Odluka cirkvi od štátu

Diskusie na politické témy...

Váš názor

som za
116
81%
som proti
15
10%
je mi to jedno
12
8%

Celkom hlasov: 143

hirwils
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hirwils »

Americký prezident George W. Bush v pondelok pre svoj posledný rok v úrade navrhol obranný rozpočet vo výške 515,4 miliardy USD

Výdavky ministerstva obrany SR narastú z tohtoročných(2008) 1,035 mld. € na 1,045 mld. € v budúcom roku(2009)

to som narychlo vyguglil...
Je to podla mna neporovnatelne vela oproti cirkvi1 mil SK a opakujem niesom ani zastanca toho aby cirkev dostavala peniaze od statu z dani vsetkych ludi...
to len tak na okraj aj by ma zaujimalo proti komu sa cely svet brani...
ty si zastanca toho aby sa zbrojilo?tebe sa to nezdaju byt vyhodene peniaze?
JaJeNiektoIny
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa JaJeNiektoIny »

Môžete mi povedať, ako to porušuje prvý článok ústavy?

"Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny
štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo."

Má Slovenská republika nejaké štátne náboženstvo? Viaže sa na nejaké náboženstvo? Na aké konkrétne náboženstvo sa viaže, keď peniaze dáva cirkvám podľa toho, koľko majú veriacich?
(To znamená, že aj keby tu bolo 50% moslimov, aj im by dávala peniaze z rozpočtu.)

Nemyslíte, že keby to bolo protiústavné, niekto by to už dal na ústavný súd???

// Toto nemá byť diskusia o cirkvi ako takej, ale o odluke cirkvi od štátu.

//
kacjak116 napísal:Vyslovene sa mi zda ze cirkev je seda eminencia statu, aj napriek hrdinskej vete v preambule Ustavy SR ze "Slov. Rep. nie je závislá na žiadnej mocenskej, duchovnej alebo inej organizácii".
V preambule ani nikde inde to nie je napísané tými slovami ktoré si tu povedal. Vyjadruj sa aspoň presne.

//
kacjak116 napísal:Autor príspevku vykonáva diplomatickú činnosť v nemnovanej krajine.
Ty vole, takýchto máme diplomatov? Toto my platíme z našich daní? Ani slušne vyjadrovať sa nevie...
kacjak116
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa kacjak116 »

Pridam svoj postreh:

Katolicka cirkev je plna spinavosti. Kolko ludi zomrelo mecom cirkvi, napr. preto lebo nesli do "svätej" vojny proti moslimom, kolko ludi zomrelo na popravisku lebo povedali ze zem sa kruti a ze zem nie je centrom vsmiru???

k topicu:

Som v arabskej krajine. Tu sa cirkev financuje VYHRADNE od darov veriacich a od statu nedostava ani cent (ked to uz vsetko pocitam na eura)

Ale ved hlavne aby me mali v kazdej dedine kostol ze? Nech je cirkev financovana od svojich oveciek, preco by som mal JA, ako ateista platit z dani na sluzbu ktoru nevyuzivam? Potom by sme videli kolko OZAJSTNYCH veriacich mame na SK...

Vyslovene sa mi zda ze cirkev je seda eminencia statu, aj napriek hrdinskej vete v preambule Ustavy SR ze "Slov. Rep. nie je závislá na žiadnej mocenskej, duchovnej alebo inej organizácii".

Sexualna vychova? Co myslite preco nebola schvalena? Ze by sa deti naucili pomy "kondom", "antikoncepcia" a dalsie v skole a nie na vlastnej kozi??? Shak NAS to nikto neucil... Nastudujte si to ako chcete a odkial chcete. Lebo nikoho to nezaujimalo... sak sexujte kolko chcete.

"NABOZENSTVO JE VYPLODOM MYSLE CHOREHO CLOVEKA"

J.V.Stalin

EDIT PRE OVECKY

Peniaze na ministerstvo obrany nejde "na tanky a vrtulniky" ako to tu 1 mudry a vzdelany clovek napisal (ironia)...

