Kriza financnych trhov
slay zase si nepovedal vobec nic k veci, akurat si okritizoval hirwirlsa to je vsetko.. aspon napis v skratke ako si to cele predstavujes, co si myslis ze sa deje a ude diat ket si taky odbornik. to je az taky problem? jediny kto satu zatial strapnuje si ty.
ps: clovek urcite naveky neostane homo economicus. bud skape alebo sa posunie dalej, ale pri tomto zhnitom sku**** systeme to teda urcite neostane.
ps: clovek urcite naveky neostane homo economicus. bud skape alebo sa posunie dalej, ale pri tomto zhnitom sku**** systeme to teda urcite neostane.
Ooo takze mame co do cinenia s najvacsim ekonomom geniom slayom...si na smiech chlapce...zaklady ekonomie...sam si pisal ze teoria je opis praxe...ale prax sa neustale meni...naco su ti tie zaklady ekonomie?ja si myslim ze iba na dve veci...slay napísal:hirwils.. nevadilo by mi ze si otravny ako osina vzadku, keby si aspon namatkovo tusil ku comu sa vlasnte vyjadrujes.. povedal som ti ze o ekonomii sa s tebou bavit nebudem, lebo nerozumies zakladom.. si len obycajny chlapcek co ma pekne detske idealy o fungovani sveta.. precital si par stranok a vzrusuje sa na nich.. ale takych ako ty tu uz bolo..
pozri okolo kolko tu mame bank...na kazdom rohu jedna niekedy stoja 3 vedla seba...a k comu su nam uzitocne?okrem toho ze nam pozicaju peniaze za urok?co uzitocne nam produkuju?naco nam ich tolko je ved iba parazytuju na ludoch...Skoda ze uz tu niesu poctive peniaze-kryte zlatom...zrusili to iba koli jednemu dovodu-aby mohli viac bohatnut...
"chlapcek co ma pekne detske idealy"...podla teba ak niekto s niecim nesuhlasi tak ma drzat hubu a krok?
A kto iny je na vine?Somalsko?
amerika amerika.. jaj ty naivka.. ak padne amerika padneme vsetci... ak si taky trapko ze si myslis ze amerika je vsetkemu na vine.. tak opat jedna tema o ktorej sa ani nemusime bavit.. ako vravi zonaA " si mlady radikalny, vela studujes.. lavicove idei propagujes".. si myslis ze svet sa riadi neakym systemom? jednoduchymi pravidlami? si myslis ze veci sa daju vymysliet tak aby svet na nich fungoval? zobud sa prosim ta.. neuvedomujes si proti comu brojis synak
Tak tymto si ma dostal...Vies co znamena slovo ironia?...som si isty ze ano...tak ked si aspon o trochu inteligentnejsi ako koleso na tackach tak si musel pochopit ako som to myslel s tym Greenspanom...krija(na rozdiel od teba)pochopil ze to bol vysmech:)a tebe hirwilsvelmi pekne ako v jednom poste vies nadavat na ekonomiu a ameriku.. a hned za tym zasusit slova Greenspana
.. fakt cool.. ja ho narozdiel od kriju (ktory ho masivne obvinoval z krizy) mu davam dost vela kreditu za niektore veci, a uznavam aj preslapy.. ALE VYSVETLI MI AKO MOZES BYT TAKY HLUPY a potom ako znesies ekonomiu a ameriku a jej system.. vynasat na vyslnie cloveka co temer 20 rokov sefoval fedu, a ohanat sa tu jeho citatmi
???? a musim ti povedat ze si ten citat nepochopil ani z desatiny.. cim sa este viac strapnujes v tejto situacii.. ale budiz.. ujo greenspan ho povedal dobre.. lebo on rozumel ekonomii na tolko ze mal prenu cit a odhad.. a rozumel cislam a vysupom ekonomiky.. a tak pomerne uspesne sa drzal dlhu dobu na cele fedu.. lenze ty si supak ktory o tom nevie ani prd, a ohanat sa jeho citatmi mozes pre ludmi ako si ty ale nie predomnou
A ty sa dalej uc tie ekonomicke basnicky a poviedky...tieto svoje velke poznatky o ekonomii a svete chod rozpravat svojej starej mame.. ona to mozno oceni..
