Severské priezviská

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Sagittarius
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Severské priezviská

Príspevok od používateľa Sagittarius »

Chcel som sa spýtať aké máte informácie do dedení severských priezvisk. Myslím konkrétne priezviská v Dánsku, Nórsku, Švédsku a na Islande. Pretože som počul, že na Islande "dedí" syn/dcéra po priezvisko po otcovom mene napr. keď sa otec volá Johan, tak syn má priezvisko Johansson ako Johanov syn (son) a dcére sa pridáva slovo dothir (ako dcéra). A chcel by som sa spýtať, či to funguje takto aj súčasnosti.

A keby chcel niekto vedieť, prečo sa pýtam, tak len tak zo zaujímavosti... :)
Začiatok Konca
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Začiatok Konca »

Áno, na Islande to funguje takto aj v súčasosti.. teda, ak sa nemýlim.. myslím, že tam.. O ostatných neviem.. :wink:
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

pokial viem tak nejak takto to je aj na balkane... aspon svagor macedonec to spominal, ale ze oni v rodine uz asi 4 generacie si nechavaju jedno priezvisko....

a ako je to v rusku? tam sa to dedi aj po otcovi aj po starom otcovi, nie? alebo sa dedilo...
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa wolodo »

v rusku mas svoje druhe meno po otcovi(napr. ivan)
a ja sa volam ivan tak meno je Ivan ivaniovic kazarskchy...... hehe celkom dobre meno som vymyslel :lol:
P41NK1LL3R
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa P41NK1LL3R »

wolodo napísal:v rusku mas svoje druhe meno po otcovi(napr. ivan)
a ja sa volam ivan tak meno je Ivan ivaniovic kazarskchy...... hehe celkom dobre meno som vymyslel :lol:
Takto je to nielen v Rusku, ale vo viacerých krajinách bývalého Sovietskeho zväzu...
Zhodou okolností sa môj spolubyvajúci volá práve Ivan Ivanovič... (je z Ukrajiny)...

K téme: áno na Islande to tak stále funguje a je to veľmi zaujímavé...
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

zaujimalo by ma ako u nich funguje administrativa ked podla mena vlastne neexistuje ziadna vazba
alebo len obycajny ludsky styk, napr. niektori profesori, ktori ucili rodicov a potom deti tak si to vsimnu...tymto sposobom to moc nejde
Sagittarius
Guru
Guru

P41NK1LL3R napísal:K téme: áno na Islande to tak stále funguje a je to veľmi zaujímavé...
To bude asi aj tým, že Island je pomerne malá krajina, hlavne na počet obyvateľov. Vo väčších krajinách by to už bolo problematické...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Litovske zeny maju za slobdna inu koncovku v priezvisku ako ked sa vydaju. Aka koncovka je u zien kedy to neviem, viem vsak ze kazdy muz ma v krstnom mene a priezvisku koncovku -s.
Sagittarius
Guru
Guru

Tak isto aj lotyšskí, dokonca aj tie mená a priezviská, ktoré znejú rusky. Možno to aj na rozdelenie Lotyšov od Rusov (tí čo nechceli mať ruské meno a si dali lotyšské, aby nebolo poznať, že sú Rusi --> toto je len moja hypotéza).
poi
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa poi »

dobre a ked ma johannson syna ako sa vola?:-D
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa wolodo »

po jeho prvom mene..... ak sa vola otec Kosten Johanson, syn sa vola nap. Ulek Kostenson..... a dalsi sa bude volat Bolek Ulekson... 8)
Pantinela
Star
Star

Príspevok od používateľa Pantinela »

Neviete náhodou poradiť, kde by som si mohla dať zistiť význam a pôvod priezviska? Nemyslím celý rodokmeň, iba všeobecne pôvod mena. Ď.
draco
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa draco »

Pantinela napísal:Neviete náhodou poradiť, kde by som si mohla dať zistiť význam a pôvod priezviska? Nemyslím celý rodokmeň, iba všeobecne pôvod mena. Ď.
fuha no ja by som to typoval na nejaky jazykovedny ustav, ale taketo veci sa daju zistit ciastocne aj na matrike a podobne, raz som pracoval s jednou kronikou napr. kde bolo spominane ze ten a ten clovek prisiel napr z moravy a podobne, cize v tom pripade sa clovek dozvedel o povode a mohol patrat po dalsich informaciach konkretne tam odkial pochadzali jeho predkovia, a casto sa da povod aj odhadnut samotnym priezvyskom, napr. ked sa clovek vola Hrobar, Kovac, Schuster,... tak je zrejme ze je to odvodene od remesla jeho predkov a casto je to tak

a bolo tam spomenute aj priamo pri daktorych priezviskach ako vznikli, ved nie je to zasa az tak davno kedy sa zacali pouzivat priezviska :-), no pomocou kroniky sa to mozes (ciastocne) dozvediet asi len na dedinach, pochybujem ze v mestskych je daco take zaznacovane ale mozem sa mylit a este by som sa skusil spytat aj na miestnej fare, clovek nikdy nevie, ved dakedy to bola popri starostovi najvacsia instancia na dedine :-D
Napísať odpoveď