Na ministerstvo obrany : Peniaze idu na zahranicnych pridelencov a diplomatov (!nie pod minis. zahr. veci!! neplette si to!)
Ze mame vojakov na zahranicnych misiach a tych treba platit, chranit a maju ucit (iracanov a ine narody postihnute vojnami) ako funguje policia, vojsko, ako demokracia co myslis ze "Boh a Dobro" je vsetko? sa preber chlapce tento svet je kruty...

Cirkev nespada pod spravu statu - nema pravo na financovanie od strany statu

Autor príspevku vykonáva diplomatickú činnosť v nemnovanej krajine.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

JaJeNiektoIny:Takze, co ma spolocne cirkev s pravou vierou? Uvediem zopar prikladov. Napriklad: Najprv bolo v kostoloch prednasane, ze TV je zla bedna. Potom ked dosli pocitace - znova to iste. Nakoniec mobilne telefony - tiez diablov vynalez. Pripadne cirkvou kritizovane nedelne nakupy (chceli na to zakon a tym padom by obmedzili MOJU slobodu) - ty si fakt myslis, ze toto vsetko oznamil Boh Sokolovi, alebo Tondrovi? Hlupost. A co tak 'zit v chudobe'? Cirkevni hodnostari su chudobni? Nehnevaj sa, ale DVD prehravac a hi-fi vezu duchovni teda istotne nepotrebuju k prezitiu. To, ze si vybrali taky zivot, je len ich slobodne rozhodnutie a ich chyba, takze nech to pekne nasleduju a v tej chudobe naozaj ziju. Naco su biskupom luxusne auta? Nestaci 5-rocna felicia? Kdeze, to by im ovisol hrebienok - myslis, ze aj to im poradil Boh? Ja si myslim, ze nie. Takze cirkev s vierou nema vobec nic spolocne a potvrdilo to aj dianie v minulosti, napriklad spoplatnene odpustky, prenasledovanie carodejnic (pozri si statistiky, kolko nevinnych zien zomrelo), kompletna inkvizicia - aj k tomu ich viedol Boh? Ak ano, tak ten Boh je pekny kreten, nehnevaj sa.

Co sa tyka otazky cirkevnych penazi - kolko krat si mal tu moznost byt osobne pritomny napriklad na farskom urade, alebo biskupskom? Myslim tym vnutri - naco im je vsetok ten luxus? Skoda, ze nemam fotky. A co tie fararske auta? Co keby spravili zmluvu napriklad s Daciou a kazdy farar/hodnostar by fasoval najlacnejsi typ Dacie Logan? Preco musi mat farar VW Golf piatej rady za statisice? Myslis si, ze tie peniaze su vhodne investovane? A okrem toho - aj keby to vsetko, celu tu miliardu zdovodnili, preco ja a dalsie tisice, ktore to platit nechcu, to platit takcitak musia? Nepodoba sa to iba trochu na diskriminaciu? Co sa tyka tych historickych pamiatok - financoval by ich kludne aj stat a to, ze cirkev si plati kostoly, je iba v ich zaujme, kdeze by sa tie ich ovecky podeli?

A k tej slobode slova som sa povodne nechcel vyjadrovat, ale neda mi to: Co by si povedal (alebo hocikto veriaci) na to, ak by som sa postavil na stred namestia napriklad v Kosiciach (a nie len ja ale viaceri) a zacal by som sirit osvetu typu: 'Krestania su naivni, prestante verit, ziaden boh neexistuje, dostante konecne rozum' ? Je to moja sloboda slova, ktoru mozem vyuzit, ale TYM PADOM zasahujem do tvojich kruhov a istotne by si sa citil urazeny. Presne toto sa stalo aj v Londyne, ked sa zacala ateisticka reklama na autobusoch - cirkev a krestanov slo od zlosti roztrhnut, pokusili sa to zakazat, ale nepodarilo sa. Takze neverim, ze si cirkevni predstavitelia na CELOSTATNEJ urovni mozu hovorit co chcu a generalizovat. Pretoze ak sa niekto pokusa presadit veci zo svojej viery s pravnou platnostou pre celu spolocnost, istotne tym diskriminuje jej cast. Presne to robi aj nasa krasna cirkev.

