A ešte som niečo chcel povedať - nemyslíte si, že by bolo dobré, keby sme mohli dať hlas viacerým stranám? Samozrejme, hlas by bol 1/2 keby sme volili dve strany, 1/3 keby tri atď. Neviem o tom, že by to tak fungovalo niekde vo svete, ak niekto o tom viete, tak napíšte. Tým pádom by mali šancu aj menšie strany, väčšie strany by mali menej percent a v parlamente by bola väčšia pluralita.JaJeNiektoIny napísal:Ja by som zaviedol povinné voľby. Ale museli by sa asi konať vo viacerých dňoch, aby tam mohli prísť všetci. Alebo aspoň nejaké zvýhodnenie - napríklad na daniach, pre toho, kto išiel voliť. (alebo iná motivácia) A ten, kto nechce voliť nikoho odovzdá prázdny papier ako tichý protest.
//Predstav si, keby si to povedala väčšina a potom o osude druhých by rozhodovali strany, ktoré by zvolila menšina...
LUDIA, CHODTE VOLIT !!!
-
JaJeNiektoIny
Light Professional
-
JaJeNiektoIny
Light Professional
S komunistami nemám nič spoločné a nemôžeš porovnávať voľby za socializmu/komunizmu/totality s voľbami v demokratickej krajine.Pinhead napísal:Sa neuraz, ale dosť mi pripomínaš komunistov, ktorí doje***ávali môjho otca, ktorý voliť nechodil.........
//
Napísal som, že ten, kto voliť nechce by vložil do urny čistý papier, alebo nejaký papier, ktorým sa vzdá svojho hlasu, čím sa zriekne práva voliť.Pinhead napísal:Volebné právo je právom, nie povinnosťou...... a pokiaľ uznám za vhodné, práva sa zrieknuť môžem.....
-
JaJeNiektoIny
Light Professional
Totalitný krok? To vravíš ty?
//Na wikipedii sú aj argumenty pre a proti...
//
Wikipedia napísal:There are currently 32 countries with compulsory voting.
Sú Francúzsko, Taliansko, Grécko, India atď. totalitné štáty?Wikipedia napísal:Countries that do not enforce compulsory voting:
* Bolivia
* Costa Rica
* Dominican Republic (members of the military and national police cannot vote)
* Egypt (men only)
* El Salvador
* France (Senate elections only)
* Gabon
* Greece
* Guatemala (military personnel cannot vote)
* Honduras
* India
* Italy
* Luxembourg
* Mexico
* Panama
* Paraguay (compulsory for citizens between 18 and 75 years old, non-compulsory for those older than 75)
* Philippines
* Thailand
* Venezuela
//Na wikipedii sú aj argumenty pre a proti...
//
Zlé je na tom to, že ľudia strácajú prehľad v politike, lebo je im to jedno a potom sú ľahko ovplyvniteľní napríklad nejakou populistickou stranou.Pinhead napísal:Cenou za to je to, že potom nakoľko nikomu nedá hlas, tak nemá možnosť spolurozhodovať pri budúcom usporiadaní parlamentu napríklad......... Čo je na tom zlé????
-
JaJeNiektoIny
Light Professional
Našiel som dobrú stránku kde sú argumenty pre aj proti povinným voľbám (compulsory suffrage) - http://www.nationmaster.com/encyclopedi ... y-suffrage (tu je to v češtine cez google translate), takže názor si vytvorte sami.
-
JaJeNiektoIny
Light Professional
Ale veď každý by mal možnosť nevoliť - akurát by to musel prísť potvrdiť do volebnej miestnosti. Čo je na tom zlé? My tu nehovoríme o tom, že každý človek musí za nejakú stranu hlasovať, ale o tom, že by mal aspoň prísť do volebnej miestnosti - a tam vyjadriť svoj nesúhlas so všetkými stranami odovzdaním prázdneho alebo špeciálneho papiera.Pinhead napísal:podstatná je možnosť ísť nevoliť..... Pokiaľ majú byť voľby povinné, tak nech sa potom nehovorí o volebnom PRÁVE, ale o POVINNOSTI..... a bude v tom jasno.......
