Planovane zastaravanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Planovane zastaravanie

Príspevok od používateľa gogo956 »

moznost jednoducho vymenit bateriu bude v Eu uzakonena od 2027
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Notebook som ti vysvetlil - chipset, chladenie, odborna montaz. Ale aj tak si budes tvrdit to svoje.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

heker napísal: 02 feb 2026, 17:34Notebook som ti vysvetlil - chipset, chladenie, odborna montaz. Ale aj tak si budes tvrdit to svoje.
Ked dokaze podobny vykon fungovat v mobile, tak v notebooku by slo to usporiadat tak, aby sa to dalo vymenit aj uzivatelom, hlavne ked to slo v minulosti.

Tiez v pripade mobilu som ti dal priklad, rovnako velky mobil moze mat vymenitelne komponenty, bateriu, aj byt vodeodolny, konkretne modely v tejto teme, napr. Fairphone a dalsie - pritom tu mnoho ludi argumentovalo, ze to nejde, ze nemoze byt vodeodolny, ze nemoze byt tenky, ze bude pridrahy - vsetko vyvratene myty v tejto teme.
gogo956 napísal: 02 feb 2026, 17:19moznost jednoducho vymenit bateriu bude v Eu uzakonena od 2027
To je malo, ked nebude povinna standardizacia, tak mozu dat prilis vysoke ceny, alebo bude obmedzeny pocet baterii na model
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Dreamer napísal: 02 feb 2026, 0:43 Lenze preco? Vymenitelne by mohli byt vsetky komponenty, ako pri PC, ale vsetko je zlepene spolu, nekompatibilne.
Trh si s tym poradil tak aby to bolo vyhodne pre vyrobcu aj pre predajcu.

To ako keby som teraz lamentoval preco nie su modularne kuchynske linky ale na mieru robene.

Mozno to je diera na trhu. Skus ju vyuzit a zacat podnikat. Ja si to ale pravdepodobne nekupim.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer
To je malo, ked nebude povinna standardizacia, tak mozu dat prilis vysoke ceny, alebo bude obmedzeny pocet baterii na model
-ako myslis obmedzeny?
**
Modularne mobily tu boli, ale na trhu o ne nebol vôbec zaujem.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Uz teraz je obmedzeny pocet baterii, na niektore modely mobilu je na sklade 1ks baterie, za nezmyselne vysoku cenu, po istom case sa vypredaju, alebo budu tak drahe, ze sa neoplatia, preto je jedine riesenie standardizacia.
gogo956 napísal: 02 feb 2026, 18:33Modularne mobily tu boli, ale na trhu o ne nebol vôbec zaujem.
Problem bol, ze boli iba pre 1 znacku, fungovat to moze, iba ak to bude pre vsetky znacky, tak ako lodne kontainery alebo tuzkove baterie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer
Uz teraz je obmedzeny pocet baterii, na niektore modely mobilu je na sklade 1ks baterie, za nezmyselne vysoku cenu, po istom case sa vypredaju, alebo budu tak drahe, ze sa neoplatia, preto je jedine riesenie standardizacia.
- že nie su nahradne baterie, to moze byt u modelov ktore nie su rozsirene a obchodnikom sa neoplati ich mat vela na sklade. Ja mam napr aj jeden stary mobil kde je vymienatelna bateria a nove baterie sa daju bez problemov zohnat aj u nasich obchodnikov.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

wladas napísal: 02 feb 2026, 18:30 Trh si s tym poradil tak aby to bolo vyhodne pre vyrobcu aj pre predajcu.

To ako keby som teraz lamentoval preco nie su modularne kuchynske linky ale na mieru robene.

Mozno to je diera na trhu. Skus ju vyuzit a zacat podnikat. Ja si to ale pravdepodobne nekupim.
Ako viacmenej súhlasím s tým trhom. Len je možno problém, že obe strany idú hlavne po krátkodobom zisku. A veci ako ekológia výroby (získavanie materiálov) alebo e-waste, čo je nezanedbateľný problém, sú ignorované a prenášané na niekoho iného.
V tejto rovine by mal štát nastavovať isté pravidlá, ktoré budú vytvárať aj dlhodobú udržateľnosť. Ideálne samozrejme na základe odbornej diskusie a nie populizmu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

heker, gogo a 4k:
mam pocit ze si len neuvedomujete ako rychlo plynie cas... lebo 4k nebola pred 5 rokmi ziadna novinka a urcite to nebola vynimka na youtube.
znova spomeniem galaxy s21 releasnuty v januari 2021 (teda presne 5 rokov) ktory uz v tom case natacal 8k videa alebo vyssie spominane 4k 60fps 10bit...
teda presne tie iste formaty ktorymi vie natacat aktualny galaxy s26... proste si prozrite tie specifikacie a dnesny vlajkovy telefon bude natacat uplne v tych istych formatoch ako ta 5 rocna vlajkova lod.
heker
Redeemer
Redeemer

Vzhladom na to, ze Samsung kvoli udrzatelnej cene prakticky nemeni fotak, tak sa tomu ani nedivim. Ale to je priklad, ktory ti prisiel vhod s tym Galaxy S21.

