medzi ucenim treba jednoznacne pauzy, ako to tu niekto pisal aspon po 45 min, ked mozog sa "zrelaxuje" a potom frci dalej
a je dobre, ked nove veci, co sa naucis si zaradit medzi tie co si uz vedel, spajat si ich alebo logicky zatriedit (ale vsade sa to neda pouzit) a potom spajat jednu suvistost s druhou az nakoniec bude vsetko do seba zapadat
Imho, spravne ucenie by malo byt o pochopeni suvislosti, nie o memorovani. Je pravda, ze vela zavisi aj na tom, co sa ucite. Technicke smery, jeden som studoval aj ja, tie sa musia ucit s ceruzkou a papierom. Ak raz nieco pochopite, ovela tazsie sa to zabudne, ako ked sa nieco namemorujete naspamat.
Nám tetuška na doučovaní vravela, že vždy si musíme novú vedomosť na niečo "zavesiť". Proste hľadať súvislosti medzi tým, čo vieme a tým, čo je pre nás nové. Dosť dôležité je ísť aj od bazálnych vedomostí k ťažším...
bolek napísal:Nám tetuška na doučovaní vravela, že vždy si musíme novú vedomosť na niečo "zavesiť". Proste hľadať súvislosti medzi tým, čo vieme a tým, čo je pre nás nové. Dosť dôležité je ísť aj od bazálnych vedomostí k ťažším...
jj, bolek presne
aj nieco zapamatala co nam hovorila tetuska
zvlast pre teba je to dolezite ked si v prvaku, lebo zacinas s niecim takmer uplne novym a este to bude trvat kym najdes suvislosti a nebude to potom take tazke
aby ste vedeli, pamat je viazana biochemicky a poctom spojeni s bunkami, cize ak mate viac tych spojeni, tym lespie pre vasu pamat
Ešte ma napadlo, keď som sa teraz učila, že pre mňa je lepšie robiť prestávky nie po určitom čase, ale po určitej naučenej látke. Tak aspoň vidím, že mi toho učenia ubúda.
ucenie pri hudbe je zle ..mozno sa naucite ale bude vam to trvat 2xdlhsie...mam s tym skusenost ked som si robil testy na autoskolu.. bez hudby som ho urobil za 1,5 minuty a s hudbou za 5 minut !!! to je teda velky rozdiel
Ucenie pri hudbe ma u mna efekt taky ze z 90% vnimam hudbu a zbytok ucenie, to iste telka a podobne. Aj ked teraz pri tych specialitach ála Mikroekonomia a pod. mi nepomaha ani rajsky klud
Grim-Reaperka napísal:mne zas pomáha keď sedim pri PCa sem tam si na niečo kliknem, napr. keď preinštalovávam windows a podobné aktivity, kde treba na každom kroku čakať.
Fuuh tak to nechcem vediet co budes robit za tym PC pre maturami ..Budes este aj pred "porotou" instalovat
no ja sa vobec nwm ucit ja sa ani neucim mna vsetko vie rozptylit aj ked som sa v izbe bez ziadnem muziky a ziadneho pc ... tento rok som sa "bylo" poriadne neucil rodicia su celkom zufali uz stoho ...
Litika sa dá dobre naučiť, ak sa píšu v poznámkach autori a názvy diel farebnými fixami, mne to pomohlo.
No vlastne všetko sa dá naučiť-nabifľovať okrem matematiky. A na účtovníctve sme mali každú hodinu 5-minútovky-písomky, to asi tiež dosť pomohlo (väčšine). Nemčinu a anglinu som sa učila tak, že som si vypisovala na malé papieriky slová/slovesá ktoré nejako súvisia.
Klingonka napísal:Litika sa dá dobre naučiť, ak sa píšu v poznámkach autori a názvy diel farebnými fixami, mne to pomohlo.
No vlastne všetko sa dá naučiť-nabifľovať okrem matematiky. A na účtovníctve sme mali každú hodinu 5-minútovky, to asi tiež dosť pomohlo (väčšine). Nemčinu a anglinu som sa učila tak, že som si vypisovala na malé papieriky slová/slovesá ktoré nejako súvisia.
Na každý predmet iný systém.
ja mám účtovníctvo na hrane šlapiek. Písal som si dvojice účtov pod seba, ale bolo to na hovno. Teraz je to tam a nejde to dole. Mal som na ľavú písať učty Má dať a na pravú dal. Ale na písomke aj tak čo-to pomohlo.