-
martin_pin
Novice
slay: vidim ze sa rozumeis ekonomike a prave preto nerozumiem tomu ako mozes obhajovat obamu,vyjadril si sa ze za busha sa to vlatsne vsetko zhorsilo alebo zacalo,ale ak ti hovori nieco Glass-Steagal tak potom neviem o com pises,toto bolo schvalene za clintona a obamova administartiva je v podstate to iste co mal aj clinton,ak si myslis ze trhu pomoze to ze bude regulovany a ze sa budu tlacit stale nove peniaze tak si podla mna na omyle,keby nebol trh regulovany a politici by nezasahovali tak by tato bublina uz davno padla,nastala by recesia a postupne by sa zacal trh uzdravovat,lenze politici to vsetko len zhorsuju,neviem ci si sa vyjadril k zachrannym balickom tak neviem aky mas presne o tom nazor ale dal si sem link na obamu z ktoreho chapem ze to povazujes za dobre,podla mna to len zhorsuje krizu a z krizy sa stava megakriza,pokial bude fed tlacit stale nove peniaze tak to sposobi inflaciu alebo dokonca hyperinflaciu v usa a urcite vies ze ked mas hyperinflaciu tak urokove sadzby vyletia hore,dolarove aktiva padnu a ludia co si sporili peniaze nebudu mat nic,preto by som poradil aj ostatnym ze ak maju ucty alebo hocico v dolaroch nech sa toho okamzite zbavia,za par mesiacov nebude mat dolar ziadnu cenu,zalezi len od ostatnych statov ako je cina a korea aby neopziciavali usa peniaze,dufajme ze nebudu a dolar padne tak rychlo ze si to nevieme ani predstavit
//autoeditácia príspevku ( 28 Jan 2009, 14:46 )
este dodatok,absolutne nesuhlasim s tym co obama a kongres v usa schvaluju,zachranne balicky to len predlzuju a vykopavaju este vacsiu jamu,aj keby to bolo ekonomicky sparvne tak by som bol proti lebo za to ako banky riskovali peniaze zaplatia vsetci obcania megazadlzenostou,podla mna mali nechat trh padnut a zacat odznova a na novych zakladoch,zivot v amerike je len o konzume a spotrebe ,vyrabaju velke gulove a poziciavaju si peniaze od druhych statov ako je cina a za tie peniaze kupuju vyrobky z ciny,aka ironia,tieto zachranne balicky maju pomoct amerike aby sa zacala spotreba a konzum lenze amerika potrebuje presny opak -SETRIT,ja len dufam ze ostatne staty nepojdu po tejto ceste ,velka britania sa tiez ruti do zahuby a som velmi zevdavy na euro,spanielso,taliansko,grecko,portugalso,irsko maju velky deficit ktore vobec nesplnaju maastrichtske kriteria,aj by som sa obaval ze euro za par rokov padne alebo neiktore staty odstupia
este dodatok,absolutne nesuhlasim s tym co obama a kongres v usa schvaluju,zachranne balicky to len predlzuju a vykopavaju este vacsiu jamu,aj keby to bolo ekonomicky sparvne tak by som bol proti lebo za to ako banky riskovali peniaze zaplatia vsetci obcania megazadlzenostou,podla mna mali nechat trh padnut a zacat odznova a na novych zakladoch,zivot v amerike je len o konzume a spotrebe ,vyrabaju velke gulove a poziciavaju si peniaze od druhych statov ako je cina a za tie peniaze kupuju vyrobky z ciny,aka ironia,tieto zachranne balicky maju pomoct amerike aby sa zacala spotreba a konzum lenze amerika potrebuje presny opak -SETRIT,ja len dufam ze ostatne staty nepojdu po tejto ceste ,velka britania sa tiez ruti do zahuby a som velmi zevdavy na euro,spanielso,taliansko,grecko,portugalso,irsko maju velky deficit ktore vobec nesplnaju maastrichtske kriteria,aj by som sa obaval ze euro za par rokov padne alebo neiktore staty odstupia
-
krija
VIP
- Kontaktovať používateľa:
martin_pin- niekto nam tu cital petra schiffa
slay
este raz:
"Majitelia kapitálu a obchodu budú podporovať a stimulovať u robotníkov potrebu kupovať ich drahé výrobky: byty, domy a technológie, pri tom ich zaväzujúc, aby brali drahé hypotekárne úvery na neudržateľnej úrovni. Na konci nesplatené dlhy vyvolajú bankrot bánk, ktoré budú musieť byť zoštátnené a tak štát pôjde cestou, ktorá vedie ku komunizmu..."
1. kto je majitelom kapitalu? (banky, automobilky atd.)
2. kto prevzal do vlastnictva skrachovane banky?
3. hovori ti nieco Americký úrad pre bankový dohľad, federal reserve, fbo, fdic, occ?
4. hovori ti nieco pojem megabank?
5. hovori ti nieco skratka GM? Government Motors!!!
6. hovorit ale o state v pripade USA nie je na mieste. (vsetko sa toci okolo sukromneho FEDu)
7. kto je ignorant?
aj ten tvoj kruh zacal v divnom bode:
ze marx v tomto pripade statocne ale kua statocne trafil klinec po hlave, je kruta realita, ktoru nie si ochotny prijat. na rovinu ti hovorim: tvoja chyba.
slay
este raz:
"Majitelia kapitálu a obchodu budú podporovať a stimulovať u robotníkov potrebu kupovať ich drahé výrobky: byty, domy a technológie, pri tom ich zaväzujúc, aby brali drahé hypotekárne úvery na neudržateľnej úrovni. Na konci nesplatené dlhy vyvolajú bankrot bánk, ktoré budú musieť byť zoštátnené a tak štát pôjde cestou, ktorá vedie ku komunizmu..."
1. kto je majitelom kapitalu? (banky, automobilky atd.)
2. kto prevzal do vlastnictva skrachovane banky?
3. hovori ti nieco Americký úrad pre bankový dohľad, federal reserve, fbo, fdic, occ?
4. hovori ti nieco pojem megabank?
5. hovori ti nieco skratka GM? Government Motors!!!