Vies to iste napisat aj k procesorom alebo ku grafickym kartam? Samozrejme, ze nevies. Ci sa uz bavime o hrubom vykone pri matematickych operaciach, praci s videom alebo v hrach. Porovnanie 4K a ineho 4K videa som uz uviedol.

A napokon, ak by sme sa bavili kludne aj o tom Galaxy S21 a napriklad Galaxy S25, tak ta kvalita fotiek bude v prospech S25. Zmenila sa velkost pixelov, kvalita nocnej fotografie je vyrazne lepsia a aj kvalita videa. Porovnanie najdes napriklad tu -
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

heker napísal: 03 feb 2026, 17:36 Vies to iste napisat aj k procesorom alebo ku grafickym kartam? Samozrejme, ze nevies. Ci sa uz bavime o hrubom vykone pri matematickych operaciach, praci s videom alebo v hrach. Porovnanie 4K a ineho 4K videa som uz uviedol.
Tak ono príklad so strihaním 4K videa asi bol tiež príklad celkom vhod nie? Ale hej, sú zmeny aj na HW úrovni, ktoré môžu výrazne zefektívniť niektoré veci, ako napríklad HW podpora AV1 alebo TPU.

Ale asi to nie je zrovna niečo, čo by rozhodovalo v mainstreame.
Keď si zoberieme prelom 2020/2021, tak to môže byť kombo ako Ryzen 5800 a RTX3080 alebo slabšie povedzme R5600 a RTX3060. NVMe disky boli vtedy už tiež. Ja z toho teda rozhodne nemám pocit, že to je beznádejne zastaraný HW.
Samozrejme že nový hardware je výkonnejší, ale ten nárast výkonu a nutnosť ten výkon mať na bežné činnosti nie sú také, že je 5 ročný PC do koša. V pohode sa na tom zahráš aj nové hry, aj to 4K video určite postriháš.
Pokiaľ nie si power-user, že naozaj striháš celé dni videá, alebo potrebuješ lokálne LLM modely a podobne, tak pre bežného Jožka na hry/filmy/office/YouTube ten rozdiel tak veľký nie je.
heker napísal: 03 feb 2026, 17:36 A napokon, ak by sme sa bavili kludne aj o tom Galaxy S21 a napriklad Galaxy S25, tak ta kvalita fotiek bude v prospech S25. Zmenila sa velkost pixelov, kvalita nocnej fotografie je vyrazne lepsia a aj kvalita videa. Porovnanie najdes napriklad tu -
Keby ti niekto ukázal fotku z S21, tak je to fotka z mobilu ako každá iná. Side-by-side porovnanie trochu skresľuje vnímanie v realite. S25 bude samozrejme lepší z časti aj preto, lebo tak ako aacid hovorí, je tam viac softwaru ktorý robí úpravy. A popri tom tam na pozadí beží X ďalších fancy služieb od AI cez hromadu telemetrie. Ale znova, že by tam bol taký rozdiel aby bol S21 v bežnom používaní na výmenu?
heker
Redeemer
Redeemer

Rozdiel pri S21 bude v prvom rade v baterii, ktora uz stratila svoju kapacitu. V tomto ma celkom navrch iPhone, kde ta vydrz je aj po dvoch alebo troch rokoch uplne v pohode.

Samozrejme Ryzen 5800 je slusny a tak viacmenej priemerny procesor aj v dnesnej dobe, ktory na beznu pracu ci hry na FullHD v pohode postaci.

