka moze nadavat asi fakt len velky fanusik systemu od applu, ktory je uzavrety pred celym svetom. To, ze sa telefony od seba vzdaluju nie je problem androidu ale vyvojarov. A keby to mali zatrhnut tak ako Ty hovoris tak mozes vsetky starsie telefony hodit sviniam pretoze by si zabil spatnu kompatibilitu ( kedze firmware casto neumoznuje upgrade systemu na vyssiu verziu ).
Co sa tyka marketu bud rad, ze mozes varezit, iOS Ti ani len to neumozni a ten ich slavny crapplestore tiez nie je vsade po svete.
rochedo
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa rochedo »

axxis napísal: Co sa tyka marketu bud rad, ze mozes varezit, iOS Ti ani len to neumozni a ten ich slavny crapplestore tiez nie je vsade po svete.
Warezit mozes aj na iOS...
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

rochedo napísal: Warezit mozes aj na iOS...
hej ked to niekto ohakuje a spolu s JB Ti padne aj zaruka :roll:
( iPhone som dlhsiu dobu pouzival, lebo vo svojej dobe to bol jediny telefon s kapacitnym displayom a kvalitnym ovladanim co sa dal zohnat v rozumnej cene a viem ake boli okolo celeho ich insiderkseho systemu procesie, po case som sa dokonca zacal cudovat, ze sa z neho da volat aj na nieco ine ako na veci, ktore nevyrobil apple, jako dobre, ze mi ho ukradli, mam dovod ist do lepsieho :lol: )
Stopa
King
King

Toto nemam rad, neskutocna militantnost a minimum rozmyslania. Pozri sa napriklad ako to robi teraz Microsoft s Windows Phone 7, dali vyrobcom pravidla a vdaka tomu si udrzia aku-taku kontrolu nad svojim OS. Vdaka tomu preberaju zodpovednost nad svojim OS, Google to ma na salame, ich technicka podpora bola uboha aj na Nexuse podla vyjadreni majitelov.
A s tym nakonfigurovanim som sa uz vyjadril, viac moznosti != prinosnejsie pre uzivatela. Google ta sice uci opak, ale to len preto, lebo im to nahrava do kariet. Mimochodom prednaska jedneho z ludi ktory sa zaobera touto tematikou http://www.ted.com/talks/barry_schwartz ... hoice.html pri troche snahy najdes dost clankov aj od inych odbornikov z oboru.
A nejako si odignoroval ten OS, to ti fakt vyhovuje, ze vacsina predavanych telefonov ma uz v den zahajenia predaja outdatovany OS (hnusne a neslobodne "Crapple" to prekvapivo nerobi), ale je aj obrovska sanca, ze update OS ani nikdy nedostanes?

A ten brept co nasleduje ani nechapem, co tym chcel basnik povedat? Moj iPhone prvej generacie dostal aj viac ako 2 roky po zacati predaja najnovsi update a vsetky aplikacie na najnovsi OS mi fungovali (okrem tych par pouzivajucich kompas, alebo GPS ktore nemam + tych par hier vyzadujucich vyssi vykon), ziadna spatna kompatibilita nebola zabita. Takze nic sa zabijat nemusi, len to treba vediet :wink:

Tou poslednou vetou si to len zaklincoval. Warezit ide, pricom velmi pohodlne (kazdy kto skusal jailbreak cez Jailbreakme.com a Installous mi musi dat za pravdu), ale Applu sa to dari udrzat vramci relativne malej komunity. Iba 10% iPhonistov ma totiz jailbreak a iba 40% jailbreakistov stahuje warez... takze celkovo iba 4% iPhonistov pouziva warez.
A Appstore nie je na celom svete, pochopitelne, preco by ho dali do Zimbabwe, ked tam iPhone nepredavaju? Pokial viem, tak takmer vsetky, ak nie vsetky krajiny predavajuce iPhone (okolo 80 ak sa nemylim) Appstore ma. Na druhej strane Android sa predava v priblizne rovnakom pocte krajin a Market ma... toto budem dlho pocitat :D celych 14 krajin!!! OMG, ako to dokazali? Apple dokazal v priebehu 2 mesiacov (pripadne v priebehu roka, ak na tom pracovali uz od vydania iPhonu prvej generacie) rozbehnut Appstore v 40 novych krajinach + mnohych dalsich, kde mali iTunes store a Google uz stihol za necele 2 roky spojazdnit obchod v 14 (!!!!) krajinach. A nejako si zabudol spomenut, ze Slovensko je jedna z tych 40+ krajin kde je Appstore uz od prichodu 3G a nie je jednou z 14 krajin kde je Android Market. Takze o com sa vobec chces vadit?
http://www.ilounge.com/index.php/news/c ... app-store/ Tu je clanok o spusteni 40 novych iTunes store pri launchi iPhone 3G.
Ceresnicka na torte: iPad mal spusteny Appstore uz pred par mesiacmi a to sa este u nas ani nepredava. Oproti tomu vyzera google dost chabo, vsakze?

