Pes je jídlo, ne kamarád

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Pes je jídlo, ne kamarád

Príspevok od používateľa jackb »

zatial som mal najvacsi problem jest jahna, ktore tyzden cupitalo okolo mojho stanu. no tyzden na vifone a potom zavonia pecena ovecka... pud zvitazil
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Najvacsi problem v konzumacii nastava, ked si k "jedlu" vybudujete citovy vztah.
Nam pred tyzdnom vychladol zajacik, po 7rokoch, co sme ho chovali, ale zjest ho nikomu ani nenapadlo :) to uz bol maly clen rodiny a napriek tomu, ze kupit si mrazeneho v obchode nie je problem, v tomto pripade by to bol kanibalizmus :D
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Nikdy nezabudnem na kolegyňu, ktorej zdochol pes počas dovolenky, tak rodičia jej ho nechali 2 týždne v mrazáku nech ho môže pochovať... Pravá gurmánka.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

U našich sa stále chovajú prasce, a napriek tomu, že ich chodievam s láskou kŕmiť a a nie je problém ich poškriabkať ani za uškom, na zabíjačku sa vždy teším :)
Pes sa mi ale nezdá až taký súci kandidát na jedenie. Predsa len bol vyšľachtený k iným účelom. Nemal by som síce žiadny problém koštnúť ako chutí, ale čisto na mäso by bolo tie potvory chovať nevýhodné.
Inak zatiaľ som z tých menej zvyčajných zverov jedol asi len žaby (mňam), pštrosa (chutil ako kuracina) a tiež koňa.
jackb
Redeemer
Redeemer

http://www.boredpanda.com/giant-dogs-fo ... -they-are/
z kazdeho masa pre somalsku rodinu aj na dve zimy. ak sa zareze halal, samozrejme
Muffi
Addict
Addict

Ale žiaden z nich nenaberie 150 kíl za pol roka, ako to dokáže prasa, takže stále je ich chovať na mäso nevýhodné.
Digital
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Digital »

psa by som neokoštoval ani za peniaze, ani kona, kenguru, delfína, velrybu, mačku. Samozrejme každý tvor (krava,sliepka,ryba,prasa) šlachtený stovky rokov na mäso áno. Luďom začína *ebať , priedbiehajú sa o väčšie zverstvá. Najprv kožuchy, teraz delikatesy - oko z lemura, mozog s opice, zátylok s papagája... pridávame do kotla teda tej prírode.... ostane nám tu akurát holý kabanos.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Muffi napísal:Pes sa mi ale nezdá až taký súci kandidát na jedenie. Predsa len bol vyšľachtený k iným účelom. Nemal by som síce žiadny problém koštnúť ako chutí, ale čisto na mäso by bolo tie potvory chovať nevýhodné.
Viac ako 90% dnes uznanych ras psov bolo vyslachtenych iba za poslednych 200 rokov.

Čau Čau (v anglictine Chow Chow) je plemeno, ktore sa prvykrat v zaznamoch objavuje pred nejakymi 1500 p.n.l., ale udajne je este starsie. Čau Čau bol prave vyslachteny vylucne za ucelom chovu ako "hospodarske zviera" - ma velmi cenenu kozusinu, navyse ma aj pomerne mohutne svalnate telo, takze uz ked ich chovali a zabijali kvoli kozusine, preco by nemali zuzitkovat aj to maso. Az neskor v niektorych inych provinciach Ciny sa zacal chovat aj za inymi ucelmi - ochrana alebo polovacky, najma kvoli tomu, ze vtedy este neboli vyslachtene ine vhodnejsie plemena na tieto ucely.

A naopak taky Pekingsky palacovy psik mal svoje miesto na cisarskom dvore. Ludia verili, ze tento pes ma duchovnu silu a dokaze svojich majitelov chranit pred zlymi duchmi. Su pripady ludi, ktori prisli o ruku alebo o hlavu, lebo si dovolili udriet alebo zabili tohto psa. Ale myslim, ze to skor suviselo s tym, ze tato rasa sa vylucne chovala iba na cisarskom dvore. Podobne tresty sa udelovali aj za mensie prehresky voci cisarovi a to clovek nemusel ani zmlatit jeho psa.
Muffi
Addict
Addict

