Odluka cirkvi od štátu

Diskusie na politické témy...

Váš názor

som za
116
81%
som proti
15
10%
je mi to jedno
12
8%

Celkom hlasov: 143

hirwils
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hirwils »

Pinhead napísal:Na tieto otázky sa treba pozerať v kontexte doby a miesta...... Pohľad dnešnými očami je dosť nepresný a zavádzajúci, lebo neberie do úvahy vtedajšiu situáciu a možnosti...... Dalo by sa o tom rozprávať ešte veľmi dlho, ale to je ďaleko nad rámec tejto témy.......
Aj ked som povodne nechcel ale zareagujem.
Nech je to v akomkolvek kontexte nic neopravnuje cloveka zabit take obrovske mnozstvo ludi!A uz vobec nie to ze nesuhlasili s jeho ideologiou...nech to bol akokolvek vzdelany a inteligentny clovek...
krija
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

my sa na to vieme pozerat v kontexte doby a miesta :) . napr.:

Indiánsky náčelník Hatuey ušiel so svojimi ľuďmi, bol však chytený (Španielmi) a upálený za živa.. Keď ho uväzovali na kôl františkánsky kňaz ho nabádal, aby prijal Ježiša aby sa jeho duša dostala do neba, namiesto do pekla. Hatuley odpovedal: "Ak v nebi sú kresťania , radšej pôjdem do pekla."
hirwils
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Len taka pripomienka...
Vsetci tu len spominate ze cirkev by sa mala financovat iba krestanmi,vsetci tu omielaju ze nabozenstvo je prezitok,ze su to rozpravky ze v to neverite...a neviem co este.
Takze teraz ruku na srdce!
Preco potom slavite Vianoce?ved neverite v Jezisa Krista...alebo neviete akym sviatkom su Vianoce?Mal by to byt pre vas iba bezny den...mali by ste ist aj do prace ci do skoly ved ten sviatok je krestansky a vy cirkev odsudzujete...to iste Velka noc a dalsie krestanske sviatky pocas ktorych by ste mali pracovat ved vy nemate co slavit ako ste povedali...nieje to farizejstvo?
Stavim sa ze kopa z vas bola na 1.Svatom prijimani na byrmovke v tedy ste este boli veriaci?
Vsetci z vas mali alebo budu mat svadbu v kostole...a preco ved pre vas su to rozpravky!Preco potom budete volat knaza?
A nakoniec pohreb...znova to iste co plati o svadbe...
Takze preco tolko farizejstva z vasej strany?
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Zaujímavé......... ale táto minca má dve strany...... Vianoce sú pôvodne sviatkom slnovratu, narodením Mithru a tak podobne...... kresťanstvo to akurát prebralo...... Veľká noc rovnako....... A Sviatok všetkých svätých ani nehovorím....... tak tu láskavo nerozprávaj o farizejstve........ Ale zase súhlasím s tým, že pokiaľ niekto odmieta náboženstvo a potom má svadbu/pohreb v kostole, tak je pokrytec.......
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

hirwils, vianoce su pohanskym sviatkom, vianocny stromcek jak by dal. krestania ho iba prevzali. rimania k tomuto datumu priradili narodenie jezisa krista a to aj napriek tomu, ze aj podla biblie sa mal narodit niekedy na jar. podla vedeckych (astronomickych) vypoctov za pomoci najmodernejsej vypoctovej techniky pravdepodobne 17. juna, dva roky pred nasim letopoctom.

velka noc je na tom podobne. su dokazy, ze niektore prvky zapadnych a vychodnych slovanov su premietnute bud do fasiangov alebo velkej noci. jednym z nich su napr. kraslice. v siedmom storoci ich slovania nazyvali pisanky.

