Zlo vs. dobro

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Dodger
Amateur
Amateur

Zlo vs. dobro

Príspevok od používateľa Dodger »

Aký máte názor na túto tematiku, či si myslíte, že existuje niečo čo sa vráti ak človek spraví niečo dobré alebo zlé, samozrejme nemám teraz na mysli justíciu.
Flinstone
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Flinstone »

ja neviem ale myslím si že všetko dobré je na úkor niečoho zlého aspon mne sa to takto stava :(
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Čo je dobro????? A čo je zlo????? To sú len relatívne pojmy.......... Vždy záleží od uhla pohladu na vec........ ale absolútne sa to povedať nedá....... Lebo to čo je dobré pre jedného, zase je zlé pre iného a naopak........
Čo sa mňa osobne týka, ja to beriem tak, že dobré je to čo vyhovuje mojím záujmom a mne, a to čo je zlé im zase odporuje........ Ale nejako absolútne to neberiem, lebo tiež záujmy a prirority sa môžu kedykoľvek zmeniť........
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Pinhead napísal: Čo sa mňa osobne týka, ja to beriem tak, že dobré je to čo vyhovuje mojím záujmom a mne, a to čo je zlé im zase odporuje........
Ťažký mravný relativizmus :) Si boss mafie alebo tak nejak? :)

Ale suhlasím, že nič ako absolútne dobro alebo zlo neexistuje. Ale tvrdiť, že dobré je to čo vyhovuje mne je pritiahnuté za vlasy ...
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Dobro a zlo rozlišujú iba deti. Dospelí už nevidia všetko len čierno-bielo a ťažko povedať, čo je dobro a čo je zlo. Prípadne čo je dobré pre jedného, to môže byť zlé pre druhého a celkové dobro pre celé ľudstvo neexistuje.
Ale inak sa snažím žiť si taký svoj mravný zákon, že nesnažím sa robiť druhým to, čo sa nepáči mne a že sa mi to môže raz vrátiť a snažím sa každý deň spraviť aspoň nejaký malinký dobrý skutok pre iného. :)
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

Je dobre ked umrie 100 000 ludi? Pre planetu Zem ano. Pre tych ludi ani nie. Hlavna pointa je len o uhle pohladu.

//upravene (vynechal som cernochov..)
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

begbee,

ja a krstný otec???? Kdeže...... to by mi tak chýbalo, naštartovať ráno auto a následne byť rozptýlený vo forme kúskov po polke mesta....... Skôr som v živote taký machiavellista so všetkým, čo k tomu patrí, ktorý si ide za svojimi prioritami.......

mi-chau,

k tým černoškom......... "Keď zomrie jeden človek, je to smutné..... ale keď zomrie milión ľudí, tak je to štatistika"........ a autor tohto výroku to presne vystihol........

Ale späť k téme......... Ono z titulu toho, že žiadna univerzálna definícia čo je dobro a čo zlo nie je, tak mi príde najsprávnejšie, aby každý sám uznal čo je dobré a čo zlé....... a následne podľa toho aj konal ALE, treba si uvedomiť, že každá akcia vyvoláva reakciu (kauzalita) a teda každé rozhodnutie obnáša aj isté dôsledky, ktoré si dotyčný musí niesť.......
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

Nie, nemyslim si. Ako vraveli predomnou, vseobecne zavazna definicia dobra ci zla sa formulovat neda, vzhladom na ohromny vyznam subjektivneho chapania tychto dvoch pojmov. Preto ak by som dakedy vykonal daco zle (mnou chapane, daco zle), tak verim, ze sa mi to vrati jedine tak vo forme mojho vlastneho svedomia.

Za dobro, resp. dobre konanie by sme mozno mohli povazovat isty mravny kodex, teda spravanie sa podla neho, avsak ani taktiez nemusi byt pre kazdeho rovnaky. Takze sme tam, kde sme aj boli. Konkretne ja, o odsek vyssie.
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

one man's wine barrel bottom is another man's shield :)

u mna dobra, ci u inych, to je otazne a to sa mozes hadat s kazdym jednym do smrti....
kazdy si je sam meritkom normality... ver tomu ci nie
Eru
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eru »

There´s no right, there´s no wrong, there´s only popular opinion.

môj názor na dobro a zlo :)
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

Na túto otázku (tématiku, etc. ...) má každý vlastný názor, vlastné merítka, vlastné postoje. Diverzovať niečo na dobro:zlo / čierna:červená mi príde dosť ploché.
Teda vrámci individuality je každá odpoveď správna. Čo sa môjho názoru týka dobro a zlo (samozrejme ako vysoko-relatívne pojmy) môžeme hodnotiť z dvoch pohľadov. Globálneho a osobného - a tieto dve kritériá neskôr aplikovať na všetky situácie.

E. Fromm má v knihe "Lidské srdce"na túto problematiku zaujímavý pohľad:
Erich Fromm napísal:Dobré je všetko, čo slúži životu. Zlé je všetko, čo slúži smrti.
P41NK1LL3R
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa P41NK1LL3R »

Ono mimo 'axiomatickej' diskusie nemá žiadny význam pýtať sa na definície pojmov, pretože neexistuje všeobecný spôsob ako vyvrátiť rozdielny názor v pohľade na obsah daného slova, výrazu...
Tým pádom je "dobro" a "zlo" všetko to, čo chápeš ako "dobro" a "zlo"...
Mimochodom, podľa Nietzscheho je napríklad 'dobré' všetko to, čo posilňuje moc človeka a 'zlé' sú okrem brzdiacich faktorov aj prejavy "slabošstva" - súcit, pokora, odriekanie atď....
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

pre mňa osobne je to relatívny pojem.
Terepin
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Terepin »

Vykonaj dobre pre jedného a druhí ťa ukrižuje za zlo. Príklad z (paranoidnej) súčastnosti: Pomôž Muslimovi a svet ťa bude obviňovať, že napomáhaš terorizmu.
fikotek
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa fikotek »

Nic jineho nez relativni se na to neda rict.
Napísať odpoveď