A "Crapple"? To je detinskejsie ako "Microsrot" a "Micro$oft" dokopy.

Ou, a to som povodne chcel napisat iba ten kratky nazor na sucasne OS, nejako sa to zvrhlo :lol:

//autoeditácia príspevku (08 Sep 2010, 18:31)
Jailbreak ti moze poskodit zaruku, ale nemusi. Uplne rovnako ti poskodi zaruku nahranie novej ROM alebo root telefonu.
Navyse este som nevidel ani jeden dokumentovany pripad, kde by niekomu neuznali zaruku pri JB, mne dokonca urobili diagnostiku na iPhone po zaruke, s JB a 3 strankami upiratenych aplikacii.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

no win 7 mobile tiez nestoji za vela kedze vsetko co ho odlisovali od iOS v nom zabili.
co sa tyka spatnej kompatibility iPhonov tak tam to neznicis, lebo nemas co, oni sa furt hraju len na svojom piesocku a ako som Ti uz raz hovoril stale dookola robia jeden a ten isty telefon postaveny na jedinej platforme takze ani prechody na ine verzie nemozu byt problematicke ( to mas asi tak ako update android 2.1 na 2.2 na HTC desire ), tento pristup sa vsak neda uplatnit pri 1000 uplne rozlicnych telefonoch 15-tich roznych firiem tam tu skalovatelnost potrebujes, to sa s apple pristrojmi proste porovnavat neda.
Okrem toho si slepy voci uplne inej veci, skus na svoj iPhone prvej generacie nainstalovat iOS 4 a hned zistis preco som hovoril to co som hovoril. Starsie androidy su nadalej podporovane preto, lebo nie kazdy telefon moze mat froyo a zdaleka nie kazdy novy low end telefon ho potrebuje ( Xperia mini ). Tebe by sa pacilo keby Ti s prichodom iOS4 zatrhli vsetko co si mohol robit na svojom starsom iP len preto, ze nema dost silny hardware a keby vsetky firmy na svete vydavali vzdy len tie najnovsie pristroje, ktore stoja pomaly 800€ jak to robi apple ( a nielenze predavaju pristroje neskutocne predrazene este si ich aj musis kupit s pausalom ako blb)?
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ja mam skusenosti len s WM 6.1. Az na to, ze je pomaly, sa mi paci, ze neobsahuje ziadne precackane animacie a obrazocky, ako to dnes byva v mode :)
Ak ma WM 7 vyzerat ako Windows 7 po defaultnej instalacii, tak to ho nechcem (druha vec je, ze by som ho ani nerozbehol).
Stopa
King
King

Jezisi, tak toto je uz maso, posledny moj prispevok a koncim kym tu s tebou pridem o nervy.
Ano, hraju sa na vlastnom piesocku, a co? Funguje to? Urcite ano. Tak kde je problem? A tie aplikacie co sa na tom piesocku nehraju su v Cydii a tiez su na novy OS vacsinou portovane velmi rychlo. TAKZE ONO TO IDE!
Navyse mne ako pouzivatelovi je jedno, ze co sa deje za kulisami. Apple je schopny udrzovat svoje telefony 2 roky po vydani s najnovsimi updatmi, Google nie, END OF STORY! (schvalne capsujem, mozno ti to skor dojde)

A neviem kde si bol zvysok diskusie, ale prave o tych 1000 roznych HW kombinaciach je cela ta fragmentacia... takze darmo si tu s tym vyrukoval, ked prave o tom vravim a vlastne si iba potvrdil moje slova, ze Android je prilis fragmentovany aby fungoval tak bezproblemovo ako ekosystem iOS. I rest my case, diky za pomoc :lol:

Ano, na iPhone prvej generacie nenainstalujem iOS 4.0, ukaz mi aspon Android telefon z roku 2007 ktory dostal najnovsi update... Androidy prisli az o rok neskor, takze z tohoto hladiska to porovnavat nemozeme, iPhone 3G totiz update na iOS 4.0 dostal, i ked s porodnymi bolestami, ale tie boli vyliecene vcera.
Tak to skusme inak, pozri sa na rozdelenie verzii Androidu: http://www.betanews.com/article/Google- ... 1272930029 je to stary graf, ak najdes novy mozes postnut, ale je +/- rovnako zufaly. Hladat sa mi ho vsak nechce.
Teraz ideme trochu matematicky na iPhone - predaje iPhonu vzdy narastali, pri najnovsej verzii usla sprava, ze zaujem je 10x vacsi ako v pripade 3GS. Takze aj keby si sa na hlavu postavil, tak upgrade nemoze dostat pri uplne najhorsom scenari 1/13 uzivatelov.
A teraz na cas upgradu. Ked Apple dokonci upgrade, mozu si ho stiahnut HNED (zase caps, vsak vies preco) vsetky iOS zariadenia. Vynimkou je iPad kde trochu zameskali, ale s verziou 4.2 sa nabehne na rovnaky harmonogram.
Ako je na tom Android? Jaaaj, zabudol som, FRAGMENTACIA. Google prejavuje totalnu apatiu ku Android-pouzivatelom a tak ich absolutne netrapi, ze tvorcovia Android telefonov mnohokrat zadrziavaju upgrade aj umelo, alebo sa im proste nechce prisposobovat novu verziu na svoj telefon a update nedaju vobec. Ohladom toho zadrziavania umelo, exhibit A: Samsung spica na Slovensku dostal update o dobrych par mesiacov neskor (ak uz vobec dostal) ako ostatne krajiny.
A taktiez som sa dostal k tomu hlavnemu (toto bude cele caps, lebo viditelne si si to bud nevsimol, alebo to uspesne ignorujes, brace yourself!): NIE KAZDY ANDROID TELEFON DOSTANE UPGRADE NA NOVY OS A PRI KUPE MI NIK NEPOVIE, AKO SA VYROBCA ROZHODNE
Takze defacto kupujem macku vo vreci, vynikajuce. Apple je zato uprimny: 2 roky budes dostavat upgrade HNED NA PRVY DEN, potom vsak prestaneme ten telefon podporovat.
Pri Androide? Telefon kupis s outdatovanou verziou OS, ani srnka netusi ci dostanes upgrade, ak upgrade dostanes, budes nan cakat par mesiacov.

Ale ano, hlavne, ze je to slobodne :lol:

To na konci taktiez nedava zmysel. Preco by mi mal niekto nieco zatrhovat? What? A ak pri Xperii Mini narazas na slaby vykon, tak vedz, ze je +/- rovnako vykonna ako 3GS ktory, cuduj sa svete, ma najnovsi update. Hell, aj 3G ma najnovsi update a to je o 1/3 slabsi ako Xperia.
Takze suma sumarum, low-end iPhone 3G si moze uzivat najnovsie API a s nim suvisiace aplikacie, na Xperii nespustis ani Google earth... ktory ide aj na mojom iPhone :lol:

A iPhone si nemusis kupovat s pausalom, dokonca ani u nas ak sa nemylim. Mylis si to s USA.

A este ku tomu zaciatku, Windows Phone 7 moze byt aky chce, pristup ku vyrobcom ma omnoho lepsi ako Google. Microsoft ma konecne gule na to, aby zodpovedal za vlastny OS, co Googlu chyba. Aj ked je to zatial iba mobilny OS, ale snad sa poucia, a rovnako spravia pri PC.

//autoeditácia príspevku (09 Sep 2010, 12:36)
Mek: ja sa naopak na Windows Phone 7 tesim, sice to ovladanie sa mi zatial absolutne nepaci, ale dam mu sancu, mozno prekvapi.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Všetky dostupné v európe dlhodobo. Zatiaľ vedie Android, z mnohých dôvodov mne osobných.
Sapo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sapo »

Ja som mal

Symbian OS 9.2
Symbian OS 9.3
Windows Mobile 6.1
Windows Mobile 6.5
Android 1.6
a mnozstvo uzavretych OS, ktore nebudem menovat

Mal som tu moznost vyskusat si asi vsetky OS (nie vsetky verzie), okrem iOS a Symbian ktory pouziva SE. (nazov ma teraz nenapadne)