Digital - a tým sa aj dostávame k viac menej zmyslu tejto témy - v čom je to prasa horšie ako pes? Ak si to vezmeš čisto z praktického a ekonomického hľadiska, tak ozaj iba v tom, že pes proste nevyprodukuje toľko mäsa za rovnaký čas. Inak pes dá mäso a prasa tiež, sú to zvieratá veľmi podobnej inteligencie a fakt nechápem, prečo sa pri zmienke o ich zabití uplatňuje dvojaký meter. Pri všetkých tých ohrozených druhoch beriem, bola by škoda nezachovať diverzitu pre ďalšie generácie ľudí, ale pes sa zrovna medzi ohrozené druhy neráta.
Digital
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

horšie v tom je, že prasa je dlhé roky vychovávané ako hospodárske zviera, pes nie. Tak ma učili moji rodičia, že psika nemam papať, tak učili ich ich rodičia a tak budem učiť aj ja svoje dieťa. Samozrejme, že mi je lúto aj toho prasaťa ale proste som tak naučený. Sú tak naučený všetci okolo mňa. Keď si vybavím pečeného psa tak ma napadne: špinavý cigáň, špinavá thajčanka, špinavý ind na tržnici. Nie som rasista, tak isto neodsudzujem toho špinavého inda ani thajčanku, sú tak proste naučený. My to máme ale v rodine inak a namiesto psa si pečeme prasa.
jackb
Redeemer
Redeemer

keby ste boli teraz cez fasiangy vo valaskej. naleju vam, klobsky daju zajest a post festum vam povedia, alebo rozkliknete moj link, ze 10% z maska v tej prasiatkovej klbaske bolo z hava. co by ste urobili?
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

"Tak ťa (nás) to naučili rodičia, a ich zase ich rodičia,..."

Áno, presne v tom to je. :)
Chováme sa tak, aj keď žiadny logický argument prečo prasa áno a pes nie neexistuje. Mne je proste ľúto tých zvierať čo ľudia žerú a ani ich nenapadne, že to pred pár dňami mohlo šťastne behať po trávniku. :D

Nemám rád proste ten dvojaký meter. Aj keď, zase opakujem, že psa by som nezjedol (svojim spôsobom kvôli tomu, čo povedal Digital), ale ak sa máme baviť bez subjektívnych pocitov a riadiť sa logikou, tak prasa neni v ničom horšie ako pes - teda jedine ten spomínaný objem mäsa. Na 101% by sme už dávno jedli psov ako kuratá, keby vedeli vyrásť rýchlo aspoň na 150 kíl.

// rád by som vedel, ktorý negramotný idiot mi dal karmu, že "dobrú chuť", keď som v tejto téme napísal 2 alebo 3 krát, že psa by som nezjedol. Nepochopím. Čítaj, hlupák.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Kazdy narod ma nejake svoje kulturno-historicky dane stravovacie navyky. Navyse sa to stale vyvija. Teraz riesime ten problem, ze sme niektore druhy zvierat degradovali na nezive zdroje potravin a spravame sa k nim, ako keby sa jednalo o nejaku tazbu nerastnych surovin. Pritom pred 100-200 rokmi bolo pre Slovakov maso pomerne vzacne, v lepsom pripade nasi predkovia mali kusok masa v nedelu, v horsom pripade na vianoce a velku noc a lovit divinu bolo riskantne, bol to pansky majetok.

Ja nie som vegetarian ani vegan. Nikdy som ziadne zviera nezabil a nasledne ho nezjedol. Aj ked si kupujem nejako maso v supermarkete, tak sa snazim mysliet na to, aky asi zivot to zviera malo. Aj zvierata, ktore su v nasom kulturno-spolocenskom priestore pokladane ako primarny zdroj masa maju predsa svoje potreby (rovnako ako my ludia) a dokazu citit bolest. Aj zvierata, ktore chovame primarne ako zdroj potravy by mali mat pravo prezit svoj zivot pokojne a mat naplnene svoje potreby. Nasledne humannym sposobom usmrtene, najlepsie aby ani netusili, co sa bude diat.

Slovaci su experti na pindanie a nadavanie, ale len velmi malo Slovakov v obchode cita informacie o produktoch. Potom pindaju, ake nekvalitne potravy nam sem dovazaju. No a preco nie, ked jedine co Slovakov zaujima je cena? A ludia si miesto jedneho kvalitne produktu kupia radsej 3-4 extra lacne smejdy. Srdcovo-cievne ochorenia su stale jasny zabijak cislo 1 na Slovensku, stale viac ludi ma nadvahu alebo obezitu. Myslim, ze je aj v nasom zaujme, aby zvierata rastli pomalsie, mali moznost volneho vybehu a zili vo svojich prirodzenych spolocenstvach. Ked sa nebudeme zaujimat o to, co si davame do nakupnych kosikov, tak sa nic nezmeni.
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Uz aby boli vyslachtene masostromy (bravcovnik, hovadzovnik, kralikovnik a pod...):D a bude zadostucinene obom stranam.
Ved podaktori amici tomu uz aj veria, ze chicken z mrazaku v obchode nie je toto male, co bolo kedysi zlte a robilo pipipipi, ale padlo z neba alebo stromu :D

