Majitel domu vs. Najomnik

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Majitel domu vs. Najomnik

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Situacia ktora sa odohrava v poslednu dobu u nas je podla mna strasne nefer. Zijeme v UK, mame tu prenajaty dom. No majitel domu (Landlord) sa zacina spravat hlupo. Zacina obabravat ako sa len da a dost si protireci.
Platili sme za dom 500libier mesacne. Zrazu nam oznamil, ze to dvyha na 550libier, mama urobila tu chybu, ze mu tu novu zmluvu podpisala, ale je neskoro sa nad tym zamyslat, lebo je to podpisane. Otazka znie, ako si majitel dovoli dvyhat najomne, ked vsetky nehnutelnosti idu dole? Mam to overene, je to tak, je financa kriza a ceny domov/bytov nenormalne klesaju....tak preco nam zvysuje najom?
Dalsia vec co sa nam nepaci je ta, ze v zmluve sa pise, ze dom je iba ZCASTI ZARIADENY.....respektive zariadeny iba s polovice.....minule sa nam pokazila pracka, ktora tu bola predtym, nez sme sa tu nastahovali (cize logicky je to jeho majetok), zavolali sme mu, ako sa to patri, oznamili sme mu, aky je problem, a poproisili sme ho aby to dal cim skor opravit, no on sa ohradzal tym ,ze v zmluve stoji, ze dom je zariadeny iba polovicne a tym padom to nieje jeho problem, ze si to mame dat opravit z vlastneho.....tak ok povedali sme si, ano v poriadku. Zavolali sme opravara, ktory si za opravu vypytal nieco cez 50 libier. My sme si povedali, ze dobre ked nas to stalo 50libier, a platili sme to z nasho, cize sme z nasich penazi opravili niecij majetok (je to dost nelogicke nie?) Tak tu nastava problem, povedali sme si, ze dalsi mesiac majitelovi nedame 550libier, ale iba 50, koli tomu, ze 50 nas stala oprava pracky....snad to je fer nie?
Dalsi problem nastava znova, a to dnes....pred chvilou nam niekto zaklopal na dvere, ja som otvoril a tam stal asi 18rocny chlapec, ktory s apredstavil ako majitelov syn....on uverili sme mu, povedal nam meno, dal nam aj ocove cislo ze mu mozme hned zavolat ked neverime, a ze otec ho poslal koli peniazom, ze ma od nas zobrat peniaze za najom za tento mesiac......trosku sme s nim pokecali, povedali sme mu co sa deje, ze to je nefer atd....on len tisko suhlasil, nemal na vyber......tak sme mu dali na ruku tych 500libier, ze tych zvysnych 50 odmietame platit, ze tolko nas stala oprava pracky.......hned ako odisiel som zdvyhol telefon a zavolal som majitelovi (toho chlapca otec) ci dostal penaize a ci je vsetko OK (volal som ja, lebo mamka nevie tak dobre po Aj aby sa vypapulovala ohladom takych veci)
Ok zozaciatku to bola kludna debata, opytal som sa ho ci ma peniaze a on, ze ano, ale ze cast chyba.....ze nema zvysnych 50libier. A ja som mu povedal, ze to za tu pracku......a on znova ze v zmluve je jasne dane ze dom je iba s castou nabytku a zariadenia.......odvetil som, ci v tej jeho zmluve jasne pise, ktore cati nabytku su jeho a ktore nie......zostal ticho.....ja som sa ho este opytal, ze ok mozme sa dohodnut aj tak, ze tych 50libier mu dame, ale ked sa z tohto domu budeme niekedy stahovat prec tak pracku si berieme......a on ze nie, nie.....ze na to nemame pravo, ze to je jeho.....ked ste si vsimli, znova si protireci, raz vravi, ze to nieje jeho problem ,lebo dom je zariadeny iba z casti a zrazu ta racka je jeho, a ze si ju zobrat nemozeeme aj napriek tomu, ze sme si z vlastneho hradili opravu :!:
No a uz zacal byt nasraty.....trosku zdvyhol hlas, a odbocil od temy (zrejme nevedel co povedat) ze sa mu nepaci komunikacia medzi nim a mojou mamou (nezijeme s otcom, cize tak), ze sa mu nepaci, ze stale komunikuje iba so mnou (ako synom) alebo s mojou segrou( dcerou najomnika) a nikdy nie s najomnikom......no vysvetlil som mu to, ze moja mamka nevie dobre po Aj, a on ze ok ok, zavolam na toto cislo neskor a dohodneme sa na case a datume kedy pridem za vami aby sme nehovorili iba cez telefon.....
A pozor, tu nastava dalsia perlicka, jemu s anepaci ze komunikuje iba s detmi najomnika, ale sam nam domov posiela jeho syna zaujimave nie?

