Planovane zastaravanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Planovane zastaravanie

Príspevok od používateľa harrison314 »

aacid napísal: 30 jan 2026, 10:56 najjednoduchsia vec co moze firma spravit je zverejnit firmware a dokumentaciu ako open source a nechat komunitu nech sa stara ak chce.
toto spravilo Bose (aj ked vraj tiez az po opakovanom natlaku uzivatelov) s nejakou starou seriou reproduktorov.

firmu to skoro nic nestoji (maximalne nejake mensie upravy) a zariadenie moze fungovat dalej ak o to budu mat ludia zaujem.
Ano, je to pekne, ale tam narazis na to, ak vyuzivas komercne kniznice alebo kod tretej strany, lebo ten zverejnit nemozes.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

samozrejme zverejnujes len kod ktory vlastnis.

ale to nie je problem pre komunitu, lebo pokial je zaujem a je dostupny zdrojovy kod tak kniznice tretej strany vies nahradit. ale pokial firma vypne servre, zdrojaky k firmwaru zahodi tak jedine co ti ostava je pokusit sa o reverse engineering co je vacsinou bud uplne nemoze alebo extremne zdlhave a narocne a teda nerealizovatelne.
ale aj to sa, ked ohlasili ze vypnu hru warhammer online tak ludia zacali vo velkom zachytavat packety akejkolvek komunikacie klienta so serverom a na zaklade toho postupne vytvorili plnohodnotnu implementaciu backendu.
kolko to muselo dat prace. keby EA zpristupnilo zdrojovy kod, kludne bez assetov a bez komercnych kniznic tak by to usetrilo stovky hodin.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

harrison314 napísal: 30 jan 2026, 7:22Preto sa vyhabam smart zariadeniam, co potrebuju cloud pre svoju cinnost.
Problem je, ze oni sa budu snazit to dat vsade, prave preto, ze takto mozu jednoducho naplanovat zivotnost zariadenia, doslova planovat zastaravanie a to uplne vsetkym zariadeniam, co pri HW planovanom zastaravani mozne nie je, iba ako to bolo to pocitadlo v tlaciarnach, ale uz to bolo podozrive, ked "len" vypnu cloud, uz je to akoze OK.
harrison314 napísal: 30 jan 2026, 7:22No na druhej strane? Mali by sme nutit poskytovatelov cloud sluzieb prevadzkovat cloud hoci im to uz financne nevychadza?
Jedna vec je, ci je cloud nevyhnutny, minimalne by mohli mat zariadenia aj alternativny sposob fungovania.

Druha vec, oni predavali dane zariadenia a zrazu to vypnu, aj zakaznikom, ktori maju tie zariadenia v zarucnej dobe. Mali by to nechat zapnute aspon 2 roky od skoncenia predaja.

Univerzalne riesene, ktore som navrhovat viackrat, dlhsia zaruka na HW aj SW, aspon 5 rokov na "malu" elektroniku a 10 na "velku".

Vyrobcovia sa totiz prisposobuju prave zarucnej dobe a prisposobuju HW aj SW tak, aby po zaruke uz dlho nefungovali.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Elektronika s 10r zarukou by sa tym mohla predrazit kludne aj nasobne. Skus si pozriet kolko stoji priemyselna elektronika (pracka, umyvacka, atd)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

hlavne to nedava moc zmysel. Elektronika sa velmi rychlo vyvija. Napr taky mobil ci pocitace su uz po 5rokoch beznadejne zastarane /väčšinou/.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ale pracka o 5 rokov plni svoj ucel stale, rovnako tak aj umyvacka riadku, vysavac alebo mikrovlnka.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

To su opakovane myty, opakujem teda vysvetlenie:

1 suciastka drahsia o menej ako 1 cent by dokazala predlzit zivotnost aj o 10 rokov, zdroje su v tento teme, vyssie.

Zastaralost - opat mytus, pocitac je mozne upgradovat, HW aj SW, rovnako by to slo s mobilmi.

Pri takej pracke by stacilo oddelit elektroniku, kde by sa dala vymenit cela cast, alebo sucasti, ako pri PC.