Uz sa tesim, ked vydaju na moj mobil Android 2.1
Zo vsetkych OS sa mi najviac paci Android a potom Symbian. Windows Mobile na mna moc nezaposobil.
Gyrxiur
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gyrxiur »

Skusal som vsetky windows mobile, osobne mam 6.1 na diamonde, Dalej mam na diamonde androida 2, celkom slusny system, len je nekvalitne portovany, tak blbne. iOS je mi maximalne nesympaticky, neviem co ludia vidia na apploch, mne to pride praveze neintuitivne, a hlavne vela animacii aby to malo, a iTunes je priserne blby program. Maemo som neskusal. Symbian som skusal, ale pride mi to len ako taky upravitelny no ako uzavrety vyzerajuci system s lepsimi programami ako je len java, ale zase je pomaly a tie certifikaty same, no somarina. Cize ja osobne som u windows mobile, to nie je mobil, to je maly pocitac narozdiel od ostatnych. Skoda, ze wm7 tak docubili co som pozeral, nechapem, na co kopiruju ostatnych, takto boli aspon original a pre biznis sferu parada. A co sa tyka blackberry, tak to sa mi nepaci.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Stopa:
1 - ked si kupujes android telefon obycajne vies ci budes moct upgradovat na vyssiu verziu alebo nie. osobne som este nevidel telefon, u ktoreho to nebolo zname. Napr. ked si kupis Xperiu mini vies 100%-tne, ze hore to uz nepojde a je cisto Tvoja volba, ze chces A1.6
2 - neohanaj sa tu Cydiou ako vymozenostou applu pretoze ona stoji v priamej opozicii samotneho applu, bud rad, ze su na svete vyvojari, ktori chcu hlupo uzavrety system applu aspon trochu priblizit androidu
3 - 1000 telefonov vyzadujucich 1000 roznych konfiguracii systemu nie je slabina systemu, ale jeho sila, ktora vyvojarom pomaha a nie ich obmedzuje. Keby bol android zdrotovany ako iOS tak by nebolo 1000 roznych telefonov ale 3.
4 - naco Ti je iOS4 na iPhone3G ked nemozes vyuzit to jedine podstatne co priniesol - multitask ( aj ked to nie je pravy multitask, len to tak vyzera ) co bol IMO tiez dost znacny krok smerom od iOS k Androidu. ale kedze Ty si velky fanusik applu tak vsetky tieto veci nevidis, lebo sa drzis filozofie applu, ktora vzdy hovori nieco ine podla toho ako sa im to hodi.
priklady:
multitask - predtym nez ho mali a bol ohlaseny iP4, ktory ho povodne nepodporoval vsetci apple fanusikovia kricali. NACO NAM JE MT NACO NAM JE MT, iPhone je najpredavanejsi telefon na svete aj bez neho, samotni uzivatelia dokazali, ze MT task netreba. potom zazracne MT prisiel s novym OS a vsetci z applu kricali OMG OMG OMG POZRITE SA MY MAME MULTITASK A WIN7 HO NEMA, OMG TO SU ALE RIADNE ONESKORENI LOLOVIA
facetime - funkcia, ktoru mal moj sony erricson pred 5 rokmi a apple si to teraz konecne instaloval do telefonov a vyskakuje okolo toho ako keby to vymysleli.

btw. mal by si sa ukludnit a nekricat :D velke pismena aj tak nepocut. ja nehovorim, ze apple veci nefunguju, to by som im krivdil, pretoze im funguje vsetko pekne. ja len hovorim, ze ich pristup je uplne debilny, ale vzhladom na to, ze pracuju vzdy len vo vnutri svojej firmy si to mozu dovolit, osobne si vsak myslim, ze tento pristup je blby, informacne technologie boli uz oddavna o spajani rozlicnych systemov a apple sa vracia spat do doby ked neexistoval ani OSI omdel.

a posledna vec k tej fragmentacii - na WinXP tiez nefunguje mnoho veci, ktore potrebuju nove technologie z Visty ci 7 a nikto o tom nehovori ako o fragmentacii alebo nedostatku. Ked si kupujes slaby komp, na ktorom Ti pobezi len XP vies do coho ides, vies, ze upgrade nebude mozny a vies, ze vyvojari s tym rataju, to nie je ziadna fragmentacia ale skalovatelnost systemu ( ako vravi jeden nas ucitel Don't Accommodate to System. Accommodate System! ). U linuxov ani nehovorim, co je Gentoo najfragmentovanejsi kus hovna na svete?
Stopa
King
King