Viem ,ze to je v UK a su tu ine zakony ako na SVK, ale rad by som si vypocul nejake naroy ludi, hlavne tych, ktory s podobnymi vecami maju skusenosti, a vedia o com je rec. Dakujem
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

Opytam sa ta takto, je landlord pakistanec alebo pochadza z podobnej krajiny? ak ano, ani sa nad tym nepozastavuj. to ze si robi co chce je normalne, dava ti jasne najavo, ze on je panom situacie, ze on je majitel... atd. su to zmrdi zatazeni na peniaze a vacsinou ich jedinym prijmom je prenajom nehnutelnosti, dake bistro (fish&chips :D) alebo pridavky na deti. a to, ze veci riesi cez syna je tiez bezne. ak je to domaci anglan alebo niekto iny, tak neviem. a ak som to dobre pochopil, nemas to cez agenturu, ale cez dakeho tr*ka, co to vlastni a zivi sa tym...
s pakistancom som mal tu cest, ako chlapik sa javil v pohode, dalo sa s nim pokecat, javil sa priatelsky. ked vsak prislo na biznis, jedno bola to hruza. co povedal vcera uz neplatilo, lebo to co povedal dnes je podstatne, pokazila sa ti pracka? OK, donesiem ti novu, ked si ju prides odniest a prinesies mi tu staru. tak isto bolo treba nieco porobit v byte, zaplatili sme si to, aby sa to poriesilo. Ale WTF? ved to je jeho byt, ale budiz... za ani nie dva tyzdne sa posrala ta ista vec, tak ze nech reklamuje robotu, co sa aj stalo, ale vraj ten ukon musime zaplatit znova. ale dpc preco? ved sme uz platili. ze jemu je to jedno, on to nepotrebuje, tak sme platili druhy krat... bud sa postavis na hlavu a budes rovnako tvrdy obchodnik, co sa vsak moze vypomstit, alebo zatnes zuby a prehltnes to... ale moze ti zacat slapat po krku, ked uvidi ze to ide. ale zasa ja som rozpravkar ked treba a zahral som nanho divadielko, cize som z neho dake peniaze vytlkol naspat, lebo som mu zahral na city, su totiz silno rodinne zatazeny... takto by som este mohol kvakat do aleluja, ale neviem, ci by to bolo nieco platne :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