"Východní a západní Slovania vyrábali tieto pisanky už v 7. storočí. Boli to bohato polievané hlinené alebo skutočné maľované vajcia - symboly obnovy života.
Vajce bolo u starých Slovanov vnímané ako symbol životnej sily, obnovy života, znovuzrodenia. Z tohto dôvodu boli vajcia od 7. do 11. storočia vkladané do hrobov, najčastejšie do lona zosnulého."
:idea:

ak bude chciet moja "stara" svadbu v kostole tak to spravim kvoli nej, urcite nie z dovodu nejakeho farizejstva.
hirwils
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Tak dobre s Vianocami to nije jednoznacne ale ostatne sviatky su krestanske...Traja krali,Sedembolestná Panna Mária...
pointu ste pochopili...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

hirwils napísal:Len taka pripomienka...
Vsetci tu len spominate ze cirkev by sa mala financovat iba krestanmi,vsetci tu omielaju ze nabozenstvo je prezitok,ze su to rozpravky ze v to neverite...a neviem co este.
Takze teraz ruku na srdce!...............dristy dristy bla bla bla
Takze - ak mas rodinu krestansku a od malicka (od krstu) ta k tomu nedobrovolne vedie, co mas spravit? Osamostatnis sa v 16tich? Nedaj sa vysmiat, deti pri prvom svatom prijimani nevedia o co ide, pri birmovke este nie su uplne psychicky vyspeli a neskor, ked dostanu rozum, tak sa na to vykaslu. Ano - to je to farizejstvo cirkvi - nepriamo nuti (maloktory rodic ta necha odmalicka takto, ze: synu, nebudem sa ti do toho starat, ked dospejes, vyber si, ci budes verit alebo nie) vsetkych, aby to prijali, a potom maju poniektori jedinci take mudre reci ako ty. Takze tieto dristy si odpust a nie - vianoce neuznavam a su mi ukradnute a za dalsie - precitaj si radsej dejepis a historicke knihy, z coho vianoce vznikli - nema to nic s ukrizovanim krista, staci sa len troska poobhliadat. so STFU.
hirwils
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Teba rodicia nutili chodit do kostola prinutili ta ist na birmovku?Pod akou vyhrazkou?ze ta vyzenu z domu alebo nedaju ti jest? :D Ved to je smiesne...A ty si myslis ze ludia nemaju rozum ani pri svadbe?Ked vsetci ako ty tu nadavaju na rozpravky a potom sa idu zenit a vydavat do kostola...stavim sa ze to bude aj tvoj pripad...
Inak starat sa ti do toho nebudem ani ja a uz som dospel si myslim a verit budem aj ked nie vo vsetko...
Hovorim to vsetko len koli objektivite veci ze je kooopa ludi ktori neveria nadavaju na cirkev na fararov ...a potom ked maju mat svadbu tak utekaju za knazom...neni to padnute na hlavu?alebo ked maju pohreb tak detto ved oni neveria v posmrtny zivot tak naco vsetko to "divadlo" a pokrytectvo?
quancej
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa quancej »

hirwils napísal:...a potom ked maju mat svadbu tak utekaju za knazom...neni to padnute na hlavu?alebo ked maju pohreb tak detto...
tito veriaci by sa dali nazvat "kolieskovi"...pridu na obrad iba na kolesach. ci uz je to kocik, svadobny voz, alebo pohrebak :D

suhlasim,ze je to casty jav. nie su to vsak prejavy farizejstva, rodina, partner jednou vetou tlacia: "patrilo by sa".
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

quancej napísal:nie su to vsak prejavy farizejstva, rodina, partner jednou vetou tlacia: "patrilo by sa".
Pokiaľ niekto na principiálne otázky reaguje systémom "patrilo by sa", tak čo potom je????? Pokrytec, nič viac....... Buď si človek za svojím názorom stojí a drží sa ho (to platí aj na pracovné, medziľudské a iné vzťahy), alebo je obyčajná handra bez chrbtovej kosti........
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