Podobne to je aj pri inych spotrebicoch, elektronike, teraz sa vsetko lepi spolu a cele funkcne spotrebice sa vyhadzuju kvoli malej suciastke.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer
V dnešnej dobe ludia väcsinou desktop pc moc nepouzivaju, ale skôr notebooky. A tie maju moznosti upgradu dost obmedzene svojou konstrukciou a za druhe takyto upgrade by museli vykonat v servise, co nie je lacné. Nedava zmysel u 5rocneho notebooku ktoreho zostatkova cena je nizka investovat do novych suciastok+odborneho servisu. Treba si uvedomit ze napr vymenit procesor na notebooku je problematicke aj preto, ze materska doska podporuje iba urcitý rad procesorov a s novsimi z technickych dovodov uz nemusi. A menit v ntb aj matersku dosku aj procesor je v podstate nemozne, lebo MB musi v tak stiesnenom priestore uplne presne sediet velkostou a nadväznostou na ine komponenty.
U mobilov je to este horsie, tam HW upgrade v podstate neexistuje a to z dovodu ze ide o velmi male zariadenie. Ano existuju rozne koncepty modularnych mobilov, ale su to modely ktore trh nechce: nemaju tak dobre technicke parametre.
Tadeto cesta skutočne nevedie, je to slepá ulička. :)

Čo sa tyka velkej techniky typu práčka, sušička, chladnicka, umyvacka, tam by povinnost poskytovat servis povedzme aspon 5eokov zmysel mohla mat.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Nahradne diely musia dodavat asi 7r po skonceni vyroby. Len stava sa ze na to daju prestrelenu cenu a cau.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Minuly rok mi vypovedala sluzbu pracka Whirlpool po 14 rokoch - po zapojeni do zasuvky nic, ani tuk. Na elektronickej doske ("programator" sa to asi vola) som vymenil zacmudeny rezistor, zopar kondikov a DC-DC konvertor (cip), nahodou som taky mal doma. A pracka funguje dalej. Ale keby to bolo v niecom mechanickom, bol by som nahraty a kupoval by som novu pracku. Tato je uz od novoty strasne hlucna a to sa mi nepaci.
gogo956
Redeemer
Redeemer

na 14 ročnej práčke musia byt už uplne vybuchane tlmiče, preto aj hučí. Vymenit sa daju, ale nie vzdy je to jednoduche.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 31 jan 2026, 12:42 hlavne to nedava moc zmysel. Elektronika sa velmi rychlo vyvija. Napr taky mobil ci pocitace su uz po 5rokoch beznadejne zastarane /väčšinou/.
sorry ale toto vobec nie je pravda. zastarale su vacsinou prave len softwarovo. v som je telefon z roku 2021 (co je iphone 12-13 alebo galaxy s21) zastaraly???
ja mam doma galaxy tab s7, ten je z roku 2021. nic mu nechyba, mozno baterka je uz slabsia. vsetky appky na tom bezia bez problemov, zatial sa nenasla jedna hra pri ktorej by sa deti stazovali ze nejde alebo ide pomaly. ma vysoke rozlisenie, tenucky ramik a super dotykove pero.
ked ho porovnam s aktualnym galaxy tabom tak nemam tak asi jediny dovod preco by som upradoval je oled displej ale to bola slabina s7 uz ked bol novy...

a pocitace tak isto. realne ako moze byt pocitac z roku 2020 zastaraly ked na nom robis stale to iste co si robil uz roku 2020? pozeral youtube a cital hojko... v roku 2020 si rovnako strihal 4k videa ako stihas teraz a programoval presne tie iste web appky ktore programujes dnes..
posledny vacsi skok v notebookoch bolo ked apple prislo s ich m1 procesormi, v roku 2020 :D

playstation 5, co je teda aktualne najlepsia playstation co vies kupit je z roku 2020 a playstation 6 este nebola ani oficialne oznamena :D

proste ten technologicky boom co prisiel so smartphonmi je prec... ale treba uspokojovat akcionarov tak sa hrame ze po 3 rokoch uz nevydavame updaty lebo si to chudacik s&p500 firma nemoze dovolit...