No nieje to pakistanec, je to Welsan.....cize je tu doma.....len podla mna si dost dovoluje a nemal by......ved polopate povedane.......priklad. Jemu sa pokazi auto a ja mu mam zaplatit za opravu? Ta kde sme do riti? Si mysli, ze sme Slovaci tak si na nas moze dovolovat? Ved si bohovsky od zaciatku po koniec protireci a trepe somariny podla mna.
A mame to tak, ze dom je prenajaty cez agenturu.....len v poslednej dobe dost komunikujeme s landlordom, (od kedy zvysil cenu najomneho)
A urcite to nenecham tak, mamka sa toho strasne boji, ze sa to zacne tahat cez urady a podobne.......napriklad viem, ze ked ten landlord pride ku nam domov a zacne sa tu rozculovat a zvysovat hlas, mozem hned dvyhnut telefon a volat policiu.....a aj to spravim ked bude treba....lebo toto uz nieje mozne....uz sa to zacina kopit......
Este som zabudol dodat, mali sme par mesiacov do zadu problem, ze nam prdol kotol na kurenie......3 tyzdne sme cakali na opravara, A to je kurenie......cize sme sa tu klepali v zime a v bundach sme pozerali televizor, vonku kosa,doma kosa....v noci mi bola zima pod paplonom.....No v Landlord and Tenant (Covenants) Act 1995 (c. 30) jasne stoji, ze LANDLORD JE POVINNY OPRAVIT ALEBO DAT OPRAVIT veci ohladom, kurenia, potrubia, a podobnych veci co sa tykaju vody a kurenia cim skor ako sa len da. lebo to ohrozuj zdravie najomnikov v dome. A pozri, cakali sme na to tri tyzdne......o com to je? Ake sluzby dostavame my, tak tak sa budeme spravat nie?
Podla mna by to bolo trapne keby sme mu poslusne platili a sluzby stoja za hovno.....nie to je sprostost podla mna....
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

napadaju ma este dve veci, ak mas dobry level of english, tak mu to oplieskaj o hlavu, lebo aj podla zdraveho rozumu by to tak malo byt.
dalsia vec je, ze ked si pisal, ze navysil najom a podpisali ste zmluvu, nemala by to riesit agentura? skus zabehnut do agentury, cez ktoru ste si bejvak prenajali a postazovat sa co sa deje, aby si nenarobil sebe aj inym zbytocne problemy
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Ono nam to najprv bolo podane cez agenturu, cize to by malo byt ok. Raz ked bola mamka platit tak jej to oznamil clovek v agenture, a tam sa podisovala zmluva....cize tak.....

No a co sa tyka toho oplieskania o hlavu, to uz je v krajnom pripade, lebo nerad by som bol keby sa to muselo riesit na sude.....ale ked musis tak musis.
Ti hovorim, dnes co som s nim volal tak som mu povedal svoje, a on uz zacal rozculene na mna, odmietal so mnou hovorit, ze on bude hovorit iba s mojou mamou......cize sa zrejme zlakol....to som rad.....ale si pis, ze ked tu na buduci tyzden pride, tak mu poviem svoje, a ked bude velmi vyskakovat tak nebudem vahat a zavolam aj policiu.....
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

tak ked to islo cez agenturu, nic s tym nespravis. jedine, ze by si pozrel, ci agentura zvysovala ceny aj v ostatnych prenajmoch, alebo len dake dva tri a ten vas medzi nimi. ale to ti prd pomoze, nepomohlo by ti ani to, keby si mal daky posudok, kolko je adekvatne pytat za vas dom najom... pre domacich je tych 50£ relativne mala suma, cize ak o tolko navysil najom, za zdieranie sa to povazovat neda
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Ok, ale nehovorme iba o zvyseni najmu......a co tie jeho bohovske sluzby? Ako landlord ma podla mna zodpovednost, za opravy jeho zariadenia v dome nie? A preco by som mu ja mal financovat opravy JEHO majetku? Mna do toho nic nie?

btw//ked pises o tom ze nemozme nic.....ale mozme, mam jednu vec v zalohe....ked je najomnik nespokojny so sumou, moze sa obratit na city council, respektive na mestsky urad, ktory ti do domu posle pracovnika, a ten popozera na dom, a zahradu, a urci cenu domu a tym padom aj pripadny najom.....S tym ,ze ked on povie, ze dom je hodny tak za 450libier mesacne, tak budes platit 450 a nie viac ani menej, plus ked sa ty odstahujes, a landlord tu bude chciet mat novych najomnikov....tak oni budu platit tolko isto...tych dajme tomu 450.......lenze ten uradnik moze povedat aj to, ze dom je hodny za 600libier mesacne a uz budeme nahraty......ale to dost pochybujem....teda spolieham sa na to ze az taku sumu nema.....
Cize ked to mamka nebude zvladat platit, staci zavolat ludi s uradu, a potom ta cena bude stanovena uradmi a papierovo.....
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