Guancej:napisal som doslova:
''Ak totiz niekto z predstavitelov nasleduje nabozenske vyznanie pri svojom konani, diskriminuje tym padom zvysne skupiny, bud nabozenske, alebo nenabozenske.'' - nasleduje nabozenske vyznanie pri svojom konani znamena, ze pri rozhodovani je ovplyvnovany vierou. Neviem, co je na tej casti nepochopitelne a nikde som nenapisal, ze tam maju byt iba ateisti. Kludne tam moze byt hocikto, ale nech sa sprava ako profesional - teda nech nepletie veci cirkevne, boha, atd. do politiky a do veci statnych. Preco by som mal ja ako slobodny obcan prijat rozhodutie parlamentu, ze Panna Maria je patronkou Slovenska? Preco by to nemohla byt napriklad Britney Spears? Kde beru tu istotu, ze nejaka Panna Maria ma nieco spolocne zo Slovenskom a preco by som to KRESTANSKE rozhodnutie mal ja akceptovat? Vidis, nic nie je take lahke a ako som pisal uz vyssie, svetske veci nemaju co hladat v statnych zalezitostiach.

:!: Ustava SR, Druhy Oddiel, Clanok 24:Zakladne Ludske Prava a Slobody, cast 3, citujem:Cirkvi a náboženské spoločnosti spravujú svoje záležitosti samy, najmä zriaďujú svoje orgány, ustanovujú svojich duchov-ných, zabezpečujú vyučovanie náboženstva a zakladajú rehoľné a iné cirkevné inštitúcie nezávisle od štátnych orgánov.
//vsimnite si ten uvod a ten zaver...
hirwils
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

kacjak116 napísal:Pridam svoj postreh:

Katolicka cirkev je plna spinavosti. Kolko ludi zomrelo mecom cirkvi, napr. preto lebo nesli do "svätej" vojny proti moslimom, kolko ludi zomrelo na popravisku lebo povedali ze zem sa kruti a ze zem nie je centrom vsmiru???
iba pridam-kupovanie odpustkov inkvizicie...to ako poslali detsku kriziacku vypravu lebo si mysleli ze Boh ich ochrani...je toho vela ale ako som spominal cirkev vedu ludia preto neni dokonala...
Sexualna vychova? Co myslite preco nebola schvalena? Ze by sa deti naucili pomy "kondom", "antikoncepcia" a dalsie v skole a nie na vlastnej kozi??? Shak NAS to nikto neucil... Nastudujte si to ako chcete a odkial chcete. Lebo nikoho to nezaujimalo... sak sexujte kolko chcete.
ked sa potrebujes ucit jak sa sexuje jak sa navlieka kondom jak sa bozkava a podobne veci tak si kup nejaku knizku alebo sa spytaj maminky a ocinka:)

"NABOZENSTVO JE VYPLODOM MYSLE CHOREHO CLOVEKA"

J.V.Stalin
Takze uznavas Stalina?dobre vediet sudruhu bol to moc dobry clovek...
Aj her Hitler mal podobny vyrok...najdi si
EDIT PRE OVECKY

Peniaze na ministerstvo obrany nejde "na tanky a vrtulniky" ako to tu 1 mudry a vzdelany clovek napisal (ironia)...