Vsak samozrejme nie vsetko za 5 rokov je uplne zastaranych. Zalezi na co sa pozeras. Ak by sme sa pozerali na drony v roku 2016 a o 5 rokov neskor, tak ten skok by tam bol vyznamny. Aj keby sme sa pozerali na prvu verziu GoPro a o 5 rokov neskor, tak je tam vyrazny posun. Mozno by som tie rozdiely videl aj u elektrobicyklov alebo elektrokolobeziek. Alebo napriklad 3D tlaciarne a tie o 5 rokov neskor. Vsetko zalezi na tom co porovnavame a ci sa bavime o dakej novinke, ktora prisla na trh alebo o tretej verzii, ktora dosla inovovana o 5 rokov neskor.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Ja som to bral ako naozaj posledných 5 rokov, nie náhodných 5 rokov, kde ideme riešiť prvotné uvedenie na trh ako príklady s GoPro alebo dronmi. To sa dá nájsť všade také obdobie, aj pri tých grafikách povedzme s 8000 radou Nvidie. Ale vidíš, musel si ísť viac do minulosti. Prvé GoPro a + 5 rokov je asi väčší rozdiel ako teraz a -5rokov (nemám prehľad, tipujem)

Ale teda súhlasím, že sa určite nájdu veci, kde ten pokrok za posledných 5 rokov bol. A ako píšeš, je to väčšinou v tej začiatočnej fáze, keď sa to dostane na trh. Ale teda v rámci povedzme výpočtovej techniky, kam sa tá diskusia zamerala, nebol moc zásadný prelom.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ja len zopakujem ze reagujem na vyrok Elektronika sa velmi rychlo vyvija. Napr taky mobil ci pocitace su uz po 5rokoch beznadejne zastarane /väčšinou/.
aspon u mna ide o taky ten efekt ze "wow, to uz som fakt taky stary?". lebo som vyrastal v dobe ked sa technologie hybali dopredu neuveritelnym tempom. ozaj bolo vtedy bezne ze na dvoj rocnom pocitaci si si najnovsie hry uz nezahral plynulo a 5 rocny pocitac bol beznadejne zastaraly.
potom prisli mobilne telefony a to bola zase doba ked sme sledovali kazde oznamenie noveho telefonu s cim novym a uzastnym pridu. z monochromatickych displejov sa stavali farebne, stale lepsie a lepsie fotaky pridavali, telefony boli stale mensie a mensie (to bolo pred smartphonmi) a potom prisli smartphony ktore boli sice super ale zaroven mali vela kompromisov takze zase prisla vlna neustaleho zlepsovania.

ale tie doby su uz skratka prec. telefon je sklenena tehlicka ktora je cela iba displej. dizajn nikto neriesi, urcite nie tak ako na vrchole tlacitkovej ery kek ozaj kazdy telefon vypadal inak. je v nej nejaky hardware a ten pohana nejaky software. nikoho realne nezaujimaju specifikacie ci statistiky, mas 100% istotu ze ked si kupis novy telefon tak ti tam pobezia vsetky appky ktore chces a to je vsetko co ta trapi.
aky bol rozdiel medzi iphone 16 a iphone 15? 15 a 14? alebo medzi galaxy s25 a s24? ja som pred rokom dostal firemny pixel 9, nedavno vysiel pixel 10 a aj ked som si o tom cital tak netusim co je na nom nove... lebo tam realne ziadne rozdiely nie su.

proste telefon aj notebook je spotrebic, tak ako chladnicka alebo telka. chladnicku si tiez nekupujes kazdy druhy rok len preto lebo samsung vydal novy model s vacsim displejom. chladnicku si kupis a mas ju pokial funguje. preco by to malo byt s telefonom inak? nastastie uz to zacinaju chapat aj ti vyrobcovia a k applu ktory to robi uz dlho sa pridali aj google a samsung s prislubom ze updaty budu vychadzat 5+ rokov.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Dreamer napísal: 02 feb 2026, 17:47 To je malo, ked nebude povinna standardizacia, tak mozu dat prilis vysoke ceny, alebo bude obmedzeny pocet baterii na model
Štandardizácia brzí inovácie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
aky bol rozdiel medzi iphone 16 a iphone 15? 15 a 14?
-väčšinou si ludia nekupuju novy mobil vzdy ked vyjde nový typ. Tak neratajme s pripadom "mám 15 a chcem 16". Hypoteticky ratajme s nepochybne rozsirenejsim pripadom "mám 14 chcem 16".

Ked si to porovname:
16 ma lepsie rozlisenie displeja /2556 x 1179 vs 2532 x 1170/ a kedze ide o rovnaku velkost displeja tak tym padom ma vyssiu jemnost /460ppi vs 457ppi/.
Vyrazne vyssia svietivost displeja-co je dolezite napr pri silnom slnku: 2000nitov vs 1200 /podla mna velke plus/.
Procesor s nizsou spotrebou a vyssim vykonom:
test Antutu 1943775 vs 1324887 bodov
Ram: 8GB vs 6GB
16 ma vyrazne lepsí fotoaparat. 16 poporuje vyssiu verziu Wifi standardu. 16 ma väčšiu bateriu, väčši vykona drotoveho aj bezdrotoveho nabijania. 16ma univerzalnejsi konektor/usb-c miesto Lightning co je zlepsenie/ 16 ma o nieco nizsiu hmotnost.
Samozrejme 16 ma vyssi Os.