logika kaze, aby sa o svoj majetok staral on, respektive agentura, ktora ho prenajima a zaraba na tom, cize by som to nehadzal iba nanho, nakolko nemas ten dom prenajaty priamo od neho, ale cez prostrednika (agentura). otazne je, ci si ako cudzinec, aj ked dlhodobo zijuci a studujuci v UK, nenarobis neprijemnosti, ked si na nich aj ked opravnene otvoris usta. pred tym ako zacnes robit prievan by som sa skusil poradit s dakym kompetentnym, dakym councilom alebo dakou obdobnou instituciou. lebo to co nam pripada nelogicke je u nich uplne normalne :lol:

/ no vidis! to by mohlo byt riesenie :) ak je to moze, bolo by vhodne najst niekoho, kto by to vedel zodpovedne ocenit, aby ste sa nepopalili, ked by dosiel uradnik. tym padom by som mozno necakal na moment, ked by to bolo financne nezvladnutelne
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Uz som sa poradil, respektive aj sa stale radim s clovekom, ktory vlastnil v UK nehnutelnosti (nie iba jednu), prenajimal ich aj ludom, a okrem toho vlastnil aj vacsiu nehnutelnost ako rodinny dom.....cize skusenosti ohladom toho ma....zatial radi ako sa da, uvidime ci sa to osvedci aj v praxi.
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

v kazdom pripade drzim prsty, nech sa to doriesi k vasej spokojnosti
neviem totiz, co by som este povedal, aby som bol napomocny...
draco
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa draco »

Moj nazor je, ze take opravy co sa tykaju priamo domu, cize voda-kurenie-plyn a samotna stavba to je smozrejme povinnost hradit opravy z vrecka majitela. No ked je dom aj zariadeny hoci aj z casti a pokazi sa nieco, to je uz diskutabilne pani, chapem ze to nemusi byt vina najomnika ked sa daco pokazi ale aj moze byt a preto si myslim, ze drobne opravy by mal hradit najomnik kedze to pouzival on a pokazilo sa to evidentne pouzivanim spotrebica napriklad. U nas je to bezne.

\\ ale samozrejme ze ak sa pokazi napriklad taka pracka alebo sporak co uz ma svoje roky a je dost zrejme ze to bude uz aj jeho vekom tak urcite by to mal napravit prenajimatel ako je to v tomto pripade

Este uvediem jednu vec co sa mi stala :D . Prenajimame byt a najomnicka taka tava na mna zacala ziapat, ze su v byte na 8 poschodi mravce. Dovtedy tam neboli a zacala kricat ze co to tu mame, ze musi zit ako ciganka (bola to ciganka) vsetko v krabiciach, tak som ju riadne sprdol ze ci nevie kupit jeden biolit alebo podobnu vec za smiesnych par korun a nastrieka si sama. Tak ostala ticho zrazu, potom pri najblizsom stretnuti v byte som videl ze je tou kriedou proti mravcom trochu pokreslene po linke pri stupacke a mravcov zrazu nikde. Neskor som si vsimol, ze za linkou bolo plno cukru, a podobnych veci rozsypanych. :lol:
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Ak mas prenajatu nehnutelnost cez agenturu, ta je POVINNA uskutocnit opravy. Ak je dom part-furnished, znamena to, ze je vybavena kuchyna bileou technikou (pracka, chladnicka su zakladom, potom ostatne spotrebice zavisia na agenture) a WC je s vanou, umyvadlom, ohrievacom na vodu. TO znamena, ze ak sa ti pokazi nieco z tychto spotrebicov (pracka je zakladom, ako som uz pisal), tak ti je to agentura povinna opravit, myslim, ze landlord s tym nema nic spolocne, on funguje iba ako vlastnik. Ale kedze pises, ze poslal svojho syna a vy ste mu vyplatili peniaze na ruku - tak mate to cez agenturu, alebo nie? Pretoze pokial viem, tak v tom pripade by sli peniaze priamo agenture, ktora by poslala cast z nich landlordovi. Ak je to priamo cez landlorda - ma tu istu povinnost - ak je to part-furnished, MUSI ti to opravit. Ak bude vyskakovat, staci mu iba spomenut Citizen's Advice Bureau, ktore riesi taketo pripady a za porusenie obojstrannej zmluvy Landlord - Tennant su mastne pokuty az do vysky 5000 libier. Moj landlord (starsi pan zo Skotska) sa dokonca ponukol, ze bude nam chodievat travu kosit atd...ibaze som mu povedal, ze je to vsetko ok, ze my si to spravime, nech sa on netentuje - takto by sa mal spravat kazdy landlord. Este by som chcel vediet, ci je to legalny landlord zaregistrovany na city councile a ci odvadza za svoje prijmy z domu aj dane...
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Neverim, ze vsetky tieto veci sa nedaju osetrit zmluvou, resp. priamo sa opriet o zakon, tak ako je to v SR/CR. Takze poucenie do buducna - premyslat predtym nez podpisujes/podpisujete
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

