VS - ucenie na skusky alebo rady skusenych

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Gothar »

Fabo ma pravdu, treba si najst nejaky server, kam chodia studenti vasho odboru a tam sledovat novinky v predmetoch. Casto sa tam daju najst zadania, takze sa nemusite ucit cele skripta, ale urcite typy prikladov alebo otazok.
K chodeniu na prednasky: pocas prvych dvoch tyzdnov vzdy navstivim vsetky prednasky a z nich potom vyhodnotim, ci sa tam oplati chodit. Su totiz ucitelia, ktori prakticky iba citaju skripta a ani latku nevedia vysvetlit, existuju ale aj profesori, ktori vam latku dokazu naliat do hlavy, len staci pocuvat a snazit sa trochu pochopit.
U nas su cvicenia povinne, takze tu moznost volby odpada, ale zas na niektorych je uz na konci semestra mozne vycerpat si povolene absencie a potom prist len po zapocet bez toho, ze by som o nieco dolezite prisiel :)
Na ine zas chodim v podstate rad, ale samozrejme iba v pripade, ze tam je ucitel, ktory vie vysvetlovat.
A ano, tiez patrim do tej skupiny ludi, ktori si pocas kazdeho skuskoveho opakuju, ze uz pocas dalsieho semestra sa budu ucit priebezne. Teraz sa mi to podarilo iba v jednom predmete a aj to kvoli tomu, ze pocas semestra boli 4 pisomky a body z nich sa pocitaju k bodom ziskanym na skuske a tvoria 30% celkoveho poctu bodov, ktore je mozne ziskat, pricom na skuske sa body ziskavaju velmi tazko.
P41NK1LL3R
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa P41NK1LL3R »

Taktiež mám práve prvé skúškové obdobie a myšlienka o priebežnom pripravovaní sa počas ďalšieho semestra padla už mnohokrát...
K tým predmetom: áno, najprv si treba zistiť, aký systém na danej prednáške/cvičení platí...
Máme prednášky, kde prednášajúci vysvetľuje len podľa skrípt, no zato sa oplatí, aby si vás pamätal...
Na druhej strane, absencia na niektorých hodinách väčšinou vedie k problémom na skúške, no sú aj také predmety, kde takmer vôbec nezaváži...
Čo sa týka cvičení, ani tie nie sú povinné, ale dajú sa tam ľahko získať body, takže sa tam väčšinou oplatí ísť...
djxtreme
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa djxtreme »

Mna este tak napadlo,keby som nejaku skusku nespravil a isiel by som znova a znova by som nespravil,ostal by mi uz len jeden pokus no a este pripadne dekansky....ale keby som sa rozhodol ze ti skusku si spravim az o rok,lebo v letnom to mozne asi nebude...to akoze po tom druhom pokuse na ten treti nepojdem a automaticky ho budem mat v druhom?ci?bolo by to mozne aj keby som tam vobec nesiel?teda ci by som ho mal rovno v dalsom rocniku ci to treba ohlasit na studijnom? a napr.keby som tu skusku isiel robit v dalsom rocniku a dva pokusy som uz mal,ostane mi uz len jeden alebo mam znova 3 + dekansky? :)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Predpokladam, ze kedze budes opakovat cely predmet, tak dostavas opat 3+1 (alebo kolko) moznosti - na to ale musis dostat zo skusky F.
Gothar
Moderátor
Moderátor

djxtreme: predmet si potom musis zapisat znova a s tymto zapisom ti vznika povinnost absolvovat ho znova so vsetkycm co k tomu patri - dochadzka ale aj dalsie 3 pokusy na skuske + dekansky. Jednoducho: 1 zapis predmetu = 3 skuskove terminy, ak si pri prvom zapise terminy nevycerpas, tak ti prepadnu.
Este k dochadzke: vo vacsine predmetov ti zapocet z predchadzajuceho akademickeho roka uznaju, takze mozes ist iba skusku, niektori uznavaju aj starsi zapocet :)
MP4-27
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MP4-27 »

mno ale pri predmetoch Matika a Fyzika nestacia 2 dni ani 2 tyzdne treba dret celi semestrer a ratat kvantum prikladov inak na kredity zabudnite pokial nieste genius od prirody