elektronika sa uz vobec rychlo nevyvija, praveze sa vyvija pomaly a preto sa idu teraz vsetci pocikat z AI lebo je to konecne nieco co mozu napisat ako nove v porovnani s minulorocnym modelom.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Štvorročný mobil mi drží sotva 70% batérie (podľa apky) a v skutočnosti asi ani toľko. Inak by vyhovoval. Čo ma ... že niektoré aplikácie používané k plnej spokojnosti na novom už neidú (ani inštalovať) - no a najviac, že nový nevie nahrávať hovory a do alternatívnej ROM si netrúfam. Mal som v troch no teraz sa bojím bricku a prípadnej reklamácie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

vymienam bateriu najneskor kazde dva roky. Je to z toho dovodu ze pouzivam mobil intenzivne a nabijam ho velmi casti. Takze rychlo degraduje. Urcite ze by stacilo vymienat aj kazde tri roky, ale radsej si za dlhsiu vydrz trochu priplatim.
a pocitace tak isto. realne ako moze byt pocitac z roku 2020 zastaraly ked na nom robis stale to iste co si robil uz roku 2020?
tyka sa to ludi ktori robia na Pc nieco narocne: napr hraju najnovsie hry vo vysokom rozliseni, alebo pracuju s grafickymi programami. Kazda nova verzia ma o nieco väcsie technicke naroky ako ta predchadzajuca. Ale uznavam ze pre bezneho clovek staci aj 10rocny pocitac..
Je aj pravda to, ze tehnicky vyvoj v oblasti PC a mobilov sa znacne spomalil.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 01 feb 2026, 9:03Treba si uvedomit ze napr vymenit procesor na notebooku je problematicke
Lenze preco? Vymenitelne by mohli byt vsetky komponenty, ako pri PC, ale vsetko je zlepene spolu, nekompatibilne.
gogo956 napísal: 01 feb 2026, 9:03U mobilov je to este horsie, tam HW upgrade v podstate neexistuje a to z dovodu ze ide o velmi male zariadenie.
Male su predsa aj komponenty, stacilo by navrhnut lepsie rozmiestnenie a podstatne veci by sli vymenit z boku, lenze tam lepia vsetko, este aj bateriu.

Ved planovane zastaravanie v roznych podobach je uz faktom, vsetko je aj na predoslych strankach tejto temy.

Vyriesila by to standardizacia suciastok, baterii, dlhsia zaruka.

Ved aj EU schvalila zakon, aby sla elektronika lahsie opravovat, ale zabudli prave na standardizaciu, dlhsiu zarucnu dobu, bez toho to nejde.
heker
Redeemer
Redeemer

Preco? V prvom rade je uz zlozitejsie rozobrat notebook. Kedysibisiel dole spodny kryt a bolo to vsetko. Dnes okrem krytu ide dole aj klavesnica. Tym, ze su aj mensie notebooky, trebars 13,3 palcove, ale aj mensie, tak sa musela zmensit aj doska a niektore komponenty. Dnes dokazes vymenit disk a ram, aj to nie vzdy. Ale ja to chapem, pretoze pokial je obtiazne to otvorit a nieco menit, napriklad pre chladenie, ktore byva niekedy dost rozmerne, vratane kablov, ktore tam mozu ist, tak neviem ako by si chcel menit procesor ci grafiku. Okrem toho pri notebooku je limitom chladenie, cize vykonnejsi procesor castokrat znamena vyssie teplo, teda potrebne lepsie chladenie, nehovoriac o kompatibilite chipsetu s doskou.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 01 feb 2026, 21:11tyka sa to ludi ktori robia na Pc nieco narocne: napr hraju najnovsie hry vo vysokom rozliseni, alebo pracuju s grafickymi programami. Kazda nova verzia ma o nieco väcsie technicke naroky ako ta predchadzajuca.
nejaky konkretny priklad? lebo to 4k video co potrebujes postrihat je stale to iste 4k video co si tocil pred 5 rokmi.
50 megapixelove fotky si tiez fotil pred 5 rokmi rovnako ako fotis teraz a ked ich chces upravit tak sa nic nemeni.
a hry su tiez na tom velmi podobne, dokonca by som povedal ze s prichodom DLSS a FSR je novy hardware este menej potrebny.
hlavne hry sa vyvijaju primarne tak aby bezali plynulo na konzolach, pocitace su sekundarny trh. takze nikto nebude vyvijat hru ktora by nebezala dobre na aktualnych konzolach. a ked aktualne konzoly su 6 rokov stare, take logicky ti musi stacit aj 6 rokov stary pocitac aby si rozbehal najnovsie hry.

proste nemas dnes technologie ktore by boli po 5 rokoch "beznadejne zastarane"... ak ano tak len umelo cez software.
heker
Redeemer
Redeemer

Z technickeho hladiska nie je 4K video rovnako dnes ako aj pred 4 rokmi. Hoci pred 5 rokmi mohlo byt to 4K video pri 8-bit hlbke a 25 fps, dnes to moze byt kludne 60fps s 10-bit farebnou hlbkou. Rozdiely pri nekomprimovanom formate budu neskutocne velke.