Na ministerstvo obrany : Peniaze idu na zahranicnych pridelencov a diplomatov (!nie pod minis. zahr. veci!! neplette si to!)
Ze mame vojakov na zahranicnych misiach a tych treba platit, chranit a maju ucit (iracanov a ine narody postihnute vojnami) ako funguje policia, vojsko, ako demokracia co myslis ze "Boh a Dobro" je vsetko? sa preber chlapce tento svet je kruty...
Chces povedat ze nemame ani jeden tank ani vrtulnik stihacku ani samopal?potom ma v spravach klamali ked povedali ze ministerstvo obrany nakupilo nove stihacky v hodnote neviem kolko stoviek milionov?
Mame vojakov v iraku...no jasne americania to tam zbombardovali a teraz MY TAM BUDEME POSIELAT NASICH VOJAKOV Z NASICH DANI!
BOH A DOBRO mas pravdu to je vsetko...vsetko co POTREBUJE TENTO SVET...nepotrebuje ani cirkev staci to DOBRO...
"sa preber chlapce"...prepac ale tie slova mi pripominaju najvacsich chudakov akych poznam
Len tak mimochodom aby si nepovedal ze som zaujaty uz som to spomenul ze niesom zaryty katolik do kostola chodim obcas mam svoj rozum neverim vsetkemu co mi povedia ostatny...
A nenadavaj oveckam pretoze poznam takych su to dobri ludia...
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

seth82 napísal: Takze cirkev s vierou nema vobec nic spolocne a potvrdilo to aj dianie v minulosti, napriklad spoplatnene odpustky, prenasledovanie carodejnic (pozri si statistiky, kolko nevinnych zien zomrelo), kompletna inkvizicia - aj k tomu ich viedol Boh? Ak ano, tak ten Boh je pekny kreten, nehnevaj sa.
Vies, je ale lahke posudzovat minulost zo sucasneho pohladu... Prekvapuje ma ale, ze si nespomenul este aj kriziacke vypravy... Ale o co napriklad v takej inkvizicii slo? Bola zalozena z myslienok odvolavajucich sa na Bibliu, vyvinula sa z radu dominikanov, ktori boli vo svojej viere velmi horlivi a bojovali proti hereze - co v stredoveku predstavovalo (nam dnes nepripustne) dane metody. Ludia verili, ze su vedeni Bohom... (Bibliou sa da vylozit uz snad cokolvek, mam taky pocit...) Nechcem tieto sposoby obhajovat, len sa na to nemozme pozerat z jedneho uhla.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

nauraa napísal:Vies, je ale lahke posudzovat minulost zo sucasneho pohladu... Prekvapuje ma ale, ze si nespomenul este aj kriziacke vypravy... Ale o co napriklad v takej inkvizicii slo? Bola zalozena z myslienok odvolavajucich sa na Bibliu, vyvinula sa z radu dominikanov, ktori boli vo svojej viere velmi horlivi a bojovali proti hereze - co v stredoveku predstavovalo (nam dnes nepripustne) dane metody. Ludia verili, ze su vedeni Bohom... (Bibliou sa da vylozit uz snad cokolvek, mam taky pocit...) Nechcem tieto sposoby obhajovat, len sa na to nemozme pozerat z jedneho uhla.
Tu bibliu napisal kto? Myslis si, ze ju poslal Boh faxom? Nie. Jej autorom je cirkev, o ktorej sa tu teda bavime. Cirkev zostala prakticky ta ista, iba zmenila skupenstvo a svoje sposoby. To, co si citovala, bola iba cast mojej reakcie na poznamku od ineho uzivatela, ze si nemysli, ze by bola cirkev az tak odlucena od boha a ze s nim ma vela spolocneho. Ja si vsak myslim, ze ma toho spolocneho zalostne malo - iba o nom hlasa, ale pekne po svojom a spaja to s manipulovanim hocicoho, co jej pride do cesty. Ci uz ludi, dokumentov, biblie, proste vsetkeho. Prave preto si myslim, ze verit v Boha je uplne ine, ako verit v Cirkev. V pripade Cirkvi a farara mas hriech, ked nejdes na velkonocny piatok do kostola. Ale kde sa v biblii spomina kostol? Prikazanie znie: Spomni, aby si den sviatocny svatil - nie je jedno ako ho svatim? Je. To len cirkev chce svoje ovecky v kostoloch, aby im mohla hlasat bludy (dokonca som pred volbami zazil uz aj odporucanie od fararov, ktore strany volit...) Cize Cirkev sa nerovna Boh.
quancej
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa quancej »