t0m4s3 Neskoro plakat nad rozliatym mliekom, take rady a poucenia su mi teraz prd platne, nepomoze mi to....tu zmluvu som osobne cital, ved ju mame doma, nic konkretne na tuto temu tam nepise, pise tam iba bod, ze dom je zariadeny iba s polovice a dalsia vec, ze landlord je povinny opravit sanitarne veci, potrubie, co sa tyka odvadzania vody, kurenie, elektriku a plyn...'as soon, as possible'

seth82 Ano, agentura je povinna, stym, ze musi mat dohodu, repsektive povolenie od landlorda.....lebo je to jeho majetok a on o kazdom takom zakroku musi vediet a aj ho schvalit......
Keby part furnished zahrnal vybavenie kuchyne, respektive bielu techniku, tak to by bolo fajn, teda tiez mam pocit, ze to tak je, ale vidis ze landlor odzubuje jak sa da.....napriklad, som si este spomenul, ze nam odisla chladnicka....s tym, ze sa nedala opravit, tak sme mu zavolali, ze co s tym, a on, ze si to mame zariadit sami.....tak sme si za svoje museli kupit novu chladnicku.....a snad mu je jasne, ze ked z tade odideme, tak si ju zoberieme....tam nieje o com.....ked bude pindat aj o pracku, tak tam je snad jasne, ze ked si zo svojho platim opravu tak porazi, pri odchode z tochto domu, mu ju doje*em nejak, hoc si vyberiem tu suciastku za ktoru som sme si zaplatili z nej (ved na to mam snad pravo, ked som si ju kupil. myslim tu suciastku)....ked on ma taky pristup tak zacneme aj my......
To ci je to normalne vedny na city council, to ti nepoviem, sam to neviem....a ani neviem ako to zistit....
Ohladom toho Citizen's Advice Bureau, nevies mi prosim poslat nejaky konkretny link? Lebo som pozeral cez googlu, nejak som nenasiel nic co sa tyka prav najomnika/landlorda, respektive nenasiel csom nic co sa tyka nasho pripadu.

A tiez sme mali v predoslom byvani paradneho chlapika, landlorda. bol to starsy pan zo Spanielska....a bol fer, vedel pochopit urcite veci, vedel pomoct, skoro kazdy den prisiel pozriet, ci je vsetko ok, pytal sa nas ci je vsetko v poriadku, ked sme mu povedali, ze toto a toto nefunguje, alebo nam treba niec, tak este v ten den pobehol so mesta, kupil co bolo treba a vymenil, popripade opravil.....take vacsie opravy, ktore sa nedali spravit hned, sme mali vyriesene do par dni, ale nikdy nie do niekolko tyzdnov......
Este si pamatam, ked boli Vianoce tak kazdy rok nam priniesol flasu vina, nejakeho Spanielskeho....bol to paradny chlapik.....vedel ako na to, a mal ocividne skusenosti s prenajimanom domov/bytov.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