A preco by mal? Co by sa tym v konecnom dosledku zmenilo oproti sucasnemu stavu okrem toho, ze by uz neslo o volebne pravo, ale o volebnu povinnost (paradoxne napriek tomu, ze podla teba: "každý by mal možnosť nevoliť")? A ako by si si predstavoval vynutitelnost takejto povinnosti?JaJeNiektoIny napísal:Ale veď každý by mal možnosť nevoliť - akurát by to musel prísť potvrdiť do volebnej miestnosti.
-
JaJeNiektoIny
Light Professional
Čo by sa zmenilo? Volebná účasť - myslím tých, ktorí volia, by bola vyššia, ľudia by sa viacej zaujímali o politiku, atď. Ja nie som odborník a preto som sem dal odkaz na stránku, kde je to vysvetlené. Priznám sa, že som veľmi nerozmýšľal nad "vynútitelnosťou", ale príklady by sa dali nájsť v niektorých krajinách, ktoré majú compulsory suffrage.Tomasito napísal:A preco by mal? Co by sa tym v konecnom dosledku zmenilo oproti sucasnemu stavu okrem toho, ze by uz neslo o volebne pravo, ale o volebnu povinnost (paradoxne napriek tomu, ze podla teba: "každý by mal možnosť nevoliť")? A ako by si si predstavoval vynutitelnost takejto povinnosti?
Každopádne si myslím, že treba viac motivovať ľudí aby sa zaujímali o politické dianie a aby išli aj voliť.
Z akého dôvodu nejdú ľudia voliť? Buď tam nie je strana, ktorú by si vybrali, alebo neveria, že politici môžu niečo zmeniť, alebo sú leniví, alebo si nevedia vybrať, alebo sú spokojní so stavom, ktorý je.
Keby bolo povinné ísť do volebnej miestnosti, tak by sa tí leniví museli rozhodnúť či chcú voliť alebo nie - jediný rozdiel je, že by sa rozhodovali vo volebnej miestnosti a nie doma na gauči pri telke. Určite by sa tak časť z nich rozhodla pre volenie.
Tí, ktorí by boli spokojní so stavom aký je, by asi volili niekoho z koalície. Prázdny hlas odovzdajú tí, ktorí si myslia, že pre nich nie je žiadna strana tá pravá. Aj keď ich máme, myslím, viac ako sto...
Pre tých, čo si nevedia vybrať treba spraviť lepší prístup k informáciám o stranách.
A pre tých, ktorí hovoria, že politici nemôžu nič zmeniť, alebo že ich to aj tak neovplyvní treba spraviť osvetovú kampaň!
PS: Napíšte sem ešte viacej dôvodov, prečo ste nešli voliť - je to zaujímavé čítanie.
//
// A ešte som zabudol - tí, ktorí nemáte koho voliť - prečo nevolíte aspoň "menšie zlo"?Jeden z argumentov napísal:Declining voter turnout in much of the Western world has led to an increased interest in compulsory voting to compensate for the apathy of the electorate. Apathy presents a potential danger to democracy, and governmental instability may result. It has been posited that the Holocaust occurred due to the apathy of the international community. This comparison, though extreme, demonstrates how inactivity could lead to tragedy. Voter turnout is a measure of the percentage of eligible voters who cast a ballot in any given election. ... In politics, an electorate is the group of entities entitled to vote in an election. ... Concentration camp inmates during the Holocaust The Holocaust was Nazi Germanys systematic genocide (ethnic cleansing) of various ethnic, religious, national, and secular groups during World War II. Early elements include the Kristallnacht pogrom and the T-4 Euthanasia Program established by Hitler that killed some 200,000 people. ...
tento rok je prvy co mam moznost ist volit ale nepojdem bo niet koho a neberem argument ze ich je 100 ked vacsina je uplne komickych, nesuhlasim s povinnostou volit skor ma zaujalo to o rozdeleni hlasov viacerym stranam aj ked co ja viem
//autoeditácia príspevku ( 01 Jan 2009, 21:50 )
//autoeditácia príspevku ( 01 Jan 2009, 21:50 )
mno ja si to myslim, aspon scasti urcite mozubrainwirm napísal:pocuj.. ty fakt veris ze politici mozu nieco zmenit? fakt si myslis ze problemy sveta dokaze zmenit politika?