6. hovorit ale o state v pripade USA nie je na mieste. (vsetko sa toci okolo sukromneho FEDu)
7. kto je ignorant?
aj ten tvoj kruh zacal v divnom bode:
uz len z historickeho hladiska: co bolo skor? vyrobky, alebo kapital?ze majitel kapitalu je bez robotnika nic.. a robotnik bez kapitalu tiez nic.. ze vyrobky sa kupuju preto aby sa mohli vyrabat a aby za ne bola vyplatena mzda robotnikom a zisk majitelom kapitalu, za ktore sa opat kupuju vyrobky ... ze tento kruhu funguje len jedinym sposobom?
ze marx v tomto pripade statocne ale kua statocne trafil klinec po hlave, je kruta realita, ktoru nie si ochotny prijat. na rovinu ti hovorim: tvoja chyba.
-
martin_pin
Novice
-
JaJeNiektoIny
Light Professional
Čo je to za otázka? To môže položiť iba človek ktorý nevie čo to je kapitál. Ty si asi myslíš, že kapitál sú len peniaze ktoré sa požičiavajú - ale to nie tak - kapitál môžu byť aj výrobky.krija napísal:co bolo skor? vyrobky, alebo kapital?
Wikipédia - Kapitál:
- Kapitál je označenie jedného z výrobných faktorov v klasickom chápaní. Tvoria ho všeobecné statky.
Na rozdiel od práce a pôdy sa spravidla považuje za len odvodený výrobný faktor, lebo je výsledkom výrobnej činnosti. Počas svojho fungovania sa postupne opotrebúva, amortizuje. Môže byť hmotný, nehmotný.
Niektoré pojmy:
* peňažný: Úspory uložené v bankách alebo požičané dlžníkovi, ktoré prinášajú majiteľovi zisk. Peňažný kapitál je potenciálnym kapitálom, ktorý sa premení na reálny vtedy, ak sa požičiava.
* výrobný (fyzický, produktívny)
* fiktívny(portfóliový) : kapitál v podobe cenných papierov (akcie, obligácie=dlhopisy)
* obežný (variabilný) - opak fixného
* fixný (konštatný) - opak obežného
Kapitál, sa z hľadiska vzniku javí ako úspory premenené na investície.
Požičaním kapitálu vznikne úverový vzťah. Za vypožičanie úveru sa platí úrok. Úrok je dôchodok plynúci z kapitálu. Úrok je teda cena kapitálu. Úrok je daný úrokovou mierou a veľkosťou kapitálu.
Prosím ťa, povedz mi, ČO je zlé na tom, že nám banky požičiavajú peniaze???? A ten úrok má zmysel. Napríklad taký, že tu máme infláciu a keby nám požičala banka napr. 1000 € teraz a my by sme jej vrátili 1000 € o päť rokov - myslíš, že by to bolo spravodlivé? Tie peniaze by stratili hodnotu, ročne o niekoľko percent a tá banka by sa týmto vzdala na päť rokov peňazí, ktoré mohla použiť aj inak. To prestavuje ten úrok - to je cena požičaného kapitálu. Tak ako cena požičanej pôdy je renta a cena práce je mzda.hirwils napísal:pozri okolo kolko tu mame bank...na kazdom rohu jedna niekedy stoja 3 vedla seba...a k comu su nam uzitocne?okrem toho ze nam pozicaju peniaze za urok?co uzitocne nam produkuju?
Prestav si, že si podnikateľ a chceš začať podnikať, ale máš iba 20% z kapitálu ktorý potrebuješ. Požiadaš banku o úver na zvyšných 80%. A ak budeš mať aspoň taký zisk aby si mohol zaplatiť úrok, tak to požičanie malo zmysel, Chápeš to?
Alebo si prestav, že sa ti niečo stane s autom, ktoré potrebuješ na podnikanie a súrne potrebuješ nové. Môžeš čakať kým si nasporíš, lenže tým pádom prídeš o ten zisk čo ti auto produkuje. Tak radšej si naň vezmeš úver, alebo si ho vezmeš na leasing.
A mysli na to, že čím viacej bánk je na trhu, tým je lepšia konkurencia a tým pádom, ak nie sú dohodnuté (čo je protizákonné), ponúkajú najvýhodnejšiu úrokovú mieru akú sú schopné ponúknuť.
Na čo sú základy ekonómie? Ty si naozaj úprimne vážne myslíš, že nejaký človek môže niečo zmysluplné vo vede vyprodukovať, keď nemá ani základy z odboru? Sú určité zákony, ktoré sa nezmenia nikdy pokiaľ budú ľudia ľuďmi - napr. hraničná, celková užitočnosť, zákon vzácnosti, zákon klesajúceho dopytu, rovnovážna cena atď. Pozri si to v hociktorej učebnici ekonómie.hirwils napísal:teoria je opis praxe...ale prax sa neustale meni...naco su ti tie zaklady ekonomie?ja si myslim ze iba na dve veci...
Tiež sa čudujem, že tak obhajuje zásahy štátu do ekonomiky, keďže aj kvôli tomu je táto kríza taká veľká.martin_pin napísal:slay: vidim ze sa rozumeis ekonomike a prave preto nerozumiem tomu ako mozes obhajovat obamu
Ale nechcem tým povedať, že by nemali byť žiadne zásahy. Štát by mal hlavne vytvárať čo najlepšie prostredie pre podnikateľov, ničiť monopoly a oligopoly, a to smithovské - chrániť pred vonkajším nebezpečím, uchovávať spravodlivosť v krajine a starať sa o verejné statky.