seth82: dufam, ze tentokrat som to pochopil spravne...KAZDY politik resp. verejny funkcionar napriek svojej viere ma podla teba prijmat iba ateisticke rozhodnutia? ako som uz napisal vyssie, mensina sa podriaduje vacsine. ano, to rozhodnutie musis akceptovat, ale nikde sa nepise, ze sa s nim musis stotoznit a to je velky rozdiel. tvoj nazor ti nikto neberie, tak ty nemozes brat nazor nasim zakonodarcom. takto funguje demokracia.
nick sa pise quancej

je velmi popularny trend: V Boha verim, ale Cirkev neuznavam. preco je to tak? cirkev je proti mnohym liberalnym myslienkam(potraty, eutanazia, homosexuali), hlasa spravodlivy Bozi sud a to sa samozrejme ludia vo svojej pyche povazuju za spiatocnicke a hlavne obmedzujuce.
fraza verim v Boha moze byt len veta, ale cirkev v mene Boha vyzaduje aj skutky a tu nastavaju komplikacie.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

quancej napísal:seth82: dufam, ze tentokrat som to pochopil spravne...KAZDY politik resp. verejny funkcionar napriek svojej viere ma podla teba prijmat iba ateisticke rozhodnutia? ako som uz napisal vyssie, mensina sa podriaduje vacsine. ano, to rozhodnutie musis akceptovat, ale nikde sa nepise, ze sa s nim musis stotoznit a to je velky rozdiel. tvoj nazor ti nikto neberie, tak ty nemozes brat nazor nasim zakonodarcom. takto funguje demokracia.
nick sa pise quancej

je velmi popularny trend: V Boha verim, ale Cirkev neuznavam. preco je to tak? cirkev je proti mnohym liberalnym myslienkam(potraty, eutanazia, homosexuali), hlasa spravodlivy Bozi sud a to sa samozrejme ludia vo svojej pyche povazuju za spiatocnicke a hlavne obmedzujuce.
fraza verim v Boha moze byt len veta, ale cirkev v mene Boha vyzaduje aj skutky a tu nastavaju komplikacie.
Takze este raz: Kazdy verejny funkcionar sa musi spravat PROFESIONALNE, inac sa uz vyjadrit neviem. Ak by bol niekto z nich satanista (pripadne fiktivna predstava, ze by ich bolo viac, alebo vela), dali by hlasovat do parlamentu, ze satanizmus bude jedinym nabozenstvom v krajine, tak to by bolo spravne? Stotoznit, nestotoznit - vystihuje to orientovanie nasej krajiny a o tomto je cela diskusia nie? O odluke statu od cirkvi. A co sa tyka tej viery boh/cirkev - neverim ani v jedno, ja si vystacim s racionalnym zmyslanim a kedze som studentom historie, fikciam moc neverim...
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Frco napísal:vacsinou veria v boha ludia, ktorym nieco chyba, ale nevedia presne definovat co.
Uspesni ludia, uspesni vo svojom zivote, kariere, vztahoch Boha nepotrebuju. Veria v neho vacsinou ti, ku ktorym sa zivot prilis milo nezachoval a hladaju v nom akusi utechu.
Napriklad rozny postihnuti, stari ludia apod. Myslia si, ze zopinanie ruk smerom nahor ich vylieci. Nuz, je mi ich luto, ktovie co by sme my robili na ich mieste.
Tu by som súhlasil....... Ono k náboženstvu sa naozaj väčšinou upínajú ľudia, ktorým niečo (či už po duchovnej alebo materiálnej stránke) chýba..... Čisto osobne si myslím, že im chýba viera v seba a v svoje schopnosti.....

hirwils,
k tomu Stalinovi...... Ako vidím o tomto človeku máš úplne povrchné vedomosti, tak si radšej niečo naštuduj a až potom sa k nemu vyjadruj......