Ta volebna ucast by bola vynutena, t.j. "ľudia by sa viacej zaujímali o politiku" len zdanlivo. Naviac, donucovanie by odmietavy postoj mohlo este viac prehlbit a motivovat k odovzdaniu neplatneho hlasu- co je to iste, ako keby sa volieb nezucastnili.JaJeNiektoIny napísal:Čo by sa zmenilo? Volebná účasť - myslím tých, ktorí volia, by bola vyššia, ľudia by sa viacej zaujímali o politiku, atď
Ano, clovek ktory sa rozhodol vytvorit s ostatnymi clenmi svojho druhu spolocenstvo a chce participovat na fungujucom celku, mal by mat logicky svoj podiel na rozhodovani o jeho chode. Napriek tomu som presvedceny, ze sucastou slobodnych volieb by zaroven malo byt slobodne rozhodnutie k volbam neist. A tak nepovazujem za vhodne riesit apatiu potencialnych volicov ulozenim povinnosti, ale tak ako si napisal ty sam: "treba viac motivovať ľudí aby sa zaujímali o politické dianie a aby išli aj voliť." Pre mnohych ludi totiz "mensie" zlo nie je alternativa, ale stale len zlo, s ktorym sa stotoznit odmietaju .
Ja tiez neuznavam ani vacsie, ani mensie zlo, pretoze niekedy "male" zlo moze mat katastrofalne nasledky a naopak "velke" zlo moze priniest obrovsku ocistu. Napriek tomu si myslim, ze zlo je len jedno a bez privlastkov (je jedno, ako si ho prave my pomenujeme, resp. pomenovat chceme). Schovavanie sa za klise v podobe "mensieho" zla je tak len alibizmus, ktorym si clovek nahovara, ze ma ciste svedomie a ze to bol prave on, ktory prispel k zabraneniu moznosti prichodu "vacsieho" zla. Pritom to, co je pre teba "mensie" zlo, pre ineho moze predstavovat "vacsie" zlo... A opat sme len pri volbach, kde by podla mna casti verejnosti, ktora je dlhodobo nespokojna s existujucim stavom vykonu politickej moci, mala byt ponechana jedna zo zakladnych moznosti ako dat najavo svoj nesuhlas- a aj tymto sposobom vytvarat na politikov tlak k zmene ich jednania.
-
JaJeNiektoIny
Light Professional
Vzdy budu taki politici, ktorym mensia ucast bude vyhovovat a taki, ktorym vyhovovat nebude. A nie je to ani tak o populizme, ale o stranach s disciplinovanou volicskou zakladnou a o stranach, ktore sa spoliehaju na nerozhodnuteho volica a maximalnu volebnu ucast. Zoberme si napr. volby 2002. Prave nizka ucast v tychto volbach priniesla neocakavany vysledok, ked Smer, ktoremu prieskumy davali cez 17%, napokon ziskal len 13,5% a SDKU, ktora mala preferencie okolo 10,4%, ziskala 15,1%. Vo volbach 2006 bola ucast este nizsia (54,67%) a scenar bol obdobny- Smer mal v prieskumoch dlhodobo cez 30%, ziskal 29%, SDKU-DS sa v prieskumoch pohybovala okolo 10%, dokonca dost dlho okolo 7%, vo volbach napokon ziskala 18,4%.JaJeNiektoIny napísal:Hm, ako to na nich vytvára tlak? Mne sa nezdá, že by politikom vadila nízka účasť na voľbách... Populistom to možno aj vyhovuje, keďže oni majú voličov istých.
t.j. na politikov stran, ktorym nizka ucast nevyhovuje, je vytvarany tlak v podobe nie nezaujimavych percentualnych rozdielov.
