Nevladzem behat...

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
kinjeril
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa kinjeril »

BX, pre zaciatok by si mohol zacat s rychlejsou chodzou. Kazdy den si daj neaky target, co ja viem 5 km, vydrz tak mesiac a zacni pomaly zvysovat zatazenie. Po mesiaci skus uz klus (2-3km), po dvoch lahky beh (2-3km). Samozrejme, doporucil by som ti obcas neaky ten stretching, popripade zajst do posilky. ;)
Vsetko je to o tom, ako sa prinutis, ako velmi ty chces. Nemusis neak radikalne menit kazdodenny rytmus, proste treba chciet.

Ja som bol na tom podobne ako si ty teraz. Mna pichalo v boku, uz ked som zbadal schodisko. :) Teraz, je mi fajn a kondicka sa zlepsila. ; )
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa wolodo »

schw33k napísal:...
hmm ja som mal moznost zacat dobru karieru vytrvalca priblizne na 3-5km....

keby som mal na to cas, tak mozno aj hej... ale vykaslal som sa na to profka bola profesionalka v rychlochodectve a vy vytrvalostnych behoch a chcela ma trenovat a mi povedala ze do tych 2-3 rokov by som bol urcite v repre SR...

akoze viem "blbost" ale naozaj pri pravidelnych treningoch pri tej kondicii aku som mal by to bolo mozne..
a ti vravim je to o tom dychu z viacerych percent pohlad pri behu ti dodava silu napredovat, natahovanie kroku ti dodava silu byt tam skor, ale dych ti da silu to vydrzat :wink:
Skus si zabehnut len kilometer a dychaj si kadejak a uvidis ze to neni ono na ten dych sa po case ani nesusterdis.. ide o to sam musis najst spravne tempo a len ides... atd...
schw33k
Guru
Guru

Príspevok od používateľa schw33k »

hojko napísal:schw33k: Vydychnut nosom - urcite??? :wink:
tak snáď iba nadýchnuť, neviem, iba som sa ho snažil citovať, teda aspon to, čo som si pamätal...
wolodo napísal:Skus si zabehnut len kilometer a dychaj si kadejak a uvidis ze to neni ono na ten dych sa po case ani nesusterdis.. ide o to sam musis najst spravne tempo a len ides... atd...
ja som si to skúsil už dávnejšie a viac ako 1km, ale proste po dlhšej vzdialenosti dych ovládať neviem...a ak by som sa aj chcel zamerať na nádych nosom a výdych ústami, len mi to spôsobuje problémy
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

hmm neviem ale ja to ani nevnimam uz mozno po 400 metroch sa na dych nesustredim a ide mi to stale....
uf islo mi to.... teraz uz ee... 6mesiacov mimo kondicky hodina hrania futbalu a som mrtvy
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Nečítala som úplne všetky príspevky, takže len y vlastnej skúsenosti. čo sa týka dýchania, tak neviem, čo je to správne dýchanie. Malo by to byť nádych nosom a výdych ústami. Ale podľa mňa pri behu zistíš, ako ti to vyhovuje. Ja robím nádych dva menšie intervaly nosom a jeden veľký výdych ústami a vyhovuje mi to, odbehnem tak polhodinku v kuse a nerobí mi žiadne pichanie v boku problém. Zase žiaden vražedné tempo to nie je. mňa zase pichá v boku, keď som najedená, ale zase hladná tež nemôžem byť, lebo to doslova nevládzem a je mi zle. a občas ma bolí v hrude, ale to stačí prekonať, nemyslieť na to a tak do 10 minút je to v pohode.
websterko
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa websterko »

ahoj kedze kondicne trenujem par ludi stopni teraz na tri dni behanie ak behas kazdy den musis zregenerovat svalstvo teraz musis dodrzat tieto veci
1. Rozcvicka Po Pred a Pocas behania (ked si davas prestavku)
2. velmi vela tekutin nijake sladene sairaity ani caj proste cista voda z vodovodu ja osobne vypijem cca 5 litrov pri behu dovrchu
3. spravne dychanie podla behu si musis zvolit interval dychania napriklad prava lava nadych prava lava vydych atd podla tempa atd
4. dbat nato aby si behal rovnakym tempom.
5. zacni dlzkou maximalne 3 km a postupne po tyzdnoch pridavaj

