qwerty-xyz,
ako príslušník ochranky rozmýšľam asi preto, lebo poskytujem široké portfólio rôznych služieb

........ No ale k veci...... Zo zákona máš povinnosť nosiť strelnú zbraň skryto........ nosenie dvoch zbraní mi príde ako dosť komplikovaná záležitosť pretože napriek svojim nie úplne zanedbateľným telesným rozmerom (180 cm, 90kg) si neviem predstaviť dokonale skryté nosenie dvoch full-size pištolí...... plus nepočítam také drobnosti ako a kde skryto a pritom na dosah umiestniť dostatok náhradného streliva/zásobníkov...... Ale aj keby sa Ti podarilo tieto logistické problémy vyriešiť potom tu ešte je problém taktický........
Za prvé, považujem za veľmi ťažké mať schopnosť v krízovej situácii (vtedy človek reaguje úplne inak súčtom fyziologických a psychologických faktorov) bleskovo rozpoznať či ide o hrozbu len na plynovku alebo či už je čas na ťažší kaliber..... Lebo ono takého havka síce plynovkou môžeš zneškodniť, ale nemusíš..... A keď sa potom taký havko poriadne nasere, potom už nebudeš mať čas na rýchle použitie ostrej zbrane...... lebo už nebudeš mať ruky, aby si zbraň vôbec uchopil...... Na plynovke ma proste odradzuje
neistá účinnosť voči či už zvieraciemu alebo ľudskému cieľu....... Povedzme pes..... Taký rozbehnutý rotvajler sa pohybuje kur*a rýchlo a svojou váhou tak 45 - 50kg Ťa zhodí na zem bez problémov a potom......... (to mi stačí keď môj 35kg pitbullík len tak pri hre na mňa vyskočí, veď ledva udržím stabilitu)..... Proste ono ten plyn na psa fungovať nemusí..... zvlášť keď je dobre nasratý........ K možnosti zastrelenia psa ostrou........ Tiež tam treba nejaký čas na prípravu k paľbe (vytiahnutie zbrane, približné zameriane a korekcia..... cca 1,3 - 2 sek), ale garantujem, že za predpokladu istých streleckých schopností kolmý zásah lebky projektilom bude mať isto väčšiu účinnosť ako plynovka...... a legislatívne je to v poriadku (krajná núdza)....... Pokiaľ čas na streľbu nie je.... tak potom sú len dve možnosti..... buď vyhrá pes, alebo človek..... Tvrdím, že zdravý človek s aspoň základnými bojovými znalosťami by sa mal jednému psovi strednej váhy (teda tak do 60kg) byť schopný ubrániť...... Za cenu zranenia a poškodenia slabej ruky (použitá na krytie krku, tela a zároveň aj na zakusnutie sa psa)...... Po zakusnutí sa do slabej ruky využiť váhu, mrštnosť a rýchlosť a psa zadrhnúť/polámať mu chrbticu, krčné stavce a rebrá......
Teraz k použitiu plynovky voči ľuďom........ Ako som už nie raz písal, je to nepríjemné, ale odhodlaného útočníka to nezastaví........ Naopak môže to konflikt ešte viac vyeskalovať...... Proste keď už na niekoho mierim, potrebujem mať 100% istotu, že v prípade potreby ho vyradím z ďalšej činnosti......... Tebou spomenutá situácia s troma debilmi, ktorí Ti obťažujú kočku..... Dobre, vytiahneš plynovku "Ukľudnite sa ko*ot, lebo tu bude veselo"...... a chlapci vytiahnu nožíky a si kde???? A si v pi*i, lebo už nebudeš mať čas na vytiahnutie skutočne účinnej zbrane....... Teraz trochu čísel a štatistiky........ Pri stretoch na vzdialenosť 3 metre a menej je ten čo má v ruke žabykláč v absolútnej výhode oproti človeku ozbrojenému strelnou zbraňou zasunutou v puzdre - raz darmo, reakčné časy nervových a prenosových systémov ľudského tela neojebeme a jednoducho pri rýchlom prepade proste nestihneme tasiť........ Pri strete vo vzdialenosti 5 - 7 metrov je to tak 60 ku 40 v prospech útočníka....... Ale šanca už je to celkom dobrá......... Tu rozhoduje prax a výcvik..... Ale v každom prípade, trom potenciálne (teda zbrane ešte nevytiahli, ale je riziko, že ich môžu mať) ozbrojeným útočníkom sa brániť plynovkou považujem za obrovské riziko s neistou nízkou mierou úspechu....
A účinná obrana je hlavne čo????? Účinná obrana je hlavne o minimalizovaní (odstrániť sa proste nedajú) rizík na čo najnižšiu možnú mieru.......
Takže práve preto sa vždy pripravujem na najhoršiu možnú variantu....... ak nastane som pripravený, a ak nie tak som spokojný....... Ale zanedbať ju nemôžem...... Do istej miery treba byť paranoidný...... človek je potom ostražitejší a pozornejší.......
A teraz k tým nožom........
Zákon o žiadnej dĺžke čepele nehovorí....... to je len povesť....... pokiaľ dobre rozumiem zákonu o zbraniach....... tak je to tak, že nôž (rovnako ako teleskop napr.) by mal byť skryte nosený a policajt to MÁ posúdiť z hľadiska okolností, miesta a tak podobne..... Takže po slovensky........ Iná vec, keď máš bežne nožík u seba a normálne funguješ..... a iná vec keď si kdesi pred diskou spitý pod obraz boží a vykrikuješ na týpka s nožom v ruke "Poď sem, ty ko*ot, zabijem ťa"......... rozumieš ma, že????