To nie je pravda. Majiteľom kapitálu sú domácnosti. (Z troch subjektov trhu - domácnosti, firmy, štát) Toto sa učí v prvom semestri na ekonomickej.krija napísal:1. kto je majitelom kapitalu? (banky, automobilky atd.)
-
krija
VIP
kedze si na otazku neodpovedal (alebo odpovedal a ani o tom nevies), tak ten kto tu nevie si pravdepodobne ty. miesto toho tu radsej analyzujes co mozno viem alebo nieviem.JaJeNiektoIny napísal:Čo je to za otázka? To môže položiť iba človek ktorý nevie čo to je kapitál. Ty si asi myslíš, že kapitál sú len peniaze ktoré sa požičiavajú - ale to nie tak - kapitál môžu byť aj výrobky.
co nie je pravda? jedina pravda je, ze ty si nevsimol jednu zasadnu vec:JaJeNiektoIny napísal:To nie je pravda. Majiteľom kapitálu sú domácnosti. (Z troch subjektov trhu - domácnosti, firmy, štát) Toto sa učí v prvom semestri na ekonomickej.
citat som vedel už ako 5 rocnykrija napísal:1. kto je majitelom kapitalu? (banky, automobilky atd.)
ach ty ** cenzurovane **, este si nepochopil ze ja sa tu nehram na to ze som mesias ako vy? ja si to niako nepredstavujem.. a neviem co bude.. a nevie to nikto z vas.. ked niekto povie nieco co je mozne, tak to beriem.. ale ked niekto tara bludy ako hirwils tak ho skritizujem.. thats allbrainwirm napísal:slay zase si nepovedal vobec nic k veci, akurat si okritizoval hirwirlsa to je vsetko.. aspon napis v skratke ako si to cele predstavujes, co si myslis ze sa deje a ude diat ket si taky odbornik. to je az taky problem? jediny kto satu zatial strapnuje si ty.
hirwils
no voila .. dalsi ** cenzurovane **, ktory ani nevie na co je banka (pre krista boha).. kde som sa prehlasoval za genia alebo super ekonoma? pozri ak nevies argumentovat tak si aspon nevymyslaj a nevkladaj mi slova do ust .. ok? ide o to ze ja niesom genius, ale ty si uplne drevo do ekonomie a svojimi otazkami len dokazujes ze nechapes zakladnym veciam.. preto je smiesne ze tu ides ostatnych poucovat o svete a ekonomii.. nevyjadruj sa k veciam o ktorych nic nevies.. to je vsetko co chcem..Ooo takze mame co do cinenia s najvacsim ekonomom geniom slayom...si na smiech chlapce...zaklady ekonomie...sam si pisal ze teoria je opis praxe...ale prax sa neustale meni...naco su ti tie zaklady ekonomie?ja si myslim ze iba na dve veci...
pozri okolo kolko tu mame bank...na kazdom rohu jedna niekedy stoja 3 vedla seba...a k comu su nam uzitocne?okrem toho ze nam pozicaju peniaze za urok?co uzitocne nam produkuju?naco nam ich tolko je ved iba parazytuju na ludoch...Skoda ze uz tu niesu poctive peniaze-kryte zlatom...zrusili to iba koli jednemu dovodu-aby mohli viac bohatnut...
"chlapcek co ma pekne detske idealy"...podla teba ak niekto s niecim nesuhlasi tak ma drzat hubu a krok?
martin_pin
no pockaj pockaj, ja nikde nevynasam obamu aniho neobhajujem.. nie je totiz co.. nic este dokopy nespravil.. a regulacia je siroky pojem, tam si ma dobre nepochopil.. ja som hovoril len o regulacii financneho trhu z hladiska existencie patologickych financnych produktov, a ak si to precitas este raz, tak uvidis ze ja hovorim o svojich ocakavaniach, nie o tom co uz je.. aby si to spravne chapal, mieril som na financne produkty .. typu patologicka hypoteka na 60 rokov poskytnuta niekomu kto evidentne nema sancu splatit.. chapes? toto musi byt predmetom regulacie.. taky bullshit predsa nemoze existovat, nie to este z toho robit vysokorankovane balicky a tahat na tom trh.. ak tu nebudu jasne a prisne pravidla.. tak o 20 rokov pride opat podobna kriza.. lebo americky financny trh ma blud produktov ktore su nonsensom same o sebe a cely trh zamotavaju a robia zlozitym..martin_pin napísal:slay: vidim ze sa rozumeis ekonomike a prave preto nerozumiem tomu ako mozes obhajovat obamu,vyjadril si sa ze za busha sa to vlatsne vsetko zhorsilo alebo zacalo,ale ak ti hovori nieco Glass-Steagal tak potom neviem o com pises,toto bolo schvalene za clintona a obamova administartiva je v podstate to iste co mal aj clinton,ak si myslis ze trhu pomoze to ze bude regulovany a ze sa budu tlacit stale nove peniaze tak si podla mna na omyle,keby nebol trh regulovany a politici by nezasahovali tak by tato bublina uz davno padla,nastala by recesia a postupne by sa zacal trh uzdravovat,lenze politici to vsetko len zhorsuju,neviem ci si sa vyjadril k