bazmeg sak ocividne si mysli ze ked ste zo slovenska tak ze to je niekde pri kazachstane a my tuna este pasieme ovce bezne a ze vas moze oje*** jak psov...sak sa postavte proti nemu, a nie telefonicky ale osobne...alebo rovno pravnika, nech vidi ze nema oje***..nech mu povie zopar peknych slov opretych o zmluvu a mu to zavre hubu a posadi na rit
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

mna by len zaujimalo, ze preco majitel nespravil supis inventaru. teraz si predstav situaciu, ze vam skonci zmluva a pride majitel a ukaze na vase veci a povie ze to je moje (tv, pracka,...) budes mu ukazovat faktury/blocky ze je to tvoje a to jeho lezi pokazene niekde v suterene?
majitel bytu co mam ja prenajaty, je blazon ale v opacnom smere, do inventara dal vsetko co bolo v byte, dokonca meral luster, ze ake ma rozmery a pod...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Nj opriet sa do toho budeme musiet, cakam ,ze to bude hadka, ale mne je to jedno, on zacal tak co......a fakt, ked bude drzy tak nebudem vahat volat aj fizlov...nech tu na nho dozeraju......
No a com nespisal do zmluvy co je jeho to ja neviem.....je to ocividny debil, a ano mirak2 mas pravdu, ocividne vyuziva to, ze mamka nevie dobre po Aj a nevie sa vypapulovat.....odzubuje jak sa da, a este schvalne povie, ze on so mnou uz komunikovat nebude, ze on chce hovorit iba s mojou mamou.....a dobre vie, ze ona po Aj nevie tak dobre......

No jedno ma serie, a ne len mna, aj mamu.....ked sa s landlordom pohadame, tak to nebude bohvieco, keby sme tu zostali aj nadalej, komunikacia zlyha uz uplne. pravdepodobne.....cize ked nieco poriesime, budeme sa musiet odstahovat asi :(
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Lubo$: Kasli na kadejake fizlariny atd. Proste si najdi svoj lokalny citizen advice bureau
http://www.citizensadvice.org.uk/index/getadvice.htm
tam praskni postcode, najde ti najblizsie, zajdi tam, pripadne im tam zavolaj. Tam to ale funguje tak, ze musis si vybavit appointment, takze mozno budes musiet nieco aj vystat, ale v kazdom pripade, tam ti to vsetko preskumaju (samozrejme ihned) a poradia. Pripadne ponuknu aj pravnika. Cez telefon ani cez mail s nimi nevybavis nic, maximalne si vybavis spominany appointment. V kazdom pripade - firmy, landlordi, proste kazda institucia tuna v UK sa CAB boji ako cert svatenej vody, je to niecko ako SOIka na Slovensku, ibaze s rozsirenymi pravomocami a nechutnymi pokutami...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

OK, mam novinky.....dnes tu nabehol landlord pocas toho ked som bol vo fitku....doma bola mama a segra.....otvorili, slusne ho este pozvali dnu.....sadol si a hned zacal s tym, ze ked mu nezaplatime tych zvysnych 50libier co sme mu nezaplatili minuly mesiac (koli tej pracke) tak nas vystahuje.....vravel, ze ked sa s nami nedohodne tak nas pride osobne vystahovat a povynasat veci pred dom.....a ked mu nato mamka odvetila, ze nech pride, ze ona aj zavola televiziu, tak povedal, ze tu nieje rec......a postavil sa a odisiel.....a este ked prechadzal cez dvere tak si popod nos povedal 'stupid' .......a odisiel.......
Este dobre, ze som nebol doma ja, lebo by som mu asi naplul do ksichtu....debilovi......

Tak co by ste mi odporucili teraz, v takomto stadiu?

ko*ot co mi dal karmu, podla toho, ze karma ma hodnotu '2' predpokladam, ze si niekto z tych co maju celku karmu zelenu.....a vas tu vela nieje....si len ubohy chudak s komplexami.....si chod vyhonit pred tym nez prides na forum, aby si sklidnil hormon......a mozme hned pochybovat o tom, kto je tu male dieta...
Napísať odpoveď