A este ti dam osobne rady a ber ich k srdcu ak ta picha v boku tak mas nedostatok tekutin ak ti slzia oci chyba ti magnezium a zelezo v tele, v pripade ze ti tuhne svalstvo tak tiez zelezo.... pred behanim nic nejedz maximalne nejake ovocie - nic sladke len ovocie ani zeleninu fakt len ovocie po behani do teplej miestnosti napriklad vykurenej izby oddychnut si intervaly behania:
3 dni behas 1 den mas aktivny oddych to znamena sauna plavat atd
ak to dodrzis tak do mesiaca mas suprovu kondicku napis sukromnu spravu ako sa ti dari
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

websterko: Preco myslis, ze nema jest nic sladke, ked je vseobecne zname, ze pri vykone treba cukry. Velmi dobrym prikladom je cyklistika, prave v nej sa asi najviac pouzivaju rozpustene cukry, rozne gely a v pripade, ze ma zaludok uz dost pri dlhej 6 hodinovej etape roznych gelov, tak vynimkou nie je ani coca-cola.
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

ja pochybujem ze behava :lol:
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

websterko napísal:nic sladke len ovocie ani zeleninu fakt len ovocie po behani do teplej miestnosti napriklad vykurenej izby oddychnut si intervaly behania:
No z ovocia napr jablka ma dost naduvaju a pred behanim by som si ich osobne urcite nedaval.

S tou zeleninou to neni az tak moc pravda akurat som pocul len to ze pred fyzickym vykonom neni dobry spenat a paprika inu zeleninu ako su rajciny, kapusta atd podla mna kludne moze.
websterko
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

hojko napísal:websterko: Preco myslis, ze nema jest nic sladke, ked je vseobecne zname, ze pri vykone treba cukry. Velmi dobrym prikladom je cyklistika, prave v nej sa asi najviac pouzivaju rozpustene cukry, rozne gely a v pripade, ze ma zaludok uz dost pri dlhej 6 hodinovej etape roznych gelov, tak vynimkou nie je ani coca-cola.
pozor klasicke sladkosti a klasicke cukry v sladkostiach su takzvane jednoduche cukry a su najhorsie namiesto sladkeho si dam banan radsej jak sa dodrbkat sladkostami

//autoeditácia príspevku ( 17 Nov 2008, 21:02 )
wolodo napísal:ja pochybujem ze behava :lol:
nebehavam? priatelu behavam dvakrat dodna to znamena rano a vecer medzitym poobede posilovna a lezenie uz som dlho nezazil poobedie kde by som nebol v pohybe
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

BX napísal:Zdravim, mam taky problem ze beham sice rychlo, ale nie ze po dlhsom behani, ale po chvili behania nevlazdem... lenze niezeby nevladali svaly, ale zacne ma pichat v boku a aj ked citim ze svaly vladzu a chcem ist dalej, nemozem. Ja teraz nechcem vediet co sa proti tomu da robit, lebo to viem :-D Ja chcem vediet ako to? z biologickeho hladiska... Aj ked sa poriadne rozdycham aby som poriadne okyslicil svaly, tak to nepoomaha.
Proste citim ze svaly vladzu, ale nemozem ist dalej lebo... neviem dokoncit :)
Nisom moc biolog, budem rad za kazdu odpoved :)
huh no necitam celu temu ale ak sa to este riesi tak
1-chybna drzava tela
2-odvodnenie treba pit pravidelen ale hlty
3-malo soli
4-zla technika dychania
5-slabe rozbehanie sa/strecing
6-minimalne hodinu pred behom nejedz maximalne daku musli tycinku abo daky energy gel, nepi lepidla (kofola kola a ostatne sirupoidne veci)
7-stupnovanie behanie i mozno pomoze, chod dade na futbalove ihrisko abo okruh a rob taketo zveriny : postav sa na ciaru urci si usek 20 30 50m jak sa citis a daj si daku hodnotu co ja viem 30% a 90% teraz na tom useku dajme tomu ze 35m vysartuj na 30%svojich moznosti a pridavaj na tych 90% ,,, pripadne mozes zobrat daky 30m usek rozdelit ho na 4 casti pricom si lahnes za chrbat brucho proste selijake krkolomne polohy s ktorich startujes sam sa odstartuj takym sposobom ze postavis sa vystrelis urcity usek tam prudko zabrzdis hodis sa nazem spravis 5 klikov zasa prudko strelis prebehnes usek zastavis 5 drepov zasa prudky beh zastavis 10 vyskokov zasa beh na dakych 5m tu mozes dat este daky cvik abo len prudko zabrzdis otocis sa a teraz cely ten usek zasprintujes co ti telo dovoli ked dobehnes na koniec mas 1 min na predychanie potom to cele ides znova toto zopakujes 3x pricom po 3 absolvovani mas 3 min odych a zasa to ides 3 zasa 3min odych a zasa 3x proste celkovo spravis 5 serii po 3 kolach. Pomoze ti to udrzat telo v zatazi ked to dokoncis este si daj takym jogingovim tempom par km na vybehanie daky koncovi strecing a sprcha. Ale zaklad vsetkeho je dobre sa rozstrecovat zahriat svalstvo otvorit pluca pred akymkovlek behom abo zatazou.
Sam musis citit rozdiel ked sa rozcvicis a ides behat a ked zrazu z nicoho nic hodis full sprint na bus.