zachrannym balickom tak neviem aky mas presne o tom nazor ale dal si sem link na obamu z ktoreho chapem ze to povazujes za dobre,podla mna to len zhorsuje krizu a z krizy sa stava megakriza,pokial bude fed tlacit stale nove peniaze tak to sposobi inflaciu alebo dokonca hyperinflaciu v usa a urcite vies ze ked mas hyperinflaciu tak urokove sadzby vyletia hore,dolarove aktiva padnu a ludia co si sporili peniaze nebudu mat nic,preto by som poradil aj ostatnym ze ak maju ucty alebo hocico v dolaroch nech sa toho okamzite zbavia,za par mesiacov nebude mat dolar ziadnu cenu,zalezi len od ostatnych statov ako je cina a korea aby neopziciavali usa peniaze,dufajme ze nebudu a dolar padne tak rychlo ze si to nevieme ani predstavit
pokial ide o zachranne balicky, tak tam sa vyjadrujem jasne.. ak aspon z tretiny naplnia moje ocakavania.. super.. ak to budu zas len dalsie vyhodene peniaze.. tak beda.. ALE kazdopadne su potrebne zachranne opatrenia.. "nechat padnut trh".. to su bludne reci, to si nikto nemoze dovolit
a s tym tlacenim penazi uz prestante.. dpc.. to v jednom filme povies ludom tri vety o bankovom systeme a monetarnej politike.. a hned tu kazdy onanuje nad tlacenim penazi.. fed nic nerobi bez priciny, vsetko ma svoju logiku.. v hyperinflaciu a podobne spekulacie zatial neverim.. to su bludy.. sila dolara aka momentalne je , je presne taka ako fed chce, a momentalne je pre usa vyhodna.. urokove sadzby su na minime.. a obama stoji pred velmi tazkou ulohou..
zadlzenost ameriky nie je ruzova, ale to naozaj kritickej jej este chyba dost.. ak by v sucasnom stave zacali robit to co tvrdis.. prudko setrit.. tak by svoj pad akurat naspeedovali.. a oni sa snazia prave o opak.. chcu zmiernovat dopady.. a samozrejme ze to zaplatia ludia.. kto iny by to asi tak mal zaplatit? Obama sa chysta stimulovat vladny dopyt a tvorit programy.. ak to spoji aj zo stabilizaciou financneho trhu tak nemam namietky.. nic ine robit ani nemoze..
a este k tomu clintnovi bushovi.. za busha to prasklo .. to je vsetko.. ano korene to malo hlbsie.. whatever.. Clintona povazujem za eru prosperity pre usa, nevravim ze nespravil chyby, ale chyby sa proste robia.. Bush sa nezaoberal vobec vlastnym statom a staral sa viac o zahranicie nez o ameriku, to mu vycitam.. vie viest desat vojen.. ale nevie si zacat hasit horiaci dom.. vycitam mu ze zacal konat neskoro, a aj to co spravil boli traposiny.. ale uz mu to bolo jedno, lebo aj tak siel dpc.. Obamu nesudim.. ale verim ze ako novacik bude pocuvat rady ekonomickych poradcov a sustredovat sa na vlastnu krajinu.. lebo tam sa sustreduje vacsina jeho slubov.. to je vsekto..
krija
marx trafil kladivom ** cenzurovane **, to je asi tak vsetko.. ako som povedal opisal len zlyhanie statu, nie trhu!.. lebo uz aj v tej najliberalnejsej podobe ekonomie ma stat svoju ulohu ( a pod slovom stat nerozumej len vladu a statnu spravu, ale vsetkych tvorcov hospodarskej politiky, tam patri aj CB) a povedz mi co si v tych bodoch prave odfajcil.. ved ja neobhajujem fed, ze robi veci dokonale a od zaciatku pisem ze ak dovolili v usa existenciu takych patologizmov vo financnom trhu.. tak zlyhali.. ludsky faktor.. a uz od pociatkov krizy tu volam po opatreniach prave v tomto smere.. a slovo kapital ty chapes naozaj obmedzene..ze marx v tomto pripade statocne ale kua statocne trafil klinec po hlave, je kruta realita, ktoru nie si ochotny prijat. na rovinu ti hovorim: tvoja chyba.
// basa 24 hodin (pravidlo 6). Tomasito
-
JaJeNiektoIny
Light Professional
what the fuck? Akože som si nevšimol, že si napísal atď? To je nepodstatné, lebo ty si odpovedal na otázku kto vlastní kapitál zle. To "atd" ma nezaujíma, keďže ty si napísal "banky, automobilky" - čo sú firmy a niekto kto má IQ väčšie ako ty to "atď" pochopí tak, že to patrí na tú istú skupinu - čiže "a ďalšie firmy". (alebo si to myslel tak, že atď platí na všetko ostatné? blbosť.)krija napísal:co nie je pravda? jedina pravda je, ze ty si nevsimol jednu zasadnu vec:citat som vedel už ako 5 rocny.
Ako sa dá odpovedať na otázku čo nemá zmysel? Priznaj sa, pil si dneska niečo?krija napísal:kedze si na otazku neodpovedal (alebo odpovedal a ani o tom nevies), tak ten kto tu nevie si pravdepodobne ty. miesto toho tu radsej analyzujes co mozno viem alebo nieviem.
