Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
quin61
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 73
Registrovaný: 24 jún 2013, 11:51

Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa quin61 »

Ahojte,
K fibernetu som dostal to ich 2 in 1 zariadenie, Huawei HG8245W5 a chcel by som ho idealne vymenit za samostatný opticky konvertor a router.
Dovodom je hlavne to ze chcem mat router dalej ako je privedena optika. Ethernet tam natiahnuty je, takze by som tam chcel dat cisto len konvertor a router zapojit v izbe vedľa.

V orange-i vraveli ze si mozes dat kedykolvek svoje zariadenie a hento ich vrátit ale nemozu zarucit ze ti to bude s danym zariadenim fungovat :/
Má niekto s týmto skusenosti? Išlo by to napriklad s TP-LINK MC210CS?
Písal som aj priamo nim ale ktovie čo mi odpíšu (a kedy)
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 7069
Registrovaný: 09 sep 2007, 13:37
Bydlisko: Bratislava

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa wladas »

pripojka optiky -> konvertor -> UTP kabel do 150m -> router
Naco menit konvertor?
René
Light Star
Light Star
Príspevky: 201
Registrovaný: 26 sep 2015, 18:16

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa René »

Ved zavolaj do orangu, nech ti prehodia ich ONT do bridgu. Nasledne si vytacas pppoe na svojom routeri, cize vsetko si uz riesis sam.
quin61
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 73
Registrovaný: 24 jún 2013, 11:51

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa quin61 »

Oukej uz vidim ze som zabudol spomenut jeden dolezity detail.
Optiku mam privedenu do takej "skrinky" na chodbe ktora bola navrhnuta na toto (je tam privedena optika, pripravene elektricke zastrcky a dovedeny ethernet ktory ide do dalsej izby)
Len ten router sa tam zmesti jakz-takž, zvlášť vzhladom na fakt ze ma neodpojitelne wifi antény :/ A hned 4 pre istotu.
Preto by som tam chcel dat menší konvertor a router riesit inde.

Ano, technicky sa to dá spraviť jak hovoríte to je mi jasné :) Ale toto riešenie mi príde lepšie.
cinges
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1342
Registrovaný: 05 mar 2007, 13:58
Kontaktovať používateľa:

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa cinges »

to by teda aj mna zaujimalo.. Ak si mozem dat vlastny konvertor, tak to urcite tak spravim a ten nepouzitelny router od orangu zahodim do kosa.. (v predajni orange)

//autoeditácia príspevku (01 Apr 2020, 15:08)
Info z orange:
Technicky je mozne vyuzit aj vlastne zariadenia, ktore su kompatibilne s FTTH technologiou. Zariadenia vsak musia byt zaevidovane v nasom systeme. Preto odporucame pred zapojenim zariadeni situaciu konzultovat/ vybavit s datovou podporou na Zakaznickej linke 905. Kolegovia Vam poskytnu vsetky potrebne informacie pre vyriesenie tejto poziadavky.
quin61
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 73
Registrovaný: 24 jún 2013, 11:51

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa quin61 »

Mne volal chlapík z Orange a vraj s tým nemaju dobre skusenosti, ze to nefunguje poriadne a teda odporucaju pouzivat len ich zariadenia - teda momentálne to jedno Huawei.
Tak.. uz neviem :D

Aj si nasiel nejake zariadenie s FTTH?
cinges
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1342
Registrovaný: 05 mar 2007, 13:58
Kontaktovať používateľa:

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa cinges »

FTTH je ta plastova skrinka, kde ti ide ten tvrdy opticky kabel, a z toho ide kabel do konvertora.
nasiel som napr. totok https://www.alza.sk/tp-link-mc210cs-d30 ... ssionPosts
Niekde pisu, ze s tym nie je problem, niekde, ze ti ine ako zariadenie od orange nepojde..
skusim to objednat a ked pride, tak nastavit a uvidim, no.. Ja si myslim, ze tam realny problem nemoze byt, ale to, ze ORANGE su kur*y sku****, to je stare zname.. takze to vzdy bude zavisiet od nich.. mozno bude zalezat, na akeho operatora natrafis..
quin61
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 73
Registrovaný: 24 jún 2013, 11:51

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa quin61 »

heej vsak henten TPlink som spominal hned v prvom prispevku :D
FTTH - prvé co ma napadlo bolo ze je to nejaký protokol..

Super, ked vyskusas tak daj vediet prosim ta :)
Ja osobne som s orangeom nikdy nemal problém, ale fakt je ze rodicia si od nich kedysi velmi dávno brali akurát ten fibernet a odvtedy nič (no a teraz riesim to isté aj ja)
To majú ešte ten starý konvertor, co je naozaj len konvertor.
Ale na stranke maju info ze do 1.7.2020 si musi kazdy vymenit tieto stare konvertori a routre prave za ten huawei :/
cinges
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1342
Registrovaný: 05 mar 2007, 13:58
Kontaktovať používateľa:

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa cinges »

Ktore zariadenia prestanu fungovat od 1.7.2020?
Ide o optický terminál s označením Konvertor CIG G-25E a Wi-Fi routre D-Link DI-524, DIR 300, DIR 600 a DIR 636. Ak využívate okrem optického internetu aj optickú TV, pravdepodobne máte dom aj Set-top Box, výmena Set-top Boxu nie je nutná.
to co prestane fungovat su vlastne zariadenia, ktore nesli 1Gbit. takze s novym konvertorom by snad nemal byt problem.. vsak uvidim, dam vediet.. :D
cORP.
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4071
Registrovaný: 23 jan 2006, 13:48
Bydlisko: Zapad
Kontaktovať používateľa:

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa cORP. »

vlastny konvertor ( ONT ) nemozes v sieti orange pouzivat, mozes pouzit len aktualne dostupne ktore su z distribucie orange a to 8240,8245H,8245U alebo posledny 8245W5, vsetky sa daju nastavit do bridge modu, cize si za to mozes nastavit aky router len chces
quin61
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 73
Registrovaný: 24 jún 2013, 11:51

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa quin61 »

a tým "nemozes" - myslis technicky alebo oficiálne? :)
cORP.
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4071
Registrovaný: 23 jan 2006, 13:48
Bydlisko: Zapad
Kontaktovať používateľa:

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa cORP. »

vo vsetkych ont je interne upraveny fw, akonahle ti nieco nebude fungovat alebo cokolvek tak to nikto riesit nebude pokial tam nieje dodavane ont, mam doma 8245h od telekomu a ma podobne no nie rovnake menu ako 8245h od orange, cize sa ont zial nevyhnes, router mozes za neho zapojit aky chces podla chuti, no musime ho zmenit na rezim bridge a tym sa ti deaktivuje komplet interface aj wifi modul
quin61
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 73
Registrovaný: 24 jún 2013, 11:51

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa quin61 »

Okej diky moc za ujasnenie :)
Do bridge modu si to nemozem prepnut aj ja sám? Cez web interface? (nie som teraz pri tom tak nemozem pozriet)
cORP.
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4071
Registrovaný: 23 jan 2006, 13:48
Bydlisko: Zapad
Kontaktovať používateľa:

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa cORP. »

nie nie zial to sa neda, menime to my v systeme , oficialne na vynimku a taketo blbosti okolo toho, ak to chces zmenit treba zavolat na linku, alebo mi napis sukromnu spravu s nejakym rodnym cislom alebo icom a viem ti to prehodit, trva to asi 10 minut, nahra sa novy rezim zo siete, resetne sa ti ont cez vyrobne nastavenia a fungujes, treba podotknut, ze pri bridge mode ti bude internet fungovat len z portu lan4, zvysne su vyhradene pre stb, v klasickom rezime su nastavene univerzalne vsetky styri


plus este treba mysliet na to, ze ak planujes akekolvek nastavenie portov alebo presmerovanie, pripadne cokolvek co suvisi z internetom, mysli na to, ze ak si aktivujes internet s televiziou tak dostanes pridelenu ipv4 adresu, ak si aktivujes len fibernet bez tv tak automaticky dostanes ipv6 co niekomu moze robit neskor problemy ak chce riesit kamery atd. POZOR zmena na ipv4 je spoplatnena a stoji 99 euro, bez moznosti nejakej zlavy
quin61
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 73
Registrovaný: 24 jún 2013, 11:51

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa quin61 »

Noo.. bolo by to docela fajn, kedze tou nutenou vymenou mi teraz ostane jeden relatívne nový router navyše (od rodicov) a minimalne switch + Wifi AP budem určite potrebovať posúvať tak by som to potencionálne vyriešil takto.
Ale ešte si to premyslím, momentalne to nie je aktuálne(mozno tak za mesiac).
Díky za ponuku ak to budem nakoniec menit tak ti dám určite vediet :)
cORP.
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4071
Registrovaný: 23 jan 2006, 13:48
Bydlisko: Zapad
Kontaktovať používateľa:

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa cORP. »

ako takto, s tou zmenou na l2, rychlejsie to budes mat ak zavolas na linku a poziadas, jedine, ze to budes chciet v iny cas ako je dostupna, robime teraz vsetci z domu, cize ti to viem zmenit cez vpnku kedykolvek v podstate, len dost spim kedze som chory takze tam moze byt delay :D
quin61
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 73
Registrovaný: 24 jún 2013, 11:51

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa quin61 »

V pohode :D Uvidim podla situacie
Mek
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 3761
Registrovaný: 23 mar 2005, 23:00
Bydlisko: ZA <-> TN
Kontaktovať používateľa:

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa Mek »

quin61 napísal: Ale na stranke maju info ze do 1.7.2020 si musi kazdy vymenit tieto stare konvertori a routre prave za ten huawei :/
Asi som blbo hladal, ale nenasiel som tam takuto info. Mam fibernet od roku 2011 a este starucky biely konvertor, zan som si pichol vlastny wifi router. Raz za cas mi zavolali, aby ma zaviazali zase na dva roky, co som vzdy taktne odmietol :D a iba ohladom vymeny zariadenia ma este nikto nekontaktoval. Tak dufam, ze mi to zaciatkom jula neprestane ist...
cORP.
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4071
Registrovaný: 23 jan 2006, 13:48
Bydlisko: Zapad
Kontaktovať používateľa:

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa cORP. »

Mek napísal: Asi som blbo hladal, ale nenasiel som tam takuto info. Mam fibernet od roku 2011 a este starucky biely konvertor, zan som si pichol vlastny wifi router. Raz za cas mi zavolali, aby ma zaviazali zase na dva roky, co som vzdy taktne odmietol :D a iba ohladom vymeny zariadenia ma este nikto nekontaktoval. Tak dufam, ze mi to zaciatkom jula neprestane ist...

prestane ti to ist urcite, tieto ont sa budu vypinat kompletne rovnako ako boli vypnute minuly rok stb sagem, bez moznosti pouzitia, su to stare sroty a firma co ich robila uz davno podporu pre nas ani nerobi, navyse ti to obmedzuje linku kvoli 100Mbit/s portom, cize to bude musiet vymenit zial
quin61
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 73
Registrovaný: 24 jún 2013, 11:51

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa quin61 »

https://www.orange.sk/zlepsujeme/

Ale tiez nechapem - budu este pisat nejaky mail, dopis postou.. daco? Lebo ja som na to natrafil uplnou nahodou.
Napísať odpoveď