Matika 1 nespravil uvidim opravnu..
Dnes Programovanie mno ako tak :?
(FEI no more) :D
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ja predmetom venujem cez skuskove tolko casu, kolko treba. Na operacne systemy som sa ucil tyzden v kuse (a ze ma to zabijalo), a pritom som uz mnoho veci vedel zo semestra, lebo na prednasky aj cvika som chodil. Ale niektore dalsie predmety su take, ze staci si to pozriet den pred a ste pripraveni. Aj u nas je studentsky server (univerzitka.com), kde sa daju checknut zadania, testy, nazory studentov. Keby ten server neexistoval, tak by to bolo omnoho tazsie, lebo by som nevedel, na co sa mam zamerat a musel by som sa ucit vsetko (a robit skusku na 2-3 krat).
Moje odporucanie je - zistit si vsetko co sa da o predmete, a skusit zrobit v co najskorsom termine (najlepsie predtermine). Potom budete mat viacej volna a nebude problem s naplnenymi terminmi a nervoznymi ucitelmi. Ja som urobil vcera poslednu skusku, takze funguje to :)
johny_sk
Professional
Professional

Príspevok od používateľa johny_sk »

studujem v Cechach..., kolegovia co studuju na Slovensku sa mi ale chvalili touto strankou: http://nechodimnaprednasky.sk/
My mame na fakulte forum...a pristup k materialom z minulych skusok.
Zvyknem sa ucit navalovo cez skuskove...vysledne znamky casto odpovedaju mojim cielom: preliezam ;)
I ked tento semester uz mam konecne predmety, ake ma bavia a mozem studovat to, co chcem (co sa neda povedat o predoslych troch rokoch), tak sa uz aj znamky zlepsili. Zakladom uspesne zvladnuteho skuskoveho je spravne si rozvrhnut terminy. Ja napriklad potrebujem na tazsiu skusku tento semester cca tyzden (minuly rok som mal jednu extra tazku skusku..., tam aj dva tyzdne boli malo). Dalej je tu vzdy moznost troch terminov..., a kto nezazil posledne terminy, vazne nevie, o com je studium :) Ten doping kofeinovy a guaranovy a megaceckovy a gingkovy..., no proste drvenie sa do poslednej minuty pred skuskou :) a potom ked je skuska za vami to zrazu vsetko opadne a na cloveka dolahne vsetka ta unava a nepomoze ani vypity energetak, jedine zvalit sa na postel a den spat :)
Tento semester uz ale, ako pisem, mam jednu skusku v predtermine za sebou a stvrtok ma caka dalsi predtermin...a mam fakt pocit, ze ma to bavi. Preto radim...prehryz sa bakalarom a potom konecne budete studovat to, co chcete
Gothar
Moderátor
Moderátor

johny_sk napísal:Ten doping kofeinovy a guaranovy a megaceckovy a gingkovy..., no proste drvenie sa do poslednej minuty pred skuskou :) a potom ked je skuska za vami to zrazu vsetko opadne a na cloveka dolahne vsetka ta unava a nepomoze ani vypity energetak, jedine zvalit sa na postel a den spat :)
Presne...toto som zazival ked som isiel na piaty pokus z Fyziky 1. Zatial pre mna najhorsia skuska, pretoze tam bolo z kazdej oblasti nieco a naucit sa to vsetko na pozadovanu uroven bolo dost narocne.
Mne to zacina o tyzden...drzte palce :)
twardykamen
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa twardykamen »

aktualna tema...zajtra mam o 8 skusku a este neviem 10 otazok ...ale asi sa na to vykaslem a sand budem mat stastie pri vybere otazok
a ucim sa podobne ako holubar a jemu podobny..narazovo..:) takisto uz piaty rok ajked posledny rok si myslim ze k tomu pristupujem zodpovednejsie trosku...
djxtreme
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa djxtreme »