Možno si vedel čítať ako 5 ročný, len škoda že si si doteraz neprečítal žiadne základy o ekonómii.
polozim otazku na slaya, tvrdis ze to co ukazuje money as debt, zeitgeist addendum prva cast, a kopec inych "podradnych" dokumentov, clankov, knih je bullshit? ano alebo nie?
ak si myslis ze je to bullshit, mozes sem v kocke postnut ako to cele podla vas funguje? dakujem
moj nazor je totizto taky, ze ak to funguje tak ako to bolo odprezentovane vo vyssie spominanych podla niekoho "dokumentoch", tak potom cela ekonomia, ekonomika spolu so vsetkymi mudrymi knihami ktore cital slay je maximalne zavadzajuca, a jej jediny ciel je drzat obycajnych prostych ludi v klamnej predstave.
ak si myslis ze je to bullshit, mozes sem v kocke postnut ako to cele podla vas funguje? dakujem
moj nazor je totizto taky, ze ak to funguje tak ako to bolo odprezentovane vo vyssie spominanych podla niekoho "dokumentoch", tak potom cela ekonomia, ekonomika spolu so vsetkymi mudrymi knihami ktore cital slay je maximalne zavadzajuca, a jej jediny ciel je drzat obycajnych prostych ludi v klamnej predstave.
-
krija
VIP
slay, kapital chapem v jeho realnej podobe. proste som necitil potrebu sa rozpisovat bakalarovi! (dufal som, ze to je jednoduche a jasne).
ty FED neobhajujes, ale zaradujes ho pod stat aj napriek dobre znamym skutocnostiam, ktore ignorujes.
ty volas po opatreniach??? nemam a nemal som rad busha. ale jeho vlada ziadala opatrenia. 17 x ziadala v kongrese o zavedenie regulacneho zakona a ziadala o autority s pravom dohliadat na dve v tom case sukromne spolocnosti operujuce na sekundarnom hypotekarnom trhu na fannie mae a freddie mac. mozes si tipnut vysledok.
uz som tu (na fore) viac krat spominal, ze ja vznik tejto krizy datujem na pociatok prezidentovania jimmyho cartera (1977- Community Reinvestment Act). tak ako za clintona (1992) aj vtedy robil FED podobne nezmysli ako tento: {Closing The Gap:} A Guide To Equal Opportunity Lending kde sa okrem ineho pise:
"Credit History: Policies regarding applicants with no credit history
or problem credit history should be reviewed. Lack of credit history should not be seen as a negative factor."
vobec nebude nahoda, ze obaja su z tabora demokratov = velkych zastancov multikulturalizmu.
//autoeditácia príspevku ( 28 Jan 2009, 22:57 )
http://www.prop.sk/k_pluralizmu.html
uz som ti naznacil, ze na otazku si odpovedal a ani o tom nevies.
no a rada na zaver: mozno mas zaklady z ekonomie uz zvladnute, takze je cas prejst na vyssi level. bye
ty FED neobhajujes, ale zaradujes ho pod stat aj napriek dobre znamym skutocnostiam, ktore ignorujes.
ty volas po opatreniach??? nemam a nemal som rad busha. ale jeho vlada ziadala opatrenia. 17 x ziadala v kongrese o zavedenie regulacneho zakona a ziadala o autority s pravom dohliadat na dve v tom case sukromne spolocnosti operujuce na sekundarnom hypotekarnom trhu na fannie mae a freddie mac. mozes si tipnut vysledok.
uz som tu (na fore) viac krat spominal, ze ja vznik tejto krizy datujem na pociatok prezidentovania jimmyho cartera (1977- Community Reinvestment Act). tak ako za clintona (1992) aj vtedy robil FED podobne nezmysli ako tento: {Closing The Gap:} A Guide To Equal Opportunity Lending kde sa okrem ineho pise:
"Credit History: Policies regarding applicants with no credit history
or problem credit history should be reviewed. Lack of credit history should not be seen as a negative factor."
vobec nebude nahoda, ze obaja su z tabora demokratov = velkych zastancov multikulturalizmu.
//autoeditácia príspevku ( 28 Jan 2009, 22:57 )
je to podstatne. niekto kto ma IQ na urovni einsteina to pochopi tak, ze to bol v prvom rade pokus vymenovat sfery podnikania, kde doslo k zostatneniu v USA. dokonca som lutoval, ze som nespomenul poistovne (AIG) pripadne pred chvilou spomenute Fannie Mae a Freddie Mac. vari mi chces tvrdit, ze zostatnenie nie je vydlazdenou dialnicou do pekla (komunizmu)? preto nemusim pisat o kapitale, ktory vlastnia domacnosti, lebo ten je zanedbatelny. v prvom rade nas o neho pripravuju globalisticki "experti" z USA a EU, ktori systematicky likviduju uz niekolko rokov hlavne strednu vrstvu. no a za druhe: naco by som prosim ta pisal o ceste ku komunizmu v pripade spominanych domacnosti? ved nas uz stat vlastni- len ti s nedostatocnym IQ si to zatial neuvedomuju!JaJeNiektoIny napísal:what the fuck? Akože som si nevšimol, že si napísal atď? To je nepodstatné, lebo ty si odpovedal na otázku kto vlastní kapitál zle. To "atd" ma nezaujíma, keďže ty si napísal "banky, automobilky" - čo sú firmy a niekto kto má IQ väčšie ako ty to "atď" pochopí tak, že to patrí na tú istú skupinu - čiže "a ďalšie firmy". (alebo si to myslel tak, že atď platí na všetko ostatné? blbosť.)