Je uplne ok ak niekto povie, ze tieto zlepsenia nepovazuje za prenho výrazné.
Ale! Nedá sa povedat, ze k objektivnemu zlepseniu parametrov neprislo.
Ja si tiez nepotrpim na najnovsi mobil, pretoze ho vyuzivam iba na zakladne funkcie kde stale viac menej dostacuje. :)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

to su ale papierove rozdiely. aky realny rozdiel je to pri pouzivani? ak teda neratame tu zmenu konektoru lebo to cely svet spravil uz 10 rokov dozadu akurat apple je pozadu.
3ppi nespoznas rozdiel ani pod mikroskopom, svetelnost bude asi tiez nieco velmi specificke lebo si nepamatam kedy sa mi stalo ze som si hovoril aka skoda ze mi telefon neziari viac do ksichtu. a zla viditelnost na svetle to tiez nie je problem ktory by bol posledne roky aktualny. ci mas 2000 nitov alebo 1200 nitov tak na priamom slnku na ten displej uvidis uplne rovnako.
no a vykon to uz vobec netreba riesit, vykon pri mobilnych telefonoch je cisty marketing uz viac nez 10 rokov. spomen jednu jedinu realnu situaciu kedy si vyssi vykon pocitil...
aj vsetko ostatne su par percentne rozdiely ktore v realite nepocitis.
rovnako ako nema zmysel prechadzat z 15 na 16 tak nema zmysel ist ani zo 14. ani z 13 a asi ani z 12. furt budes mat telefon ktory robi vsetko co potrebujes aby robil. jedine o co prides je hrejivy pocit vychvalovania sa ze mas najnovsi iphone.

Autoeditácia príspevku po 39 sek:
gogo956 napísal: 04 feb 2026, 12:07Ja si tiez nepotrpim na najnovsi mobil, pretoze ho vyuzivam iba na zakladne funkcie kde stale viac menej dostacuje. :)
z akeho dovodu si upgradoval zo 14 na 16?
heker
Redeemer
Redeemer

Ako rozdiel 457 vs 460 PPI nespoznas vobec, to je mi jasne. Myslim si, ze ani keby to bolo 400 vs 460, tak to asi az tak nepojde spoznat. V cize tu 3 pixle rozdiel je uplne irelevantny. Co vsak bude rozdiel, tak to je rychlejsi procesor a pamat, takze telefon pojde sviznejsie. Tiez to bude uplne nova bateria, ktoru bude citit v porovnani s 2 ci 3 roky starsou bateriou. Fotak bude fotit o nieco krajsie, aktualizacie pre nove telefony budu pribudat rychlejsie (pretoze najskor su pre vlajkove lode).

Samozrejme, ze ak sa bavime o tom co plni ucel, tak sa mozme bavit o iPhone 6, ktory ma fotak, wifi, da sa z neho volat aj pisat. Rovnako tak sa mozme bavit aj o prvej Skode Octavia co ma 20 rokov, ved sa na nej da jazdit, ma klimatizaciu, radio, nie je dovod kupovat si Mercedes S500.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
z akeho dovodu si upgradoval zo 14 na 16?
-to bol iba teoreticky priklad na porovnanie, nemam iphone :)
--
Co sa tyka vykonu procesora a ramky: väčši vykon sa nepochybne odrazi na celkovej odozve systemu pri narocnejsich operaciach. Uznavam, ze ak niekto pouziva iba zakladne funkcie, tak tam citelny rozdiel v podstate nie je. Ale existuju uzivatelia ktori pravidelne spustaju narocne aplikacie, napr hry a tam to rozdiel nepochybne je. Iný si zvyknu prepojit mobil cez dockinu a pouzivat ako plnohodnotny pocitac.
Ono napr fotak na 16 vraj robi lepsie fotky ako 14. Osobne neviem posudit. Ale už to moze byt pre niekoho dost silny dôvod.
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Nedá mi na to zo zvedavosti nereagovať
gogo956 napísal: 04 feb 2026, 17:17 ...Iný si zvyknu prepojit mobil cez dockinu a pouzivat ako plnohodnotny pocitac...
Pozná niekto niekoho takého, neverím, že to niekto použil viac, ako 1x keď skúšal, či a ako to funguje...
Napísať odpoveď