hirwils napísal:Teba rodicia nutili chodit do kostola prinutili ta ist na birmovku?Pod akou vyhrazkou?ze ta vyzenu z domu alebo nedaju ti jest? :D Ved to je smiesne...A ty si myslis ze ludia nemaju rozum ani pri svadbe?Ked vsetci ako ty tu nadavaju na rozpravky a potom sa idu zenit a vydavat do kostola...stavim sa ze to bude aj tvoj pripad...
Inak starat sa ti do toho nebudem ani ja a uz som dospel si myslim a verit budem aj ked nie vo vsetko...
Hovorim to vsetko len koli objektivite veci ze je kooopa ludi ktori neveria nadavaju na cirkev na fararov ...a potom ked maju mat svadbu tak utekaju za knazom...neni to padnute na hlavu?alebo ked maju pohreb tak detto ved oni neveria v posmrtny zivot tak naco vsetko to "divadlo" a pokrytectvo?
Pod akou vyhrazkou? A zabudol si na ten krst? Bil si sa, ked ta krstili? Ked mas cely zivot od malicka brainwashing a realitu pochopis az neskor?A svadby? OMG. Takze ak som ja ateista a najdem si holku, ktora bude krestanka a rodicia nepovolia inu svadbu ako v kostole, tak sa nemam RAZ V ZIVOTE prisposobit, aby som mohol byt s osobou ktoru mam rad? Ty si pekne naivny, ked si myslis, ze kazdy, kto ma svadbu v kostole sa automaticky obrati na krestana. Pohreb to iste - ver tomu, ze ak by nebolo hlupych tradicii u nas a typickej slovenskej natury ''aha ten nemal krestansky pohreb, to je kkt'', tak by som na to zvysoka kaslal. Problem je, ze ty to vidis iba jednostranne a predstavujes si, ze kazdy sa raz na vieru obrati, co je vsak bohovsky daleko od reality. Utekanie za fararom kvoli svadbe a pohrebu som ti tym padom vysvetlil vyssie, takze si skus zacat vsimat svet okolo seba, ako diskriminacne reaguje na nekrestanov, na ine praktiky, ako je obycajne zvyknuty (hlavne na dedinach) atd.
hirwils
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

seth82...ja vobec netvrdim(ako pises) ze kazdy kto ma svadbu v kostole sa automaticky obrati na krestana...neviem odkial si na to prisiel...
dalej pises ze verim ze kazdy sa raz obrati na vieru...takisto neviem odkial si na to prisiel :?
vies ja nemam potrebu ta o niecom presviedcat ani nikoho ineho...ja ties neviem celkom presne co je spavne...clovek sa uci cely zivot...
Pises ze si mam vsimat svet okolo seba...Ja si zasa myslim ze ty by si si mal vsimat svet okolo seba...ja mam skusenosti ze ti co chodia pravidelne do kostola tak su tercom posmeskov...ved si zober kolko(malo)mladych ludi chodi do kostola... vsetci vravia ze je to prezitok ze je to pre stare babky...

Hovoris "co na to povedia ostatni..."To ako nemas vlastny nazor nemas svoju volu,presvedcenie,pevne rozhodnutie a hlavne hrdost?
A len tak pre zaujimavost kto zosobasi dvoch ateistov?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

hirwils napísal:seth82...ja vobec netvrdim(ako pises) ze kazdy kto ma svadbu v kostole sa automaticky obrati na krestana...neviem odkial si na to prisiel...
dalej pises ze verim ze kazdy sa raz obrati na vieru...takisto neviem odkial si na to prisiel :?
vies ja nemam potrebu ta o niecom presviedcat ani nikoho ineho...ja ties neviem celkom presne co je spavne...clovek sa uci cely zivot...
Pises ze si mam vsimat svet okolo seba...Ja si zasa myslim ze ty by si si mal vsimat svet okolo seba...ja mam skusenosti ze ti co chodia pravidelne do kostola tak su tercom posmeskov...ved si zober kolko(malo)mladych ludi chodi do kostola... vsetci vravia ze je to prezitok ze je to pre stare babky...

