Pod akou licenciou vypustit svoj softver do sveta?

Informácie o software, ankety...
Mek
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Pod akou licenciou vypustit svoj softver do sveta?

Príspevok od používateľa Mek »

Zdravim,
ako-tak som dokoncil jednu webovu aplikaciu (PHP+MySQL+JS, ajax etc.) a chcem to vypustit do sveta. Ma to sice este dost chyb, s ktorymi sa ale nedokazem vysporiadat, preto sa mozno najde niekto, komu by sa chcelo na to pozriet a re-relasnut a tak dalej. Readme, install informacie a pod. mam uz hotove, jedine, co chyba, je licencia. Nevyznam sa v tom, co ktora obnasa (gpl, mit, bsd...), tak ak by mi niekto v tomto zbehlejsi mohol poradit, budem rad.
Co ma licencia obsahovat:
  • Uzivatel ma k dispozicii cely zdrojovy kod, moze ho upravovat, opravovat chyby, pridavat nove featury a pod. a potom to vypustit do sveta v takejto podobe. Moze aj zmenit zoznam bugov (subor BUGS.txt), ak nejaky bug opravil. Moze aj zmenit ostatne txt subory (aj readme, ale musi tam byt dostatocne velka zmienka o mne, lebo ja som povodny autor)
    Uzivatel moze tuto aplikaciu pouzivat len pre svoje osobne ucely. Ak ju chce nainstalovat na server a poskytovat verejne, moze tak urobit, ale opat len zadarmo. Nesmie tam pridavat ani reklamy, ani nesmie viazat pouzitie tejto aplikacie k nejakej platenej sluzbe.
    Nezelam si, aby niekto z tejto aplikacie generoval akykolvek zisk (lebo ja som z neho tiez ziadny nemal). Aplikacia je free a musi vzdy ostat free, s dostupnymi zdrojovymi kodmi
To by bolo tak nejak zatial vsetko, mozno mi este nieco napadne. Tieto body som aj strucne spisal v readme, lebo licenciu aj tak nikto necita. Len to chcem mat podchytene nejakou "pravnickou hantyrkou" :wink:

Btw. jedna sa o DC klienta v PHP. Dal som mu meno MekDC :D
romerot
Star
Star

Príspevok od používateľa romerot »

Mozno sa mylim ale myslim ze hladas nieco taketo -
VZOR

Kód: Vybrať všetko

http://www.opensource.org/licenses/mozilla1.1.php
ak vies dobre po anglicky tak si precitaj nieco na tejto stranke urcite tam najdes spravnu odpoved

Kód: Vybrať všetko

http://www.opensource.org/licenses
MrGizmof
King
King

Príspevok od používateľa MrGizmof »

Odporúčam freeware s dotakom s GNU GPL a to ten že sa môže editovať, čo pri freeware neni normálne ale GNU GPL dovoľuje aj predávať a podobne.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

GPL licencia nesmie obsahovať dodatky, ktoré by zakazovali niečo, čo samotná GPL licencia povoľuje (takže žiadny zákaz predaja...).

Inak môžeš sa pozrieť na Attribution Non-commercial Share Alike (by-nc-sa) alebo Attribution Non-commercial No Derivatives (by-nc-nd) (momentálne mi nenapadá žiadna iná, ktorá by sa približovala k tvojim požiadavkám, ale licencií je veľa, takže určite si nejakú vhodnú nájdeš).
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Vdaka za prispevky.
nasiel som jednu stranku, kde je mnozstvo licencii, tak sa tym prehrabujem... ale je to velmi, velmi nudne a tazkopadne citanie. Rozmyslal som, ze ci vobec nejaku licenciu treba. Stacilo by napisat, co sa moze a co sa nemoze, no problem je v tom, ze urcite nieco vynecham :?
btw. Creative commons licencie, kt. chrono navrhoval, sa vraj nemaju pouzivat na software (pisu na wikipedii) a GPL povoluje aj poskytovanie za uplatu... :?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Podla mna staci, ked tam napises tie veci, co si pisal v prvom prispevku. Viacero programov vychadza tak, ze su iba na osobne pouzitie a nie ich mozne pouzit na generovanie zisku. To je podla mna zaklad a daj to aj na uvod instalatora. Potom k tomu dopis to o editacii, ze tam musi byt vzdy tvoje meno, atd.
Nie je to ani tak licencia ako zmluva medzi pouzivatelom a tebou ako tvorcom programu.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

OK, GothaR, paci sa mi tvoj napad. Nieco som zosmolil, co na to poviete :?:
Ja som napísal:NOTES && LICENSE
^^^^^^^^^^^^^^^^

This was written as a spare-time project. Nobody reads the license anyway, so just to sum up:
1) You have the full source code to your disposal. You may alter it, modify, fix bugs, add new features etc. You may then release it and notify the original author so he can update the version on his homepage. You may modify the txt files in your release (so that e.g. bugs you fixed are not present in the BUGS file anymore) except making changes in this README file not covered in 2). You may not remove/alter notices with the original author's name in the code (including the About box).
2) Before you release your modification you are required to add your name and description of the changes you made (and are thus responsible for) to this README file (see below).
3) You may use this client for yourself only. If you decide to provide the installed client to the public, you may do so FOR FREE only. You cannot put ads in any form in it or bind the usage of this client to a paid service either. Noone may gain profit from the (free) work of the original author. This client is free and it must always remain free, with full source code provided. "Free" here means both freedom AND price.
4) You may not change the license. Only the original author (Mek) can do that, however, it is highly unlikely.
5) The original author makes no representations about the suitability of this software for any purpose. It is provided "as is" without any express or implied warranty.
6) There are some parts of code from other authors used in this project. I have given credit where due, but many of the code fractions are from my hard drive and I don't know the author, so I apologize if this is the case and I used someone else's code without giving credit. Some portions of this software are licensed under different conditions (e.g. json2.js). The icons in userlist and smilies are from old versions of StrongDC++.
tomPD
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomPD »

Je to myslim dobre napisane. Len by som z 2. vety odstranil etc, lebo to moze byt na skodu. A doplnil by som nieco v tom zmysle, ze autor nie je zodpovedny za vzniknute skody, ktore software moze sposobit. Treba sa poistit aby ta niekto nahodou volakedy nezaloval.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

OK, odstranil som etc. a k bodu 5) som pridal toto:
The entire risk as to the quality and performance of the program is with you. Should the program prove defective, you assume the cost of all necessary servicing, repair or correction.
(prevzate z gpl) :D

//autoeditácia príspevku ( 05 Sep 2008, 9:31 )
Heh, neakceptovali mi ten projekt na sourceforge.net vraj kvoli licencii.
Podla tejto stranky sa im asi nepaci, ze zakazujem, aby niekto bral zisk za moju pracu, ktora bola zadarmo :roll: ale licenciu kvoli nim nebudem menit, trvam na tom. Nemal som tusenie, ze akakolvek open source licencia musi povolit komercne vyuzitie :?
Napísať odpoveď