//autoeditácia príspevku ( 17 Nov 2008, 23:06 )
hojko napísal:websterko: Preco myslis, ze nema jest nic sladke, ked je vseobecne zname, ze pri vykone treba cukry. Velmi dobrym prikladom je cyklistika, prave v nej sa asi najviac pouzivaju rozpustene cukry, rozne gely a v pripade, ze ma zaludok uz dost pri dlhej 6 hodinovej etape roznych gelov, tak vynimkou nie je ani coca-cola.
hmm ja som byvali cyklista a neni cukor ako cukor to co tlacia pretekari doseba to su specialne somariny ktore tebe napr ani nezaberu teda zaberu len ako placebo napr penco energy gel ked nepapavas pravidelne pri treningoch alebo aj isotonic od rauchu tak proste to telo nepouzije tak ako ma. Proste ty to spapas vypijes zrazu citis priliv energie ale to si len namyslas. Moja osobna skusenost s tym bola na turnaji kde toho kapitan nakupil plnu prdel myslel ze budeme slapat vsetci jak masiny a vysledok bol ze po konzumacii medzi zapasmi boli vsetci okrem mna nabudeny do 5 min po zapase som bol jediny kto pobehoval a ako tak sa pripravoval na dalsi :-D :arrow: proste moje telo to poznalo este si to pamatalo spracovalo vyuzilo u chlanov sa spracovalo mozno 40% a dalsich 60% nimi len preslo.Ale to som odbocil trocha :-D i ked je fakt ze bez horalok si neviem predstavit ziaden pretek ci uz bezecky abo kedysi maraton pripadne ted ultiamateovi hehe to je furt prinos energie. Btw ako to je s tym ovocim ??? ako banany ghej to sa papa to som si aj do soli vzdy namacal ale ked si predstavim dake jablko pri vykone sak by ma piclo sak to dviha kyselinu a neviem ci by to nesposobilo naduvanie ako susene ovocie to je uz ina kapitola ale normalne cerstve ???
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

websterko nebolo to tebe.... ale "stvoritelovi" tejto temy.... :wink:
websterko
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

wolodo napísal:websterko nebolo to tebe.... ale "stvoritelovi" tejto temy.... :wink:
uz som sa zlakol ze mne hehhe ja som sa momentalne vykaslal na behanie asi tyzden cca... rozhodol som sa naberat zaroven s posilkou
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

na zimu spravne rozhodnutie :wink:
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

wolodo napísal:na zimu spravne rozhodnutie :wink:
Podľa mňa aj v zime sa dá bez problémov. Ja som dnes bola a bola to krása bežať po tej pocukrovanej krajine, začala svietiť slniečko.... Pokiaľ sa človek primerane oblečie, tak sa dá ísť v každom počasí. :wink: Ale každý musí posúdiť svoje možnosti a netreba prepínať. Pokiaľ človek nemá chuť, tak to netreba siliť.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

bolek napísal:Podľa mňa aj v zime sa dá bez problémov. Ja som dnes bola a bola to krása bežať po tej pocukrovanej krajine, začala svietiť slniečko.... Pokiaľ sa človek primerane oblečie, tak sa dá ísť v každom počasí. :wink: Ale každý musí posúdiť svoje možnosti a netreba prepínať. Pokiaľ človek nemá chuť, tak to netreba siliť.
jj podla mna sa oplati behat ako je rok dlhy co sa oblecenia tyka tak dlhe obtiahnute gate na behanie (ja nane davam este kratasky nepripadam si potom ako termofor) hore termo triko nato daka windstoperka a beham beham beham btw reflexny pasik s kriklavim lemovanim samozrejmost
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

No ja termo oblečenie nemám, ale tak dokážem odhadnúť, ako sa obliecť podľa počasia...
The Calvin
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa The Calvin »

Môze ti beh aj neako uskodit ?? napr zlou pripravou alebo tak ?
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

ako zlou pripravou??? nehcapem na co sa pytas, ano beh ti moze aj uskodit, doporucujem sa ped behom trocha ponatahovat (hlavne slachy na nohach a chrbat), aby si predisiel zraneniam ktorym mozes zabranit zadarmo. Potom pri behu trpia hlavne klby a to treba zvolit dobry porch na behanie a na neho vhodnu obuv. :wink:

/asi by sa toto skor hodilo do temy Behanie
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Calvin SFX napísal:Môze ti beh aj neako uskodit ?? napr zlou pripravou alebo tak ?
moze ti chodza uskodit ?? jj moze ale vacsinou len hlavnou neopatrnostou a tak takze tak isto ej to z behom :-) ako bolo spomenute strecing pred a po plus dake rozohriatie (ze nebudes hned behat na plne gule) ked budes pravidelne prijmat ziviny (kazdych 10min hlt vody abo aj dva :-D)
Napísať odpoveď