Hovoris "co na to povedia ostatni..."To ako nemas vlastny nazor nemas svoju volu,presvedcenie,pevne rozhodnutie a hlavne hrdost?
A len tak pre zaujimavost kto zosobasi dvoch ateistov?
Vzdy si vyberas iba iste casti z mojich prispevkov a na tie reagujes, to, ze som argumentoval aj na ine veci, to ta nezaujima. O posmeskoch na krestanov som este nepocul, aspon nie verejnych a ano - na dedinach to chodi tak, ze medzi oveckami prebiehaju rozne ohovarania, ak niekto nespravi nieco podla obycajov. Mna to netrapi, kedze nebyvam na slovensku, ale viem ze to tam je a aj ake to je. A kto zosobasi dvoch ateistov? A o svadbach na mestskom urade si nepocul? Naco je dvom ateistom nejaky kibic, ktory o zivote a manzelskom stave vie akurat tolko, co ho naucili na knazskom seminari?
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

seth82 napísal:precitaj si radsej dejepis a historicke knihy, z coho vianoce vznikli - nema to nic s ukrizovanim krista, staci sa len troska poobhliadat. so STFU.
Nato, aby niekto vedel, ze Vianoce nemaju nic s ukrizovanim, si asi nikto historicke knihy citat nemusi :D
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

nauraa napísal:Nato, aby niekto vedel, ze Vianoce nemaju nic s ukrizovanim, si asi nikto historicke knihy citat nemusi :D
Citujem hirwilsa:''Takze teraz ruku na srdce!
Preco potom slavite Vianoce?ved neverite v Jezisa Krista...alebo neviete akym sviatkom su Vianoce?Mal by to byt pre vas iba bezny den...mali by ste ist aj do prace ci do skoly ved ten sviatok je krestansky a vy cirkev odsudzujete...to iste Velka noc a dalsie krestanske sviatky pocas ktorych by ste mali pracovat ved vy nemate co slavit ako ste povedali...nieje to farizejstvo? ''
...takze hadam nie je tazke pochopit, na koho ta moja reakcia mierila...

//jo a ak myslis na spajanie vianoc s ukrizovanim ako velkou nocou, tak to som dal ako priklad...chytat za slovicka sa tu nemusime, staci normalna debata.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

hirwils: Presne ako uz bolo pisane, pri prvom svatom prijimani je clovek prilis maly a blby, pri birmovke uz zalezi na ludoch, ja osobne co poznam kamaratov tam sli len preto, lebo podostavali kopu penazi od rodiny.

A poznam takisto aj mnoho ludi, co ich rodicia nutili chodit do kostola a chodi tam doteraz. Ked sa ho spytam, naco tam ide, povie mi "mama chce nech tam chodim". Luzri, brainwashed people...

A co sa tyka toho, ze sa pytas, ci rodicia nutia deti tam chodit, ano. Ved ked rodic chce poslat dieta na 1. svate prijimanie, tak ho tam skratka posle. Ked sa dieta oduje, dostane tri facky, zoberu kabel od telky a od pocitaca a moze si akurat tak fukat (ani to nie lebo nema na to vek).
Neskor uz sa samozrejme moze branit, aspon slovne a argumentacne.
kj37
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kj37 »

Okamzite odlucit cirkev od statu, zaviest cirkevne dane tak jak v Nemecku a potom sa ukaze, kolko je naozaj skutocnych krestanov :idea:

Zrazu sa z vysoko katolickej krajiny stane ateisticka krajina...
Dobre nam tak...
T3e5
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa T3e5 »

problem je v tom ze stat (komunisti) okradol cirkev o vsetok majetok a po revolucii cast vratil ale nie vsetko (v cechach to budu splacat neviem kolko rokov neakych 250 miliard a to im tusim este cirkev nieco odpustila) a to co im plati stat neni moc. poznam jedneho knaza ma doktorat a zaraba 8 tisic a ani to nejde jemu.
bigjoe
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa bigjoe »

Najviac ma serie že nemusia vykazovať príjmy a výdaje, žiadne účtovníctvo, žiadne daňové priznanie, to je svinstvo
T3e5
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa T3e5 »

v tom by bol velky chaos ked si zoberies ze kazda dedina ma kostol a farnost zabera 2 max 3 dediny niekde aj jednu
Napísať odpoveď