K náboženstvu ako takému......
Náboženstvo ako také je javom podmieneným určitým stupňom vývoja ľudskej spoločnosti.... Svojho času malo svoje opodstatnenie, lebo dávalo odpovede na otázky, ktoré si ľudia kládli a nevedeli na ne logickým spôsobom odpovedať..... S postupným rozvojom vedy od 18. storočia vyššie sa odpovede na stále kladené otázky stali jasnými a presne definovanými vedecky na základe univerzálnych prírodných a fyzikálnych zákonov..... Takže náboženstvo sa stalo prežitkom a je ním dodnes..... Skôr či neskôr je odsúdené na postupné odumieranie a zánik, pretože v dnešnej dobe už nemá logické opodstatnenie činnosti...... Navyše mnohokrát sa stalo, že náboženskí funkcionári sa začali pliesť do vecí do ktorých ich nič nie je, a nakoniec sa pokúšali ovplyvňovať morálku spoločnosti tým či oným smerom......

A teraz k téme......
Odluka cirkvi od štátu by mala byť...... Navyše by bolo najrozumnejšie cirkev zrovnoprávniť s ostatnými subjektami a teda rozsiahle cirkevné majetky zdaniť..... K financovaniu cirkvi...... Pokiaľ sa väčšina obyvateľstva k nejakej cirkvi či viere hlási bolo by zaujímavé, či by sa k nej hlásili aj pokiaľ by ju mali financovať....... By som sa stavil, že väčšinu by to náboženské vytrženie veľmi rýchlo prešlo........ Ale k veci...... Zastaviť všetky štátne subvencie do akejkoľvek cirkvi či viery.... Nakoľko štátnym záujmom by mali skôr byť oblasti ako zdravotníctvo či školstvo, to sú priority, nie koľko nových kostolov sa postaví...... Financovanie cirkvi nechať na veriacich.......
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Myslim, ze v Europe a hlavne na Slovensku neide o verenie-neverenie, ale o tradici, z ktorych vsetky narody vychadzaju.
My Slovaci by sme bez vierovyznania nevedeli pisat a citat... teda urcite nie jazykom, ktory je nam prirodzenejsi, nie cudzi ako nemcina, ktora v dobe vzniku nasho prvotneho pisma natlacala...
seth, ako student historie urcite vies, ze vdaka svojmu pismu mali nasi prapredkovia, obyvatelia Velkej Moravy, svetovu prestiz, lebo ich jazyk bol stvrtym bohosluzobnym jazykom, takze sa vo veciach politicky, ktore si ruka v ruke s nabozenstvom, stali niecim viac ako napriklad Frankovia...
Co sa tyka modernej odluky, je tu diplomaticko-politicky fakt, ze stat by mal byt suverenom aj v tychto veciach, lenze cirkvy zo vzduchu zit nemozu.
Samozrejme padne protiargument: "ved nech zacnu s predajom pokladov vo Vatikane". Vidim v tom vsak problem. Umelecke diela nazhromazdene hlavne vo Vatikane maju nevycislitelnu hodnotu, a Cirkev je imo lepsi garantom toho ze sa zachovaju pre dalsie generacie ako zbohatlici z Ruska ci USA...
To, ze politici by mali rozhodovat ateisticky je spravne, kedze podla Ustavy, ktora btw nevychadza zo ziadneho nabozenstva ani ideologie, v SR neexistuje statne nabozenstvo. Politici by sa mali rozhodovat podla svedomia, a to ma ci uz ateista, alebo veriaci.
Pinhead
King
King