Ctrl+C a potom tu Ctrl+vIgorM napísal:Pan Prezident postavili ste volica pred dilemu Ist "volit ci neist volit ,volit dobro ci zlo tejto krajiny"!.
Kladiete otazku zle a nedavate volicovi na vyber BYT CI NEBYT!!!???
U mna je nad slnko jane ze NEZUCASNIM SA VOLIEB!!!!
Pretoze ziadna strana mi nedava vychodisko z situacie kam ho zatlacila KDH ,SDKU,SMK a ANO!!!!
Rozoberiem ako prvu stranu" SDKU " .Sklamala v socialnej politike a starostlivosti o rodinu .Privatizovala a podielala sa na rozkradani krajiny.Brala velke peniaze za plateny lobing!!!!
Pripravovala na zaver predaj zeleznic kde sa mala posledny krat dostatocne nabalit.Jednoznacne NIE!!!!
"KDH" zucasnovala sa na rozdelovani si penazi z lobingu.
Zlyhala v riadeni ministerstva skolstva...Ministerstvo vnutra umyselne nedoriesilo kauzi Martincekovej a
mafiani su prepustany na prikaz z hora.A pod.
Jednoznacne NIE!!!!!
"SMK" jednoznacne NIE!!!!
"Ano" to co z neho zostalo ...p.Rusko sa podielal na
prerozdelovani penazi z lobingu a myslim ze pozabudol v jednom pripade pardon 2 pripadoch aj KIA NA PARTNEROV Z KOALICIE A ONI HO UTOPILI!!!
Jednoznacne NIE!!!!
"HZDS" Jednoznacne NIE...Totalita sama o sebe
a LEN "ON" sa chce dostat k moci a urobi preto vsetko!!!!Da sa ocakavat ze zneuzije volica a vykasle sa na neho!!!!
"SNS"...NIE Su tam ludia vo vedeni co tam nemaju co robit a myslim ze Slotovske naivne divadlo neprosim!!Nemaju ziaden program a myslim ze im ani nejde o nejaky program len zas zautocit na Slovakovu dusicku o tom ,ze kdesi na juznom Slovensku je Madar a ma bic a pojdeme na panske
a ked im nedame na frak ta bude zle...Radosina v podani Nadnarodneho umelca Jana S.
"SMER" Nas romanopisec p.FICO..NARASTOL DO VYSKY!!!
Z jeho predvolebnych slubov nedokaze splnit ani jeden...
1:znizenie sadzby dph je mozne na ukor zvysenia
sadzby hornej hranice 19percent...lebo schodok vyberu
by musel z niecoho pokryt a zial On sam nevie z coho!!!!
Asi Vam ponukne existenciu na sekeru...bude brat pozicky ako CSSD v Cechach a zit na sekeru!!!!
2:Zdanit nadnarodne spolocnosti!Neblaznite zmluvy su podpisane na 5 az 10rokov a to tak ze akekolvek zasahy do danovej politiky su nepripustne a ak urobi tieto kroky automaticky sa dostanu na pranie tieto zmluvy na sude a Slovensko ich prehra!!!Investor odide zo Slovenska.Mnoho spolocnosti si po piatich rokoch rozsiri fabriku o jednu halu ,zoberie par desiatok zamestnancov a ma zas danove prazdniny
4:CHYBA mu socialny program!!!
5:Trasiete sa na privatizaciu zeleznic,letisk a toho mala co Vam Miki nechal!!!
6:Nemate osobnosti a politika je o ludoch.
Pan Fico Vam ponuka zivot na DLH!!!
a U MNA JEDNOZNACNE NIE!!!!
Volit ostatne strany...Myslim ,ze to nie je riesenim.
Ak vyhra Smer mozme ocakavat do 2rokov predcasne volby.