Ako sa dá odpovedať na otázku čo nemá zmysel? Priznaj sa, pil si dneska niečo?
Možno si vedel čítať ako 5 ročný, len škoda že si si doteraz neprečítal žiadne základy o ekonómii.
http://www.prop.sk/k_pluralizmu.html
uz som ti naznacil, ze na otazku si odpovedal a ani o tom nevies.
no a rada na zaver: mozno mas zaklady z ekonomie uz zvladnute, takze je cas prejst na vyssi level. bye
No ved prave, ze to ma logiku. Teraz je otazka pre koho to bude vyhodne.slay napísal:fed nic nerobi bez priciny, vsetko ma svoju logiku..
Inak vazne neviem co vlastne ocakavas ked ten fed je v rukach sionistickych fanatikov, ktori nezidov beru iba za nejake zveri a ich filozofia pozostava z toho ze cim viac mrtvych nezidov tym sme blizsie k zavedeniu zidovlady (o ktorej mimochodom pisal aj spominany Marx).
Somariny ako ekonomia sa ani ucit nebudem...naco sa budem biflovat nejake ekonomicke poucky a vzorce ked aj tak neplatia!slay napísal:no voila .. dalsi ** cenzurovane **, ktory ani nevie na co je banka (pre krista boha).. kde som sa prehlasoval za genia alebo super ekonoma? pozri ak nevies argumentovat tak si aspon nevymyslaj a nevkladaj mi slova do ust .. ok? ide o to ze ja niesom genius, ale ty si uplne drevo do ekonomie a svojimi otazkami len dokazujes ze nechapes zakladnym veciam.. preto je smiesne ze tu ides ostatnych poucovat o svete a ekonomii.. nevyjadruj sa k veciam o ktorych nic nevies.. to je vsetko co chcem..
Ekonomia zlyhava na plnej ciare dokazom toho je aj dnesna doba...ked padaju banky,AIG...automobilky maju problemy...a preco???neriadia ju dobri ekonomovia???alebo co je pricinou???
vsetko je to len na oblbovanie ludi aby sa do toho nestarali...Banky kazdodenne otacaju miliony eur kupou a predajom akcii,dlhopisov...a vsemoznych papierov...vsetko mi to pripada "umelo vytvorene"...
takze sa znova pytam co uzitocne nam produkuju banky?
- Finančná kríza: Britský "Guardian" menuje zodpovedných
Britské noviny "Guardian" zverejnili v pondelok zoznam 25 známych osobností, ktoré podľa mienky novín sú zodpovedné za vznik a vývoj súčasnej finančnej krízy.
Súčasná finančná kríza nie je žiadny prírodný úkaz, ale ľudskou rukou vytvorená katastrofa "a my všetci sme čiastočne na tom zodpovední“, píše autorka článku Julia Finch.
Zoznam "vinných" vedie bývalý šéf Federálneho rezervného systému USA, Alan Greenspan, "ktorý nechal hypotekárnu bublinu, následkom nízkych úrokov a nedostatkom regulácie v oblasti hypotekárnych úverov, ďalej rásť".
Finch označila zodpovedných za krízu aj ďalších politikov, medzi nimi aj bývalého prezidenta USA Billa Clintona. Počas jeho úradovania sa prijalo množstvo zákonov, ktoré umožňovali aj menej solventným vrstvám obyvateľstva brať si bankové pôžičky na nákup bytov.
Jemu nasleduje George Bush, ktorý tento proces nezastavil a jeho dimenziu dokonca zväčšil.
Ako ďalší vinník je spomínaný britský predseda vlády Gordon Brown, ktorý "presadil záujmy finančníkov nad záujmy zástupcov ostatnej časti hospodárstva, napríklad výrobcov“.
Na zozname sa nachádzajú aj bývalí a súčasní zodpovední spolupracovníci najväčších finančných inštitúcií USA a Veľkej Británie, ako napr. poisťovacia spoločnosť American International Group Inc. ako aj bynky Goldman Sachs, Lehman Brothers, Merrill Lynch, Halifax Bank of Scotland, Royal Bank of Scotland, Bradfort & Bingley, Northern Rock, Bear Stearns a Bank of England.
Noviny obviňujú aj finančníka George Sorosa, miliardára Warrena Buffetta a šéfa amerického hedžového fondu, Johna Paulsona, ktorí "príchod krízy veľmi dobre videli".
Finanzkrise: Britischer "Guardian" nennt Schuldige
http://de.rian.ru/business/20090126/119793593.html
Twenty-five people at the heart of the meltdown ...
http://www.guardian.co.uk/business/2009 ... ls-economy
velku rolu na to ma aj panika, proste peniaze su na to aby sa v ekonomike a vo svete tocili a to, ze zacneme setrit, krizu nevyriesi.