jackb napísal:, lenze cirkvy zo vzduchu zit nemozu.
Keď sa nedokážu uživiť sami, tak musia zaniknúť......... To je večný univerzálne platný kolobeh....... Všetko sa niekde začína a všetko sa aj niekde skončí........ A čo nie je životaschopné, to zanikne...... A nemá zmysel to udržiavať pri živote prostriedkami zvonu........ C´est la vie.....
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Pinhead napísal:Keď sa nedokážu uživiť sami, tak musia zaniknúť......... To je večný univerzálne platný kolobeh....... Všetko sa niekde začína a všetko sa aj niekde skončí........ A čo nie je životaschopné, to zanikne...... A nemá zmysel to udržiavať pri živote prostriedkami zvonu........ C´est la vie.....
dost hlupe prirovnanie, ale nasi romsky spoluobcania prekvitaju aj ked si 90% ich populacie nedokaze zarobit na seba a na svoje potomstvo.
Ako som spomenul, Cirkev je cast nasej historie, a uz len preto ze je vdacime za co mame mala by byt dotovana, spolu s ostatnymi vacsimi nabeznskymi skupinami. vacsimi v zmysle toho zakona, podla ktoreho sa bahajisti stali jednym z majoritnych vierovyznani v krajine...
hirwils
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Pinhead napísal: hirwils,
k tomu Stalinovi...... Ako vidím o tomto človeku máš úplne povrchné vedomosti, tak si radšej niečo naštuduj a až potom sa k nemu vyjadruj......
"Keď Lenin roku 1924 zomrel, Stalin po ňom prevzal vedenie a nemilosrdne likvidoval všetku opozíciu. Roku 1928 začal Stalin ambiciózny päťročný plán industrializácie (spremyslovania) Ruska, financovaný vývozom obilia, a pokračoval v kolektivizácii poľnohospodárstva, ktorej dôsledkom bol hladomor, najmä na Ukrajine. Tých, čo sa akýmkoľvek spôsobom vzopreli, popravili, a roľnícke povstanie bolo beštiálne potlačené. Odhaduje sa, že kolektivizácia si vyžiadala životy 25 miliónov ľudí."

Co este by som mal vediet?mne staci toto...
nauraa
Medium Star
Medium Star

seth82 napísal:Tu bibliu napisal kto? Myslis si, ze ju poslal Boh faxom? Nie. Jej autorom je cirkev
Hovoris o autorstve Biblie ako o napisani alebo o dani dokopy? Pokial berieme Bibliu ako Stary a Novy zakon, tak cirkev napisala len ten NZ.
seth82 napísal: Cirkev zostala prakticky ta ista, iba zmenila skupenstvo a svoje sposoby
Tak ostala ta ista alebo sa zmenila? (Nie, prosim nereaguj, to uz je uplne off :D)
seth82 napísal: Ja si vsak myslim, ze ma toho spolocneho zalostne malo - iba o nom hlasa, ale pekne po svojom a spaja to s manipulovanim hocicoho, co jej pride do cesty // Prave preto si myslim, ze verit v Boha je uplne ine, ako verit v Cirkev // To len cirkev chce svoje ovecky v kostoloch, aby im mohla hlasat bludy // Cize Cirkev sa nerovna Boh.
Tak _myslis_ si vela veci... Mas pocit, ze skutocnost je naozaj taka, ako si myslis? Jasne, kazdy si moze mysliet co chce, ale pouzit to bez podlozenia ako argumenty, pripadne tvrdenia typu cirkev nerovna sa Boh, mi pride zvlastne... (Nemam v umysle niekoho / nieco zastavat ci naopak, preto sa do nezmyselneho flamu nechcem pustat...)

seth82 napísal: V pripade Cirkvi a farara mas hriech, ked nejdes na velkonocny piatok do kostola. Ale kde sa v biblii spomina kostol?
Inak presne o tom som hovorila vyssie... Ze z Biblie sa da teologmi vycitat cokolvek akymkolvek sposobom...

Pinhead napísal: Takže náboženstvo sa stalo prežitkom a je ním dodnes..... Skôr či neskôr je odsúdené na postupné odumieranie a zánik, pretože v dnešnej dobe už nemá logické opodstatnenie činnosti.....
Pinhead, dost ma prekvapuje, ze ako student religionistiky, si stale schopny napisat nieco take o nabozenstve. Ako iste velmi dobre vies, frazerovska ci hellerovska hypoteza vzniku nabozenstva a jeho funkcia (ze sa k nemu upinaju ludia, ktorym nieco chyba) nie su jedine, ktore existuju, navyse su to len _hypotezy_ Je dost zvlastne, ze to tu prezentujes takmer ako nevyvratitelny fakt, pricom velmi dobre musis vediet, ze to tak nie je. By som cakala vacsi nadhlad.