twardykamen napísal:aktualna tema...zajtra mam o 8 skusku a este neviem 10 otazok ...ale asi sa na to vykaslem a sand budem mat stastie pri vybere otazok
a ucim sa podobne ako holubar a jemu podobny..narazovo..:) takisto uz piaty rok ajked posledny rok si myslim ze k tomu pristupujem zodpovednejsie trosku...
ja mam skusku v piatok a neviem este asi 15 otazok ale z tych 10 co viem si pamatam asi 2 :lol: ....tiez tam pojdem na nahodu,ostava mi uz iba zajtrajsok na ucenie a vo stvrtok si chcem prebehnut to co viem,takze je iste ze to vsetko vediet nebudem...btw. ma niekto skusenosti s geodeziou? :roll:
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

djxtreme napísal:ale z tych 10 co viem si pamatam asi 2 :lol:
takze 10 nevies. vies iba 2. inak potesi :D
J.O.S.E
King
King

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

Kedže som prvák na VŠ, tak už niečo o tejto situácii snad vedieť môžem :) , za semester som sa učil iba jeden jediny predmet priebežne aj to som prestal asi v polovici, lebo som nestihal študovať toľko skript, koľko sme dostavali, pred písomkami som si prečítal niečo, povypitoval som sa starších kolegov, že čo a ako, z čoho sú dane otázky čo je najdôležitejši základ, z čoho si treba danú problematiku naštudovať, teraz počas skúškového je to naozaj makačka, ked o takom rímskom práve som nemal do Vianoc ani šajnu a v pondelok mam z neho skúšku, chválabohu, že sa mi podarilo porobiť už všetky ostatné skúšky, ale aby som sa vrátil k meritu veci, tak by som povedal asi toľko, že nestíham sa učiť 100 percent, ktorých potrebujem vedieť aby som na skúšku mohol isť so svedomím, že ma nič nemôže prekvapiť a teda, že nemusím stresovať, naopak stresujem až príliš da sa povedať, den pred skúškou sa nadopujem kavou a ťaham do rána, bez minutky spánku - niekedy to pomôže ale väčšionou si presne nepamätam čo som sa naučil, resp. som neistý, napríklad pred skúškou na Teoriu štátu a práva som ťahal 28 hodín bez spánku a potom skúška - dal som ju ale druha vec čo chcem povedať, dôležité je mať pri skúške veľa potrebného šťastia, lebo daný profesor, môže mať náladu, chuť, aby niekoho vyrazil, ale ked človek ma šťastie pri ťahaní otázky, a vystihne dobrú náladu tak je to potom super.

Čo sa týka rád od starších - doporučujem nájsť si nejakeho fakt dobrého kamoša medzi staršími, aby vam mal kto poradiť, čo na profaka platí, čo vyžaduje, odkial sa predovšetkým učiť a podobne, proste netreba mať naštudované len z knihy ale treba mať naštudovaného aj profaka - taka moja osobna taktika :wink: , osobne sa mi v uvodzovkach najviac páči, ak nejaký spolužiak dojde s tým, že starší povedali, že ten a ten profak vyrazil toľko a toľko ludí a že je neviem aký - to su nepodložené veci a len také reči znervoznujú človeka pred skúškou alebo v den skúšky - odporučam nepočúvať také dristy a koncentrovať sa na svoj výkon :)
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

Niekedy ani taktika nepomoze a to, ze skusku spravia 4 z 22 na troch terminoch po sebe uz nahoda nie je, skratka profak ma asi zly den a nepomoze skoro nic...Jozko Prusak, Jose urcite vies o kom je rec :D . Ale inak suhlas, je velmi vhodne sa popytat starsich kolegov na co je dobre sa zamerat, lebo sotva sa da 100%ne zvladnut cele ucivo, ak mate skusky v priebehu par dni, uz duplom.