Btw, "Nasledne humannym sposobom usmrtene, najlepsie aby ani netusili, co sa bude diat." Toto je velmi tazke zabezpecit. Zvierata nie su blbe, ako sa zda na prvy pohlad. Kravy ked idu na bitunok vraj bucia takym sposobom, ze slabsie povahy by skolabovali. Vedia, ze tam je ich posledna cesta, pritom sa to nemaju dopredu ako dozvediet.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Digital napísal:horšie v tom je, že prasa je dlhé roky vychovávané ako hospodárske zviera, pes nie. Tak ma učili moji rodičia, že psika nemam papať, tak učili ich ich rodičia a tak budem učiť aj ja svoje dieťa. Samozrejme, že mi je lúto aj toho prasaťa ale proste som tak naučený. Sú tak naučený všetci okolo mňa. Keď si vybavím pečeného psa tak ma napadne: špinavý cigáň, špinavá thajčanka, špinavý ind na tržnici. Nie som rasista, tak isto neodsudzujem toho špinavého inda ani thajčanku, sú tak proste naučený. My to máme ale v rodine inak a namiesto psa si pečeme prasa.
Miliarda Indov si možno to isté o tebe nemyslí, že špinavý Slovák, len za to, že si pochutnávaš na hovädzinke. V západnej európe existuje hafo ( :D ) organizácií, ktorú bojujú proti jedeniu psov v Číne, ale nepočul som o indickej organizácii, ktorá bojuje proti právam steakov.
Všetky civilizácie sveta okrem Euroatlantickej konzumujú hmyz a myslím, že väčšina civilizácií (alebo svetových náboženstiev) okrem kresťanstva považuje prasa za nečisté zviera a odmieta jeho konzumáciu.
Ale tak rodičia a ich rodičia sú autorita, to chápem.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Tak to je vsade... Indovia nechapu ako mozeme jest kravy, moslimi nechapu ako mozeme jest prasata, briti nechapu ako sa moze hen za rohom jest konske maso... zbytok europy nechape francuzov ze jedia slimaky...

Proste sucast kultury. Ja by som to neriesil. Regulovat jedine ak tak lov ohrozenych druhov...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Makovnik napísal:Toto je velmi tazke zabezpecit. Zvierata nie su blbe, ako sa zda na prvy pohlad. Kravy ked idu na bitunok vraj bucia takym sposobom, ze slabsie povahy by skolabovali. Vedia, ze tam je ich posledna cesta, pritom sa to nemaju dopredu ako dozvediet.
je mi jasne, ze im v poslednom momente asi dojde o co ide, ale je dost rozdiel, ak ti zvieratko dojde v klude az na miesto a nasledne dostane elektrodu na hlavu a v momente je koniec...a je rozdiel, ak zviera nahanas po celej farme so sekerou v ruke alebo ak su kurata cely zivot zatvorene v obrovskej hale, nemaju perie, neustale ziju vo svojich vykaloch, nikdy nevideli slnecne svetlo a jedneho dna ich tam pride "pozbierat" kombajn...ako keby to bola nejaka kukurica a vobec, este aj ta kukurica ma lepsi zivot ako priemyselne chovane zvierata.
Fabo napísal:Regulovat jedine ak tak lov ohrozenych druhov...
co este dnes nie je ohrozene? hmyz a potkany? :D viac ako 1/3 ludskej populacie ziskava bielkoviny vylucne z mora, lenze tradicne loviska su uplne zdevastovane, momentalne sa uz lovia aj druhy, ktore sme nikdy predtym nelovili...

nehovoriac o ekosystemoch, ktore sme zdevastovali aj bez toho, aby sme tie zvierata jedli...Afrika je uz uplne vyzabijana, velke zvierata najdes iba v rezervaciach...pralesy sa vyrubuju, sadia sa tam eukalypty, ktore rastu tak rychlo a su tak toxicke, ze pod nimi dokaze rast len minimum dalsich rastlinnych druhov...pripadne tam zasadia palmy na vyrobu oleja, ktory zaziva boom v zapadnych krajinach, ani neviem preco...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Čo dnes nie je ohrozené?
Napríklad účelovo chované zvieratá...
Digital
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

begbeee napísal:Miliarda Indov si možno to isté o tebe nemyslí, že špinavý Slovák, len za to, že si pochutnávaš na hovädzinke.
Jasné, veď preto píšem, že sú tak naučený a neodsudzujem ich.
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

Svajci chaluju bernardinov katastrofen :slap:
Napísať odpoveď