1 priklad:
vezmime si tak, ze z kazdej strany do nas hucia, ze treba zacat setrit atd. dobre tak zacneme surovo setrit, ludia prestanu kupovat nove auta, nielen na SVK ale vseobecne vo svete, tak automobilky sa rozhodnu obmedzit vyrobu, tym padom je obmedzeny aj strojarensky priemysel, ktory je uzko spaty s automobilovym. a tak krasne vsetko pada.
prestanu kupovat aj ine veci, satstvo, obmedzia potraviny, budu kupovat len tie najzakladnejsie. Potom este len nastane kriza.
tu proste treba zacat hucat, ze je po krize (i ked nie je) a nech sa to pomaly rozbehne. v USA urobili humbuk a uz su vsetci v riti. To ze skrachuje nieco v USA nemoze tak zdevastovat viacere ekonomiky sveta. proste na vine su ludia, davova psychoza. peniaze nemozu stat,tym sa nic nevyriesi.
1 priklad:
vezmime si tak, ze z kazdej strany do nas hucia, ze treba zacat setrit atd. dobre tak zacneme surovo setrit, ludia prestanu kupovat nove auta, nielen na SVK ale vseobecne vo svete, tak automobilky sa rozhodnu obmedzit vyrobu, tym padom je obmedzeny aj strojarensky priemysel, ktory je uzko spaty s automobilovym. a tak krasne vsetko pada.
prestanu kupovat aj ine veci, satstvo, obmedzia potraviny, budu kupovat len tie najzakladnejsie. Potom este len nastane kriza.
tu proste treba zacat hucat, ze je po krize (i ked nie je) a nech sa to pomaly rozbehne. v USA urobili humbuk a uz su vsetci v riti. To ze skrachuje nieco v USA nemoze tak zdevastovat viacere ekonomiky sveta. proste na vine su ludia, davova psychoza. peniaze nemozu stat,tym sa nic nevyriesi.
-
Fabo
Hardcore addict
To, ze su vsetci mudri ako radio, a pritom hovno vedia (s par vynimkami), je normalne, a zvykol som si na to... ale pristup "Hovno o tom viem, nemam zaujem o tom nieco vediet, ale ajtak mam pravdu!" tak to ma dorazilo. Uz mi len povedz skade vies, ze ekonomicke poucky neplatia, ked ich nepoznas.hirwils napísal:Somariny ako ekonomia sa ani ucit nebudem...
Keby si radsej odpovedal na otazky a nekomentoval obycajne vety...Chces povedat ze ked sa nenabiflim od slova do slova vsetky ekonomicke poucky tak nemozem rozumiet tomu co sa deje okolo mna?ze nemozem vidiet aky to ma vsetko dopad?Fabo napísal:To, ze su vsetci mudri ako radio, a pritom hovno vedia (s par vynimkami), je normalne, a zvykol som si na to... ale pristup "Hovno o tom viem, nemam zaujem o tom nieco vediet, ale ajtak mam pravdu!" tak to ma dorazilo. Uz mi len povedz skade vies, ze ekonomicke poucky neplatia, ked ich nepoznas.
Každá kultúra má svoje mýty a práve v našej dobe je ekonomický mýtus taký silný, že nám nedovoľuje pozrieť sa pravde do očí. Ako hovorí Derrick Jensen: ”Aby sme si udržali svoju životnú úroveň, musíme klamať jeden druhému a najmä sebe samým. Tie lži sú potrebné, pretože bez nich mnohé odsúdeniahodné činy by boli nemožné”. Inými slovami povedané, pravda by nám nedovolila robiť hlúpe veci. Ekonomický rast je jednou z týchto hlúpych vecí, pretože ak by sme skutočne rozmýšľali o jeho dopade, museli by sme zmeniť celé naše nazeranie na svet. Predstavte si, že ste ekonóm, ktorý 40 rokov žije v presvedčení o potrebe neobmedzeného ekonomického rastu, a že všetky naše problémy vyrieši technológia pobádaná trhom. Samozrejme, že potom budete uprednostňovať dôkazy potvrdzujúce tento argument a odmietať dôkazy, ktoré vám nie sú po chuti. A takto lož žije ďalej.
– Bill Rees
-
Fabo
Hardcore addict
Na rozdiel od teba mam tolko sudnosti, ze nebudem odpovedat na otazky, o ktorych nic neviem.
A ten citat od, ehm, socioekologa, ked uz sem nieco take hodis, tak hod aj nejaky link kde to je rozpisane, lebo teraz vidim len nejakeho chlapika, ktory tvrdi, ze za vsetko moze (imho s technickym rozvojom neodvratitelny) ekonomicky rast, co je asi take kredibilne, ako keby som povedal, ze kriza moze za to, ze vcera bola v Biskeku taka hmla ze si si na nos nevidel.
A ten citat od, ehm, socioekologa, ked uz sem nieco take hodis, tak hod aj nejaky link kde to je rozpisane, lebo teraz vidim len nejakeho chlapika, ktory tvrdi, ze za vsetko moze (imho s technickym rozvojom neodvratitelny) ekonomicky rast, co je asi take kredibilne, ako keby som povedal, ze kriza moze za to, ze vcera bola v Biskeku taka hmla ze si si na nos nevidel.