P.S. vela stastia na rimanovi, nastastie mam za sebou
moni19
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa moni19 »

ja sa ucim na skusky dost dlho, niekedy az moc a potom si vravim,ze naco som si davala tolko casu..ako napriklad teraz-ucim sa histolu,mam na nu 2 a pol tyzdna a kludne by sa dalo ist aj skor:) lenze teraz sa mi uz skor neda ist,lebo vsetky terminy su obsadene...ale zas ked mam viac casu,aspon nestresujem,ze to nestiham...inak sa ucim na skusky tak od 1 tyzdna(anglina,chemia) a na tazsie mam tak 2-3 tyzdne...aspon zatial...okrem anatomie,na tu som sa ucila asi cca 2 mesiace ked to zratam dokopy
btw..Vigor a J.O.S.E. vy studujete pravo v trnave? teda ked spominate prusaka :) nie je tam nahodou skuska z rimana az v lete?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

2 mesiace? :smt022 :smt037 Možno aj pre to máš ešte teraz skúšky pred sebou a ja mám už volno :P
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

moni ja som v TT, Josemu tipujem BB. V zime je oficialne klasifikovany zapocet, ale je to v podstate skuska pisomna...polka Rimana, v lete ustna zo vsetkeho.

Inak dva mesiace...fuha, bych sa ani nedonutil ucit tak dlho.. teda na jednu skusku.
moni19
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa moni19 »

Vigor napísal:moni ja som v TT, Josemu tipujem BB. V zime je oficialne klasifikovany zapocet, ale je to v podstate skuska pisomna...polka Rimana, v lete ustna zo vsetkeho.

Inak dva mesiace...fuha, bych sa ani nedonutil ucit tak dlho.. teda na jednu skusku.
no hej,zdalo sa mi to nejak divne,lebo moj brat chodi do TT na pravo...a rimana ma uz za sebou,dokonca C biflos jeden :D teda ten testovy zapocet...a vraj blaho je dost husty,este ked aj tu knihu napisal,tak bude vela vyzadovat
a co uz narobim,vybrala som si tazku skolu,tak teraz musim znasat nasledky :D ale neviem si predstavit,ze by som robila nieco ine
UjoNecro
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa UjoNecro »

Nájde sa tu nejaký študent práva na UMB v BB? Mohol by v krátkosti zhodnotit predmety zimného semestra teda čo sa skúšok týka? Díky moc vopred.
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

J.O.S.E napísal:osobne sa mi v uvodzovkach najviac páči, ak nejaký spolužiak dojde s tým, že starší povedali, že ten a ten profak vyrazil toľko a toľko ludí a že je neviem aký - to su nepodložené veci a len také reči znervoznujú človeka pred skúškou alebo v den skúšky - odporučam nepočúvať také dristy a koncentrovať sa na svoj výkon :)
asi tak, osobne som mal tu moznost (a myslim, ze som to sem uz niekedy aj pisal) zistit, ze legendy su blbosti a odvtedy som pred skuskami uplne kludny a slovo nervozita nepoznam: bol som na jednej tazkej skuske, predo mnou islo ludi, vsetkych vyazila na uplne zakladnych veciach. potom som isiel ja (urobil som), vysiel som von a vsetci na mna pozerali ako na magora, ako som bol schopny to urobit. totiz ti, co isli predo mnou ked vychadzali, tak dali zaklad novym legendam slovami "vsetko som vedel, iba tuto drobnost nie a vyhodila ma", pripadne "je to krava, vsetko som jej povedal co chcela a nic". odvtedy takym veciam neverim, kym si ich nevyskusam na vlastnej kozi. ale samozrejme, niektore legendy sa zakladaju na pravde, v tomto pripade ale treba vediet filtrovat
moni19:histola aj s embryolou za menej ako 2,5 tyzdna, to si potom frajer :) drzim palce (aj ked z kapellera sa uci rychlo, to je ako napinava rozpravka)
Napísať odpoveď