Len pre porovnanie. Starsie 4K video pri nekomprimovanom RAW formate a dlzke 10min bude mat okolo 40-50GB, pri h.264 okolo 4GB. Ale 4K 10-bit 60fps bude mat nekomprimovane okolo 200-250GB, pri h.264 okolo 30GB a pri h.265 tak 15-20GB.

A je to dost velky rozdiel, ze ci pracujes s 200GB video alebo 10GB video, najma co sa tyka obycajneho posuvania a nahladu, ked robis efekty v After Effects alebo Premiere Pro. Jednak je to velka zataz na procesor, velka na RAM a najvacsia na disk. Len pre porovnanie, robil som 3min reklamne video teraz cez Vianoce, bolo to par fotiek, tie sa ukazovali postupne, par efektov k tomu, texty. Aj ked renderovanie do FullHD trvalo u mna 3 az 5 minut, tak pocas renderovania mi to na disku scuclo 110GB miesta ako cache. A je teda rozdiel, ze ci mas procesor, ktory da v benchmarku 9 000 bodov alebo 37 000 bodov. Tiez je rozdiel, ze ci tvoj disk ma zapis 300MB/s alebo ci dokaze zapisat 1500MB/s.

Tak len tolko k 4K videu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
za prve, 4Kvidea ped 5timi rokmi neboli zdaleka tak rožšírené ako dnes. Všímam si to na videach na YT. Kedysi to bola skôr výnimka, dnes v podstate štandard.
za druhe, ako už spomenul heker, dnes je zväčša vyššia kvalita 4K.
Ale nepochybne da sa zit aj so starsim pocitacom, komponenty toho mojho maju medzi 3 až 12rokmi a na bežné aktivity uplne postačuje. Ale nehrám hry ani nerobim grafiku aj ked v obmedzenej miere by sa dali robit aj na tomtom "železe".
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

heker napísal: 02 feb 2026, 10:21Preco? V prvom rade je uz zlozitejsie rozobrat notebook. Kedysibisiel dole spodny kryt a bolo to vsetko. Dnes okrem krytu ide dole aj klavesnica. Tym, ze su aj mensie notebooky, trebars 13,3 palcove, ale aj mensie, tak sa musela zmensit aj doska a niektore komponenty. Dnes dokazes vymenit disk a ram, aj to nie vzdy. Ale ja to chapem, pretoze pokial je obtiazne to otvorit a nieco menit, napriklad pre chladenie, ktore byva niekedy dost rozmerne, vratane kablov, ktore tam mozu ist, tak neviem ako by si chcel menit procesor ci grafiku. Okrem toho pri notebooku je limitom chladenie, cize vykonnejsi procesor castokrat znamena vyssie teplo, teda potrebne lepsie chladenie, nehovoriac o kompatibilite chipsetu s doskou.
Ved teraz to nejde, ale prave zmenou usporiadania komponentov, standardizaciou, by to urcite bolo mozne.

Prezeniem teraz priklad, aby sa to dalo pochopit - ked ma auto defekt, tiez clovek nekupi nove auto a nevyhodi stare, ale vymeni iba koleso.

Ludia si iba zvykli, ze veci sa nedaju opravit, bateria a komponenty sa nedaju vymenit, potom su tu take vyhovorky, ze vsetko je mensie a vraj to nie je mozne, ale technicky to mozne je, podla mna, urcite.

Opat priklad, rovnako velke mobily mali do urcitej doby vymenitelne baterie, ale zrazu od toho vsetci upustili, v tejto teme som daval priklady, ze je mozne, aby bol mobil tenky, vodeodolny, lacny - lebo aj v tomto sa sirili rozne myty.

Som zvedavy, ako sa bude riesit elektronika pri cestach do vesmiru, na Mesiac, Mars a pod., tam tiez budu vyhadzovat vsetko nefunkcne a budeme posielat nove smejdy kazde 2 roky?

Podla mna prave vesmir opat pomoze, pridu dokazy, ze elektronika sa da rozobrat a opravit, velka ci mala a ze baterie a komponenty sa nemusia lepit.
Napísať odpoveď