A to z ucasti 40 percent na tych dalsich bude 20 percent.
A preto skusme vyuzit sobotu k relaxu a oddychu
skusme sa s priatelmi zabavit alebo ist na prechadzku
do prirody .
Spoznavat krasy nasho Slovenska a ist na prechadzku po nasich hradoch a zamkoch.
Sledovat v klude futbal.
A ist s patnerom na romanticku prechadzku a veceru pri svieckach.
Venovat sa rodine..a pod.
Myslim ,ze je zbytocne zucasnit sa volieb nic noveho na nasom Slovensku sa nekona .
Len zas k moci sa budu chciet dostat nenapapkane politicke hieny, ktore sa na obycajneho volica vykaslu...tak ako sa dialo aj doposial...
VOLBY...ROZHODNE....NIE!!!!
Takze pan Prezident volim dobro pred zlom!!!
......... NIE..... VOLBAM.
ta to vie kazdi ked nechces nechod ale potom sa nestazuj.... clovek musi aj daco spravit pre to aby bolo dobre v nasom state...lol...
VOLBAMI SA NIKDY NEDOSIAHNE TO ABY BOLO DOBRE V NASOM STATE... POCHOPI TO UZ KONECNE NEKTO?
//.. no preto lebo kazdy kto je v politike je tam za ucelom nabalit sa a ostatne ho nezaujima a ak sa aj najdu vynimky, tak zvysok ich stiahne so sebou a normalni ludia budu v srackach tak ci tak..
no a ka sa najdu take vynimky ktore sa dostanu do cela, a fakt budu robit pre stat a hlavne pre ludi cosi osozne, tak sa najde niekto kto ho sejme nastupi tam dalsi trtko ktory bude posraty z toho co sa stalo jeho predchodcovi tak racej bude hrabat byvat vo velkom baraku a mat 10 aut a na ludi zvysoka srat.
ludia su plateni otroci ako to bolo spomenute a vysvetlene vmnohych x dokumentochclankoch etc, a ja nemam dovod tomu neverit lebo vidim co sa oklo mna deje.. a neverim ani tomu ze nejaka politika to moze zmenit.. ludia by sa museli poriadne vzburit a nie ist volit..
ludom lepia oci par korunami naviac, ujo v telke sa tvari aky je ten a ten politik uzasny lebo sa zariadil o zvysenie platov o dva posrate eura pricom chleba zdrazel iba o euro, a ludia su taki sprosti ze sa tym uspokoja. ale pritom nevidia ze otrocia furt viac a viac.
// trocha na pobavenie
http://necyklopedia.wikia.com/wiki/VL%C3%81DA
//.. no preto lebo kazdy kto je v politike je tam za ucelom nabalit sa a ostatne ho nezaujima a ak sa aj najdu vynimky, tak zvysok ich stiahne so sebou a normalni ludia budu v srackach tak ci tak..
no a ka sa najdu take vynimky ktore sa dostanu do cela, a fakt budu robit pre stat a hlavne pre ludi cosi osozne, tak sa najde niekto kto ho sejme nastupi tam dalsi trtko ktory bude posraty z toho co sa stalo jeho predchodcovi tak racej bude hrabat byvat vo velkom baraku a mat 10 aut a na ludi zvysoka srat.
ludia su plateni otroci ako to bolo spomenute a vysvetlene vmnohych x dokumentochclankoch etc, a ja nemam dovod tomu neverit lebo vidim co sa oklo mna deje.. a neverim ani tomu ze nejaka politika to moze zmenit.. ludia by sa museli poriadne vzburit a nie ist volit..
ludom lepia oci par korunami naviac, ujo v telke sa tvari aky je ten a ten politik uzasny lebo sa zariadil o zvysenie platov o dva posrate eura pricom chleba zdrazel iba o euro, a ludia su taki sprosti ze sa tym uspokoja. ale pritom nevidia ze otrocia furt viac a viac.
// trocha na pobavenie