Porusim svoje slovo, ale toto mi proste neda :-D Taky blud si nenecham ujst
HTC Desire, Dell Streak, Samsung Galaxy S, Motorola Droid X
Vsetko su to nove (ale uz predavane) telefony, kazdy z nich je zaroven povazovany za viac nez len kvalitne zariadenie, ziaden low-end. Teraz budem citovat teba: "obycajne vies ci budes moct upgradovat na vyssiu verziu alebo nie" a nasleduje otazka: ktore ztychto zariadeni dostane Gingerbread, ktory je uz doslova za rohom, a ktore dostanu aj Honeycomb, ktory tu tiez bude do roka? Zaroven uvadzaj aj zdroje tychto informacii.

Ja ti mozem rovno povedat, ze iOS 5.0 nedostane iPhone 3G, 3GS ho dostane s obmedzeniami a iPhone 4 ho dostane v plnej krase. Your move.
Nyssow
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Nyssow »

Skúšal som Windows Mobile (6.1, 6.5). Microsoftu jednoznačne ušiel vlak už dávno, a ak ich nezachráni Windows 7 Mobile tak už sú úplne bez šance (čo sú už aj teraz v podstate).

Android som osobne moc netestoval, no príde mi celkom zložitý, a ja v poslednom čase uprednostňujem jednoduchosť a minimalizmus, hlavne čo sa týka mobilnej sféry. (btw, teraz používam 5-ročný SE k600i, keďže mne osobne plne stačí). No každopádne je to najväčší konkurent Apple, a Jobs si to plne uvedomuje.

Mal som teraz rok iPhone 3G s iOS3, 4 a páčil sa mi. Je na to neuveriteľne množstvo hier (AppStore je geniálny nápad od Apple - hlavne to čo z neho dokázali spraviť, nie ako Android Market, ktorý je pre SVK úplne nulový). Čiže ako mobil, mp3, prenosná herná konzola (PSP a nintendo nemá šancu - vlastná skúsenosť, keďže mám i PSP a mal som i Nintendo DS), GPS bol pre mňa úplne dostačujúci. iPhone 4 je už vďaka lepšiemu HW, retina displej (ten displej je naživo super, nevedel som sa naňho prestať dívať). A dá sa už celkom slušne použiť i ako foták a kamera.

Posledné 2 mesiace mám i iPad [iOS3.2] a je to veľmi zaujímavé zariadenia. No môžte mať problém nájsť na čo to presne budete používať (i ja som mal / čiastočne stále mám ten problém). Myslím si, že v novembri keďže má vyjsť iOS4 na iPad [možno Jobs predvedie i iPad 2gen] sa pohrnie ešte dosť aplikácií. Napríklad nechápem prečo nemá facebook či skype samostatnú aplikáciu. Samozrejme dá sa to nahradiť, no mať na to presne oficiálnu aplikáciu a zdarma je super (ako teraz vydal Twitter aplikáciu Twitter for iPad).

Osobne iPad považujem u seba za niečo ako náhradu za notebook (na cesty atď, keďže mám radšej desktop PC) a náhradu za smartphone (samozrejme bez telefonovania a sms). Čiže hry, filmy (streamujem často cez PC, čo je super vec), niekedy hudba, aplikácie (noviny, sociálne siete atď.) Knihy a pdf. sú na tom celkom dobré, a keď už mám niečo takto čítať tak na iPade (som zástanca normálneho papiera). iPad nie je na prácu, vôbec, (jedine tak maily), nechápem čo to toľko ľudí nevie (nechce) pochopiť.

Jailbreak mám (mal som i na iPhone) no moc ho nepotrebujem, ale je tu tá možnosť keď Vám niečo chýba, tak pomocou jailbreaku nemáte problém (väčšinou) si to doplniť.

Takže môj názor, neberte to tak, že sa snažím niekomu vnútiť Apple, proste sa mi ich produkty páčia a vyhovujú mi. That's all.

tento citát z jednej stránky vystihuje imho dnešnú situáciu:
Byl to právě operační systém, čím Apple drtivě předběhl konkurenci. Ta se už pár let snaží náskok snižovat, s rozdílnými úspěchy. Nokii se Symbianem ujel vlak, Microsoft ještě nenašel nádraží a pouze nováček Android nabídl slušnou alternativu pro geeky.
Napísať odpoveď