Inak, tiez nesuhlasim s financovanim cirkvi statom...
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

a kto napisal stary zakon?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

nauraa: na kazdy z mojich otazok, dotazov, odpovedas iba otazkami, spochybneniami (bez dokazov taktiez) a takto ma to fakt nebavi. Inac tiez by ma zaujimalo - ktoze to napisal stary zakon? Je to nejako historicky podlozene? Mame nejake dokazy? (kedze sa tu nimi ohanas prave ty) Precitaj si knihu Pribehy Mrtveho Mora, kde HISTORICI vyvracaju jeden blud za druhym v starom zakone...
nauraa
Medium Star
Medium Star

Seth82, jasne, mojou snahou totiz nie je sa tu hadat o nejakych vlastnych pocitoch a presvedceniach. K urcitym veciam proste nema zmysel sa vyjadrovat (a tym padom ponukat nejake dokazy), kedze ich nie je mozne s istotou zodpovedat... Priklanam sa skor k skepticizmu...
Stary zakon je snad prebrany z judaizmu, nie? Neviem preco spominas historikov, ktori vyvracaju nejake bludy... Ja o pravdivosti SZ nehovorim...
Pinhead
King
King

hirwils napísal:Co este by som mal vediet?
Na tieto otázky sa treba pozerať v kontexte doby a miesta...... Pohľad dnešnými očami je dosť nepresný a zavádzajúci, lebo neberie do úvahy vtedajšiu situáciu a možnosti...... Dalo by sa o tom rozprávať ešte veľmi dlho, ale to je ďaleko nad rámec tejto témy.......

nauraa,

ja netvrdím, že to čo píšem je absolútna pravda....... Je to čisto môj osobný názor na problematiku, ktorý vychádza z môjho chápania sveta a jeho procesov, ale v každom prípade si za ním stojím.......

Teraz k možnostiam financovania za cirkvi v prípade odluky od štátu.....
Osobne by som za najlepšiu možnosť považoval zavedenie dobrovoľnej cirkevnej dane..... Teda človek, či už pracujúci alebo dôchodca by vypísal nejaký formulár a na jeho základe by mu bola malá časť mzdy/dôchodku strhnutá a daná k dispozícii cirkvi poprípade nejakej náboženskej spoločnosti, ktorú by si prial financovať...... V prípade, že by si neprial nič takéto, tak by mu táto časť strhnutá nebola...... Toto vidím ako efektívnu možnosť financovania cirkví a náboženských spoločností.... a zároveň by sa aj ukázalo koľko ľudí to myslí s nejakým svojim náboženským presvedčením vážne a rovnako aj koľko ľuďom by na nejakom náboženstve/cirkvi skutočne záležalo........
jamess
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jamess »

Pinhead napísal:Teraz k možnostiam financovania za cirkvi v prípade odluky od štátu.....
Osobne by som za najlepšiu možnosť považoval zavedenie dobrovoľnej cirkevnej dane..... Teda človek, či už pracujúci alebo dôchodca by vypísal nejaký formulár a na jeho základe by mu bola malá časť mzdy/dôchodku strhnutá a daná k dispozícii cirkvi poprípade nejakej náboženskej spoločnosti, ktorú by si prial financovať...... V prípade, že by si neprial nič takéto, tak by mu táto časť strhnutá nebola...... Toto vidím ako efektívnu možnosť financovania cirkví a náboženských spoločností.... a zároveň by sa aj ukázalo koľko ľudí to myslí s nejakým svojim náboženským presvedčením vážne a rovnako aj koľko ľuďom by na nejakom náboženstve/cirkvi skutočne záležalo........
ani ta dobrovolna dan netreba, kazdym rokom sa robi velka kampan o tom kam pofrcia 2% z dani, to by im uplne stacilo
Napísať odpoveď